2022. január 07. 16:47 - Gazz

A teljesen elhibázott magyar lakáspolitika

Bár az előválasztás eredménye is beindította az agyamat, de a magyar lakáshelyzet annyira progresszíven romlik, hogy mégis ezt választottam a soron következő havi poszt témájának.

Először is szeretném leszögezni, én a fogyasztói oldalon állok. Amit írni fogok, az nyilván nem fog tetszeni az eladói oldalnak, de ez meglehetősen hidegen hagy.

Szóval ami engem illet, eddig szerencsém volt, a lakásvásárlásaim jó ritmusban történtek. Kétszer vásároltam lakást, és mind a kettő esetben ez egy-egy állami lakásprogram előtt történt, így a mai árakhoz képest nevetséges összegekért vásároltam. Persze nekem ezek az árak akkor is magasnak tűntek, de az összeg mindkét esetben bérből és fizetésből kigazdálkodható volt.

A helyzet mára teljesen megváltozott, egy családi ház elérése ma fizetésből teljesen lehetetlen.  Úgy gondolom, ennek legfőbb oka a kormány lakástámogatási politikája. Három ilyen támogatási hullám volt eddig a rendszerváltás után. Az első 2000-ben indult az államilag támogatott kedvezményes lakáshitelek bevezetésével, és semmi mást nem hozott, mint hogy jól feltornázta az árakat. Én az első lakásomat 3 millió forintért vettem 1999-ben részben szülői segítséggel. Ez még éppen a hitelprogram előtt volt, és egy másfélszobás panelről beszélünk, Ez két év múlva - az első lakáshitelprogram beindulása után - már hatmilliót ért, vagyis pont annyival lett drágább, mint amennyibe eredetileg került. Ezt az összeget az akkori bérviszonyok között semmi esetre se tudtam volna kifizetni, hiába takarékoskodom előtte évekig. Pár év alatt az elérhető kategóriából a lakás átkerült az elérhetetlenbe. Persze lehetett volna hitelt felvenni, és ezt tíz év alatt talán ki is tudtam volna fizetni, de ha így történik, akkor családalapítás után nem költözhettünk volna tíz év múlva sorházba, hogy el is férjünk valahogy a két gyerekkel.

A sorház meg úgy jött össze, hogy éppen válság volt, s szerencsémre a nagyobb lakások értéke bezuhant, míg a kisebbeké - amilyenben ugyebár éppen laktam - kevésbé, mert az még az éppen elérhető kategória volt az átlagvásárló számára, persze az igények leszállítása mellett. Rengeteg lakást megnéztünk, és egészen belejöttem az alkudozásba. 10 % árengedmény teljesen reális volt akkoriban. Szóval szülői támogatással, a korábbi lakás eladásával és 11 év elég keményen garasoskodó megtakarításával sikerült vennünk egy sorházat Zuglóban, aminek a felújításáról ebben a blogban is sokat írtam.

Ez akkor itt Budapesten éppen kigazdálkodható volt a fizetésemből. Azóta nyilván előrébb léptem fizetésben, és a feleségem is programozóvá avanzsált, ami azt jelenti, hogy ő sem keres rosszul, de a környékbeli lakások értéke háromszorosára nőtt időközben. És ez már messze túl van azon a kategórián, amit valaha is össze tudnánk kaparni.

Szóval láthatóan végigéltem az elmúlt évtizedek lakáspiaci változásait, és hát nem kell különösebb elemzőkészség annak megállapításához, hogy az árak mindig akkor szálltak el, amikor a kormány kinyitotta a pénzcsapokat, és a kereslet ennek köszönhetően felduzzadt.

Ez aztán közgazdaságtankönyvi példaként torzította minden esetben a piacot, mert a kínálati oldal nem igazán tartott lépést a növekvő kereslettel, és az árak az egekbe szálltak. A kormány által nyújtott támogatások rendszerint arra az árszintre voltak belőve, ami az árak elszállása előtti időket jellemezte, így viszont egy ördögi spirálba kerültek a lakáskeresők. Mire felvették az állami támogatást, azzal szembesültek, hogy pont ugyanakkora lakást tudnak csak venni, mint korábban támogatás nélkül, de legalább még jól el is adósodnak közben olyan összegekkel, amiket csak évtizedek alatt tudnak kifizetni.

Ezzel persze az építőipar jól jár, de elvileg a lakástámogatási rendszernek nem az építőipar, hanem az emberek támogatásáról kellene szólnia, nemde?

