2019. május 09. 16:49 - Gazz

A szülői értekezletek népe

Valószínűnek tartom, hogy nem én vagyok az egyedüli szülő, akinek hatalmas sokk volt az első szülői értekezlet. Az ember persze adaptálódik a környezetéhez, így ma már nem beszélnék sokkról, inkább egy olyan szituációnak tartom, amibe nem szívesen kerülök. Az itt ért sok frusztrációt azért persze szeretném oldani valamiképp, így aztán nem tudok ellenállni a kísértésnek, hogy a nevezett esemény néhány tipikus szereplőjét be ne mutassam itt egy rövid írásban.

Ez a rövid felvezetés már sejteni engedi, hogy itt nem a szülői értekezletek valódi funkciójáról lesz szó - ezzel semmi bajom ugyanis- hanem a szülőtársakról, akik egy meglehetősen színes, de ugyanakkor kifejezetten lehangoló metszetét adják a mai magyar társadalomnak. A szülői értekezlet a mai írás szempontjából azért érdekes, mert ez az a helyszín, ahol ezek a jellegzetes viselkedésmintával jellemezhető embertípusok a látóterembe kerültek. Így együtt, csokorban.

És mert itt ismerhettem meg a hülyéket akció közben.

Huhhh, kimondtam. Nem szokásom lenézni embertársaimat, az viszont tény, hogy ennyi megjátszós idiótával én még életemben nem találkoztam egy helyen, mint itt. Nincs értelme finomkodni, talán csak a lakógyűléseken látni ilyet, de szerintem ott sem ilyen széles a merítés.

Mivel két gyerekem kapcsán is érintett vagyok, felfedeztem bizonyos analógiákat, ismétlődő viselkedésmintákat, de végül arra jutottam, hogy elsősorban a motivációik határozzák meg, hogy ki melyik kategóriába esik a kreténligában. Nézzük akkor szép sorjában.

- Első versenyzőnk a Tudálékos. A Tudálékos lehet férfi vagy nő is, a lényeg az, hogy ő mindig mindent jobban tud. Hangadó a vitákban, imádja a saját hangját hallani, és onnét lehet felismerni, hogy mindig az övé az utolsó szó. A saját véleményét rendszerint a többiek véleményeként azonosítja, abból kiindulva, hogy az nem is lehet normális, aki nem úgy gondolja, ahogy ő. Feltűnően képben van az iskola életével kapcsolatban, és természetesen a tanításhoz is jobban ért a tanároknál. Jellemzően van egy holdudvara, akikkel szinte baráti viszonyban van, és akik támogatják az opinion leaderi pozíciójában, maximálisan elismerve szónoki képességeit. Saját tevékenységét rendkívül sokra értékeli, így magától értetődő számára, hogy bármiféle munkával járó tisztség, úgymint szülői munkaközösség vezető, vagy helyettes az már túl sok lenne a feladatokból, így hirtelen elnémul, és a háttérbe húzódik, azokban a pillanatokban, amikor valakinek jelentkeznie kellene ezekre a posztokra. Ilyenkor hagyja a többieket is érvényesülni. Elég veszélyes fajta, bármikor képes hosszú és totálisan értelmetlen vitát generálni, ha úgy érzi, hogy nem beszélt még eleget.

- Ezoanyu. Ezoanyu többnyire elhízott, és testét bahia cuccokba göngyöli. Elsőrangú anyának tartja magát, a gyereknevelésről igen határozott felfogással rendelkezik. A legtöbbször étkezési kérdésekben nyilvánul meg, nincs olyan alkalom, hogy az egészséges táplálkozás szükségszerűségére ne hívná fel a többi szülő figyelmét. Ő az, aki a karácsonyi ünnepségre csak banános zabpehelytortát tart elfogadhatónak, mert az ő Mártikája jobb ha nem szokik hozzá az édességekhez, és a többi gyereknek is ezt kellene tenni. Néha oltásellenes nézeteket hangoztat, szerintem meggyőződéses laposföld hívő is. Az osztálykirándulásokra nem szívesen engedi el a gyerekét, valójában totálisan rátelepszik, és nem szereti kiengedni az ellenőrzés alól. Munkaközösségi tisztségeket nem vállal, az aszcendense sajnos nem teszi alkalmassá arra, hogy pénzügyekkel foglalkozzon.

- Kotlós anyu. Kotlós anyu tulajdonképpen az egyik leghasznosabb tagja a közösségnek, igazi szociális lény. Kotlós anyu ugyanis mindig kapható pogácsasütésre, iskolai kirándulásokra kísérőnek, ő az, aki nagy örömmel részt vesz minden iskolai rendezvényen. Jószándékú, és általában mindenkit ismer. Kotlós anyut ugyanakkor nem szereti a Tudálékos, mert konkurenciát lát benne. Sokan lenézik, mert Kotlós anyu nem nagyon ad magára. Kotlós anyunak a legfőbb témája a saját gyereke, és mivel erre nem kíváncsi senki sem különösebben rajta kívül, így remekül megtanult olyan helyzeteket kialakítani, hogy mégis meghallgassák. Ezért kérdéseket tesz fel, de ez ne tévesszen meg bennünket, Kotlós anyu elsősorban azért kérdez, hogy utána ő is előadhassa a legújabb fejezeteket a "Gyermekem fantasztikus világa" című  valóságshowból. Ez egyébként Ezo anyura is igaz. Kotlós anyu nagyon hasznos, de ha meglátod, menekülj, mert bár barátságos és érdeklődő, de nem szabadulsz, amíg végig nem hallgatod a hülyeségeit!

