2019. július 05. 14:59 - Gazz

Örökélet, ingyensör

Ez nem egy Kutyapárt propaganda poszt akar lenni, (habár szimpátiával követem ténykedésüket), csak valami olyan címet akartam adni a mai témának, ami ismerősen cseng az olvasók fülében.

Így hát nem lesz szó se örökéletről, se ingyensörről - az utóbbiról pláne nem - az élet meghosszabbításával kapcsolatos fejleményekről annál inkább.

A poszt aprpóját az adja, hogy ebben a témában igen komoly előrelépések történtek az utóbbi időben. Ahogy közeledünk a technológiai szingularitáshoz, a biotechnológia fejlődése is sebességet váltott. Már közöttünk járnak az első emberek, akik átestek valódi öregedésgátló kezeléseken. Teljesen véletlenül ezek az emberek pont öregedésgátlást kutató intézmények vezetői, ami speciel azt is előrevetíti, hogy a termékek lassan kilépnek a kísérleti fázisból.

A hosszú élet titkát az ókor óta igyekszik megfejteni az emberiség, de valódi áttörésre a moderni diagnosztikai eszközök megjelenéséig várni kellett. Az addig eltelt idő sem volt persze haszontalan, részeredményeket már egész korán sikerült felmutatni több területen is, illetve több korábban kipróbált eljárás hatékonyságát mára sikerült igazolni, és az eljárásokat továbbfejleszteni.

Mielőtt továbmennénk, fontosnak tartom leszögezni, hogy örökéletről senki sem beszél, a hivatalos titulusa a projektenek az öregedésgátlás, angolul antiaging. A legfontosabb fejlemény az, hogy ma már ismertek azok a  faktorok, amik az öregedés tüneteit okozzák, és némelyikre hatásos kezeléseket is találtak. A továbbiakban ezek kerülnek ismertetésre.

Aging Damage Year Discovered Rejuvenation Biotechnology
Aging Damage
Cell loss, tissue atrophy
Year Discovered
19551
Rejuvenation Biotechnology
Stem cells and tissue engineering: RepleniSENS
Aging Damage
Cancerous cells
Year Discovered
19592, 19823
Rejuvenation Biotechnology
Removal of telomere-lengthening machinery: OncoSENS
Aging Damage
Mitochondrial mutations
Year Discovered
19724
Rejuvenation Biotechnology
Allotopic expression of 13 proteins: MitoSENS
Aging Damage
Death-resistant cells
Year Discovered
19656
Rejuvenation Biotechnology
Targeted ablation: ApoptoSENS
Aging Damage
Extracellular matrix stiffening
Year Discovered
19586, 19817
Rejuvenation Biotechnology
AGE-breaking molecules; tissue engineering: GlycoSENS
Aging Damage
Extracellular aggregates
Year Discovered
19078
Rejuvenation Biotechnology
Immunotherapeutic clearance: AmyloSENS
Aging Damage
Intracellular aggregates
Year Discovered
19599
Rejuvenation Biotechnology
Novel lysosomal hydrolases: LysoSENS

 

Bevezetőnek szabadjon megemlítenem, hogy már Ceaucescu és felesége is részesült öregedésgátló kezelésben.  Ennek kidolgozására külön kutatóintézetet tartottak fenn. Ez az intézet produkált is eredményeket, noha a román diktátor és neje ebből nem sokat profitált, mivel sorsukra egy jól irányzott sortűz tett pontot 1989-ben. Ők a nemrég klinikailag is igazolt vérátömlesztéses eljárással próbálták megőrízni fiatalságukat, amelynek az a lényege, hogy havi rendszerességgel fiatal gyermekek vérével cserélték le a sajátjuk egy részét. Micsoda iróniája a sorsnak, hogy erre pont abban az országban került sor, amelynek Drakula az egyik legfontosabb nemzeti hőse.

 Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán, és a világszerte elindított kutatások lassan el kezdték szállítani az eredményeket. A helyzet most érett meg arra, hogy a piacra lépjenek az új terápiák.

Nézzük akkor sorban, hogy mik ezek az eredmények és faktorok, hol tart ma az öregedésgátlás.

Elsőnek lássuk a kalóriamegvonás általi életmeghosszabbítást.Viszonylag régóta tudjuk ecetmuslica kísérletek alapján, hogy a drasztikus kalóriamegvonás jelentős élettartam hosszabbodást eredményez. Ez ugyanis a szervezetet takarék üzemmódra kényszeríti. Joggal vetődik fel az olvasóban, hogy akkor miért halnak korán az anorexiások? A lényegi különbség az anorexiás éhezés és az élettartam hosszabbító éhezés között, hogy az utóbbiban minden szükséges tápanyagot, vitamint megkap a szervezet, ami a működéséhez alapszinten szükséges, csak erősen csökkentett mennyiségben. Egy idő után a szervezet berendezkedik egy alacsony tápanyagbeviteli egyensúlyra, de ennek az lesz az eredménye, hogy a fizikai és szellemi kapacitásaink is leredukálódnak. Cserébe mindezzel sokáig élhetünk együtt. Nem túl vonzó perspektíva, ugye? Nos, van megoldás az ellentét áthidalására, ami a tudományos világtól elég messze levő helyről, a Húsvét szigetről jött. Ez a magányos háromszög alakú vulkanikus földdarab sok meglepetést tartalmaz, ezek egyik legfontosabbika az ottani talajban található gombafajta által termelt vegyület, a rapamycin. Az elnevezését a sziget polinéz neve adta. A Húsvét szigetet őslakói Rapa Nui, magyarul Új Rapa néven emlegették. ( a Régi Rapa egy másik sziget a polinéz szigetvilágban - ezer kilométerrel nyugatabbra). Ami számunkra ebből fontos, az az, hogy a rapamycin a kalóriamegvonás hatásait tudja az emberi szervezetben emulálni anélkül, hogy ehhez valóban éheznünk kellene. Eredetileg immun szupresszor jelöltként gondoltak erre a speciális molekulára a szervátültetettek kilökődési reakciójának kezelésére. Az egérkísérletek során azonban hamar felfigyeltek arra, hogy a rapamycinnel kezelt egerek tovább élnek. Alaposan kivizsgálva a biológia hatásmechanizmust arra jutottak, hogy sejtszinten akadályozza a tápanyagfelvételt, így megfelelő dózisban adagolva kiváltja a kalóriamegvonás öregedésgátló hatását. Mindezt úgy, hogy közben teli van a gyomrunk.

A faktorok ismertetését tovább folytatva a zombisejtek problémáját, illetve annak megoldását vesszük górcső alá. Ők felelősek ugyan az öregedés kézzelfogható tüneteinek legtöbbjéért. Először is tisztázzuk, hogy mit ért a tudomány zombisejt alatt. Alapvetően olyan normális sejtekről beszélünk, amelyek elérkeztek fejlődésük végállomására, tovább már nem osztódnak, nem csinálnak semmit, elvannak, mint a befőtt. Sok funkciójuk már nem működik, az eredeti feladataikat nem látják el. Alapesetben ezekben a ciklusuk végén aktivizálódnia kellene a programozott sejthalálért felelős génnek, ami rövidre zárná a történetüket, de valamilyen oknál fogva ez nem minden esetben történik meg, és az így megmaradt sejtekből lesznek a zombi sejtek. A probléma velük az, hogy a szervezet erőforrásait továbbra is használják, és a salakanyagaikat is ugyanúgy ürítik, mint a tevékeny sejtek. Amíg kevés van belőlük, addig nincs gond, de egy idő után már túl sokan lesznek, és a szervezet folyamatainak hatékonyságát nagyban legyengítik. Ők a felelősek az izületi gyulladások okozta fájdalmakért, a gyengülő immunrendszerekért, a lassabb gyógyulásért, valójában potyautasok a rendszerben. Emellett gyakran kiindulópontjai rákos elváltozásoknak. Könnyű belátni, hogy jobb lenne megszabadulni tőlük. Ami azt illeti, ezzel kapcsolatban végül is be tudok számolni egy jó hírről, de attól tartok, a hír végén az olvasók többsége nem lesz különösebben felvillanyozva. Szóval a SZER, amivel meg lehet szabadulni a zombi sejtektől, létezik. A rákgyógyításban fejlesztették ki, és szerencsés módon ennek eredményeiről az öregedésgátló kutatásokat végzők is értesültek. Valakinek ugyanis feltűnt a szernek az a mellékhatása, hogy nem csak a rákos sejteket, de a zombisejteket is pusztítja. Valójában egy koktélról beszélünk, a Dasatinib és a Quercitin szerek keverékét kell alkalmazni, két alkalommal, mint a kemoterápiában. Azaz pontosítanék, ez maga egy kemoterápia. Eddig tartott a hír jó része. A rossz rész az, hogy rettentő drága készítményről beszélünk, egy adagja több millió forint. Persze az életért semmi sem drága, nemde?

