2024. február 11. 21:20 - Gazz

Mene, tekel, ufarszin

 Február 9.-e kétségkívül nem fog piros betűs bejegyzést kapni a Fidesz történetében. Ennek kapcsán rengeteg cikk jelent meg Novák Katalinról és Varga Juditról.

Engem viszont ők nem nagyon érdekelnek. Ha tönkremegy a golyóstoll, az ember eldobja. Ez a kettő meg nem volt több golyóstollnál, amit aláírásra használnak. Beteljesítették a sorsukat. 

Ja igen... Novák még megpróbálta elhitetni velünk, hogy több ennél, hogy van önálló mozgástere döntések meghozására, de valójában csak annyira tellett neki, hogy a jó rendőr-rossz rendőr párosból ő lett a jó rendőr. Egyszóval a rá osztott szerepet játszotta csak, ezért tartom egy szimpla golyóstollnak. A javára csak annyit tudok írni, hogy Ádernél egy fokkal szerethetőbb személyisége van.

Akit viszont az ügy kapcsán érdekesnek tartok, és a tiszteletemet meg az együttérzésemet is kivívta, az Magyar Péter, Varga Judit férje. Nem először írok róla, de ezt most szeretném részletesebben is kifejteni.

 Varga Judit Áder embere volt, mellette dolgozott Brüsszelben, és mikor Áder köztársasági elnök lett, akkor itthon is. Ennek megfelelően főleg a környezetvédelemben exponálta magát. Ami a családi életét illeti, 2008-ban összeházasodott Magyar Péterrel, és a házasságból három gyerek született, akiket szeretetben neveltek.

A dolgok akkor fordultak rosszra, amikor Orbán felfigyelt Vargára. Az igazságügyi miniszterség nem egy kényelmes állás Orbán mellett. Ezt Trócsányi László első kézből tapasztalta meg akkor, amikor az EU biztosi jelöltségét lendületből söpörték le az asztalról, jelezve, hogy a szakmai és emberi reputációját sikerült a béka segge alá leküzdenie azzal, hogy Orbán antidemokratikus törekvéseinek elvtelen kiszolgálójává vált.

Szóval tudni lehetett, hogy ha igen mondasz Orbánnak, akkor onnan kezdve szolgálnod kell mindenben, és a balhét neked kell elvinned a gázos ügyekért. Persze itt elsősorban csak erkölcsi és morális felelősségről van szó, Orbán gazdagon jutalmazza a hozzá lojális szolgáit. Ha valaki kiég, akkor jár neki legalább négy év szanatórium az Európai Parlamentben. Ez alól kivétel Deutsch Tamás, mert teljesen alkalmatlan bármire is, viszont hűséges barát, és hát ott volt a kezdeti időkben, szóval neki bérelt helye van az EU képviselői listán. De Áder, Szájer, Navracsics és végül Trócsányi is megkapta a maga jutalomüdülését is hálából a szolgálatokért. Ez a sors várt volna Varga Juditra is, ha nem keveredik bele ebbe a botrányba.

vargaszajernovak.jpg

Nekem az az érzésem, hogy Magyar Péter ezt már 2018-ban pontosan látta. A NER természetesen róla is gondoskodott, nagyon kényelmes pozíciókat tölthetett be a felesége kiemelésének következtében, de informálisan speciel már akkor tudni lehetett, hogy nem volt teljesen felhőtlen az öröme, amikor a feleségét kinevezték.

Akkoriban az újságok elég sokat írtak arról, hogy hogyan találta meg Orbán Vargát, és a házaspárról az a kép rajzolódott ki, hogy az ő terveik eredetileg egyáltalán nem ebbe az irányba mutattak. Három gyerek felnevelése elég komoly felelősség, és Magyar Péter valószínűleg elég pontosan látta, hogy a miniszterség mellett a család háttérbe fog szorulni. A történet vége pedig az lett, hogy 2023-ban elváltak. Szintén informálisan az is tudható, hogy a kettőjük viszonya már 2021-ben megromlott, de a NER-ben az ember egy ilyen pozícióban nem akkor válik el, amikor akar, hanem amikor megengedik neki.

Magyar Péter most joggal dühös. A NER tönkretette a családját. Hogy ennek politikai okai voltak, annak többször is hangot adott a Facebookon, aki tudott a sorok között olvasni, az pontosan értette. Láthatóan próbálták pénzzel lekenyerezni, de úgy néz ki, hogy most kibukott belőle, amit eddig visszatartott.

A karriert előtérbe helyező döntést persze Varga hozta meg, de a miniszteri szereplését tekintve erősen kétlem, hogy fel tudta volna mérni, hogy mire mondott igent. Varga Judit messze nem bírja annyira a gyűrődést, mint azt próbálta magáról sugározni, és a Völner ügy tökéletesen rávilágít arra, hogy túlságosan nagy volt neki a miniszteri kabát, nem rá Szabták (sic). Varga szerette volna magát beírni magát a történelembe, de csak a lehetőség lebegett a szeme előtt, és teljesen figyelmen kívül hagyta azt, hogy mi történt az elődjeivel. Ezek után persze az következett, ami szokott. A lojalitás az ő esetében is felülírt minden morális meggyőződést, pedig neki azért ott volt a férje, aki valószínűleg bőven ellátta visszajelzésekkel. A kapcsolatuk megromlásából legalábbis erre lehet következtetni.

A három emberből Varga a legnagyobb vesztes. Ő elvesztette a családját, a karrierjét, és a reputációját is. Orbán nyilván talál neki valami kényelmes felügyelőbizottsági pozíciót, ahol majd meghúzhatja magát, és anyagi gondjai sem lesznek, de a politikai pályafutásának vége. Most, hogy - ha hihetünk a bejelentésének - visszavonul.

Novák Katalin elvesztette a karrierjét. Reputációja nem igazán volt neki, a családja viszont megmaradt, és ennek őszintén örülök.

Magyar Péter - aki kvázi outsiderként volt kénytelen asszisztálni a történethez - szintén elvesztette a családját. A NER karrierről viszont önként mondott le, és ezzel megőrizte a reputációját. Ez volt az egyetlen, ami menthető volt a jelen helyzetben. 

A sejtésem az, hogy Magyar kifakadásának egyik oka az, hogy több részletet ismer, mint ami nyilvánosságra került. A megjelent nyilatkozatból elég egyértelmű, hogy szerinte K. Endre felmentése nem Novák ötlete volt, a valódi ötletgazdák most "elbújnak az asszonyok szoknyája mögé". Ő és Varga is csak utasítást hajtottak végre. A Fidesz pánikszerű reakciójából pedig az látszik, hogy bármire képesek, csak ne derüljön ki, ki kérte K. felmentését. Én két embert látok olyan pozícióban a Fidesznél, hogy az igazságügyi miniszter és a köztársasági elnök visszakérdezés nélkül végrehajtsa a kérését. 

Magyar Péter az egyiket megnevezte. A másik név kitalálását a kedves olvasóra bízom.

 menetekelupharsin.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr6418092410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása