2020. augusztus 02. 13:51 - Gazz

Kritikai észrevétel a 2020-as Balaton átúszáshoz.

Számomra sportszempontból vitathatatlanul az év legfontosabb napja a Balaton átúszás. Először 1996-ban úsztam, azóta már 15 alkalommal teljesítettem a távot.

Voltak jó évek és kevésbé jók. Volt hogy hideg volt a víz, volt hogy hullámzott. Volt hogy bénázott a leolvasó srác, és nem lett rögzített eredményem, volt hogy kvázi önhipnózisba estem ( a sport közbeni hipnotikus állapotról dr. Bányi Éva sokat tudna mesélni), és azt vettem észre, hogy visszafelé úszok Révfülöpre. Szóval mindig voltak érdekes mozzanatok.

Egy dolog viszont mindig fix volt. Az elképesztő méretű sorok a Révfülöpi rajtnál. Évről évre rekordot dönt a résztvevők száma, s az utóbbi tíz évben rendszeresen hallok külföldi szavakat is, tehát nemzetközileg is jegyzett tömegsport rendezvénnyé vált az átúszás. Idén tízezer embernél húzták meg a határt a járvány miatt. Ebből 1200-an neveztek be a féltávra, és 8800-an a teljes hosszra.

Én mindig Boglárnál teszem le az autót, és onnan átvisznek bennünket komppal Révfülöpre. Így történt ez most is. A hangosbemondókból egyfolytában szólt az intelem, hogy tartsunk másfél méter távolságot, és viseljünk maszkot.

Aztán megérkeztünk Révfülöpre, ahol kilenc beléptető kapu fogadott egy fél focipályányi elkerített területen. A mai bejegyzés apropóját a rendezők sajátságos logikája adta. Úgy gondolták, hogy remek ötlet a beléptetőkapuk számát úgy megosztani, hogy a több ezer regisztrálónak fenntartanak 6 kaput, míg a pár száz csókosnak hármat.

Elképesztően dühítő volt látni, hogy a VIP bejáratoknál néha egykét ember lézeng, míg mi százméteres tömött sorokban araszolgatva várunk a bejutásra. Én nyolckor szálltam ki a hajóból Révfülöpön, és fél tízkor jutottam el a vízig. Hogy tovább bosszantsanak, valami kretén barom a csókosok egyik beléptetőkapuja fölé kiírta, hogy VIP/ELIT. Most komolyan ez mi? Ki az elit? Aki szponzorpénzt hoz, akkor az elit? A legjobbak közé tartozik, mert pénzt ad?

Elismerem a szervezők jogát arra, hogy speciális kategóriát állapítson meg a résztvevők között. Ha a kilencből egy kaput fenntartanak ezek számára, oké, nem háborgok. De az nagyon nem kasa, hogy miközben folyton arról megy a vinnyogás a hangszórókban, hogy a járvány miatt tartsunk távolságot, akkor a népet bezsúfolják egy szűk helyre, miközben pár elitnek kikiáltott félkegyelmű unatkozva lézeng a túlméretezett VIP beléptető szektorban.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr6816100208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jegeskaveee. 2020.08.03. 14:20:47

Se fiatal nem vagyok, se túl sportos. 2000 óta hétszer úsztam át a Balatont. Tudom, miről írsz. Eddig a legkevesebb bajom a sorbanállással volt. Az első úszás óta tudom, hogy ez van. Azért nem járok már, mert meglehetősen sokba kerül a nevezés. Ráadásul -ezt nem kell magyaráznom- már külön kell fizetni az orvosi vizsgálatért, ami régebben benne volt a nevezési díjban, vagy vinni kell a háziorvostól igazolást. Ami pedig leginkább kiakasztott, hogy a helyszíni nevezésnél nem adnak pólót, hanem 1500 Ft postaköltséget kell kifizetni a nevezési díjon felül, hogy megkaphassa valaki a pólót. Ahogy láttam (lehet tévesen, nem figyeltem eléggé), előnevezésnél nem volt opció, hogy a helyszínen fizessek, ez akasztott ki a leginkább, ezért is nem mentem az idén. Mert mi van akkor, ha valami közbejön, és nem tudok elmenni, hogy szerzem vissza a befizetett összeget, Ha jól emlékszem, VIP-bejárat nem most van először, és nem csak a csókosoknak (bár elsősorban tényleg nekik volt), hanem speciális csoportok is bemehettek a VIP-kapun.
süti beállítások módosítása