2019. május 09. 16:49 - Gazz

A szülői értekezletek népe

Valószínűnek tartom, hogy nem én vagyok az egyedüli szülő, akinek hatalmas sokk volt az első szülői értekezlet. Az ember persze adaptálódik a környezetéhez, így ma már nem beszélnék sokkról, inkább egy olyan szituációnak tartom, amibe nem szívesen kerülök. Az itt ért sok frusztrációt azért persze szeretném oldani valamiképp, így aztán nem tudok ellenállni a kísértésnek, hogy a nevezett esemény néhány tipikus szereplőjét be ne mutassam itt egy rövid írásban.

Ez a rövid felvezetés már sejteni engedi, hogy itt nem a szülői értekezletek valódi funkciójáról lesz szó - ezzel semmi bajom ugyanis- hanem a szülőtársakról, akik egy meglehetősen színes, de ugyanakkor kifejezetten lehangoló metszetét adják a mai magyar társadalomnak. A szülői értekezlet a mai írás szempontjából azért érdekes, mert ez az a helyszín, ahol ezek a jellegzetes viselkedésmintával jellemezhető embertípusok a látóterembe kerültek. Így együtt, csokorban.

És mert itt ismerhettem meg a hülyéket akció közben.

Huhhh, kimondtam. Nem szokásom lenézni embertársaimat, az viszont tény, hogy ennyi megjátszós idiótával én még életemben nem találkoztam egy helyen, mint itt. Nincs értelme finomkodni, talán csak a lakógyűléseken látni ilyet, de szerintem ott sem ilyen széles a merítés.

Mivel két gyerekem kapcsán is érintett vagyok, felfedeztem bizonyos analógiákat, ismétlődő viselkedésmintákat, de végül arra jutottam, hogy elsősorban a motivációik határozzák meg, hogy ki melyik kategóriába esik a kreténligában. Nézzük akkor szép sorjában.

- Első versenyzőnk a Tudálékos. A Tudálékos lehet férfi vagy nő is, a lényeg az, hogy ő mindig mindent jobban tud. Hangadó a vitákban, imádja a saját hangját hallani, és onnét lehet felismerni, hogy mindig az övé az utolsó szó. A saját véleményét rendszerint a többiek véleményeként azonosítja, abból kiindulva, hogy az nem is lehet normális, aki nem úgy gondolja, ahogy ő. Feltűnően képben van az iskola életével kapcsolatban, és természetesen a tanításhoz is jobban ért a tanároknál. Jellemzően van egy holdudvara, akikkel szinte baráti viszonyban van, és akik támogatják az opinion leaderi pozíciójában, maximálisan elismerve szónoki képességeit. Saját tevékenységét rendkívül sokra értékeli, így magától értetődő számára, hogy bármiféle munkával járó tisztség, úgymint szülői munkaközösség vezető, vagy helyettes az már túl sok lenne a feladatokból, így hirtelen elnémul, és a háttérbe húzódik, azokban a pillanatokban, amikor valakinek jelentkeznie kellene ezekre a posztokra. Ilyenkor hagyja a többieket is érvényesülni. Elég veszélyes fajta, bármikor képes hosszú és totálisan értelmetlen vitát generálni, ha úgy érzi, hogy nem beszélt még eleget.

- Ezoanyu. Ezoanyu többnyire elhízott, és testét bahia cuccokba göngyöli. Elsőrangú anyának tartja magát, a gyereknevelésről igen határozott felfogással rendelkezik. A legtöbbször étkezési kérdésekben nyilvánul meg, nincs olyan alkalom, hogy az egészséges táplálkozás szükségszerűségére ne hívná fel a többi szülő figyelmét. Ő az, aki a karácsonyi ünnepségre csak banános zabpehelytortát tart elfogadhatónak, mert az ő Mártikája jobb ha nem szokik hozzá az édességekhez, és a többi gyereknek is ezt kellene tenni. Néha oltásellenes nézeteket hangoztat, szerintem meggyőződéses laposföld hívő is. Az osztálykirándulásokra nem szívesen engedi el a gyerekét, valójában totálisan rátelepszik, és nem szereti kiengedni az ellenőrzés alól. Munkaközösségi tisztségeket nem vállal, az aszcendense sajnos nem teszi alkalmassá arra, hogy pénzügyekkel foglalkozzon.

- Kotlós anyu. Kotlós anyu tulajdonképpen az egyik leghasznosabb tagja a közösségnek, igazi szociális lény. Kotlós anyu ugyanis mindig kapható pogácsasütésre, iskolai kirándulásokra kísérőnek, ő az, aki nagy örömmel részt vesz minden iskolai rendezvényen. Jószándékú, és általában mindenkit ismer. Kotlós anyut ugyanakkor nem szereti a Tudálékos, mert konkurenciát lát benne. Sokan lenézik, mert Kotlós anyu nem nagyon ad magára. Kotlós anyunak a legfőbb témája a saját gyereke, és mivel erre nem kíváncsi senki sem különösebben rajta kívül, így remekül megtanult olyan helyzeteket kialakítani, hogy mégis meghallgassák. Ezért kérdéseket tesz fel, de ez ne tévesszen meg bennünket, Kotlós anyu elsősorban azért kérdez, hogy utána ő is előadhassa a legújabb fejezeteket a "Gyermekem fantasztikus világa" című  valóságshowból. Ez egyébként Ezo anyura is igaz. Kotlós anyu nagyon hasznos, de ha meglátod, menekülj, mert bár barátságos és érdeklődő, de nem szabadulsz, amíg végig nem hallgatod a hülyeségeit!

- Sutyerák apu. Sutyerák apu általában nem sok vizet zavar. Sokszor focimezben jön a szülőire, ezt még negyvenvalahány évesen is nagyon menőnek gondolja. Sutyerák apu ritkán szólal meg, de amikor igen, az általában valami veretes baromság. Alapvetően unja az egészet, és szeretne túl lenni rajta, de néha egy két elhangzott szófoszlány megakad csiszolatlan elméje kusza felszínén, és arra készteti, hogy ő is hozzászóljon olyan témákhoz, aminek a felét nem érti, a másik felére meg nem figyelt. Többnyire a nőket bámulja az értekezlet közben. Igazán akkor veszélyes, ha egy másik Sutyerák apu is jelen van, ugyanis magnetikus hatással vannak egymásra. Ilyenkor egymás mellé ülnek, és végig sutyorognak fociról, nőkről, az életükről. Magvas gondolataikat leggyakrabban a "Hallod?" mondattal vezetik be. A duruzsolásuk kifejezetten idegesítő tud lenni. Tisztségeket nem vállalnak, ha viszont véletlenül megválasztják őket, amíg nem figyelnek oda, akkor lemondóan beleegyeznek, de nem látják el.

- Irodista anyu. Irodista anyu mindig tiptop, kiskosztüm, gondosan ápolt körmök, rendezett frizura. Viszonylag keveset beszél, csakis ha a gyereke érintett az adott témában. Gyakran Tudálékos holdudvarába tartozik. Néha egész meglepő módon megnyílik, ha egy olyan téma merül fel, ami a szakmájába vagy személyes érdeklődési körébe vág, és ilyenkor hosszú beszédeket tart arról, hogy az adott helyzetben mi a teendő. Ezeket a pillanatokat Tudálékos eltűri, mert szövetségeséről van szó, de mindenképpen kommentálja, hogy az ő véleményét is megismerhessük az adott kérdésben, útmutatás végett. Irodista anyu hasznos tagja a közösségnek, mivel gyakran vállal tisztségeket.

- Butikos anyu. Ő, ha nem Sutyerák apu felesége, akkor elvált, vagy az ikszedik házasságban él. Agyonszolizott, sovány, és hidrogénezett a haja, a műkörme vörös, vagy világoskék. Jó eséllyel egy két tetoválás is befigyel, és tele van fuksszal. Túlzott parfümhasználat, szétdohányzott bőr. A hangja gyakran rekedtes. Amolyan Geronazzo Mária típus, gumicsónak száj nélkül. Tökéletesen hozza a sztereotípiát. Figyel, de nem érti. Viszont legalább megkérdezi. Akaratlanul is tiszteletlen, a tanárt ha megszólítja, akkor maga-ként hivatkozik rá. Ritkán szól hozzá bármihez, tisztséget nem vállal.

- Sport anyu. Sport anyu ritka madár, de jellegzetes. A gyerek valószínűleg véletlen jöhetett össze - talán egy átizzadt edzés után az öltözőben - mert látszik rajta, hogy életében a sport az első. Sport anyu láthatóan izmos, háj egy gramm se. Melegítőfelsőben és tornacipőben érkezik, valószínűleg biciklivel jött. Szereti a piercinget, vasak vannak a fejében, meg még ki tudja hol. A vádliján diszkrét tetoválás. Eldönthetetlen, hogy a naptól vagy a szolitól barna. Smink sosincs rajta. Többször lefutotta a maratont, ez akkor derül ki, amikor Kotlós anyu beszélgetésbe elegyedik vele. Sport anyunak erős hangja van, és határozott véleménye, aminek nem fél hangot adni. Tudálékossal kölcsönösen utálják egymást. Tisztségeket nem vállal. Néha szövetségben van Ezo anyuval, különösen táplálkozási kérdésekben.

- Laza anyu. Laza anyut bírom. Rövid haj, ápolt megjelenés, casual ruházat. Nincs elhízva, valamit sportol. Általában nadrágot visel. Jól lehet vele beszélgetni. Nem tolakodó. Mindig van nála toll, amit kölcsönad, amikor a jelenléti ívet írjuk. Tisztségeket elvállal, és jól el is látja.

- Duzzogiék. Ez mindkét nemből előfordul. Nagy a hangjuk, és állandóan a gyerekeiket ért vélt vagy valós sérelmeket kérik számon a tanáron. Pillanatokon belül maguk ellen fordítják a közvéleményt, de a hülyeség általában kitartással párosul náluk. Többnyire értelmiségi foglalkozásúak, a jogaikkal nagyon tisztában vannak, a kooperáció nem erős oldaluk. Állandóan a gyerek jogaira hivatkoznak.  Amennyire tudják ellehetetlenítik a tanár munkáját. Gyermekük pár évente iskolát vált, miután már az egész tanári karral összevesztek. Általában a többi szülővel is előbb-utóbb konfliktusba kerülnek, a szülői levelezőlistákon kétoldalas leveleket írnak, és napokon keresztül háborognak.

- Chat anyu. Ő elsősorban a szülői levelezőlistákon érzi otthon magát. Naponta többször is posztol, többnyire a gyerekkel kapcsolatban, de közben teljesen ellehetetleníti a lista működését hasonszőrű barátnőivel. Kotlós anyu szinte mindig beleesik ebbe a kategóriába is, de Chat anyu abban különbözik Kotlós anyutól, hogy nem jön el a szülői értekezletekre, mindent a levelezőlistáról szeretne megtudni. Én egy hónapig bírtam a Chat anyuk működését, aztán leiratkoztam. Belefáradtam a napi húsz-harminc egymondatos semmitmondó üzenet törölgetésébe.

- Csendes anyu. Csendes anyu legfőbb tulajdonsága -mint neve is mutatja - hogy csendben van, általában valamelyik hátsó padban foglal helyet, amerre jómagam is tanyázom. Tulajdonképpen pont azért jön ide, amiért én, magyarán hogy meghallgassuk, mik is a gyerekeink előtt álló feladatok és események. Csendes anyuval semmi bajom, bárcsak a többség Csendes,anyu lenne! Csendes anyu és köztem az a különbség, hogy Csendes anyu sokkal türelmesebben hallgatja a többi típus szájtépését, mint én.

A saját kategóriám a Telefonnyomogató apu. Néha lelki közösséget érzek Sutyerák apuval és Butikos anyuval, mert én is rettenetesen unom az értekezletet, de én elsősorban azt a részét, amikor a többi szülő beszél. Mit beszél? Önmegvalósít! Előad, szerepel, fellép! Közben én meg nem ezért jöttem ide. Ilyenkor a telefonomba menekülök, aztán néha arra riadok fel, hogy időközben az osztályfőnök visszavette a szót. Ettől persze bunkónak látszom, de mentségemre legyen szólva, nem szándékos. Az egész hacacárét lezongorázhatnánk fél óra alatt, de a szereplésmániásoknak köszönhetően másfél óra alatt nem szoktuk megúszni.

És higgye el a kedves olvasó, egyáltalán nem vagyok aszociális.

Számítok rá, hogy aki magára ismer valamelyik nem túl pozitív csoport tagjaként, az nekiáll becsmérelni  a kommentszekcióban (főleg Tudálékosokra tippelek). Csak óvatosan. Kritika jöhet, a trollkodást, trágárkodást, személyeskedést kimoderálom. Ez nem az a hely, ahol a Tudálokosé mindig az utolsó szó. :-)

 

Ha tetszett az írás, olvasd el ide kattintva a Bunkóskatedrálist is. :-D

184 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr8914814536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.05.10. 12:32:56

A vége a lényeg: "Az egész hacacárét lezongorázhatnánk fél óra alatt, de a szereplésmániásoknak köszönhetően másfél óra alatt nem szoktuk megúszni." Ezt csak azzal egészíteném ki, hogy ez azért legtöbbször a tanárnak is köszönhető, aki 10 percnyi lényeget 1 órában ecsetel.

CyberPunK 2019.05.10. 12:52:31

"És higgye el a kedves olvasó, egyáltalán nem vagyok antiszociális."

Ha a társadalom döntő többségétől agyfaszt kapsz, akkor de, az vagy. Üdv a blubban. :)

Bambano 2019.05.10. 12:56:54

"Az egész hacacárét lezongorázhatnánk fél óra alatt, de a szereplésmániásoknak köszönhetően másfél óra alatt nem szoktuk megúszni.": tévedés. az egész hacacárét lerendezhetnék emailben, ha a tanárnak nem lenne ugyanolyan kényszeres közlés- és szereplésmániája, mint egy-két szülőnek.

a szülői értekezlet másik archetípusa, aki kimaradt: a tanár. aki azt hiszi, hogy mindig szülői értekezleten van, akkor is, amikor egyébként családi összejövetelen van.

Andy73 2019.05.10. 12:57:54

Az emberek sok félék, de attól még nem feltétlen hülyék. Általában nem illik lehülyézni senkit, csak azért, mert nem szimpatikus neked, vagy másmilyen, mint te.
Az tényleg zavaró lehet, ha valaki túl sokat beszél bárhol. Egy tanács: ilyenkor állítsd le, lehetőleg finoman. Egyszerúen szólj hozzá te is, röviden, tereld más irányba a beszélgetést, a következő témára, napirendi pontra.

lenörd hofstadter 2019.05.10. 13:00:21

"- Sutyerák apu. "

Nem csak a focimezesek sutyerákok. Az ostoba másokat skatulyázókra saját magad hoztad hibátlan példának.

BiG74 Bodri 2019.05.10. 13:00:27

Üdv a klubban! "Jól látod! Nekünk itt nem jó!"

@Andy73:

Illik nem illik, csoda, hogy még nem volt szülőin tömegmészárlás.

BiG74 Bodri 2019.05.10. 13:01:33

@lenörd hofstadter:
Pedig példásan hozta az átlagban fellelhető fajtákat.

kemény keleti kommentelő 2019.05.10. 13:15:46

Van még mániákus apuci is, aki megírja a lánya házifeladatait, mert szegény olyan fáradt, amikor hazajön a sokadik különórájáról.

midnightcoder2 2019.05.10. 13:16:41

@Andy73: Az emberek sokfélék, de általában idióták. Az egész világunk erre épül.

prof. med.univ. doktor 2019.05.10. 13:29:34

Egyszer tartottam egy kettő és fél perces szülőit. Mit ne mondjak, hálásak voltak. Egyébként hiányolom a mindezen szülői típusok elviselőinek, a tanarak jellemzését, valaki megírhatná. Én figyelem az archetípusokat, de csak epe van itthon tinta gyanánt.

Gazz 2019.05.10. 13:31:53

@lenörd hofstadter: Üdvölzlöm az első Sutyerák Apu hozzászólót a blogon.

enrikokaruszo 2019.05.10. 13:33:10

emberjogi, elvből nem fizető?

zsocek 2019.05.10. 13:41:39

Olyan örömteli, hogy vannak közöttünk, akik ilyen megkérdőjelezhetetlenül kategorizálni tudják embertársaikat, ráadásul pompásan használ angol kifejezéseket az opinion leadertől a casual öltözékig, amit a magyar bunkó legfeljebb véleményvezérnek, vagy alkalmi öltözéknek képes mondani. Borzasztó lehet más emberekkel együtt lenned, akiket nyilván tévedhetetlenül meg tudsz ítélni öltözékük és - mint a megítélés láthatóan fő szempontja - a közösségi tisztségvállalási hajlandóságuk alapján. Még jó, hogy van okostelefonod, amit nyomogathatsz, ha a környezeted idegesít. Gondolom a színházban is ezt teszed.

Gazz 2019.05.10. 13:44:19

@zsocek: Engem meg az tölt el örömmel, hogy magadra ismertél. A hozzászólásod alapján a Tudálékos kategóriába tartozol. :-)

polly graph 2019.05.10. 13:51:22

Valahogy így. Minél kevesebbet foglalkozik vki a gyerekével, annál nagyobb a hangja a szülőin. Sajna a legtöbb ofő bekapja a csalit, így az értekezletek 90%-ban a nagyhangú, problémásnál problémásabb szülőkkel és csemetéikkel foglalkozunk. A hozzám hasonló, a tanárt a háttérből szürke eminenciásként segítő szülőknek nem sok lapot osztanak. Vagy 3x szóltam hozzá 4 év alatt, mindháromszor nagyon durván kiosztottak. Ráadásul úgy, hogy olyan ügyet vetettem fel, ami az én gyerekemnek nem is jelentett problémát. Az egyik neuralgikus pont a hiányzások kérdése volt, ehhez szóltam hozzá, mert untam már, hogy fél órát beszél róla az ofő minden alkalommal, anélkül, hogy bármi foganatja lenne. A mögöttem ülő bordó hajú anyuka hangosan kioktatott, hogy szerezzek inkább én is kamu igazolást, ne variáljak itt. (Még egyszer jelzem, nem szorultunk rá.) Máskor a komoly összegekbe kerülő osztálykirándulások kapcsán szóltam hozzá (külföldi utakról beszélünk nyelvtagozatos osztályban, nem erdei iskoláról.) Az ofő közölte, hogy 40 ezerforintos cipőkben járnak ide a gyerekek, nem hiszi el, hogy gond kifizetni 100 ezret. Utána már annyira látványosan utált, hogy inkább megtartottam magamnak a hozzászólásaimat. Elballagott, probléma letudva. :)

infrablue 2019.05.10. 13:55:14

Nincs új a nap alatt. Én 50 évvel ezelőtt abszolváltam ezeket az összejöveteleket. A kategóriákat kerülném, de a helyzet akkor sem volt kevésbé drámai vagy szürreális. Csak annyit tennék hozzá, hogy akkor a szülők döntő többsége képtelen volt csendben maradni, figyelni, egy elhangzott infóra kb. 4x kérdeztek rá.
Az a megállapítás viszont mindent visz " a szülői értekezlet másik archetípusa, aki kimaradt: a tanár. aki azt hiszi, hogy mindig szülői értekezleten van, akkor is, amikor egyébként családi összejövetelen van. "

Elementáris 2019.05.10. 14:11:21

Oh, és akkor nem veséztük ki a tanárok viselkedésformáit.

ymel 2019.05.10. 14:27:28

Ez mar volt itt,csodalkozom, hogy ujra kitettek elso oldalra.

Gazz 2019.05.10. 14:29:52

@ymel: Nem volt, tegnap ütöttem le az utolsó karaktert, és ma dél körül rakták ki.

Bambano 2019.05.10. 15:08:25

@BiG74 Bodri: amikor a kedves szülői munkaközösségi tag anyuka elsikkasztja az osztálypénztárt, majd a ballagás körüli eseményekhez még jelentős befizetést követel, akkor azért felmerül a vérontás lehetősége :P

szamaritánus 2019.05.10. 15:11:42

@Gazz: vagy 3 blog megirta mar...

BiG74 Bodri 2019.05.10. 15:12:58

@Bambano:
Ilyen még nem volt nálunk.
Viszont én már nem járok ezekre a szeánszokra, mert félek egyszer túlcsordul bennem a hányingerrel párosuló düh, és megkezdem az asztalok borogatását.

Falshang 2019.05.10. 15:39:08

A telefonnyomkodás helyett miért nem állsz ki esetleg magadért? Á, de nem is, igazad van, sokkal jobb hazajönni, és a neten keresztül okosnak lenni.

TheSaurus 2019.05.10. 15:45:32

Általában én megyek a szülőikre a feleségem helyett, mert ő tényleg idegbajt kap attól a menazsériától, ami engem szórakoztat (mármint a sereglet, nem az idegbaja).
Beülök az első padba, ott az ofőt hallom, és nem a többieket, jegyzetelek, oszt' jónapot.

bandigyerek 2019.05.10. 15:47:50

Frappáns írás, gratulálok.

TheSaurus 2019.05.10. 15:49:55

@zsocek: Kétféle ember van: az egyik típusokba sorolja az embereket, a másik nem. ;)
Mit csináljunk, ha annyira jellegzetes alakok jelennek meg. Voltam jó pár iskola jó pár szülőijén, és tényleg léteznek ezek a típusok. Meg persze keverékek is. Meg mindenfélék.

xtlight 2019.05.10. 16:22:19

Én ezekkel még sosem találkoztam. A többség csendben ül, kérdés sosincs. Percekkel később, egy másik téma tárgyalása közben visszakérdez, mert nem értett valamit az előzőből, de utána se érti. Véleménye mindenről van, de csak a klikken belül, pusmogva osztja meg. A dátumokat-eseményeket nem írja fel, és elfelejti. Háromszor kiposztolom, de utána is otthon felejtődik az aláírandó. Probléma vagy feladat esetén a többiektől várja a megoldást. Eldöntendő kérdés esetén képtelen megegyezni. Az utolsó utáni pillanatban is bedob új alternatívát, ami épp akkor jut eszébe, de a részletek kidolgozását a többiektől várja. Az összes elintézendő vagy megbízatás egy-két talpraesett szülőre hárul, mert a többi érdektelen, pontatlan, hanyag, rugalmatlan és ötlettelen, de az időhiányra hivatkozik. Ilyen igazából a szülőik népe.

enrikokaruszo 2019.05.10. 16:23:26

természetesen az éves menetrend lediktálása az iskolai honlapok korában marhaság, de vannak azért olyan helyzetek, amikor a beszélgetés nem helyettesíthető a levlistával

szepipiktor 2019.05.10. 16:53:10

Na ez a poszt 100%-ban igaz!
Négy évig évente kétszer én mentem el, mert a vaddisznó stílusomban bízott a párom.
Gyakorlatilag a szülői közösség nagy része - nők - már barátnői státuszban voltak, férfiak ketten-hárman voltunk.
A folyamat 90%-ban felelleges pofázással telt el, ehhez jött, hogy az osztályfőnök LEDIKTÁLTA a féléves dolgokat!!!! Nem lemásolta bsszameg áés kiosztotta, hanem diktálta.
És minden pontot megvitattál a primitívek.
Fél óra volt a osztálypénz BEFIZETÉSÉNEK módja.
Ilyenkor feláltam és kérdetem megtehetme-e hogy most egyösszegben és utána továbbléphetnénk-e?
Ez ment négy évig évente kétszer...
Később bevezettem, hogy céges dolgom van, mondjuk adtam 60 percet a tanárnak, így engem előre vett és mehettem a kocsmába a haverokhoz.
BORZALMAS!
A szülők - döntően a nők - itt élnek közösségi életet és ehhez a tanárok is paernerek

szepipiktor 2019.05.10. 16:56:20

A mai rohanó, digitális világban egyszerű a megoldás:
- ami alap és definiált, az olvasható online
- a többit lemásoljuk, kiosztjuk, elmondjuk
- akinek gondja van, az maradhat és lehet tovább beszélgetni.
A többség egyszerűen elköszönhet, hiszen lerendezték a dolgokat, nem egy közös szülőin beszlhető meg az egyedi probléma.
Gyakorlatilag a fszomat sem érdekelte julcsika vagy karcsika egyedi problémája, ahogy ez én gyerekemé sem tartozott a többi szülőre.
Ez egy idióta közösségi esemény, egy élőszereplős fészbúk csoport.

BiG74 Bodri 2019.05.10. 16:57:41

@xtlight:
Tanárnak tetszik lenni?

@enrikokaruszo:
Egyszer kaptam nyomtatott listát arról, hogy mi kell majd, és mi lesz a menetrend. Előző nap készítette a tanítónő. Félóráig javítgattuk a felügyeletében azt ami nem volt jó.

Bambano 2019.05.10. 17:15:41

szerintem mostantól hamar le lehet zárni ezeket a szeánszokat.
ha valaki túl sokat okoskodik, fel kell állni és jó hangosan elmondani, hogy a mondandója sérti a gdpr-t, ezért a btk 219. paragrafusa egy év börtönnel bünteti.

azt úgyse fogja tudni a többség, hogy ez az állítás nem teljesen fedi a valóságot.

ymel 2019.05.10. 17:18:37

Marpedig ezt a temat valaki (talan tavaly) mar megirta. Ugyanez az alapotlet, ugyanugy ilyen tipusokkal operalt.

xtlight 2019.05.10. 17:18:37

@BiG74 Bodri: Dehogy vagyok tanár. A gyerekeim óvodai-iskolai szülői értekezleteiről van a gyűjtés. 3 ovis csoport és 2 iskolai osztály félévente esedékes parádéját élvezhettem eddig hosszabb-rövidebb időn át, ezek közül csak 1, azaz egy szülői közösség volt, ami nem bizonyult totálisan diszfunkcionálisnak.

kunzoo 2019.05.10. 17:21:17

Csak egyszer voltam szülőin, az is óvodai volt. A feleségem választás elé állított vagy ez, vagy anyák napi rendezvény a bölcsiben. Én hülye. Mint utólag kiderült a bölcsi tele volt apukákkal, én meg azt hallgattam milyen mintázatú dísztányért kapjon a nyugdíjba menő óvónő. Egyedül férfiként.

enrikokaruszo 2019.05.10. 17:37:35

@BiG74 Bodri: ha valamit szarul csinálnak, az nem feltétlenül rendszerhiba

Ferralár 2019.05.10. 17:41:04

2 gyerekes apuka vagyok és sokmindenben egyetértek veled. Főleg abban hogy egy sima és laza szülői értekezletet miért kell elhúzni 1-1,5 óráig ált.iskola 4.osztályában?? Atudá

kunzoo 2019.05.10. 17:45:29

@enrikokaruszo:
Inkább beleegyeztem a többségi döntésbe a hallgatásommal.

Hozzászólok 2019.05.10. 17:49:57

Valojaban a nogyulolo es kisebbsegben maradottsaga miatt szorongo aput hallhattuk. Aki persze, mint minden apu: telefonnyomkodos.
Oszinten mondom, elvetve lattam gyerekrendezvenyen olyan resztvevo apukat, aki ne a telefonjat buzeralta volna vegig.

Gazz 2019.05.10. 18:11:23

@Hozzászólok: Valójában megvan a második Tudálékos hozzászólónk is személyedben. :-)

ze11 2019.05.10. 18:58:04

Usztics Mátyás örökbcsűje jut eszembe...:
www.youtube.com/watch?v=VeNaE0BAgSM

Mikrobi 2019.05.10. 19:18:14

Rosszul határoztad meg magadat. Te vagy a Fellengzős apuka, akinek mindenről és mindenkiről megvan a véleménye, mert mindenki fölött állónak tartod magadat. Ez akkor is így van, ha azzal áltatod magadat, hogy csak az a bajod, hogy mindenki túlbonyolítja a szülői értekezletet.

Gazz 2019.05.10. 19:20:07

@Mikrobi: És megvan a harmadik Tudálékosunk is. Sejtettem, hogy ti hozzá fogtok szólni. :-)

Jega 2019.05.10. 19:39:06

Sok hozzászólni valóm nincsen, mert a koromnál fogva rengeteg szülőértekezletet végig ültem. Legborzasztóbb élményem egy hosszúra nyúlt, kioktatós óvodai szülőértekezleten esett meg, amikor a kissé türelmetlen szülőseregletnek még egy szép hosszú verset is meg kellett hallgatnia, hogy miért azt ma sem tudom.

Mikrobi 2019.05.10. 19:46:42

@Gazz: Látod, Fellengzős apuka, ismét lesajnáltál valakit. Nem baj, legyen tiéd az utolsó szó! Neked ez okoz örömet.

Gazz 2019.05.10. 20:19:50

@Mikrobi: Látod Tudálékos apuka, megírtam a poszt végén, hogy a személyeskedést kimoderálom, erre te mivel kezdesz? Személyeskedéssel. Kapóra jött, hogy igazolod melyik tipusba tartozol, ezért úgy döntöttem, bennhagyom a kommentedet. További jó tudálékoskodást, a Sportanyukkal meg csak óvatosan, lehet, hogy erősebbek nálad. :-)

Exploiter 2019.05.10. 20:39:15

Hát mivel az emberiség döntő többsége a kognitív képességeket tekintve kuka (ezen lehet megsértődni, de a történelem párezer éve és napjaink történései alapján mindez tudományos tény) ezért nyílván szenvedés bármilyen gondolkodásra képes egyénnek hosszabb ideig beszélgetni a nép átlag képviselőjével.
De vannak helyzetek, amikor muszáj.
Ez van.

Hagrid 2019.05.10. 20:41:04

Telitalálat mind! Tökös poszt!

vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2019.05.10. 21:01:16

Csatlakozom az emailben mindent le lehet rendezni véleményhez, persze húszegynéhány éve még nem emailben, hanem kis cédulákon mentek az üzenetek, szervezkedés telefonon. Na, de szülői értekezletet tartani KÖTELEZŐ volt. Tartottam. Jöttek a szülők, a gyerekeikkel, és egy órában közösen játszottunk, dolgoztunk. Tehát nem bemutató óra volt, hanem olyan munka/játék, amiket a szülőkkel együtt lehetett csinálni. Nem vártam el, hogy minden szülő ott legyen, de majdnem teljes volt a létszám. Utána, ha nagyon kellett valamit szervezkedni, szervezkedtünk, de akkor már villámgyorsan ment. Egyébként az osztályfőnöki órák is így mentek. Témafeldolgozás, lehetőleg játékokkal is fűszerezve. Osztályprobléma csakis a szünetben, vagy órák után kerülhetett elő. Néha előkerült, de4 a lerendezése: lásd fent.

santadiver 2019.05.10. 21:01:48

tök jó írás, pontos karakterábrázolás,,, jókat nevettem :) akkor is, amikor magamra ismertem

Zsuzsi25 2019.05.10. 21:05:33

@szepipiktor: De cuki!!!! (Nem igy van) :D:D Van gyereked? :D

gyászhuszár 2019.05.10. 21:31:58

A szuloin a felhozatalt nezem de eleg gyengusz. Szinte 40 koruli mind

Leonard Zelig 2019.05.10. 22:56:16

Kétféle embertípus van.
Az egyik szerint kétféle embertípus van, a másik szerint meg nem.

'it's cool to know nothing' 2019.05.10. 23:53:04

Leginkább úgy tudnám jellemezni a szülői értekezleteket, hogy tyúkól. Kakas nélkül. A tanárnő (általában tanárnő) felkészületlen, képtelen moderálni, így átveszük a hülyék a terepet. Teljes anarchia. Az értekezlet úgy ér véget, hogy semmiben nem állapodtunk meg, az információk random módon kerülnek elő, még mielőtt befejeznék az egyik témát, belerángatnak oda nem illőket, de azt sem fejezik be, hanem visszatérnek az előzőre, és így tovább. A hölgy szülőtársakat ez láthatóan nem zavarja.

Kósza szellem 2019.05.11. 00:08:58

Nagyon tetszett a poszt! Humoros, jokat rohogtem rajta. Koszonom!
Meg nem vagyok erintett, de par ev mulva leszek. Mar elore keszulok a melegitovel es a nyomogombos telefonnal

Kósza szellem 2019.05.11. 00:15:41

@Mikrobi: nem ertem, mi motivalja arra, hogy egy vicces, konnyed bejegyzest, marmar Orkenyi egypercesi szintu, csattano nelkuli pamfletet trolkodjon szet egy ilyen bejegyzessel. Miert???

SomaTheBarber 2019.05.11. 00:29:01

@Hozzászólok: Koszonjuk az altalanositast,Kedves Postagalambon posztolo Anya! Egy telefont nyomkodo apa

Űrkutatás. NÓRMÁLIS ? Kutat ásni az űrben ? 2019.05.11. 02:29:53

Az egyik fontos es veszelyes kategoria kimaradt, pedig ezt kene eloszor tisztazni.
A sorosberenc bevandorolo segito, esetleg civil szervezetekkel kapcsalatot tarto szulo.
Ezek a legrosszabak.

Ménár Atya 2019.05.11. 05:39:13

Teljesen jó megfigyelés, még a lakógyűléses párhuzam is megállja a helyét.
Magam részéről egy átlag szülőit, eddig kb 20% fontos információ,és vélemény cserének, 80% pedig nettó időpocsékolásnak éltem meg.
Témától,és tárgytól rendszeresen eltérő szülők miatti felesleges szájtépés.
Utóbbi időben bekapcsoltam a telefon hangrögzítőjét, és otthon kiszedtem a lényeges dolgokat, gyorsan átlépve a "mancika csak rózsaszín cipőben eszi meg a paprikás krumplit, és kék szalaggal a hajában a fagyit" eposzokon.
Eredmény 2.5 órából kb 15 perc értelmes infó.
De szerencsére, most már csak egy gyerekhez kell már eljárni szülőire, tehát anyu megy, én már nem bírom ezt az agyelszívást :)

hhh. 2019.05.11. 06:18:33

Kedves Sutyerák úr! Láthatóan nem bírja a kritikát. Pedig hallgatni arany.
Üdvözlettel,
a Bölcs

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.05.11. 06:39:48

@zsocek: Látom, nagyon a szívedre vetted a posztot. :-)) Melyik típusban ismertél magadra?