- Sutyerák apu. Sutyerák apu általában nem sok vizet zavar. Sokszor focimezben jön a szülőire, ezt még negyvenvalahány évesen is nagyon menőnek gondolja. Sutyerák apu ritkán szólal meg, de amikor igen, az általában valami veretes baromság. Alapvetően unja az egészet, és szeretne túl lenni rajta, de néha egy két elhangzott szófoszlány megakad csiszolatlan elméje kusza felszínén, és arra készteti, hogy ő is hozzászóljon olyan témákhoz, aminek a felét nem érti, a másik felére meg nem figyelt. Többnyire a nőket bámulja az értekezlet közben. Igazán akkor veszélyes, ha egy másik Sutyerák apu is jelen van, ugyanis magnetikus hatással vannak egymásra. Ilyenkor egymás mellé ülnek, és végig sutyorognak fociról, nőkről, az életükről. Magvas gondolataikat leggyakrabban a "Hallod?" mondattal vezetik be. A duruzsolásuk kifejezetten idegesítő tud lenni. Tisztségeket nem vállalnak, ha viszont véletlenül megválasztják őket, amíg nem figyelnek oda, akkor lemondóan beleegyeznek, de nem látják el.

- Irodista anyu. Irodista anyu mindig tiptop, kiskosztüm, gondosan ápolt körmök, rendezett frizura. Viszonylag keveset beszél, csakis ha a gyereke érintett az adott témában. Gyakran Tudálékos holdudvarába tartozik. Néha egész meglepő módon megnyílik, ha egy olyan téma merül fel, ami a szakmájába vagy személyes érdeklődési körébe vág, és ilyenkor hosszú beszédeket tart arról, hogy az adott helyzetben mi a teendő. Ezeket a pillanatokat Tudálékos eltűri, mert szövetségeséről van szó, de mindenképpen kommentálja, hogy az ő véleményét is megismerhessük az adott kérdésben, útmutatás végett. Irodista anyu hasznos tagja a közösségnek, mivel gyakran vállal tisztségeket.

- Butikos anyu. Ő, ha nem Sutyerák apu felesége, akkor elvált, vagy az ikszedik házasságban él. Agyonszolizott, sovány, és hidrogénezett a haja, a műkörme vörös, vagy világoskék. Jó eséllyel egy két tetoválás is befigyel, és tele van fuksszal. Túlzott parfümhasználat, szétdohányzott bőr. A hangja gyakran rekedtes. Amolyan Geronazzo Mária típus, gumicsónak száj nélkül. Tökéletesen hozza a sztereotípiát. Figyel, de nem érti. Viszont legalább megkérdezi. Akaratlanul is tiszteletlen, a tanárt ha megszólítja, akkor maga-ként hivatkozik rá. Ritkán szól hozzá bármihez, tisztséget nem vállal.

- Sport anyu. Sport anyu ritka madár, de jellegzetes. A gyerek valószínűleg véletlen jöhetett össze - talán egy átizzadt edzés után az öltözőben - mert látszik rajta, hogy életében a sport az első. Sport anyu láthatóan izmos, háj egy gramm se. Melegítőfelsőben és tornacipőben érkezik, valószínűleg biciklivel jött. Szereti a piercinget, vasak vannak a fejében, meg még ki tudja hol. A vádliján diszkrét tetoválás. Eldönthetetlen, hogy a naptól vagy a szolitól barna. Smink sosincs rajta. Többször lefutotta a maratont, ez akkor derül ki, amikor Kotlós anyu beszélgetésbe elegyedik vele. Sport anyunak erős hangja van, és határozott véleménye, aminek nem fél hangot adni. Tudálékossal kölcsönösen utálják egymást. Tisztségeket nem vállal. Néha szövetségben van Ezo anyuval, különösen táplálkozási kérdésekben.

- Laza anyu. Laza anyut bírom. Rövid haj, ápolt megjelenés, casual ruházat. Nincs elhízva, valamit sportol. Általában nadrágot visel. Jól lehet vele beszélgetni. Nem tolakodó. Mindig van nála toll, amit kölcsönad, amikor a jelenléti ívet írjuk. Tisztségeket elvállal, és jól el is látja.