Eddig egyedül Jakab Péternek, a Jobbik elnökének tűnt fel, hogy itt valami nagyon nincs rendben, de ő is csak érintőlegesen említette, hogy a jelenleg lakáspolitikára fordított pénzek nem jól kerülnek felhasználásra. És utalt rá, hogy a keresleti oldal helyett a kínálati oldalt kellene erősíteni, ahelyett, hogy állami pénzekből extraprofitot biztosítanánk az építőipari és ingatlankereskedelmi szektornak.

Az Ócsai lakópark körüli mizéria megmutatta, hogy az állam jelenleg nem igazán jó a lakásépítésben, ez viszont nem jelenti azt, hogy ennek így is kell lennie. Az államnak rengeteg eszköze van arra, hogy szereplőként megjelenjen az építőiparban. Állami vállalatot is alapíthat erre a célra, de a jelenlegi intézményrendszerén keresztül is szerződhet alvállalkozókkal arra, hogy nagy volumenben a tisztességes haszonon nem túlmutató mértékben, ellenőrzött standardoknak megfelelően építtessen az egykori lakótelepek modern megfelelőjeként lakásokat, amelyeket aztán az aktuális szociálpolitikának megfelelően vagy bérbead, vagy értékesít. 

De mondok ennél jobbat.

Észre kell venni, hogy az országban mélyen szántó demográfiai folyamatok indultak el, amelyek automatikusak és egy világméretű trendbe illeszkednek. A lakosság urbanizálódik, tehát a népességcsökkenés ellenére is új lakások építésére van szükség, mert a jelenleg elérhető lakások nem ott vannak, ahol azokra szükség van. A vidéki falvak elnéptelenedése egy öngerjesztő folyamat, amire a kormány az egyik kezével ugyan rak egy vékonyka szépségtapaszt a vidéki CSOK formájában, de a másik kezével - az oktatás és egészségügyi ellátás teljes elhanyagolásával, az önkormányzati erőforrások elvételével - viszont elképesztő mértékben ráerősít a tendenciára. Nyilvánvaló, hogy a helyi intézményrendszer elsorvasztása a települések elsorvadását is magával vonja, csak erről ma nem szívesen beszél senki sem, hiszen a kormánypárt pont azokon a helyeken alakított ki egy erős függőségi rendszert, ahol ez a probléma elsősorban jelentkezik.

Feltehetőleg a kistelepülések is látják azt, hogy egy orvos és egy tanár sem fog hozzájuk költözni a helybéliek két szép szeméért. Pláne hogy az utóbbi rétegnek erre pénze sincs, de amúgy is, egy ilyen helyen lakást venni - és azért egy életre eladósodni - nagyon rossz beruházás, hiszen egy ilyen ingatlan gyorsan elértéktelenedik. A szocializmus idején erre a szolgálati lakás intézménye volt a válasz, és ez nincs másképp most sem. Az önkormányzatoknak ez az egyetlen lehetőségük, hogy megfordítsák a településük elnéptelenedését, és ha már itt tartunk, hadd jegyezzem meg, ez lehet a nagy versenyelőnyük is. Aki előbb lép, az nyer.

Ezzel meg is érkeztünk a kínálatbővítő állami lakáspolitika első feladatához. A nyakra főre osztogatott, és a piacot teljesen eltorzító, az állampolgárokat az árak megugrásán keresztül inkább megnyomorító, álszent támogatások helyett inkább szolgálati lakásokat kellene építenie vagy vennie az államnak. Ezzel az állami szférában dolgozókat kivonnák az elsődleges lakáspiacról, amivel jelentősen javulna a kínálat/kereslet viszony. Ugyanakkor jelentősen javítaná azoknak a ma már hiányszakmáknak a pozícióit egy kedvezményesen kivehető szolgálati lakás, amelyek lassan eltűnni látszanak, de igény meg óriási lenne rá. Gondolok itt pld. bizonyos tanári szakokra (kémia, biológia, fizika), amikre már a fővárosban is alig találnak embert. El sem tudom képzelni, mi lehet az aprófalvas térségekben. De a körzeti orvosi praxisok jelentős része is betöltetlen, mint ahogy jegyzőkből is hiány van az ország bizonyos részein. Az értelmiségi réteg visszacsábitása a vidéki falvakba még akár az elnéptelenedési folyamatot is meg tudná állítani, ha az életpálya modell részévé teszik a szakmához kötött szolgálati lakást.