Hegge Balázs 2019.05.11. 06:51:32

Édes Istenem! Mintha én írtam volna meg az élményeim. Bár nekem ilyen alaposan és frappánsan nem ment volna.

cavalry 2019.05.11. 07:08:04

A csinos elvált nő kimaradt. Itt akarja megtalálni a nagy őt. Az esemény után kávét szeretne inni és meghív gyerekkel együtt valami hétvégi gyerekbulira. Nem menekülsz, meg minek is :)

2019.05.11. 07:51:57

Igen ez így zajlik. De nem írtál arról a 2-3 anyuról akire lehet számítani. Ők szedik az osztálypénzt és. értelmes ötleteik, hozzászólásaik vannak. Általában a jó tanulók szülei. De előfordul hogy némelyik nem. Hajlandóak segiteni is, rájuk tényleg lehet számítani. A többi az rendben van. Nagyjából lefedi a társadalom összetételét.

Gazz 2019.05.11. 07:58:52

@Ibolya Czako: De írtam róluk. Lazaanyu és Irodista anyu szokott szülői munkaközösség vezető meg ennek helyettese lenni, illetve Csendes anyu is, ha a másik két kategória hiányzik.

exilis 2019.05.11. 08:02:29

Nagyon ül, de épp az eredő, a tanár személye, róla is szót ejthettél volna, mert a szülői értekezlet hossza rajta múlik. Nálunk volt a szereplési mániás, önmaga nagyszerű pedagógus voltát folyamatosan túlszerepléssel és túlgondoskodással megmutatni kívánó osztályfőnök hölgy, akinek egy szülői értekezlete minimum 2,5 óráig tartott, és az első kettő után már egy apuka se ment többet.

Illetve volt a laza tanárember, aki már az elsőn kijelentette, hogy nála egy szülői értekezlet max fél óra. Odamentünk, kiosztotta azokat a témákat kinyomtatva ahol számok, dátumok egyebek voltak, elmondta, hogy ami a papíron van arról ő nem fog beszélni, mert mindenki tud olvasni, beszélt még egy keveset az aktuális dolgokról, és tényleg soha nem volt több az egész fél óránál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.11. 08:06:27

Nekem mindig könnyű dolgom volt. Bár nagyon ritkán jártam ilyen alkalmakra, azonnal felismertek a fiaimmal való nagy külső hasonlóság miatt. Így irigykedve néztek rám a sokkal aktívabb szülők, akik meg kénytelenek voltak bemutatkozni.

safa 2019.05.11. 08:08:57

Jó írás.Társadalomkritikai kortárs színdarabot lehetne írni belőle. Spíró után szabadon!:) A lakógyűlés verziót is olvasnám:)

2019.05.11. 08:13:19

@Gazz:

Igaz!

Egyébként nem mondom, hogy nem jópofa az írás. Még akkor se ha nincs semmi meglepő benne, vagy specifikus az értekezletekkel kapcsolatban. Ilyenek vagyunk. Emberek. Akár tetszik ez nekünk akár nem. Ez van.

Gazz 2019.05.11. 08:15:49

@safa: Megfordult a fejemben, hogy azt is megírom, de mivel azon a megjelenés nem kötelező, és viszonylag rövid ideig laktam csak társasházban, ezért összesen egyen voltam. Az viszont olyan elementáris élmény volt, hogy az életben többet nem akartam részt venni másikon. Szerintem rosszabb, mint a szülői, mert még több a hülye, és a szavazatszámlálások meg tényleg külön kabaré.

Rébusz 2019.05.11. 08:21:48

Elolvasva pár hozzászólást, talán kivételnek számítok, mert nálunka szülői értekezletek jók szoktak lenni, pedig mi sem vagyunk egyformák. A közös témákat a pedagógus gyorsan és határozottan levezényl, a gyerekekről pedig mindig csak a szülőkkel beszél. Ennyi

Gazz 2019.05.11. 08:22:12

@Ibolya Czako: Jól látod. A legtöbb ember általában kialakít maga körül egy védett burkot, azokkal érintkezik, akikkel jól megérti magát. Ezt törik meg az ilyen kötelező összeröffenések, ahol a burkon kívüliekkel is kommunikálni kell, és mivel nincsenek az ilyen esetekre berögzült társadalmi normák - mint pld. nem rabolom a másik idejét, ez nem egy kocsma, nem itt kell kiélni a szociális kényszert - ezért magától értetődően kialakulnak a súrlódások.

Rébusz 2019.05.11. 08:27:59

Egyébként ilyen kategorizálás volt már Nagy-Bandó Andrástól is, ha még emlékszik valaki, illetve vendéglátós könyvekben, hogy milyen turista fajták vannak és hogy kell velük bánni.

mbazs 2019.05.11. 08:55:48

A posztot olvasva világosodott meg előttem, hogy miért van egyre több meleg, de legalább biszex férfi.

rednek 2019.05.11. 09:15:44

Kislányom szülőiértekezletére lettem küldve. Középiskola, régi épület, kb.6 m belmagasságu osztályterem, elképesztően rossz akusztikával. Már csak az utolsó padban volt hely, ahol az elhangzottak kb. felét értettem, a másik felét meg kitaláltam, mert voltam már ilyen helyen.
Otthon kérdezem a lányt, hogy ő hogy hallja a tanárt? Mondja, őt nem érinti, mert az első padban ül. És aki a hátsó padban? Azt nem tudja, nem szoktak róla beszélgetni, de amúgy akik ott ülnek azokat úgysem érdekli az egész.

engedélyes pinaellenőr 2019.05.11. 09:15:57

Tetszik az írás szórakoztató.Az meg gyakori hiba, aszociális helyett antiszociálist használnak..

Gazz 2019.05.11. 09:22:54

@engedélyes pinaellenőr: Vettem az adást, javítottam! :-)

68nyara 2019.05.11. 09:24:05

Évekig jártam szülői értekezletekre. 4 gyerek, sok iskolai kötelező, vagy "kötelező" program. A két legjobb: az egyik lányom elsős szülői értekezlete, ahol a tanítónéni fél óráig ecsetelte, hogy az első fél évben nem lesz osztályozás, mert ő stressz mentes környezetet szeretne a gyerekeknek, ahol nincsenek elvárások. Majd közölte, hogy a rajz szakkörrre a felváteli teszt holnap délután. Erre az egyik szülő: Mancika annyira ügyesen rajzol, a XXX művészúr (helyi dilettáns "művész") mondta is, hogy milyen jól rajzol izületeket. Na itt nem bírtam tovább és elröhögtem magam, többet nem mehettem annak a lányomnak a szülőijére...
A másik ugyan ennek a lányomnak a ballagás elötti szülői értekezlete volt: Miután röpke két órában átugrottunk azon, hogy mennyibe fog kerülni a ruha, miegymás (240 000 volt, sok évvel ezelőtt) szóba került, hogy a tanároknak kellene valami ajándék. Nagy gondolkodás után nagyjából megegyeztek a szülők az ajándékutalványban, majd az összegben is, legyen 5000 forint. Az beszorozva tizenvalahány tanárral. Erre egyik apuka: 5000 forint olyan kevés legyen inkébb 15000. És ezt teljesen komolyan. Egy olyan iskolában ahol voltak szülők akik az osztálykirándulásra nem tudták befizatni a gyereket.

Most itt élünk Angliában, a legkisebb lányom 5, (itt már iskolás) itt NINCS szülői! Uram atyám! Kapaszkodjon mindenki: MŰKÖDIK az iskola! Nincs SZMK sem, nincsenek magukat szuperfontosnak gondoló anyukák, apukák. (Igen, van iskolai szinten szülői tanács, akik évente párszor összeülnek, tényleg fontos kérdéseket megvitatni az iskolával. Nem egyszerű bekerülni, két ajánló, választás, stb. Na ennek így van értelme.)

A legnagyobb gondok a szülői értekezlet, osztálypénz, ballagás rahedli pénzből, amit mindenki kötelezőnek érez, mert különben a gyerekről mit fog gondolni a többi gyerek (abban az egy hónapban amíg mg együtt vannak) és még sorolhatnám hosszan. Igen, lehetne reformálni a magyar oktatást, de ezeket mindennél sürgősebben ki kellene írtani otthon. Teljesen feleslegesek, egy olyan kor örökségei amit már jobb lenne elfelejteni.

DeMarco 2019.05.11. 09:26:16

Én mindig szerettem/szeretek szülőikre járni. A legjobb élő kabaré, állandóan szétröhögjük magunkat. :) A szülők nagy részét ismerjük, sokkal vagyunk jó kapcsolatban, adott a jó hangulat. A kreténeken meg jól szórakozunk. Hagyjuk is őket beszélni, annál jobb a műsor... A hossz tanárfüggő. Persze van amikor a tanár a legkreténebb... Hitleri fegyelem, nulla kommunikáció, nulla segítségkérés a szülőktől, a szülők mint ellenségek, csak a pénzük kell. Ezzel ellentétben rövid szülőik, maximális tájékoztatás napi szinten több platformon, a gyerekekkel való foglalkozás, a szülők bevonása ahol lehet és általános jókedv a gyerekek körében. Mondjuk aki nem képes a másik emberrel minimális kommunikációra sem és nem bír egy, másfél órát egyhelyben ülni és hallgatni a sokszor felesleges szócséplést, azt elhiszem, hogy idegesíti ez. De sebaj, mi rajta is jól szórakozunk :))

Zuzer78 2019.05.11. 09:28:17

Akkor szerinted mindenki más hülye rajtad kívül. Ennek igen kicsi az esélye...

68nyara 2019.05.11. 09:30:13

Ja elfelejtettem, itt van viszont hírlevél az iskolától hetente, van interneten elérhető napló, minden gyerekről, ahol napi rendszerességgel írnak és raknak fel fénykpet arról, hogy mit csináltak, gyerekekre lebontva. Pedig itt aztán van ám hepaj már abból is ha lefotózod a másik gyereket az iskolában. Itt sincs aranyból a kerítés itt is szenvednek az iskolák a pénztelenségtől, persze más szinten mint otthon. Nincs dög neház iskolatáska, nincsenek otthoni értelemben vett füzetek és nem kell megvenni egy kisebb vagyonért évente a könyveket.

DeMarco 2019.05.11. 09:44:18

@68 nyara: A szülőik nem kötelezőek...Aki nem akar, nem jön el, ahogy sok szülőt nem is látunk soha megjelenni.

A mai digitális technika mellett ki is lehetne iktatni a szülőiket. De miért is kellene? A személyes kapcsolatok nem csak negatívak lehetnek, hanem pozitívak is, amiből az óvoda/iskola/tanárok/gyerekek profitálhatnak is. A legjobb osztálykirándulások azok voltak, ahol a tanárok mellett néhány apuka/anyuka is eljött kísérőnek, amikor mi voltunk gyerekek. Az óvodában olyan normális szülői közösség volt, hogy először a termet, majd az egész óvodát kifestették, díszkertet építettek, sikeresen lobbiztak az önkormányzatnál az udvari játékok lecseréléséért és általában véve is segítségére voltak az óvodának a mindennapokban. És ezt önzetlenül, mindennemű vélt előnyszerzés nélkül, szabadidőben, pusztán azért, hogy a gyermekek jobb környezetben tölthessék a mindennapjaikat. A kapcsolatok nem mindig mérgezőek, ha a tanár/iskola/szülői közösség partner, akkor abból egészen jó dolgok is születhetnek.

commando 2019.05.11. 09:45:09

@polly graph: Egyetértek Önnel számos dologban, csak egy apró szösszenet, amit hozzáfűznék. Volt olyan diákom, akinek a szüleivel négy év után, a ballagáson találkoztam először. Amikor bemutatkoztunk egymásnak, óvatosan felvetettem, hogy igazán előbb is megismerhettük volna egymást. A válasz: "Igaza van, helyesen látja, csak Ricsike soha nem árulta el, hogy mikor van a szülői értekezlet, a fogadóórákról meg nem is tudtuk, hogy vannak. Ha tudtuk volna, biztos, hogy mindig eljöttünk volna. Ja, az ellenőrzője meg már szeptemberben elveszett" no comment.

ymel 2019.05.11. 09:46:41

@engedélyes pinaellenőr: mer nem jo az 'antiszocialis'? Annak mas a jelentese? Vagy csak nem terjedt el? "aalkoholista" :)

ymel 2019.05.11. 09:48:08

@Kedélyes Paraszt: na ugye. Koszi.
Amugy nem baj, ha itt van megeccer. Vegulis a kismalacnak minden uj

inebhedj - szerintem 2019.05.11. 10:06:34

Minek mész oda?