- Duzzogiék. Ez mindkét nemből előfordul. Nagy a hangjuk, és állandóan a gyerekeiket ért vélt vagy valós sérelmeket kérik számon a tanáron. Pillanatokon belül maguk ellen fordítják a közvéleményt, de a hülyeség általában kitartással párosul náluk. Többnyire értelmiségi foglalkozásúak, a jogaikkal nagyon tisztában vannak, a kooperáció nem erős oldaluk. Állandóan a gyerek jogaira hivatkoznak.  Amennyire tudják ellehetetlenítik a tanár munkáját. Gyermekük pár évente iskolát vált, miután már az egész tanári karral összevesztek. Általában a többi szülővel is előbb-utóbb konfliktusba kerülnek, a szülői levelezőlistákon kétoldalas leveleket írnak, és napokon keresztül háborognak.

- Chat anyu. Ő elsősorban a szülői levelezőlistákon érzi otthon magát. Naponta többször is posztol, többnyire a gyerekkel kapcsolatban, de közben teljesen ellehetetleníti a lista működését hasonszőrű barátnőivel. Kotlós anyu szinte mindig beleesik ebbe a kategóriába is, de Chat anyu abban különbözik Kotlós anyutól, hogy nem jön el a szülői értekezletekre, mindent a levelezőlistáról szeretne megtudni. Én egy hónapig bírtam a Chat anyuk működését, aztán leiratkoztam. Belefáradtam a napi húsz-harminc egymondatos semmitmondó üzenet törölgetésébe.

- Csendes anyu. Csendes anyu legfőbb tulajdonsága -mint neve is mutatja - hogy csendben van, általában valamelyik hátsó padban foglal helyet, amerre jómagam is tanyázom. Tulajdonképpen pont azért jön ide, amiért én, magyarán hogy meghallgassuk, mik is a gyerekeink előtt álló feladatok és események. Csendes anyuval semmi bajom, bárcsak a többség Csendes,anyu lenne! Csendes anyu és köztem az a különbség, hogy Csendes anyu sokkal türelmesebben hallgatja a többi típus szájtépését, mint én.

A saját kategóriám a Telefonnyomogató apu. Néha lelki közösséget érzek Sutyerák apuval és Butikos anyuval, mert én is rettenetesen unom az értekezletet, de én elsősorban azt a részét, amikor a többi szülő beszél. Mit beszél? Önmegvalósít! Előad, szerepel, fellép! Közben én meg nem ezért jöttem ide. Ilyenkor a telefonomba menekülök, aztán néha arra riadok fel, hogy időközben az osztályfőnök visszavette a szót. Ettől persze bunkónak látszom, de mentségemre legyen szólva, nem szándékos. Az egész hacacárét lezongorázhatnánk fél óra alatt, de a szereplésmániásoknak köszönhetően másfél óra alatt nem szoktuk megúszni.

És higgye el a kedves olvasó, egyáltalán nem vagyok aszociális.

Számítok rá, hogy aki magára ismer valamelyik nem túl pozitív csoport tagjaként, az nekiáll becsmérelni  a kommentszekcióban (főleg Tudálékosokra tippelek). Csak óvatosan. Kritika jöhet, a trollkodást, trágárkodást, személyeskedést kimoderálom. Ez nem az a hely, ahol a Tudálokosé mindig az utolsó szó. :-)

 

Ha tetszett az írás, olvasd el ide kattintva a Bunkóskatedrálist is. :-D

184 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr7714814536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

68nyara 2019.05.11. 09:24:05

Évekig jártam szülői értekezletekre. 4 gyerek, sok iskolai kötelező, vagy "kötelező" program. A két legjobb: az egyik lányom elsős szülői értekezlete, ahol a tanítónéni fél óráig ecsetelte, hogy az első fél évben nem lesz osztályozás, mert ő stressz mentes környezetet szeretne a gyerekeknek, ahol nincsenek elvárások. Majd közölte, hogy a rajz szakkörrre a felváteli teszt holnap délután. Erre az egyik szülő: Mancika annyira ügyesen rajzol, a XXX művészúr (helyi dilettáns "művész") mondta is, hogy milyen jól rajzol izületeket. Na itt nem bírtam tovább és elröhögtem magam, többet nem mehettem annak a lányomnak a szülőijére...
A másik ugyan ennek a lányomnak a ballagás elötti szülői értekezlete volt: Miután röpke két órában átugrottunk azon, hogy mennyibe fog kerülni a ruha, miegymás (240 000 volt, sok évvel ezelőtt) szóba került, hogy a tanároknak kellene valami ajándék. Nagy gondolkodás után nagyjából megegyeztek a szülők az ajándékutalványban, majd az összegben is, legyen 5000 forint. Az beszorozva tizenvalahány tanárral. Erre egyik apuka: 5000 forint olyan kevés legyen inkébb 15000. És ezt teljesen komolyan. Egy olyan iskolában ahol voltak szülők akik az osztálykirándulásra nem tudták befizatni a gyereket.

Most itt élünk Angliában, a legkisebb lányom 5, (itt már iskolás) itt NINCS szülői! Uram atyám! Kapaszkodjon mindenki: MŰKÖDIK az iskola! Nincs SZMK sem, nincsenek magukat szuperfontosnak gondoló anyukák, apukák. (Igen, van iskolai szinten szülői tanács, akik évente párszor összeülnek, tényleg fontos kérdéseket megvitatni az iskolával. Nem egyszerű bekerülni, két ajánló, választás, stb. Na ennek így van értelme.)