Ezt a mostani rendszert már többször kipróbáltuk. Mindig szívás lett a vége. Az eladósodott ember nem elégedett ember. Egy szolgálati lakásban élő viszont lojális a munkahelyéhez és a lakóhelyéhez is, akár még a rendszerhez is, ami ezt kínálja neki.

Ezt még akár egy korlátolt politikus is képes felfogni.

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr6916727400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2022.01.08. 14:43:09

Megoldást nem tudom, d3 az biztos hogy a CSOK-ot azonnal meg kell szüntetni, ahogy azt is, hogy szarul kereső egy gyerekes családok fizetik a gazdag, de három gyerekes családok autóit és adóját.

a nagy hohohorgász 2022.01.08. 16:31:11

Én ezért várom amikor a sok tulvallalt ember bedol, tőlük kell venni mert meg vannak szorulva. Én abban látom a problémát hogy ez az ár már akkor sem fog csökkenni ha nem lesz csok. Ez az állam legnagyobb bűne!!!!!!

Motorogre 2022.01.08. 17:28:50

@a nagy hohohorgász: nagy üzleti lehetőségre akarsz lecsapni - de figyelj mert a végrehajtók már lecsaptak erre, most meg rájuk csaptak le... a lánc végtelen is lehet.

A fővárosi magas árak azt üzenik, hogy "Polgár, menj vidékre!" - Nyírbátorban egy szép családi ház 10 millió forint, rendezett kerttel , de ez igaz egész Kelet-Magyarországra is.
A kereseti lehetőségek jobbak a fővárosban, mindenki oda igyekszik érhetően, a vége meg az agglomeráció duzzadása, dugó, pollúció ... és benzinfogyasztás, amin az állam még 480-nál is nagyot kaszál.
A poszt jól írja: a rendszer az építési vállalkozókat támogatja, lehet hogy ez a cél ?
Ha félmillió külföldön élő magyar hazajönne, hol lakhatna ?

Kivlov 2022.01.08. 18:57:21

@Etniez:
Nem a gyerekesek adókedvezményét kell megszüntetni. Ők megdolgoznak érte.
Az alanyi jogú CSP-t kell megszüntetni, meg a szic. tüzifát, ingyen menzát, Erzsébet-nyaraltatást.

élhetetlen 2022.01.08. 18:58:17

@Etniez: A megoldást én sem tudom, de már évek óta vannak ötleteim. Állami bérlakások, 40, 60, 70 nm, olyan bérleti díjjal, amiből a ház fenntartható, és valamennyi felújítási alap. Minden mást mérnek. Ez ötven évig ház lehet, és az építőipar is ketyeghet. Fiatal pár beköltözik a 40-esbe, két picivel pár évre elég lehet, és, ha már nem, átköltözik hatvanasba, a kicsibe jöhet az új kezdő család. Nem szálltak volna el az árak sem a lakásnál, sem a bérlésnél, ez tényleg segítség lett volna a fiataloknak, akár gyűjthettek volna beugrót egy sajátra. Igen, a 10+10-t azok kapták, mert amire ez felvető volt, az 40-60 milla volt, akinek eleve volt 20-40 millája.
(ezt szerintem már egyszer elküldtem, de nem találom.

élhetetlen 2022.01.08. 19:02:50

@a nagy hohohorgász: Jöhet majd a hülye vagyok, nem értek ehhez, ettől függetlenül leírom. Nem tudod megvenni közvetlenül olcsón a bukott lakását, mert a feltételek. ”Eladják a CSOK-os ignatlant és 60 napon belül vesznek másikat! Amennyiben az eladást követő 60 napon belül megvesszük a következő ingatlant, aminek sem az értéke sem az alapterülete nem kisebb, mint az eladott ingatlané.”. Ha nincs pénze drágábbra, viszi a bank a lakást, és még maradhat egy csomó adóssága. Te a banktól veheted meg olcsón, ha benne vagy abban a körben, hogy szólnak, és úgy és akkorra írják ki a licitet, hogy kevesen tudjanak róla. Ha tényleg nyilvános a licit, és rád licitálnak, akkor annyi örömöd lehet, hogy bár nem jutottál olcsón lakáshoz, de legalább valaki nagyon rosszul járt.

a nagy hohohorgász 2022.01.08. 19:38:42

@élhetetlen: én úgy tudom hogy ha a tulajdonos nem csodol be és a csőd előtt eladja a házat hitelatvallalassal akkor mindenki jobban jár. Még a bank is. Én erre utazok. Ez volt a deviza hitel alatt is, csak akkor még nem volt pénzem. Aki meg inkább becsodol és a bankra bizza annak gratulálok:))))

Etniez 2022.01.08. 19:59:46

@a nagy hohohorgász: nem adják el. Megvárják, amíg kirakja őket a bank.
Nem értik, hogy az lesz a vége.

Óbudai paneleket néztünk 2020 végén. 60 Nm, teljesen lelakott. Ká: 23.5m. 2 m közüzemi tartozás bejegyezve, még 500k folyamatban.
Tettem rá hivatalos vételi ajánlatot 22m kp., kaptak volna 3 hónapot kiköltözni. Eladó megsértődik az összegen, kivárta a két hetet majd elutasította, hogy csomóan nézik. Rá egy hétre hív, hogy mégis... Mondom, én már Londonban vagyok, have a good day.

a nagy hohohorgász 2022.01.08. 20:05:05

@Etniez: dettó ezt tapasztaltam. Hát akkor hajrá nekik. Ha a bank eladja többért akkor is keveset fog kapni a tulajdonos mert a bank még o1gnel is gecibb....

a nagy hohohorgász 2022.01.08. 20:11:26

@Etniez: amúgy most komolyan, panel ház m2 ára 1 millió???? Ugye milyen jó airbnb 20ezer forintot sporolok a nyaralás alatt, igaz hogy az ingatlan árak az egekben.. fel sem fogja a droidok hogy saját magukat ölik meg....
Na én ugyanezt a visszahívást várom de akkor már 10%kal kevesebbet adok....

Etniez 2022.01.08. 20:29:15

@a nagy hohohorgász: én egyelőre várok a választások utáni megszorításra. Szerencsére a kpm gyorsabban nő, mint a lakások ára, ráérek.
Airnb-t be kell tiltani.

élhetetlen 2022.01.08. 20:49:04

@a nagy hohohorgász: Te erről beszélsz, : "Hitelátvállalás feltételei lakásvásárlás esetén - Hitelnet”. Ez hitel, a CSOK támogatás, másképp működik, másképp kezelik. Az újnál tíz év, a használtnál talán öt a kötöttség. Nem vagyok sem érintett, sem jogász, tévedhetek, te meg nézz utána, hogy tudsz megvenni egy csokos lakást olcsón, sok sikert.

a nagy hohohorgász 2022.01.08. 20:52:03

@Etniez: na ugyanarra várunk, bízok az emberekben hogy továbbra is hülyék és feleltek a gazdaság pozitív hatásait...

a nagy hohohorgász 2022.01.08. 20:55:06

@élhetetlen: igazad is lehet, de nem nézek utána. Tudod miért? Mert aki szarban van az anyját is eladja 10 forintért.... meg a mindenkori ellenzek lesz a segítségemre hogy mekkora diktatúra ha nem engedik kihatralni a prolikat belőle:))))

a nagy hohohorgász 2022.01.08. 20:58:12

@élhetetlen: és az állam miért ne engedné? Jön az új vásárlás adobevetele? A bank leszarja csak vki fizessen. A proli meg kit érdekel? Már engem se....

élhetetlen 2022.01.08. 21:41:46

@a nagy hohohorgász: Igazad van. „Mert aki szarban van az anyját is eladja 10 forintért....”, de nem ebben . Nem lehet eladni az anyát, ha a törvények nem engedélyezik a tulajdon jog bejegyzést. Az ellenzéket felejtsd el, marad minden, és igen a kormány feloldhatja az eladási tilalmat, adományozott már sok milliárdot magánembereknek, ez is belefér, és így jutsz te majd olcsón 60 milla névértékű lakáshoz az adófizetők pénzének furcsa elosztása miatt. Volt már ilyen, lesz is, sok sikert.

a nagy hohohorgász 2022.01.08. 22:15:53

@élhetetlen: köszönöm, igyekszem:))... figyelj ha van olyan proli aki 32m2es angyalfoldi panelert 1 millió forint per m2es áron eladositja magát, akkor az meg is érdemli.
Én azért nem tudtam normálisan házat venni kpre mert a prolik felvertek az árat . Ennyi minimum visszajar.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.08. 23:21:16

@Etniez: Lényeg, hogy a skandinávoknak legyen ingyen kégli. Kinek is az adójából?