 Ugorjunk most tovább a következő területre, ami a telomerekről szól. Kezdjük itt is egy rövid ismertetővel. Szóval, ami a telomereket illeti, ezek minden sejtünkben ott vannak, és nincs szükség különösebb képzelőerőre a vizualizálásukhoz. Nem kell semmi különlegesre gondolni, egyszerűen a DNS láncaink végét lezáró - szintén DNS-ből álló - szakaszról van szó. Ez semmilyen hasznos dolgot nem csinál azt leszámítva, hogy védi a szál végeit, amelyek a DNS-ünk legsérülékenyebb része. Pont mint a cipőfűző végén az a kemény rész. A telomerjeink magzatkorunkban a leghosszabbak, és az idő előrehaladtával folyamatosan rövidülnek. Amikor elfogynak, akkor jó esetben a sejt elpusztul, rosszabb esetben olyan károsodásokat szenved el, amitől rákos állapotba kerül.

Egyetlen hely van, ahol a telomerek fordítva viselkednek (mármint a rákos szöveteket nem számítva). A herékben képződő ondósejtekben a telomerek annál hosszabbak, minél idősebb a férfi. Ennek gyakorlati következménye is van. Ugyan jelentősen megnő bizonyos rendellenességek valószínűsége a férfiak idős korban fogant gyerekeinél, egy dologban azonban jót dob nekik a gép. Tovább élnek. És ez közvetlen összefüggésben van azzal, hogy születésükkor nekik hosszabb telomerjeik vannak, mint a korán fogant babáknak. Tehát a deal az, hogy ha az apukád idősen nemzett, akkor jó eséllyel hülye leszel, de legalább sokáig.

 Annyit mindenképpen leszűrhetünk ebből a tapasztalatból, hogy létezik olyan folyamat, amivel a telomerek meghosszabbíthatóak, csak el kell lesni a trükköt a heréktől. Vagy a rákos sejtektől. Ez sikerült, így ma már - természetesen méregdrágán - elérhetőek telomer meghosszabbító kezelések. Az első ilyen kezelést - a korábban leírtakkal összhangban - persze pont egy öregedésgátló termékeket fejlesztő vállalat vezetője kapta.

Ezek a fő irányok az öregedésgátlásban, de természetesen további faktorok is léteznek. Ezek egyike a sejtek közötti melléktermékek felhalmozódása. Főleg elpusztult sejtek törmelékeiről beszélünk, de a sejtek működése során képződő bomlástermékek egy része is ide sorolható. Sajnos ezek is hajlamosak idővel felhalmozódni. Eltávolításukra az immunrendszer felerősítése révén mutatkozik lehetőség, a fehérvérsejtek ugyanis elvileg fel kéne falják ezeket a sejttörmelékeket.