A legnagyobb gondok a szülői értekezlet, osztálypénz, ballagás rahedli pénzből, amit mindenki kötelezőnek érez, mert különben a gyerekről mit fog gondolni a többi gyerek (abban az egy hónapban amíg mg együtt vannak) és még sorolhatnám hosszan. Igen, lehetne reformálni a magyar oktatást, de ezeket mindennél sürgősebben ki kellene írtani otthon. Teljesen feleslegesek, egy olyan kor örökségei amit már jobb lenne elfelejteni.

DeMarco 2019.05.11. 09:26:16

Én mindig szerettem/szeretek szülőikre járni. A legjobb élő kabaré, állandóan szétröhögjük magunkat. :) A szülők nagy részét ismerjük, sokkal vagyunk jó kapcsolatban, adott a jó hangulat. A kreténeken meg jól szórakozunk. Hagyjuk is őket beszélni, annál jobb a műsor... A hossz tanárfüggő. Persze van amikor a tanár a legkreténebb... Hitleri fegyelem, nulla kommunikáció, nulla segítségkérés a szülőktől, a szülők mint ellenségek, csak a pénzük kell. Ezzel ellentétben rövid szülőik, maximális tájékoztatás napi szinten több platformon, a gyerekekkel való foglalkozás, a szülők bevonása ahol lehet és általános jókedv a gyerekek körében. Mondjuk aki nem képes a másik emberrel minimális kommunikációra sem és nem bír egy, másfél órát egyhelyben ülni és hallgatni a sokszor felesleges szócséplést, azt elhiszem, hogy idegesíti ez. De sebaj, mi rajta is jól szórakozunk :))

Zuzer78 2019.05.11. 09:28:17

Akkor szerinted mindenki más hülye rajtad kívül. Ennek igen kicsi az esélye...

68nyara 2019.05.11. 09:30:13

Ja elfelejtettem, itt van viszont hírlevél az iskolától hetente, van interneten elérhető napló, minden gyerekről, ahol napi rendszerességgel írnak és raknak fel fénykpet arról, hogy mit csináltak, gyerekekre lebontva. Pedig itt aztán van ám hepaj már abból is ha lefotózod a másik gyereket az iskolában. Itt sincs aranyból a kerítés itt is szenvednek az iskolák a pénztelenségtől, persze más szinten mint otthon. Nincs dög neház iskolatáska, nincsenek otthoni értelemben vett füzetek és nem kell megvenni egy kisebb vagyonért évente a könyveket.

DeMarco 2019.05.11. 09:44:18

@68 nyara: A szülőik nem kötelezőek...Aki nem akar, nem jön el, ahogy sok szülőt nem is látunk soha megjelenni.

A mai digitális technika mellett ki is lehetne iktatni a szülőiket. De miért is kellene? A személyes kapcsolatok nem csak negatívak lehetnek, hanem pozitívak is, amiből az óvoda/iskola/tanárok/gyerekek profitálhatnak is. A legjobb osztálykirándulások azok voltak, ahol a tanárok mellett néhány apuka/anyuka is eljött kísérőnek, amikor mi voltunk gyerekek. Az óvodában olyan normális szülői közösség volt, hogy először a termet, majd az egész óvodát kifestették, díszkertet építettek, sikeresen lobbiztak az önkormányzatnál az udvari játékok lecseréléséért és általában véve is segítségére voltak az óvodának a mindennapokban. És ezt önzetlenül, mindennemű vélt előnyszerzés nélkül, szabadidőben, pusztán azért, hogy a gyermekek jobb környezetben tölthessék a mindennapjaikat. A kapcsolatok nem mindig mérgezőek, ha a tanár/iskola/szülői közösség partner, akkor abból egészen jó dolgok is születhetnek.

commando 2019.05.11. 09:45:09

@polly graph: Egyetértek Önnel számos dologban, csak egy apró szösszenet, amit hozzáfűznék. Volt olyan diákom, akinek a szüleivel négy év után, a ballagáson találkoztam először. Amikor bemutatkoztunk egymásnak, óvatosan felvetettem, hogy igazán előbb is megismerhettük volna egymást. A válasz: "Igaza van, helyesen látja, csak Ricsike soha nem árulta el, hogy mikor van a szülői értekezlet, a fogadóórákról meg nem is tudtuk, hogy vannak. Ha tudtuk volna, biztos, hogy mindig eljöttünk volna. Ja, az ellenőrzője meg már szeptemberben elveszett" no comment.

ymel 2019.05.11. 09:46:41

@engedélyes pinaellenőr: mer nem jo az 'antiszocialis'? Annak mas a jelentese? Vagy csak nem terjedt el? "aalkoholista" :)

ymel 2019.05.11. 09:48:08

@Kedélyes Paraszt: na ugye. Koszi.
Amugy nem baj, ha itt van megeccer. Vegulis a kismalacnak minden uj

inebhedj - szerintem 2019.05.11. 10:06:34

Minek mész oda?