élhetetlen 2022.01.08. 23:36:41

@a nagy hohohorgász: Egy dologban tévedsz, nem a „prolik”, (bár nem tudom, kiket tekintesz annak, ha még nem tudtál egy rendes házat venni) verték fel az árakat, hanem a kormány. Fussuk át a folyamatot. CSOK, a 40 millás lakás hatvan millás lesz, a többi új építésű követi az árakat, már hitellel is elérhetetlenek a legtöbb embernek. Megnő a kereslet a használtak után, így azok is megdrágulnak. Na, aki valahol lakni akar, az annyiért veszi meg a lakást, amennyiért adják.
Az mindenkinek a magánvéleménye, hogy mi a jobb, harminc, negyven éven keresztül bérleti díjat fizetni, vagy ennyi időn keresztül törlesztőt. Ez utóbbit preferálom, mert, ha van egy saját kuckód, de öreg vagy, és nincs elég pénzed fűteni, még mindig jobb melegítőben aludni egy lakásban, mint a híd alatt. Várd, hogy mit kapsz vissza. Itt minden megtörténhet, lásd a devizahitelesek megmentését, ahol, akinek volt annyi pénze forintban, mint a tartozása devizában, (azaz csak spekulatív alapon vett fel devizahitelt), az kapott frankonként 75 forintot. Taps!
Minden megtörténhet, becsődölt CSOK-os házát az veheti meg, aki a legkevesebbet ígéri érte, csak hozni kell egy éjszaka alatt egy törvényt, csak legyen határidő, hogy meddig lehet pályázni, de az jól meghatározva.

Muhammad Balfas 2022.01.08. 23:41:14

@élhetetlen:

A hitelere vett lakás tényleg jobb. Hacsak nem jön valami válság, amikor nem tudod fizetni a törlesztőt, és jellemzően ez egy olyan időszak, amikor el sem tudod adni normális áron a lakást. Míg az albis egyszerűen egy olcsóbba költözik. A hitelest meg kilakoltatják, és még adósság is marad a nyakán, mivel nálunk nem létezik az elsétálás joga.

élhetetlen 2022.01.09. 00:06:12

@Muhammad Balfas: Igazad van, nagyobb bérlakásból lehet kisebbe költözni, de egy nagyobb lakást nem lehet eladni úgy, hogy az eladási árból tehermentesítem, és veszek egy kisebbet. Lehet rajta bukni, olcsóbban adom el, mint vettem, de a kisebbet is olcsóbban kapom. Azzal nem sokat nyerek, hogy olcsóbb bérlakásba megyek, és a pénz megy a levegőbe. De te tudod, nem vitatkozok.

Muhammad Balfas 2022.01.09. 19:29:48

@élhetetlen:

Egy súlyos gazdasági válsághelyzetben épp az a gond. hogy nem nagyon lehet ingatlant eladni, vagy csak nagyon olcsón. Erre faragtak rá nagyon sokan 2008 után. Nem tudtak szabadulni a csapdahelyzetből. elvesztették a lakásukat, és még nem kevés adósság is maradt a nyakukon.

fkv.118 2022.02.27. 12:09:14

Végre valaki jól látja a helyzetet. A lakásárak elszállásában a főbűnös a CSOK, ami adott 20 milla ingyenlóvét egyeseknek, amire az építőipari hiénák, és az élősködő eladók egyből le is csaptak, hogy akkor mostantól minden 20 millával drágább, hiszen van miből kifizetni... Akinek meg nem jár a segély, az meg ne lakjon sehol? Honnan kapjon elő +20 millát, ha a többit se tudta? A másik csapás meg az Airbnb volt, rakás ingyenélő nyerészkedő halászta el a gyors meggazdagodás reményében az átlagember elől a még valahogy épp kigazdálkodható (egy életen át tartó hiteltörlesztéssel) kis lakásokat.