Ha valaki csak egyszer is volt gyerek, hogy jut eszébe szülőire, évzáróra, évnyitóra stb. járni

taecleau 2019.05.11. 10:16:19

Ez miért nem a modoros blogra ment?

Egy Hun Hunniából 2019.05.11. 10:23:41

Én vagyok a tudálékos MÉRNÖK!
Te meg gondolom valami büfé/ruhatár szakos bölcsész lehetsz!
Evvan.

dani740 2019.05.11. 10:57:17

Gazz, telitalálat az írás! Olvastam néhány kommentet, és vicc az egész :) Nagyjából magamat is a Te csoportodba sorolom. Eddig az ovi volt meg csak, de az hasonló. Jövőre meg jöhet a suli :D És igen. Inkább nyomkodom a telefonomat és is...

GiaMarie 2019.05.11. 12:05:57

Kihagytad az én típusom: az ignoráló! Nem járok szülőire nemes egyszerűséggel. Irodista úgyis leírja egy fél oldalas emailben a lényeget, és körbeküldi "azoknak, akik nem értek rá". Évente egyszer udvariasságból fogadóóra, azon kívül csak akkor, ha aggasztót látok az ellenőrzőben. Hosszú évek rutinja: a szülői népének többsége menthetetlenül ostoba, ráadásul ingerszegény környezetben él, és ez számukra az év társadalmi eseménye. Semmi kedvem ezeknek a magánszámát hallgatni 1-2 órában olyan dolgokról, ami netto vadbaromság, és minden realitást nélkülöz. Falusi iskolában fél órát nyünnyögő, aki szerint ha van lisztérzékeny ebéd, akkor az ő agymenésükre is tekintettel kell lenni, és külön főzni a kis KENDÉNEK makrobiotikus vegán ebédet. Fél órás agymenés a szabadon ébredő gyereknevelésről. Kiselőadás, ami arról szól, hogyan legyen mindenki jobb szülő. Olyan, mint ő. 20 perces nyivákolás, mert Esztike hármast kapott énekből, hívjuk be az énektanárt, és koncoljuk fel (mégis milyen sötét pöcegödör mélyén élheti a mindennapjait az, akinek esemény az életében egy a gyerekének kiosztott ének hármas általános iskola negyedikben, és erről képes 20 percet beszélni?) A posztban eleve nem értem - de a világban sem - hogy az értelmesebbje miért nem ignorálja ezt az egészet a búsba? Azért érzed úgy, hogy a szülőin mindenki idióta, mert aki nem, az nem megy el. Ha ott ülsz, nem a többieken kell gondolkodni, hanem a saját léted értelmén...

68nyara 2019.05.11. 12:22:00

@DeMarco: Az önkéntes munka a kapcsolattartás és a szülői nem ugyan az. A szülői teljesen felesleges, a fogadóóra nem. Mondjuk a fogadóórát úgy is lehetne intázni, hogy mindenki időpontra megy... nem szeretek mindig Anglira mutogatni, de itt így van. És mindenki el is megy. Ha nem, akkor a tanár reggel megkérdezi, hogy nem akarsz e elmenni? Mert minden reggel találkozol a tanárral, amikor a gyereket viszed a suliba. Ja és nem csak a Pistike szegény hülye a matekhoz, meg fogom buktatni van előadva a fogadóórán, hanem a milyen jól teljesít matekból, és szépen olvas is. Volt eset amikor csak beszélgettünk a tanárral arról, hogy miket szeret csinálni a gyerek szabadidejében. Ja igen és itt is van olyan, hogy mennek állatkertbe, kirándulni, múzeumba, minél több szülő is jöjjön el... és sokan mennek is. Átlag havonta van nyilt óra, sütivásár, szülő-gyerek program az internetes biztonságtól, a suliszínház előadásáig. Azonaban a tisztelt szülők, a tavalyi év költségvetése xx volt... fél órában felolvasva, aztán hosszas vita a teljesen felesleges dolgokról ... na az nincs. Ahogy nincs osztály szintű SZMK (a világ leg feleslegesebb és leg idiótább dolga, tipikusan az ötvenes évek mintájára), nincs osztálypénz (ami úgy hülyeség ahogy van ÉS ütközik a joggal is), és nincsenek olyan tanárok akik megmagyarázzák, hogy a hülyeség az jó. Sok minden szar idekint, az angolok sem a logikájukkal fognak bekerülni a történelemkönyvekbe, de ez legalább rendben van. Még ha az iskolarendszerre itt is ráférne egy kis reform amúgy.

Gazz 2019.05.11. 12:26:06

@Zuzer78: A felét nem értetted, a másik felére nem figyeltél, mert leragadtál a saját kategóriádnál. Amit ez alapján könnyen megtaláltál.

Dikusz 2019.05.11. 12:42:05

@prof. med.univ. doktor: Mi tartott olyan sokáig? :)

Tartott még tovább is, vagy az egész lezajlott ennyi idő alatt?

Brigante · http://www.itthonrolszabadon.hu/ 2019.05.11. 14:38:55

10 pont :) van még egy két típus, de a fő karakterisztikák bőven benne vannak. Mondjuk én nem a telefont nyomogatom, hanem katatóniába esek ... amiből csak a tanár hangja ébreszt fel.

Ededebedezodoroztadmagad 2019.05.11. 14:53:19

Teljesen egyet értek.Mondjuk még csak (hála az ég)az oviba járok szülőire,de dettó ugyan az....és igen bevallom...sutyerák apu leírásában teljesen magamra ismerek.Csak a melegítő nem játszik.Deazon kívül minden.Viszont sutyerák apu lehet h inkább szikkadna máshol és szusszanna egy kicsit helyette,míg meg nem indul a 2.műszak.Kölök haza,játszótér,etetés,fürdetés,minden napi harcok.moss fogat-nem,pakolj össze a szobádba-nem,ne dobáld szét-de ,stbstb.
Szóval nagyon jó poszt volt,tetszett és...de tényleg

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.05.11. 15:04:30

Elég pontosan leírtad a helyzetet, pedig voltam már néhány óvodai és iskolai szülői értekezleten...

DeMarco 2019.05.11. 15:32:01

@68nyara: A fogadóóra a szaktanárokkal lehetőség a beszélgetésre a gyermek adott tantárgyból való felkészültségi szintjének szinten tartására/emelésére. Időponthoz kötött és négyszemközti. (Nem kötelező, nyilván ha a gyerek jól áll valamiből, akkor felesleges is).
Annak semmi köze a szülőihez, ami inkább a várható dolgokról információ csere, amik közül sok ismétlődő jellegű. Jogszabályváltozások, iskolai programok, szünetek, események, kirándulások ideje, mi mennyibe fog kb. kerülni, stb.

Amiket felsoroltál nálunk is pont így működik pl. a lányomnál. Csak éppen ott fiatal a tanítónő, él a lehetőségekkel és ismeri is őket. Nem kell szülőire mennie senkinek sem, hogy képben legyen a gyerekek iskolai dolgaival. (Eleve meg kell tőlük kérdezni, elmondják.) E-napló van itt is, azon felül facebook csoportban minden fontos infó jön folyamatosan, képek menet közben a kirándulásokról, csoportfoglalkozásokról, de akár napközben is jön üzenet a tanártól személyesen, e-mailben, vagy facsén, vagy telefonon, ha valamire akkor kell reagálnunk. Az szmk-n és az osztálypénzen is több verzió, lehetőség van, jogszabályt is súrol, de én úgy gondolom, hogy ez nem minket érint, akik bármikor ki tudjuk fizetni az épp aktuális költséget, akár első nap egyben is az egész évet, hanem azokat a családokat, szülőket védik, akik ezt nehezen tudják megtenni és könnyítés számukra az elosztott költség, gyakorlatilag részletfizetés, amivel tudnak havonta kalkulálni, nem változik az összege.

Nem vagyunk elmaradva semmivel sem az angoloktól, egyszerűen csak nem mindegy, hogy ki a tanár és a szülő és mennyire képesek a mai életvitelhez alkalmazkodni és mennyire hagyja ezt az iskola, mint intézmény (mennyire vaskalapos az igazgató.) Az idősebb tanárok is lehetnek haladóbbak és fiatalos gondolkodásúak, de azért jellemzően ők nehezebben akarnak változtatni az évtizedes berögződéseken.

Terpi 2019.05.11. 15:32:34

Èn mèg csak ovis szülőktől tudok beszámolni, de a legutolsó agyrèm volt. Ballagunk. Óvónèni kèri a szüløket, hogy ne malomkeréknyi csokrokat adjanak majd a gyerekek kezébe, hiszen mègiscsak 6-7 èvesekről van szó, inkább eregessen mindenki egy- egy lufit. Jeleztem, hogy èn magamtõl semmit nem gondoltam vinni a fiamnak, ès láss csodát lehurrogtak. Hogy ezt ìgy illik, ès mèg a nagymama is följön vidèkről a gyerek ballagására! Az óvódából ballag könyörgöm! Másnap reggel mondja nekem az óvónő- akivel mellesleg jóban vagyok-, hogy az egyik szülő már jelezte neki, hogy az ő gyerekènek akkor is kèt csokra lesz, ès pont. Elmebeteg szerintem. Most majd èn is kitalálható kell valamit a fiamnak, aki biztos tuti örülne egy nagy csokor virágnak az óvodai ballagására:-)

HuGSz 2019.05.11. 15:37:25

@Gazz:

"Gazz
20 órája
@Mikrobi: És megvan a harmadik Tudálékosunk is. Sejtettem, hogy ti hozzá fogtok szólni. :-) "

Furcsa módja ez az önkielégítésnek.
Az írás nem rossz, viszont nem értem az indokát.
Ciao

Gazz 2019.05.11. 16:44:16

@HuGSz: Miért ír blogot bárki is - ezt nem érted?

Palkovics Ede 2019.05.11. 16:54:31

Szociális Antal vagyok, miért tegez mindenki?

bati67 2019.05.11. 17:32:51

@Terpi: Mit szólnál 3 szál kék rózsához (természetesen a hozzávaló zöld kiegészítőkkel) celofánba csomagolva? Ha véletlenül elejti, akkor sem lesz semmi baja, ha csak rá nem lép...

68nyara 2019.05.11. 17:46:03

@DeMarco: "A fogadóóra a szaktanárokkal lehetőség a beszélgetésre a gyermek adott tantárgyból való felkészültségi szintjének szinten tartására/emelésére. "

szinten tartásra/emelésre a tanóra szolgál. esetleges problémák megtárgyalására jó, de pont erről írtam, hogy nem csak akkor kellene amikor valaki bukásra/rossz jegyre áll. A pozitív megerősítés is épp olyan fontos lenne.

"Annak semmi köze a szülőihez, ami inkább a várható dolgokról információ csere, amik közül sok ismétlődő jellegű. Jogszabályváltozások, iskolai programok, szünetek, események, kirándulások ideje, mi mennyibe fog kb. kerülni, stb. "

Ma, amikor mindenki mobillal és otthoni internettel van megáldva akkor pont ennek nem kellene az iskola falai közt történnie. Igen, Ózd külsőn van olyan család amelyiknek egyik sincs... mondjuk ők szülőire sem járnak, maximum pitbullal tanárt kergetni.