Ha valaki csak egyszer is volt gyerek, hogy jut eszébe szülőire, évzáróra, évnyitóra stb. járni

taecleau 2019.05.11. 10:16:19

Ez miért nem a modoros blogra ment?

Egy Hun Hunniából 2019.05.11. 10:23:41

Én vagyok a tudálékos MÉRNÖK!
Te meg gondolom valami büfé/ruhatár szakos bölcsész lehetsz!
Evvan.

dani740 2019.05.11. 10:57:17

Gazz, telitalálat az írás! Olvastam néhány kommentet, és vicc az egész :) Nagyjából magamat is a Te csoportodba sorolom. Eddig az ovi volt meg csak, de az hasonló. Jövőre meg jöhet a suli :D És igen. Inkább nyomkodom a telefonomat és is...

GiaMarie 2019.05.11. 12:05:57

Kihagytad az én típusom: az ignoráló! Nem járok szülőire nemes egyszerűséggel. Irodista úgyis leírja egy fél oldalas emailben a lényeget, és körbeküldi "azoknak, akik nem értek rá". Évente egyszer udvariasságból fogadóóra, azon kívül csak akkor, ha aggasztót látok az ellenőrzőben. Hosszú évek rutinja: a szülői népének többsége menthetetlenül ostoba, ráadásul ingerszegény környezetben él, és ez számukra az év társadalmi eseménye. Semmi kedvem ezeknek a magánszámát hallgatni 1-2 órában olyan dolgokról, ami netto vadbaromság, és minden realitást nélkülöz. Falusi iskolában fél órát nyünnyögő, aki szerint ha van lisztérzékeny ebéd, akkor az ő agymenésükre is tekintettel kell lenni, és külön főzni a kis KENDÉNEK makrobiotikus vegán ebédet. Fél órás agymenés a szabadon ébredő gyereknevelésről. Kiselőadás, ami arról szól, hogyan legyen mindenki jobb szülő. Olyan, mint ő. 20 perces nyivákolás, mert Esztike hármast kapott énekből, hívjuk be az énektanárt, és koncoljuk fel (mégis milyen sötét pöcegödör mélyén élheti a mindennapjait az, akinek esemény az életében egy a gyerekének kiosztott ének hármas általános iskola negyedikben, és erről képes 20 percet beszélni?) A posztban eleve nem értem - de a világban sem - hogy az értelmesebbje miért nem ignorálja ezt az egészet a búsba? Azért érzed úgy, hogy a szülőin mindenki idióta, mert aki nem, az nem megy el. Ha ott ülsz, nem a többieken kell gondolkodni, hanem a saját léted értelmén...

68nyara 2019.05.11. 12:22:00

@DeMarco: Az önkéntes munka a kapcsolattartás és a szülői nem ugyan az. A szülői teljesen felesleges, a fogadóóra nem. Mondjuk a fogadóórát úgy is lehetne intázni, hogy mindenki időpontra megy... nem szeretek mindig Anglira mutogatni, de itt így van. És mindenki el is megy. Ha nem, akkor a tanár reggel megkérdezi, hogy nem akarsz e elmenni? Mert minden reggel találkozol a tanárral, amikor a gyereket viszed a suliba. Ja és nem csak a Pistike szegény hülye a matekhoz, meg fogom buktatni van előadva a fogadóórán, hanem a milyen jól teljesít matekból, és szépen olvas is. Volt eset amikor csak beszélgettünk a tanárral arról, hogy miket szeret csinálni a gyerek szabadidejében. Ja igen és itt is van olyan, hogy mennek állatkertbe, kirándulni, múzeumba, minél több szülő is jöjjön el... és sokan mennek is. Átlag havonta van nyilt óra, sütivásár, szülő-gyerek program az internetes biztonságtól, a suliszínház előadásáig. Azonaban a tisztelt szülők, a tavalyi év költségvetése xx volt... fél órában felolvasva, aztán hosszas vita a teljesen felesleges dolgokról ... na az nincs. Ahogy nincs osztály szintű SZMK (a világ leg feleslegesebb és leg idiótább dolga, tipikusan az ötvenes évek mintájára), nincs osztálypénz (ami úgy hülyeség ahogy van ÉS ütközik a joggal is), és nincsenek olyan tanárok akik megmagyarázzák, hogy a hülyeség az jó. Sok minden szar idekint, az angolok sem a logikájukkal fognak bekerülni a történelemkönyvekbe, de ez legalább rendben van. Még ha az iskolarendszerre itt is ráférne egy kis reform amúgy.

Gazz 2019.05.11. 12:26:06

@Zuzer78: A felét nem értetted, a másik felére nem figyeltél, mert leragadtál a saját kategóriádnál. Amit ez alapján könnyen megtaláltál.

Dikusz 2019.05.11. 12:42:05

@prof. med.univ. doktor: Mi tartott olyan sokáig? :)

Tartott még tovább is, vagy az egész lezajlott ennyi idő alatt?

Brigante · http://www.itthonrolszabadon.hu/ 2019.05.11. 14:38:55

10 pont :) van még egy két típus, de a fő karakterisztikák bőven benne vannak. Mondjuk én nem a telefont nyomogatom, hanem katatóniába esek ... amiből csak a tanár hangja ébreszt fel.

Ededebedezodoroztadmagad 2019.05.11. 14:53:19

Teljesen egyet értek.Mondjuk még csak (hála az ég)az oviba járok szülőire,de dettó ugyan az....és igen bevallom...sutyerák apu leírásában teljesen magamra ismerek.Csak a melegítő nem játszik.Deazon kívül minden.Viszont sutyerák apu lehet h inkább szikkadna máshol és szusszanna egy kicsit helyette,míg meg nem indul a 2.műszak.Kölök haza,játszótér,etetés,fürdetés,minden napi harcok.moss fogat-nem,pakolj össze a szobádba-nem,ne dobáld szét-de ,stbstb.
Szóval nagyon jó poszt volt,tetszett és...de tényleg

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.05.11. 15:04:30

Elég pontosan leírtad a helyzetet, pedig voltam már néhány óvodai és iskolai szülői értekezleten...

DeMarco 2019.05.11. 15:32:01

@68nyara: A fogadóóra a szaktanárokkal lehetőség a beszélgetésre a gyermek adott tantárgyból való felkészültségi szintjének szinten tartására/emelésére. Időponthoz kötött és négyszemközti. (Nem kötelező, nyilván ha a gyerek jól áll valamiből, akkor felesleges is).
Annak semmi köze a szülőihez, ami inkább a várható dolgokról információ csere, amik közül sok ismétlődő jellegű. Jogszabályváltozások, iskolai programok, szünetek, események, kirándulások ideje, mi mennyibe fog kb. kerülni, stb.

Amiket felsoroltál nálunk is pont így működik pl. a lányomnál. Csak éppen ott fiatal a tanítónő, él a lehetőségekkel és ismeri is őket. Nem kell szülőire mennie senkinek sem, hogy képben legyen a gyerekek iskolai dolgaival. (Eleve meg kell tőlük kérdezni, elmondják.) E-napló van itt is, azon felül facebook csoportban minden fontos infó jön folyamatosan, képek menet közben a kirándulásokról, csoportfoglalkozásokról, de akár napközben is jön üzenet a tanártól személyesen, e-mailben, vagy facsén, vagy telefonon, ha valamire akkor kell reagálnunk. Az szmk-n és az osztálypénzen is több verzió, lehetőség van, jogszabályt is súrol, de én úgy gondolom, hogy ez nem minket érint, akik bármikor ki tudjuk fizetni az épp aktuális költséget, akár első nap egyben is az egész évet, hanem azokat a családokat, szülőket védik, akik ezt nehezen tudják megtenni és könnyítés számukra az elosztott költség, gyakorlatilag részletfizetés, amivel tudnak havonta kalkulálni, nem változik az összege.

Nem vagyunk elmaradva semmivel sem az angoloktól, egyszerűen csak nem mindegy, hogy ki a tanár és a szülő és mennyire képesek a mai életvitelhez alkalmazkodni és mennyire hagyja ezt az iskola, mint intézmény (mennyire vaskalapos az igazgató.) Az idősebb tanárok is lehetnek haladóbbak és fiatalos gondolkodásúak, de azért jellemzően ők nehezebben akarnak változtatni az évtizedes berögződéseken.

Terpi 2019.05.11. 15:32:34

Èn mèg csak ovis szülőktől tudok beszámolni, de a legutolsó agyrèm volt. Ballagunk. Óvónèni kèri a szüløket, hogy ne malomkeréknyi csokrokat adjanak majd a gyerekek kezébe, hiszen mègiscsak 6-7 èvesekről van szó, inkább eregessen mindenki egy- egy lufit. Jeleztem, hogy èn magamtõl semmit nem gondoltam vinni a fiamnak, ès láss csodát lehurrogtak. Hogy ezt ìgy illik, ès mèg a nagymama is följön vidèkről a gyerek ballagására! Az óvódából ballag könyörgöm! Másnap reggel mondja nekem az óvónő- akivel mellesleg jóban vagyok-, hogy az egyik szülő már jelezte neki, hogy az ő gyerekènek akkor is kèt csokra lesz, ès pont. Elmebeteg szerintem. Most majd èn is kitalálható kell valamit a fiamnak, aki biztos tuti örülne egy nagy csokor virágnak az óvodai ballagására:-)

HuGSz 2019.05.11. 15:37:25

@Gazz:

"Gazz
20 órája
@Mikrobi: És megvan a harmadik Tudálékosunk is. Sejtettem, hogy ti hozzá fogtok szólni. :-) "

Furcsa módja ez az önkielégítésnek.
Az írás nem rossz, viszont nem értem az indokát.
Ciao

Gazz 2019.05.11. 16:44:16

@HuGSz: Miért ír blogot bárki is - ezt nem érted?