Hasonlóképpen fontos faktor a szöveti károsodás, ami nem az egyes sejtek, hanem a sejtek közötti kapcsolatok károsodását jelenti. Ez szerkezeti probléma, és alapvetően a szervezet próbálkozik is kivédeni őssejtek segítségével, sajnos nem elég hatékonyan. Mivel az őssejt terápia rohamléptékben fejlődik, hamarosan ez a probléma is megoldódik, de azt se felejtsük el, hogy a kozmetikai ipar őssejtek nélkül is egészen figyelemreméltó eredményeket ér el ezen a téren.

Végül ejtsünk szót mitokondriumok mutációjáról. A mitokondriumok amolyan sejtek a sejtjeinkben. Az evolúció kezdetén eredetileg afféle parazitaként épültek be a nagyobb sejtekbe, de ez a parazitaszerep gyorsan szimbiotizmussá alakult, magyarán a mitokondriumok hasznos funkciót töltenek be a sejten belül. Konkrétan energiát termelnek cserébe a vendéglátásért. Ahogy írtam, a mitokondriumok is sejtek, ami azt jelenti, hogy saját DNS-ük van, amelyik ugyanúgy mutációknak van kitéve az idők során, mint minden más sejt DNS-e. Ezek a mutációk rontják a mitokondrium működését, adott esetben teljesen el is lehetetlenítik. Ez azért gond, mert a gazdasejt és a mitokondrium szoros együttműködése miatt egyik sem képes meglenni a másik nélkül, magyarán ha a mitokondrium nem működik, akkor az őt befogadó sejt sem működik. Mégsincs minden veszve. Ugyanis a mitokondriumok DNS-ének szakaszai a gazdasejt DNS-ében is megvannak, csak metilációval el vannak nyomva. Ha sikerülne ezeket aktívvá tenni, az energiatermelő funkciókat helyre lehetne állítani. Komoly kutatások folynak ebben a tárgykörben, reményeim szerint előbb-utóbb sikerülni fog megoldást találni erre a problémára.

Egy jó blogbejegyzés nem lehet túl hosszú. Magamról tudom, hogy egyre kevésbé vagyok hajlandó többoldalas bejegyzéseket elolvasni. Ezért én sem húzom most tovább. Zárszóként annyit szeretnék mondani, hogy a fent részletezett terápiás eljárások pont azokban az országokban lesznek először általánosan elérhetőek, ahol a legmagasabb a nyugdíjasok aránya. Mivel előreláthatóan több évtizeddel meg tudják nyújtani az emberi átlagéletkort, óriási lesz a társadalomra gyakorolt hatásuk. Csak gondoljunk bele, ha az átlagéletkor 100 évre emelkedik egy társadalomban, egészen biztosan nem tartható, hogy az emberek 65 évesen nyugdíjba menjenek.  De ezt inkább egy későbbi blogbejegyzésemben fogom kitárgyalni.old-man.jpg

 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr1414870026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.07.06. 14:46:03

Aha. Csak tudod, az orvostudomány nem olyan dolog, ami fejlődik. Ígéretek mindig vannak, eredmények szinte soha nincsenek. Nem hogy az öregedést nem sikerül leassítani, de még a rák, cukorbetegség, stb. gyógyítása is fényévekre van.

Szalay Miklós 2019.07.06. 14:49:58

A másik, amibe belegondolhatunk, hogy ha ezek a kezelések drágák is maradnak, akkor majd a gazdagok nem csak jobban, hanem sokkal tovább is élhetnek, mint a szegények. (Apropó, hogy "semmi sem drága" az életért.) Főleg egy olyan világban, ahol a szakadék egyre csak nő a gazdagok és a szegények között.

odamondó 2019.07.06. 16:51:40

@Szalay Miklós: igen valahogy kimaradt, hogy ez a kezelés nem a legtöbb nyugdíjas országban fog elsőként megjelenni hanem a leggazdagabban. A sok nyugger meg kinek kell? Inkább az a baj hogy sokan vannak.