Megoldás: CSOK azonnali beszűntetése, bedőlt frankhitelesek lakásainak elárverezésének megkezdése. Aki túlnyújtózkodott a takaróján, az viselje a kockázatot, ne a többiek dobják össze nekik a mentőövet, abból a pénzből amiből a saját lakásukra raknak félre!

fkv.118 2022.02.27. 12:15:50

@Muhammad Balfas: Valahogy nem tudom sajnálni a frankhiteleseket, volt akkor is forinthitel, miért nem azt vették fel? Mert ők "nem hülyék" 30%-os kamatot fizetni, megoldják okosba 5% frankkal, a kockázatra meg csak mosolyogva legyintettek. Hát most akkor ne mi mentsük már ki őket, jöjjön a fekete leves! Itt tényleg felelőtlen hülyének éri meg lenni, hiszen minden következmények nélküli, elég csak sírni, és már jön is a mentőcsömag. Persze nem a nyomtatóból, hanem a felelős, nem pazarló, gyűjtögető emberek saját lakásukra félretett pénzéből. A frankhiteles mentőcsomag előtt 6-9% volt a kamat, utána meg 1%. Mert a bankra tarhált bankadót a befizetők jussából nyesték le, nem a kampósorrúak luxusprofitjából. Magyarul: a felelős kisember fizette a felelőtlen idióták magánhobbiját. Ezt vissza kell csinálni, aki magát vezette a csapdába, az saját maga viselje a következményeit! Ő menjen a híd alá aludni, ne az akit CSOK-kal és egyebekkel egyre távolabb lökdösnek a saját otthontól.

fkv.118 2022.02.27. 12:17:36

@Muhammad Balfas: Ha létezne, mindenki elsétálna mindennel. A főnököd is a te fizetéseddel.

fkv.118 2022.02.27. 12:21:28

@élhetetlen: "Az mindenkinek a magánvéleménye, hogy mi a jobb, harminc, negyven éven keresztül bérleti díjat fizetni, vagy ennyi időn keresztül törlesztőt."

A baj csak az, hogy a jelenlegi modell 2 kereső nélkül finanszírozhatatlan. Eddig ugye vettél kislakást, panelt, ha egyedül vagy, de 10 milla helyett 30-at mibű akaszt le az ember? Ennyire nem emelkedtek a fizetések.

fkv.118 2022.02.27. 12:23:42

@Etniez: "Szerencsére a kpm gyorsabban nő, mint a lakások ára, ráérek."

Bankrabló vagy, vagy drogdíler? Netán Pénztáros Lölőke? Bérből és fizetésből biztos nem sikerülne ez a mutatvány.

fkv.118 2022.02.27. 12:27:03

@Etniez: "Megvárják, amíg kirakja őket a bank.
Nem értik, hogy az lesz a vége."

Mikor lesz ez már? Mindig csak ígérgetik, aztán a kormány meg mentegeti őket állandóan a pénzemből. Alig várom hogy a sok felelőtlen végre becsődöljön, és a sok lakás rázúduljon a piacra, letörve a mesterségesen felvert árakat, és a normális, felelős kisember végre megint tudjon saját lakásban gondolkozni.

fkv.118 2022.02.27. 12:28:25

@Motorogre: "A fővárosi magas árak azt üzenik, hogy "Polgár, menj vidékre!" - Nyírbátorban egy szép családi ház 10 millió forint"

Az ózdi cigánytelepen talán mégolcsóbb. Sok sikert az onnan bebuszozáshoz a pesti melóhelyre!

fkv.118 2022.02.27. 12:29:13

@a nagy hohohorgász: Akkor fog csökkenni, ha végre elkezdik a bankok a felelőtlenek kényszerárvereztetését. Csak kezdődne már...

fkv.118 2022.02.27. 12:43:12

Cikk: A vidék elnéptelenedését nem kell gátolni, ez egy természetes folyamat. Ma már nem kell a búzatábla mellett lakni, gazdaságosan úgyis csak traktorral lehet szántani, lassan már abból is önvezető lesz, paraszt se kell belé. Vidéken kevesebb felé lehet szétdobni a költségeket, ezért minden drágább. Iskolát fenntartani, internet kábelt kihúzni, stb. Felesleges ott hédereltetni az embereket, ha úgysincs ott semmi keresnivalójuk. Költözzenek be a városba, lehessen rájuk gazdaságosan ellátórendszert (bolt, iskola, közmű) építeni. Nekik is jobb ha nem csak közmunkára tudnak elmenni árokkaszálásra, hanem tanulhatnak, vállalhatnak lóvésabb melót, emelkedik az életszínvonaluk. A tanya, falu a középkorban volt utoljára fontos.