Palkovics Ede 2019.05.11. 16:54:31

Szociális Antal vagyok, miért tegez mindenki?

bati67 2019.05.11. 17:32:51

@Terpi: Mit szólnál 3 szál kék rózsához (természetesen a hozzávaló zöld kiegészítőkkel) celofánba csomagolva? Ha véletlenül elejti, akkor sem lesz semmi baja, ha csak rá nem lép...

68nyara 2019.05.11. 17:46:03

@DeMarco: "A fogadóóra a szaktanárokkal lehetőség a beszélgetésre a gyermek adott tantárgyból való felkészültségi szintjének szinten tartására/emelésére. "

szinten tartásra/emelésre a tanóra szolgál. esetleges problémák megtárgyalására jó, de pont erről írtam, hogy nem csak akkor kellene amikor valaki bukásra/rossz jegyre áll. A pozitív megerősítés is épp olyan fontos lenne.

"Annak semmi köze a szülőihez, ami inkább a várható dolgokról információ csere, amik közül sok ismétlődő jellegű. Jogszabályváltozások, iskolai programok, szünetek, események, kirándulások ideje, mi mennyibe fog kb. kerülni, stb. "

Ma, amikor mindenki mobillal és otthoni internettel van megáldva akkor pont ennek nem kellene az iskola falai közt történnie. Igen, Ózd külsőn van olyan család amelyiknek egyik sincs... mondjuk ők szülőire sem járnak, maximum pitbullal tanárt kergetni.

"E-napló van itt is, azon felül facebook csoportban minden fontos infó jön folyamatosan, képek menet közben a kirándulásokról, csoportfoglalkozásokról, de akár napközben is jön üzenet a tanártól személyesen, e-mailben, vagy facsén, vagy telefonon, ha valamire akkor kell reagálnunk."

Erről beszéltem...

"Az szmk-n és az osztálypénzen is több verzió, lehetőség van, jogszabályt is súrol, de én úgy gondolom, hogy ez nem minket érint, akik bármikor ki tudjuk fizetni az épp aktuális költséget, akár első nap egyben is az egész évet, hanem azokat a családokat, szülőket védik, akik ezt nehezen tudják megtenni és könnyítés számukra az elosztott költség, gyakorlatilag részletfizetés, amivel tudnak havonta kalkulálni, nem változik az összege."

Ez két dolog az szmk teljesen felesleges kommunista örökség, el kellene már felejteni. Az osztálypénz, általad is elismerten a szürke zónában mozgó gyakorlata meg tényleg szép példamutatás a gyerekeknek. A spórolás az év végi kirándulásra is szép és megható dolog, de ha kihírdeted az év elején, hogy a tatai vár meglátogatása majd 25000 forintba fog kerülni júniusban, akkor a szülő maga is képes a spórolásra... vagy nem, de ez már nem az iskola problémája kellene legyen. Ráadásul az osztálypénz leggyakoribb formája a legyen 5000 aztán majd eldöntjük mire...

"Nem vagyunk elmaradva semmivel sem az angoloktól, egyszerűen csak nem mindegy, hogy ki a tanár és a szülő és mennyire képesek a mai életvitelhez alkalmazkodni és mennyire hagyja ezt az iskola, mint intézmény (mennyire vaskalapos az igazgató.) Az idősebb tanárok is lehetnek haladóbbak és fiatalos gondolkodásúak, de azért jellemzően ők nehezebben akarnak változtatni az évtizedes berögződéseken. "

Nem mondtam, hogy Magyarország el lenne maradva Angliától ilyen téren. Egyszerűen más a megközelítése a dolgoknak. szerintem ezt itt jobban oldották meg. Nem kötelező ezt követni, de az sem megoldás, hogy hát eddig is így volt, maradjon is így, Pista bácsi már megszokta ötven éve, nehogy már változtatnia kelljen. A Kádár képet is még kint tartjuk a falon, mert szegény nehezen alkalmazkodik már.

HuGSz 2019.05.11. 17:49:29

@Gazz:
Azt még csak-csak , viszont ennek a posztnak az érzelmi töltetét nem értem.
Pozitívnak, előremutatónak, ismeretterjesztőnek nem gondolom.
Ilyenkor csak kiokádják magukat a bloggerek és azután varázslatos ujjakkal mutogatnak másokra a komment szekcióban? Direkt vitát szítanak és utána joggal vagy anélkül lefikáznak másokat.
Ezt nem értem.