Amúgy a sci-fit levéve a bejegyzésből: mese habbal.

kiskutyauto 2019.07.06. 19:50:57

Semmi újat nem írtál, ezek ezer éve tudhatók, de azt jó hosszan zaftosan, hogy az életem is megunjam közben, miközben pont élethosszításról volna szó ugye... Amúgy felesleges ezt így ragozni, hiszen ha halandó egyszerű pórember (mint pl én) már hozzáférhet, ugyan le fogja tojni, hogy milyen megoldás csak működjön és ha teheti, kifizeti... ennyi

Dean Alexander (törölt) 2019.07.07. 00:56:43

@odamondó: Majd ha te is ilyen nyugger leszel, nem lesz ilyen nagy a pofád. :D.

acycloren 2019.07.07. 02:22:15

@midnight coder: Te valamiért nagyon haragszol az orvostudományra. Ez folyamatos témája a hozzászólásaidnak.
Több tippem van az okára.
1. Felvételiztél orvosi egyetemre, de nem vettek fel, ezért azóta haragszol az egész tudományterületre.
2. Megdugta a nődet egy orvos/orvostanhallgató.
3. Dobott egy csinos kis orvosnő, akire hajtottál.
4. Van valami egészségügyi problémád, amire nem tudnak végleges megoldást találni, ezért en bloc leírtad az orvoslást.

A családomban volt idegrendszeri beteg (nem őrült, hanem Parkinson-kóros), volt rákos, volt asztmás, allergiás, öregkorában szívbeteggé vált ember. A többségén az orvostudomány nem nagyon tud segíteni, csak lassítani a hanyatlást. Az ember nem egy autó, aminél minden alkatrészt kicserélhetsz és attól még ugyanaz az autó marad, a tulajdonodban, ugyanazzal a törzskönyvvel. A tudat nem egy számítógépes program, amit a végtelenségig foltozgathatsz, bővíthetsz.
Az ember teste és tudata bonyolultabb, mint akármelyik gép vagy rendszer, amit ember valaha épített.
Mennyit fizetnél, ha még 10 évvel kitolnák a kedvenc elektonikus kütyüd élettartamát? Akku, oprendszer, szoftverfrissítések, tartalom stb. Nem sokat, tekintve hogy egyre olcsóbban juthatsz hozzá jobb eszközökhöz, amikre simán lecserélheted a telefonodat, okosórádat, robotporszívódat.
De annak ellenére, hogy már több, mint hétmilliárd ember van a világon, az ember nem feltétlenül cserélhető le korlátlanul, nem helyettesíthető minden szempontból.
Legalábbis saját maga és családtagjai számára fontos az élete. És ha csak egy évvel is meghosszabbítják az életét, főleg, ha azt jobb egészségben tudja megélni, az felbecsülhetetlen érték.

A rák sokféle betegség gyűjtőneve. Némelyik ellen van kezelés és elég hatékony, mások ellen nincs, ma a rákbetegek átlagosan sokkal tovább élnek túl, mint 50 éve. Átlagosan, tehát van, aki nem éli túl, mások meggyógyulnak. A korai diagnosztika a kulcs sok esetben, nekem is volt rokonom, akinél későn fedezték fel a daganatot, nem lett szép vége. Minden 40-45 éves embernek el kellene menni egyszer teljes rákszűrésre, beleértve a rákmarkerek vizsgálatát és a béltükrözést is (ami nem veszélytelen és nem kellemes), leszedetni a veszélyes anyajegyeket a bőrről, polipokat a bélfalról.
A cukorbetegségnél a megelőzés a lényeg, mert sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelgetni. De aki felelőtlenül élt, elpazarolta az egészségét és cukorbeteg lett, annak is segít az orvostudomány kezeléssel, pedig lehet, hogy jobb lenne hagyni meghalni. Ez is hozzájárul a növekvő egészségügyi problémákhoz, hogy ma olyan embereket is megmentenek, akiket régen hagytak meghalni vagy legalábbis kizártak a szaporodásból.
Ugyanez a tüdőrákkal is igaz, csak azzal, hogy valaki nem dohányzik, viseli a védőmaszkot a szennyezett munkahelyén, minimálisra csökkentheti a tüdőrák kialakulásának esélyét.