"E-napló van itt is, azon felül facebook csoportban minden fontos infó jön folyamatosan, képek menet közben a kirándulásokról, csoportfoglalkozásokról, de akár napközben is jön üzenet a tanártól személyesen, e-mailben, vagy facsén, vagy telefonon, ha valamire akkor kell reagálnunk."

Erről beszéltem...

"Az szmk-n és az osztálypénzen is több verzió, lehetőség van, jogszabályt is súrol, de én úgy gondolom, hogy ez nem minket érint, akik bármikor ki tudjuk fizetni az épp aktuális költséget, akár első nap egyben is az egész évet, hanem azokat a családokat, szülőket védik, akik ezt nehezen tudják megtenni és könnyítés számukra az elosztott költség, gyakorlatilag részletfizetés, amivel tudnak havonta kalkulálni, nem változik az összege."

Ez két dolog az szmk teljesen felesleges kommunista örökség, el kellene már felejteni. Az osztálypénz, általad is elismerten a szürke zónában mozgó gyakorlata meg tényleg szép példamutatás a gyerekeknek. A spórolás az év végi kirándulásra is szép és megható dolog, de ha kihírdeted az év elején, hogy a tatai vár meglátogatása majd 25000 forintba fog kerülni júniusban, akkor a szülő maga is képes a spórolásra... vagy nem, de ez már nem az iskola problémája kellene legyen. Ráadásul az osztálypénz leggyakoribb formája a legyen 5000 aztán majd eldöntjük mire...

"Nem vagyunk elmaradva semmivel sem az angoloktól, egyszerűen csak nem mindegy, hogy ki a tanár és a szülő és mennyire képesek a mai életvitelhez alkalmazkodni és mennyire hagyja ezt az iskola, mint intézmény (mennyire vaskalapos az igazgató.) Az idősebb tanárok is lehetnek haladóbbak és fiatalos gondolkodásúak, de azért jellemzően ők nehezebben akarnak változtatni az évtizedes berögződéseken. "

Nem mondtam, hogy Magyarország el lenne maradva Angliától ilyen téren. Egyszerűen más a megközelítése a dolgoknak. szerintem ezt itt jobban oldották meg. Nem kötelező ezt követni, de az sem megoldás, hogy hát eddig is így volt, maradjon is így, Pista bácsi már megszokta ötven éve, nehogy már változtatnia kelljen. A Kádár képet is még kint tartjuk a falon, mert szegény nehezen alkalmazkodik már.

HuGSz 2019.05.11. 17:49:29

@Gazz:
Azt még csak-csak , viszont ennek a posztnak az érzelmi töltetét nem értem.
Pozitívnak, előremutatónak, ismeretterjesztőnek nem gondolom.
Ilyenkor csak kiokádják magukat a bloggerek és azután varázslatos ujjakkal mutogatnak másokra a komment szekcióban? Direkt vitát szítanak és utána joggal vagy anélkül lefikáznak másokat.
Ezt nem értem.

Gazz 2019.05.11. 18:07:40

@HuGSz: Nem kell túl sokat belemagyarázni. Az emberi agy úgy működik, hogy patterneket, mintákat keres folyamatosan. Ez a poszt nem egy szülői értekezlet eredménye, hanem kb. húszé. Én is része vagyok a felgyorsult világnak, nem szeretem ha az időmet rabolják, innen a drive. A történetet leírtam, mert én az a fajta ember vagyok, aki blogot akar írni. Ezt azt írtad, hogy csak-csak megérted. Te pedig elég érdekesnek találtad ahhoz, hogy elolvasd. Ezek után leírod, hogy én ezt ideokádtam, az azt jelenti, hogy te a hányásban turkáltál, mert szereted ezt csinálni. Ami a kommentjeimet illeti, ha már vetted a fáradtságot, hogy végigolvasd, hogy a fenébe nem tűnt fel, hogy a negatív hozzászólások végig engem minősítgettek, nem a poszt tartalmát? Nem tudom te hogy vagy vele, de én ha vendéglőben ülök, és odajön egy vadidegen, akit én személyesen soha nem bántottam, és elkezd fikázni, akkor elküldöm a francba. Azt tudomásul kell venned/vennetek, hogy én a trollkultúrát nem tűröm, totál függetlenül attól, hogy ez nektek tetszik-e vagy sem. Szerintem a trollkultúra rendkívül káros jelenség, és a posztom végén jeleztem, hogy ez itt nem fog működni. Ha ez nem tetszik, lehet menni más blogokba kommentelni. Amint látod sok negatív kommentet bennhagyok, tehát nem vagyok hiperérzékeny, azt viszont senki sem várhatja el, hogy én ezekre ne reagáljak. Ez a poszt eddig 70000 olvasót vonzott, úgyhogy nem mondanám sikertelennek, számomra ez elég jó mérőszám az értékét tekintve.

Nylul 2019.05.11. 19:26:41

@Gazz: Szard le! Én aztán baromira nem vagyok érintett a témában, de érdekesnek tartottam a posztot, és a kommentek nagy részét is.
Keep going!

HuGSz 2019.05.11. 19:28:44

@Gazz:

Nem szeretek a hányásban turkálni.
Egyszerűen szar az idő és kirándulás helyett most többek között újság olvasásra adtam a fejem. App-on olvasom az index-es tartalmakat.
Nem egyszerű rajta a szűrés, rendezés ezért csak görgetek. Ezen a blogon szerintem először járok.
A kiokádásos kifejezéssel arra céloztam, hogy talán az utóbbi időben felgyülemlett szart így adják ki bloggerek. Ezért fogalmaztam többesszámban és nem másként.
Sajnos válaszodból nem tudtam meg az eredeti indítékot.
Az olvasottsághoz gratulálok!

HuGSz 2019.05.11. 19:35:06

@Gazz:

Egyébként én is járok szülőire.
Szerencsére több pozitív tapasztalatom van mint neked. Kívánom , hogy több pozitív karakter elnevezéssel gyarapodjon a blogod valós tapasztalatok alapján!

Gazz 2019.05.11. 19:38:52

@HuGSz: Tánk jú Miszter, tánk jú!

Rébusz 2019.05.11. 19:55:44

@68nyara: Az rendben, hogy nincs osztálypénz, de a sok iskolai kirándulást és programot a szülők fizetik zsebből. És mivel élnek kint ismerőseim ezért tudom, hogy nem jó néven veszik, ha valaki nem vesz részt a közös programokban. Egy több gyerekes családnak azért ezek nem kis összegek. Nagyobb a nyomás a szülőkön, őket is bevonják az iskolai életbe és ilyenkor nem mindegy, hogy az ember a saját gyerekéért kivesz-e szabadságot, hogy ezzel bevágódjon a tanárnál. Viszont az internetes tájékoztatás Magyarországon is bőven elég lenne, erre úgyis vannak portálok, a fogadóórákat kellene csak betartani legalább évente kétszer, hogy a szülő is lássa, mennyit fejlődött a gyereke a tanév alatt. Viszont külföldön is vannak gyengébb felfogásúak, akik sajnos az interneten olvasottakat sem tudják értelmezni. A gyerekekről pedig nem tudom, hogy beszélhetnek a többi szülő előtt, szerintem ez nem fair a gyerekekkel szemben. Csak a közös dolgokról kellene, hogy szó essen és akkor hamar vége is lenne. Fogadóórákra pedig mindenki mehetne előzetes időpontegyeztetéssel.

Rébusz 2019.05.11. 20:01:23

@Terpi: Pedagógustól függ. Ha ragaszkodnak hozzá, hogy az ovis ballagáson csak lufi lehet, akkor azt kellett volna mondani. Pl. Kedves szülők, ha kiértek az óvodából bármit adhatnak a gyerekek kezébe, de az óvoda kerítésén belül a gyerekek lufival fognak vonulni. Ha mást látunk a kezükben, el fogjuk venni és majd búcsúzáskor megkapják.

Gazz 2019.05.11. 20:14:08

Bocsánat, ez olyasmi mint a színeztézia. A HuGSz olyan férfihangzású. Nyilván amolyan monogramféle lehet, és természetesen lehet női név monogramja is, de ahogy a szinesztéziánál sem tudom megmagyarázni, hogy az i betű miért fehér, az usernevednél sem tudom megmondani miért tűnik férfinicknévnek. Mindenesetre megkövetlek, ha tévedtem.
Korábbi kérdésedre válaszolva a héten épp voltam szülői értekezleten, és most telt be a pohár.

hopp11 2019.05.11. 20:22:06

A poszt szerzője képviseli a legfőbb tudálékos, fölényeskedő, "mindenki hülye, csak én vagyok helikopter" típusú figurát. Szerencsére nem kell szülői értekezletekre járnom, de az élet más területeiròl is ismerni ezt a típust. Ő mindenkit minősíthet bármikor, de ha más esetleg célozni mer arra, hogy ő sem tökéletes, azonnal felháborodik, ezt pedig személyeskedéssel, visszatámadással fokozza.
Félreértés ne essék, az írásban említett típusok biztosan léteznek, nemcsak a szülőin, de máshol is. Az élet ilyen, mások is vannak benne rajtunk kívül.

HuGSz 2019.05.11. 20:22:39

@Gazz:
Megértem!
Egyébként jól tippeltél

Gazz 2019.05.11. 20:38:16

@hopp11: Olvasni tudsz? A poszt utolsó mondatáig eljutottál? Kategóriák jellemzése nem személyeskedés, te viszont engem minősítgetsz ismeretlenül. Olyan igazi Tudálékos módon.

DeMarco 2019.05.11. 20:56:24

@68nyara: Az osztálypénzt a kormány intézkedése lökte a szürke zónába, nem a szülők. Helyette pedig nincs igazi alternatíva ami mindenkinek jó. Voltak rá próbálkozások, de rendre elbuktak. Egyszerűbb lenne akkor vinni a pénzt, amikor kell, de sajnos erre sokan nem képesek és nincs annál szörnyűbb, mint azt mondani egy kisiskolás gyereknek, hogy sajnos te nem jöhetsz, mert nem fizettek a szülők... Én nem bánom, ha több pénz marad bent a kasszában, az mindig jól jön egy fagyira, vagy mekire, vagy át lehet vinni jövőre.

Az szmk ellen sem vagyok feltétlenül csak ne nekem kelljen benne részt vennem.. :) Önkéntesen szívesen segítek, vagy ha megkérnek rá, de a kötöttségeket és az elvárásokat nem kedvelem. A pedagógus szülőknek van ez kitalálva, meg mi át szoktuk engedni a lehetőséget a szerepelni/nyalni akaró anyukáknak, hadd érezzék fontosnak magukat... :D Aztán ha túlpörögnek, szépen leszavazzuk őket. :)

engedélyes pinaellenőr 2019.05.11. 21:01:50

@ymel: Az antiszociális feszültséget,konfliktust generál maga körül,gyakran okoz érdeksérelmet másoknak.Míg az aszociális igyekszik elkerülni,vagy minimálisra csökkenteni a másokkal való érintkezést.Szomszéd példával élve,az állandóan balhézó szinte mindenkivel rosszban lévő,mindenbe bele kötő szomszéd antiszociális,míg az észrevehetelen,beszélgetést kerülő,másokkal nem szívesen érintkező szomszéd aszociális..

Jakab.gipsz 2019.05.11. 21:51:11

Az elmondottak szerint a szülők nagyobb gyerekek, mint a saját gyermekeik.. Ügyes !

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.05.11. 23:28:32

Rólam nem írtál. Én vagyok az, aki legtöbbször ellógja a szülőit. :/

ddi 2019.05.11. 23:42:30

Elolvastam a posztot, nekem még nem aktuális a téma, de emlékszem anno a szüleim alig jártak ilyesmire/apám soha/, hogy én sem fogom hallgatni a sok f@szságot, ha oda kerül a sor az is biztos.

2019.05.11. 23:55:51

Szerintem ez jó volt!

Közoktatás, ugye?

Valójában a gyerekek oktatás-nevelése a fő kérdés 25-45 (vagy 30-50) között. De őszintén? A gyerekeknek a figyelem a pénz. Ha játszol, viccelődsz, programokat csinálsz velük, abból tanulnak. A többi gyerek is kell, mert egymást is nevelik.

A tanárok és szülők többsége buta, alkalmatlan és kártékony!

Terpi 2019.05.12. 05:41:37

@bati67: Hello! Köszi a tippet, de már kitaláltam, hogy csokicsokrot csináltatok neki. Annak szerintem jobban fog örülni, mint a vágott virágos változatnak:-)

juletræ 2019.05.12. 06:33:51

Hehe, a holland TVben is van egy ilyen sorozat, a De luizenmoeder (az az anyu aki az osztalyban a gyerekeket tetveszi, es aki a rangsorban legalul all). A sztori arrol szol hogy hogy valik valaki luizenmoederbol klassenmoederre (szmk elnok). Mindezt humoros koritessel. Persze ott is van moeder-maffia (tudalekos+holdudvara).

Nalunk is van moeder-maffia, tok vicces figyelni ahogy egyesek mindent elkovetnek (hiaba;)) hogy kozejuk tartozzanak. A szuloiket 50 perc alatt lezavarjuk, altalaban informativ kerdesekkel. (Bar a multkor 15 perc ment el annak elemzesere hogy az egyik epuletbol a masikba a kertek alatt milyen ajto vezet).

Ménár Atya 2019.05.12. 07:09:23

Hál istennek lassan vége ennek a szülői időrablásnak nálunk .
Nekem 2 gyerek van, az egyik most fog egyetemre menni, tehát egyet letudtam.
Tényleg jó jellemzést adott a blogger a többségről, de azért a tanárokról is írhatott volna, mert azért ott is láttam érdekes" embereket.
Van amelyik élvezi, ha konfliktust tud generálni olyan veretes ügyekből, mint pl a hány darab színes, és hágy darab fehér írólapot hozzon a gyerek, és hasonlók.
Aztán miután a szülők ezen már egy órája vitatkoznak, akkor ő megoldja, és ezzel megkoronázza magát, mielőtt szentté is avatja az ismerős szülők serege.
Hát igen, azért a Marika néni mennyire ott van az oktatás csúcsán........
Én csak annyit látok, hogy megint elbaxtak egy órámat miatta.
Amúgy, most már olyan 15 év tapasztalat után, átlátom, hogy a legrosszabb a nagyon anya típus, ahol ő ott van, ott felesleges értelmetlen dolgokról folyik a diskurzus.
A legjobb ha több a férfi, ott általában kevés a felesleges duma.
Hál istennek, a fiam mostani oföje ,bár nő, nem szarozik felesleges infókkal, elmondja mi lesz, mit ,és mennyit kell hozni, amúgy pedig minden lényegeset leír, és elküld neten mindenkinek.
Tényleg csak amiről dönteni kell,arról beszél, javaslatot tesz miről szavazzunk,ha olyan, és nem engedi nagyon anyát, arról beszélni, hogy az ő fia nem bírja ,ha vizes lesz esőben.
De azért azt hozzá kell tegyem, hogy legközelebb én már csak ballagáson találkozok vele, én felmentem magam ezekről is, pedig itt tényleg nem nagyon van felesleges szájtépésp :)

TGabi 2019.05.12. 08:21:32

:D :D :D

Jó Poszt! Végig röhögtem. Grat a szerzőnek!

BOAR 2019.05.12. 10:05:30

Azt nem értem öcsém, mi a faszért eteted a trollt...
Neki szereztél egy jó napot mert valaki figyelt rá...

schlumbergerna 2019.05.12. 10:07:02

Jót derültem a dolgozaton, azonnal tovább is küldtem az illetékeseknek, unokáim szüleinek, akik vastagon érintettek a dologban. Mivel én már néhány héten belül dédpapa leszek, kellő távlatból tudom szemlélni az írást, ami ugyan nem teljes a kategorizálást illetően, de szórakoztató olvasmány.

Egy -nem szorosan a tárgyba vágó- dolog, ami zavart:

,,Ez a rövid felvezetés már sejtetni engedi,"

Valami felsőbb hatalom, ami megengedi, hogy a szerző sejtesse velünk a témát?
Vagy inkább a bevezetés úgy van megírva, hogy sejteni lehet belőle az elkövetkezőket?
Akkor viszont sejteni engedi.
Jól sejtem? :-)

(Én is mérnök vagyok, csak hogy tudj hova tenni :-))) )

BOAR 2019.05.12. 10:10:46

@hopp11: Szvsz. a szerző magát is bekategorizálta a "telefonbaszkuráló" kasztba.
Márpedig az is van olyan idegesítő mint bármelyik másik tehát nem az az üzenet, hogy mindenki hülye csak Ő sárga villamos...

Eastbay1 2019.05.12. 10:22:11

@BOAR: Van rá egy ezresem, hogy te meg be leszel rakva a Tudálékos kategóriába :D

BOAR 2019.05.12. 10:36:12

@Eastbay1: Meglehet...ezektől a taknyosoktól minden kitelik... :-)

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2019.05.12. 11:14:25

Jópofa írás. Legalább ilyen szórakoztató lehetne, ha összehoznál valami hasonló osztályozást a tanártípusokról is (esetleg iskolai dolgozókról: portás, tornatanár, takarítónénik stb).
A "duzzogiék" szakaszban olvastam olyan megállapításokat, amik részben rám is érvényesek. Azzal áltattam a gyerekemet, hogy ha betéve tudja az iskola házirendjét, és ahhoz tartja magát, akkor abból nem származhat hátránya. Nagyban rombolta apai tekintélyemet, amikor egyszer hazatérvén arról számolt be, hogy a fogcsikorgató hidegben akarata ellenére kilökdösték az udvarra, miközben a tanárok az ablak mögül, a melegben felügyelték a nagyszünetben az udvaron fagyoskodó diákságot. Utóbb kiderült, hogy a házirendben olvasható "jó idő esetén" kifejezés eltérő értelmezése miatt feszült egymásnak tanár és diák. Jogászkodás? Jobbító szándékkal kértem az iskola vezetését, hogy határozzák meg a jó idő fogalmát a házirendben, amivel a jövőre nézve kivédhetők az egyet nem értéshez vezető helyzetek.
Az igazgatónő igyekezett ugyan diplomatikusan elhárítani javaslatomat, de szánakozó tekintetéből sütött a széllel szemben nem érdemes hugyozni üzenet. Megértettem – majd idővel kerestünk másik iskolát (több oka is volt a döntésnek). Olyan ez, mint a párválasztás. Addig kell keresni, amíg meg nem találjuk az igazit.

gerard1999 2019.05.12. 12:39:07

Hello!
(na szerintem már ezzel megleptem a többséget...)

Nagyon jó, nemsokára szerintem valamelyik stand up-os fogja előadni.
Folyt a könnyem a nevetéstől. Két hibát látok benne:
1., ÍÉn nem vagyok benne kategorizálva
2., Szerintem kimaradt az az apu/anyu aki nincs jelen lelkileg. Telefonozik, de nem úgy mint te, hanem állandóan. Remeg ha 10-20 másodpercig nem nézi meg a komment/like, mittudomén mit, és az a véleménye, hogy "írják meg face-en az egeszet oszt jó van"....

Az én kategóriám: mindent elvállal, tudálékos, véleményvezér, aki azt hiszi, hogy az osztály egy kirándulást sem tudna megszervezni, ha nem lenne. Nagyon szeret a gyerekekkel kirándulni, elmenni segíteni az osztályfőnöknek, hogy hallgassa később a "nélküle nem sikerült volna" köszönetnyilvánításokat, azaz Én a Fontos Ember :-).
(mondjuk kettőből össze tudtam volna rakni...)

Mindenesetre gratulálok a poszthoz. Régen olvastam ennyire szokratészi szöveget.

Zserár

gerard1999 2019.05.12. 12:52:46

@gerard1999: Ja, és kiszámoltam, eddig 140 szülőin voltam.......

Gazz 2019.05.12. 13:04:29

@gerard1999: Az önironikus Tudálékos ritka mint a fehér holló, örülök, hogy hozzászóltál. :-)

Gazz 2019.05.12. 13:07:09

@BOAR: Majd elmondom jövő héten. :-)

Nyomek 2019.05.12. 16:55:14

Érdekes módon én nemigen találkoztam egyikkel sem a szülőiken, jóllehet csak kettőn voltam, és továbbiakat nem is szeretnék vállalni. Ez amiatt van, mert a tánárnéni soha véget nem érő szájtépését túl nagy feladat idegösszeroppanás tünetei nélkül kihordani.
Amit kihagytál szerintem, az a "Csillogó szemű anyuka/apuka", aki egyetértően, már-már bátorítóan hallgatja a soha véget nem érő gondolatmenetet valami olyan témában, ami arra a szülőre tartozna, aki természetesen soha meg nem jelenik az értekezleten.

bati67 2019.05.12. 18:40:39

@Terpi: OK! Csak nehogy idő előtt felzabálja a sáskahad! ;-)

KalmanBlog 2019.05.12. 22:22:41

Ezoapu és a csöndes közé sorolom magam.

Gazz 2019.05.12. 22:35:09

@KalmanBlog: Érdemes lenne egy statisztikát csinálnom, csak a Tudálékosok kicsit túlpörgik a dolgot, s többnek mutatkoznak, mint ahányan vannak.

invalid user name 2019.05.12. 23:13:45

vov. bár én másfajta szülőikre jártam (waldorf) de több típust is reprezentáltam :)

Család Farkas 2019.05.12. 23:29:25

Szia!Nagyon tetszik,és pozitív a mondanivalód,és rávilágít a valóságra.Ami igazán jó az egészben,hogy a nagy igazságot egy apuka leplezte le.Köszönöm!

A Galaxis Elnöke 2019.05.13. 07:46:22

Aki a kereskedelemben dolgozik, az már reggel kilencre túl van az összes, a posztban felsorolt szereplőn. És még cifrábbakon is. A minapi kedvencem a doktor-professzor ügyvéd-sebész, aki a váráláskor nem volt képes egyedül kiszámolni egy szoba alapterületét, majd pár nap múlva reklamálva visszafordította a házhozszállító autót, amikor az megérkezett hozzá a megbeszélt időpontban, mert éppen esett az eső. Majd egy óra múlva elállt, és üvöltve követelte, hogy AZONNAL VIGYÜK KI A MEGRENDELT ÉS KIFIZETETT ÁRUJÁT. És őrjöngött, amikor felvetettem neki, hogy elpőre lebeszélt túraterv mentén, már 60 km-rel arrébb járnak a sofőrök, másrészt az autó üzemanyaggal megy, és a dupla fuvar költségébe esetleg be kéne szállni. Stb.

2019.05.13. 10:00:45

Még nincs gyerekem, de én valószínűleg a légkörtől függően ugyanúgy a tudálékos-telefonnyomkodó hibrid lennék, mint ahogy a posztoló is az.

2019.05.13. 10:04:16

@Hozzászólok:
Azért van ez mert alapvetően a posztoló is tudalékos, csak ott a szülőin passzív mert nem érzi magát nyeregben, ezért lesz telefon nyomkodó, unatkozó. Ránk tudálékosokra pedig gyakori jellemző, hogy más mentalitással, világképpel rendelkező tudálékosokat nem igazán kedvelünk, vagy legalábbis szeretünk leoltani. Ezt teszi a posztoló is.

2019.05.13. 10:06:01

@Gazz:
"Tudálékosok nem arról híresek, hogy lenne humorérzékük, szóval nem igazán neked akar ez a poszt megfelelni."

Ezt kikérem magamnak. Nagyon jó, humoros az írásod.

Róka Sarki · http://sarkiroka.hu 2019.05.13. 16:59:27

Épp a telefont nyomkodom, hogy ne kelljen mások hülyeségére figyelnem, erre mi jön itt szembe? Mások hülyesége.

GMS 2019.05.13. 18:50:11

107 ezer ember... Haha, es vajon hanyan mondtak, hogy erre sem kellett volna idot szanni, mert a kozepszeru kezdes ellenere sikerult unalmas es enyhe ontomjenezo befejezest irni. De azert meg lehetsz iro. Stand-uposbol is annyi van, mint a szar, igaz, hogy valoban jo csak 1-2. Dehat az emberek az tobbit is megnezik.

Gazz 2019.05.13. 19:05:10

@GMS: Nem tudom, hány mondhatta. Te tudod? Aki akarta, leírhatta ide a véleményét, 117 ezer (most itt tart) olvasóból néhány fanyalgó... hát istenem, majd csak kibírom valahogy. ;-)

Beer Monster 2019.05.14. 09:18:10

Ezt a banyát a valóságban hogyan lehet kibírni?

2019.05.14. 14:36:20

@Hozzászólok: @Gazz:
Én mindkettőtöknek elhiszem, hogy adott helyzetben csendes vagy telefonnyomkodó típus tudtok lenni, de ez siman belefér a tudálékos típusba, a tudálékos sem minden esetben tudálékoskodik. Van aki blogot ír, jókat, de láthatóan önirónia nélkül, más meg beleköt ebbe, egy harmadik meg beleköt mindkettőbe, miközben egyik sem engedi el, hanem harcol, hogy övé legyen a szó.

Gazz 2019.05.14. 14:42:58

@Zabalint: Amit baromira nem vesztek észre, hogy azért rugózok itt, mert ez az én blogom, ahol én vagyok az osztályfőnök. Már rég a telefonomat nyomkodnám egy csöndes sarokban, és hagynám kibontakozni az aktuális Tudálékos demonstrátorunkat, hadd fussa az üres köreit ha nem így lenne, de az én szerepem a saját blogomat illetően nyilván más, mint akár a tied, akár a mi Tudálékosonké. Ez láthatóan nem esett le neked sem.

2019.05.14. 14:46:50

@Gazz:
Ha nem lennél te is ugyanúgy tudálékos, mint mi, akkor már rég elengedted volna. Ez teljesen független attól, hogy a te blogod.

Gazz 2019.05.14. 14:48:46

@Zabalint: Nem érted. Dehogy független. Amíg nincs blogod, nem is fogod megérteni.

Gazz 2019.05.14. 14:51:20

@Zabalint: Illetve látom, van blogod. Akkor maradjunk annyiban, hogy eltér a véleményünk a blog gazdájának szerepéről, meg erős a gyanúm, hogy a trollkodásról is.

2019.05.14. 14:55:06

@Gazz:
Most is van blogom (egy klikkel bárkinél megnézhető, ha blog.hu-s blogja van adott nickkel), csak nem megosztó témaban. Régebben volt megosztó témaban is, és ugyanúgy résztvettem a vitában, mikor elszabadult a pokol, pontosan ugyanaz a tudálékosság hajtott a cikk megírására is, meg amikor vitatkoztam, akkor is, mint mikor más blogokban vitatkozok. Igaz, akkor még én sem vallottam be magamnak, hogy tudálékos vagyok. Persze, mert hozzád hasonlóan egy hivatalos összejövetelen én is kussoltam, max. magamban morogtam, hogy ez meg ez de hülyeségeket mond.

2019.05.14. 14:57:12

@Gazz:
Mi tudálékosok nem vagyunk trollok, mert amit írunk, komolyan gondoljuk. A troll az más műfaj, egy időben próbálkoztam trollkodással is, de az én személyiségemmel nem megy, mert miután írok valami baromságot, amit komolyan vesznek, pár komment után elárulom, hogy csak trollkodtam.

nevfilo 2019.05.14. 15:07:37

Kéretik nem cikizni, hogy 45 év tanítás után, immár nyugdíjasként írom le fésületlen gondolataimat. Nézzük mindezt a másik oldaltól. :) Szülői értekezlet, mint műfaj egy őskövület abból az időből maradt ránk amikor még maximum stencilezni lehetett. Internet, mobil, facebook és társairól még azt sem sejtettük, hogy lesznek. Tantuszos, meg iker-telefon. Ezért, mint a "közös ügyeink" megbeszélése címszóval volt a szülői értekezlet. Emlegetett éra egyik alapvetése volt, hogy egy osztály, egyenlő egy KÖZÖSSÉG, mint ahogy egy munkahelyi brigád is. :) Hol van ez már - mondhatjátok. Igazatok van, ám az a kényszerképzet, hogy osztályközösség makacsul tartja magát. Pedig egyre több, elsősorban külhoni példa és tapasztalat mutatja, hogy erről, ebben a formában szó sincs. A megcsontosodott szocialista maradvány tartja magát. Más! Az a(z) (szülői)értekezlet, mely 45 perc alatt nem ér véget cakk-pakk, nos ott más bűntettek is születhetnek. :) Megoldás volt, hogy az ofő elmondja a soron következő teendőket, majd a szülők szorosan a témához szólnak, utána ofő balra el. A szülők pedig maguk közt vitassák meg a mennyibe került, a mit vegyünk.... stb. Más! A blog sajátos műfaja, hogy a szerző leírja saját gondolatait, mintha "nyilvánosan naplót vezetne" ám elolvasni, depláne kommentálni nem kötelező. A blog tetszik, a kommentek finoman fogalmazva is érdekesek. Köszönöm a lehetőséget. :)

Gazz 2019.05.14. 15:09:53

@nevfilo: Egyformán gondolkodunk a kérdésről.

2019.05.14. 15:18:36

@Gazz:
Bocs, ha sértő voltam, nem állt szándékomban.

Mint írtam, ebből a szempontból teljesen lényegtelen a szerep. Ismerek nem egy bloggert, akik teljesen szabadon engedik folyni a vitát, mert ha akadnak is olyan dolgok, amik zavarják, el tudja engedni, tud nem foglalkozni velük. Mi tudalékosok erre képtelenek vagyunk. Vagy végsőkig vitatkozunk, vagy rákattintunk a ban, ignore, vagy bármilyen gombokra. Saját blogomon mondjuk nem moderáltam még, de pl. van egy külföldi fórum, ahol van egy hosszú ignore listám (ott ez egy feature), mert nem bírtam elengedni a vitát.

2019.05.14. 15:21:01

@nevfilo:
Attól, hogy a kommunikáció jó része szülői Facebook csoportokban folyik, a posztoló által felvetett típusok nem halnak ki, online sem viselkednek másképp.

Gazz 2019.05.14. 15:32:19

@Zabalint: "Mi tudalékosok erre képtelenek vagyunk."
Elég sok negatív komment született, végig lehet olvasni, bennhagytam őket. Egy igazi Tudálékosnál nincsenek kompromiszumok, nincs tűréshatár, mindenre lő, ami a legkisebb mértékben is megkérdőjelezni az ő álláspontját, tekintélyét, pozícióját. Hangsúly az elsőn van. Szóval definíciós különséget látok itt. Én elsősorban a tiszteletlenséget moderálom, egy blogbejegyzés kommentszekciója az én olvasatomban betölt egyfajta író-olvasó találkozót is. Innét nagyon könnyű beleképzelned magad egy igaziba is. Előfordul ott olyan, hogy egy résztvevő elkezdi nyilvánosan gyalázni akár az írót, akár a többieket? Nem jellemző. Zavaró az, ha egy Tudálékos úgy alakítja a találkozót, hogy az csakis róla, és az ő véleményéről szól? Igen, rendkívül az. Alapvetően egy dolog róható fel nekem, hogy Hozzászólót hagytam ámokfutni, és nem bannoltam le egyből. Aztán eszembe jutott, hogy beírom magába posztba, hogy ha valaki akció közben látni akar egy Tudálékost, azt a kommentszekcióban megnézheti az ő példáján keresztül. Bele is írtam, de aztán kiszedtem, mert éreztem némi morális problémát ezzel kapcsolatban, végül is megalázni nem akarom. Egy igazi Tudálékos egy percig sem habozna a helyemben.:-)

2019.05.14. 15:59:58

@Gazz:
Az, hogy valaki tudalékos, nem jelenti azt, hogy ne lennének erkölcsi gátjai. Ha a magyar blogszféra legtudalékosabb szereplőjét kellene említenem, akkor maxvalt (bircát) mondanám, ő például biztosan nem szégyenítene meg egy másik kommentelőt sem. Ja, és nem is sérteget személyesen más kommentelőket. Viszont kétségeid ne legyenek a tudalékosságáról.

Gazz 2019.05.14. 16:01:52

@Zabalint: :-) Ide is kommentelt. Azért belőle is ki lehet hozni az állatot.

2019.05.14. 16:02:45

@Gazz:
És mellesleg én sem tennék ilyet. Szerintem te a tudalékosokhoz rosszindulatot is társítasz. Pedig nem vagyunk feltétlenül rosszindulatúak, csak erős kényszert érzünk, hogy belepofázzunk a dolgokba, akkor is, ha amúgy nem kellene. Az Asperger szindrómával is összefügg, bár nem minden tudalékos Asperger szindrómás, illetve fordítva sem.

2019.05.14. 16:05:24

@Gazz:
Ő általánosan ballibezik, homokblobbizik, vagy ami épp a mániája (lassan 2 évtizede, hogy Index fórumon először vitatkoztam vele, akkor 180 fokban ellenkezőjét mondta a komcsikró, oroszokról), de én már küldtem el durván melegebb éghajlatra, fel se vette, nem egy személyeskedő alkat.

Gazz 2019.05.14. 16:07:59

@Zabalint: Itt konkrétan családírtással fenyegetett egy másik tagot, úgyhogy akkor bannoltam, de ugye félévente újracsinálja a nickjeit. De abban egyetértek, hogy nem egy személyeskedő típus.

Miffy 2019.05.14. 17:11:02

Elsőre olvasásra szórakoztatott a poszt, kíváncsi voltam a kommentekre is, ezért beleolvastam. Igazán sajnálom, hogy a válaszaid nem tükrözik azt a szintet, mint az írásod: hiányolom belőle a bölcs humort, öniróniát.
Fogadd meg egy tudálékos, vén szipirtyó tanácsát: lazulj le, ne vedd ennyire komolyan magad! :)

Gazz 2019.05.14. 18:55:32

@Miffy: Más a műfaj. És úgy néz ki, ez kevésbé erős oldalam. ;-)

AssHole 2019.05.31. 17:49:27

(Szintén mérnök.) Jót mulattam. Bár lehetne sírni is. Szülőin soha nem voltam, és nem is szeretnék véletlenül sem megjelenni. Az óvodai ballagás nekem értelmezhetetlen, mint a nullával való osztás. Látok, hallok dolgokat, mint mondjuk gyerekek több százezres telefonnal, az iskolai ebéd fujj, hasonlók. Elmebaj... Agyonféltés, ilyesmik. Változott a világ.
süti beállítások módosítása