Persze, kellenek bérlakások is, de a legfontosabb a kezdő, kislakások kínálatának felfuttatása lenne. Aki meg kacsalábon forgó palotát akar unalmában, az meg fizesse meg! A cél az alap lakhatási szükségletek kielégítése, nem a luxus finanszírozása. A lakótelep pl. nem lenne rossz ma se, ha nem gagyi panelből lenne, rendesen le lennének szigetelve egymástól a lakások, hogy ne egymás fingását halgassák az emberek, meg az óbégató kisgyerekeket. Szóval a minőségi ltp, 1-2 főre (esetleg +1 félszoba ha beesik egy gyerek) méretezett kecókkal, olcsón, államilag építve. A piac meg majd igazodik, mert nem lesz kit lehúzni luxusárakkal. A sok építőipari hiéna meg megérdemli hogy csődbe menjen, úgyse fizetnek adót.

fkv.118 2022.02.27. 12:47:48

"Az értelmiségi réteg visszacsábitása a vidéki falvakba még akár az elnéptelenedési folyamatot is meg tudná állítani, ha az életpálya modell részévé teszik a szakmához kötött szolgálati lakást."

Azt hogy? Hány programozó kell tanyára? És elméleti fizikus? Ilyesmit csak városokban keresnek.

Motorogre 2022.02.27. 14:27:55

@fkv.118: Kösz a tippet - én borsodi cigó csávó vagyok... ugyan minek mennék a büdös pestre, itt is van ami kell....

fkv.118 2022.02.27. 19:49:44

@Motorogre: Egyetem is van? Kórház? Gigabites net? Munka? Amúgy nem Pest az egyetlen város. El kéne már felejteni ezt a "vidék = romlatlan élet, Pesten minden csak rossz" téveszmét. Én is vidékről jöttem, és nem mennék vissza, mert ott minden csak bezár, csődbe megy, a haverok is inkább felköltöztek, nincs miért.

Amúgy ha tényleg cigány vagy, a sok rézkábelt biztos jobban értékelnéd. :D

Motorogre 2022.02.27. 20:10:44

Wow, a sok finom kábel, illatozik a grillen .. imádom a cupper-szagot.
De komolyan: bár világjelenség, de káros a jövőre nézve: a lakosság gigavárosokba tömörödik, a tömeg, a zaj, a mikroklíma mind stressz-fokozó. A yuppie hajlamúaknak pár évig „buli”, és igen: felsőoktatás a városokban van (sajnos túlzott koncentrációban). A városi élet fokozott kockázatot hordoz bármilyen kis rendszerhiba esetén: ha nem megy a metró egy napig, az kb. a polgárháború. Emlékezz, a taxis-blokád alatt járt a metró. Mi lesz a nagyvárosban egy áramszünet esetén ? És a környezet-terhelési (egy főre „jutó”, bár inkább a egy fő által szemetelt a jó szó ide) a városban lényegesen nagyobb. Vonzóvá kell tenni a vidéki életet, ahogy egyes fejlett országok már teszik. A Ruhr vidék mára zöld parkvároskák hálózata, a kertben néha átszalad egy-egy vadnyúl. A távmunka-lehetőségek gyors bővülése is lehetőséget ad a kisvárosi életre .. ahol a gyerekek testileg és lelkileg egészségesen nőhetnek fel, a lányok csókja eperízű és nem kokain.
Tudom, kábelt égetni távmunkában nem lehet … megyek is, rakok alá, van gumiabroncs bőven, ingyé ám …

fkv.118 2022.02.28. 21:06:15

@Motorogre: Vidéken jobb, ha metró helyett a busz, vonat nem megy?

"Mi lesz a nagyvárosban egy áramszünet esetén ?"

Pont ami vidéken.

"felsőoktatás a városokban van (sajnos túlzott koncentrációban)"

Hol máshol lenne? 10 gyerekre nem alapítanak egyetemet. Ki finanszírozná? Az a pár darab traktoros?

"Vonzóvá kell tenni a vidéki életet"

És mégis mivel? Gyere vidékre, ahol minden bolt bezárt, minden munkahely megszűnt, és még tömegközlekedés sincs?

"Tudom, kábelt égetni távmunkában nem lehet … megyek is, rakok alá, van gumiabroncs bőven, ingyé ám …"

:D

Gazz 2022.03.10. 23:01:03

@fkv.118: Pont olyan szakmákat említesz, amelyek távmunkában is remekül végezhetőek.
S nem mindegy, hogy az almafa alatt veri valaki a klaviatúrát, vagy a panelben.
süti beállítások módosítása