okleveles naiv 2019.07.07. 07:31:58

@Orbán Viktor 2010.......2030: Höhö, aztán mi, szájkaratés, huhogó, fotelhuszár netvitézek is hosszabbítunk, et voila, be is betonozódott a rendszar.
Gondolj bele, további 100 évig posztolnánk nap, mint nap, h szotyi basa megint öngólt lőtt, most már tényleg monnyon le - ti bérkommenterek pedig soha nem mehetnétek nyugdíjba, mindig vissza kellene írnotok vlmit... :D

midnight coder 2019.07.07. 10:29:57

@acycloren: Tudod az én gyerekkoromban, úgy 40 éve még nagyon más volt a világ. Voltak a fekete-fehér csöves tévék, voltak a csöves rádiók, még léteztek kisebb szekrény nagyságú "világvevõk". A számítógép valami sci-fi volt. Az autó kisebb csodának számított, rohadtul megbízhatatlan volt, lassú és zabált mint az állat.
A dokiknak volt röntgenjük, meg EKG-jük, fájdalomcsillapítójuk, antibiotikumjuk. Nagyon nem tudtak mihez kezdeni a rákkal, cukorbetegséggel, ahogy a keringési bajok nagy részével sem.

Eltelt 40 év. A csöves rádiók és tévék, szobányi számítógépek helyén ma okostelefon van, OLED vagy TFT TV, az autók szinte soha nem romlanak el és az akkoriakhoz képest jóval kevesebbet fogyasztanak, és több is van belőlük mint kellene. A dokik meg tartnak kb. ugyanott, ugyanazt nem tudják megoldani mint 40 éve, a dolog annyival lett rosszabb, hogy a fő fegyverüknek számító antibiotikumokra is megjelentek a rezisztens baktériumtörzsek. Viszont közben az arcuk jó nagyra nőtt, folyamatosan jönnek a médiából az okosabbnál okosabb tanácsok hogy hogyan is kellene élnünk, hogy kevésbé tûnjön fel az, hogy ma ugyanúgy nem tudják megoldani a leggyakoribb problémákat mint ahogy 40 éve sem.

midnight coder 2019.07.07. 10:37:13

@acycloren: Amúgy én elismerem hogy van az úgy, hogy nem haladunk semmire. De akkor húzzuk be fülönket és farkunkat és ne kiabáljuk a világba, hogy itt az N+1. csodamegoldás a különféle bajokra, amik aztán valahogy 10 év múlva sem bizonyulnak megoldásnak.

midnight coder 2019.07.07. 10:41:32

@acycloren: Ps. Amúgy nekem nem a dokikal vagy általában az egészségügyi dolgozókkal van bajom. Ők nagyon lelkiismeretesen, gyakran erőn felül teszik a dolgukat. Szerintem a baj inkább a gyógyszergyárak, kutatóintézetek környékén lehet, ők nem biztos hogy eléggé motiváltak a dologban.

Lásd:
index.hu/techtud/2019/06/11/alzheimer-kor_titkolt_gyogyszer_pfizer_gyogyszeripar_reumatoid_artritisz/

m.t. 2019.07.07. 11:17:35

@midnight coder:
Ez nem az orvostudomány, hanem az újságírás hibája. És a jelenség nem korlátozik az orvostudományra. Fizikusok is rendszeresen szívják a fogukat hogy szenzációhajhász újságírók felfújják az eredményeiket és aztán nekik kell magyarázkodniuk.

Buchhalter 2019.07.07. 11:19:09

@midnight coder: a gyógyszergyárak szerintem is sok gond okozói. Emlékszem a 80-as években egy barom Angol gyógyszeripari cég igazgatója engedett szabadjára egy influenza vírust amire persze ő már betárazott vakcinával.valahogy lebukott ,de pár szerencsétlen a vakcina ellenére is meghalt.Hát igen,egyeseknek az emberi élet se dárga ha a profotról van szó.Legfeljebb meg akarja magyarázni ,hogy az nem is azért volt. Szerintem ha az ember oda figyel a saját teste jelzéseire elég sokáig fitt tud maradni mindenféle "csodaszer" nélkül.Rendzseresen de nem versenyszerűen sportol, nem zabálja túl mahát ,mint sokan .Néha koplal,hogy pihizen a gyomra és nem mérgelődik mindenféle szarságon. Én például egy ideje kerülöm a problémás ismerőseimet és rokonaimat.Jobban is érzem magam.A cikkben leírt kemoterápiás anyagot a posztolóval nyeltném le.Láttam ,hogy ezek a drága szarok mit műveltek emberekkel és a legtöbb szörnyű kínok között halt meg.

midnight coder 2019.07.07. 11:28:39

@Buchhalter: Ahol kemoterápia kell, ott mindenképp szörnyû kínok közt fog az illető meghalni. Persze lehet sok mindenben bízni, de ez nem feltétlenül változtat a szervezetedben lezajló folyamatokon. Alapvetően van egy tervrajz ami a génjeidben van írva, és ezek a gének hála a dokik tevékenységének generációról generációra szarabbak lesznek. Mert a kombináció és a mutáció folyamatosan hozza létre az új variációkat, amik régen a magas gyermekhalandóság miatt kiszelektálódtak mielőtt az illető továbbadhadta volna az utódainak. Mára viszont a fejlett országokban legalábbis, ilyen szelekció már gyakorlatilag nincs. Még a teljesen életképtelen gyerekek is jó eséllyel megérik a felnőttkort, és lehetnek gyerekeik nekik is. Ez hosszú távon nem vezet jóra.

Buchhalter 2019.07.07. 11:41:14

@midnight coder: a magas gyerekhalandóság szerimtem nem jó megoldás.Nem mennék bele ,de mind keresztény körökben mind tudmányos körökben a Noé előtti vízbrok eltűnése valószínű,hogy betett az emberi faj testének.h jobban megszűrödne az ibolyámtúli sugárzás lehet minden máskép lenne.De ez csak feltételezés.

mcc 2019.07.07. 14:40:36

@Szalay Miklós: Az miért baj? (hogy a gazdagok tovább élnek?)

midnight coder 2019.07.07. 16:07:29

@Buchhalter: Nem jó megoldás az igaz, de az sem annyira jó hogy pár generáció múlva már egy fél mûhelyt kell beszerelni majd a gyerekbe csak azért, hogy életben maradjon, mert generációról generációra szarabb lesz az emberiség génkészlete.

teéjesenmindegy 2019.07.07. 21:34:17

@midnight coder:
"Nagyon nem tudtak mihez kezdeni a rákkal, cukorbetegséggel, ahogy a keringési bajok nagy részével sem. "
Marhaság. Olyan új cuccok vannak mint MRI, meg CT meg millió diagnosztikai eszköz.
Régen meg sem próbálták kezelni mondjuk a rákot a cukorbetegség is le volt szarva. Most konkrétan beveszel egy tablettát, aztán ennyi a cukorbetegség kezelése.
Egynapos sebészeten csinálnak szívkatétert, meg ilyenek. Anyaméhben lévő embrión csináltak műtéteket.
Hatalmas marhaság azt mondani, hogy semmit nem fejlődött. Legalább akkorát mint a számítástechnika.
süti beállítások módosítása