Gazz 2019.05.11. 18:07:40

@HuGSz: Nem kell túl sokat belemagyarázni. Az emberi agy úgy működik, hogy patterneket, mintákat keres folyamatosan. Ez a poszt nem egy szülői értekezlet eredménye, hanem kb. húszé. Én is része vagyok a felgyorsult világnak, nem szeretem ha az időmet rabolják, innen a drive. A történetet leírtam, mert én az a fajta ember vagyok, aki blogot akar írni. Ezt azt írtad, hogy csak-csak megérted. Te pedig elég érdekesnek találtad ahhoz, hogy elolvasd. Ezek után leírod, hogy én ezt ideokádtam, az azt jelenti, hogy te a hányásban turkáltál, mert szereted ezt csinálni. Ami a kommentjeimet illeti, ha már vetted a fáradtságot, hogy végigolvasd, hogy a fenébe nem tűnt fel, hogy a negatív hozzászólások végig engem minősítgettek, nem a poszt tartalmát? Nem tudom te hogy vagy vele, de én ha vendéglőben ülök, és odajön egy vadidegen, akit én személyesen soha nem bántottam, és elkezd fikázni, akkor elküldöm a francba. Azt tudomásul kell venned/vennetek, hogy én a trollkultúrát nem tűröm, totál függetlenül attól, hogy ez nektek tetszik-e vagy sem. Szerintem a trollkultúra rendkívül káros jelenség, és a posztom végén jeleztem, hogy ez itt nem fog működni. Ha ez nem tetszik, lehet menni más blogokba kommentelni. Amint látod sok negatív kommentet bennhagyok, tehát nem vagyok hiperérzékeny, azt viszont senki sem várhatja el, hogy én ezekre ne reagáljak. Ez a poszt eddig 70000 olvasót vonzott, úgyhogy nem mondanám sikertelennek, számomra ez elég jó mérőszám az értékét tekintve.

Nylul 2019.05.11. 19:26:41

@Gazz: Szard le! Én aztán baromira nem vagyok érintett a témában, de érdekesnek tartottam a posztot, és a kommentek nagy részét is.
Keep going!

HuGSz 2019.05.11. 19:28:44

@Gazz:

Nem szeretek a hányásban turkálni.
Egyszerűen szar az idő és kirándulás helyett most többek között újság olvasásra adtam a fejem. App-on olvasom az index-es tartalmakat.
Nem egyszerű rajta a szűrés, rendezés ezért csak görgetek. Ezen a blogon szerintem először járok.
A kiokádásos kifejezéssel arra céloztam, hogy talán az utóbbi időben felgyülemlett szart így adják ki bloggerek. Ezért fogalmaztam többesszámban és nem másként.
Sajnos válaszodból nem tudtam meg az eredeti indítékot.
Az olvasottsághoz gratulálok!

HuGSz 2019.05.11. 19:35:06

@Gazz:

Egyébként én is járok szülőire.
Szerencsére több pozitív tapasztalatom van mint neked. Kívánom , hogy több pozitív karakter elnevezéssel gyarapodjon a blogod valós tapasztalatok alapján!

Gazz 2019.05.11. 19:38:52

@HuGSz: Tánk jú Miszter, tánk jú!

Rébusz 2019.05.11. 19:55:44

@68nyara: Az rendben, hogy nincs osztálypénz, de a sok iskolai kirándulást és programot a szülők fizetik zsebből. És mivel élnek kint ismerőseim ezért tudom, hogy nem jó néven veszik, ha valaki nem vesz részt a közös programokban. Egy több gyerekes családnak azért ezek nem kis összegek. Nagyobb a nyomás a szülőkön, őket is bevonják az iskolai életbe és ilyenkor nem mindegy, hogy az ember a saját gyerekéért kivesz-e szabadságot, hogy ezzel bevágódjon a tanárnál. Viszont az internetes tájékoztatás Magyarországon is bőven elég lenne, erre úgyis vannak portálok, a fogadóórákat kellene csak betartani legalább évente kétszer, hogy a szülő is lássa, mennyit fejlődött a gyereke a tanév alatt. Viszont külföldön is vannak gyengébb felfogásúak, akik sajnos az interneten olvasottakat sem tudják értelmezni. A gyerekekről pedig nem tudom, hogy beszélhetnek a többi szülő előtt, szerintem ez nem fair a gyerekekkel szemben. Csak a közös dolgokról kellene, hogy szó essen és akkor hamar vége is lenne. Fogadóórákra pedig mindenki mehetne előzetes időpontegyeztetéssel.

Rébusz 2019.05.11. 20:01:23

@Terpi: Pedagógustól függ. Ha ragaszkodnak hozzá, hogy az ovis ballagáson csak lufi lehet, akkor azt kellett volna mondani. Pl. Kedves szülők, ha kiértek az óvodából bármit adhatnak a gyerekek kezébe, de az óvoda kerítésén belül a gyerekek lufival fognak vonulni. Ha mást látunk a kezükben, el fogjuk venni és majd búcsúzáskor megkapják.

Gazz 2019.05.11. 20:14:08

Bocsánat, ez olyasmi mint a színeztézia. A HuGSz olyan férfihangzású. Nyilván amolyan monogramféle lehet, és természetesen lehet női név monogramja is, de ahogy a szinesztéziánál sem tudom megmagyarázni, hogy az i betű miért fehér, az usernevednél sem tudom megmondani miért tűnik férfinicknévnek. Mindenesetre megkövetlek, ha tévedtem.
Korábbi kérdésedre válaszolva a héten épp voltam szülői értekezleten, és most telt be a pohár.

hopp11 2019.05.11. 20:22:06

A poszt szerzője képviseli a legfőbb tudálékos, fölényeskedő, "mindenki hülye, csak én vagyok helikopter" típusú figurát. Szerencsére nem kell szülői értekezletekre járnom, de az élet más területeiròl is ismerni ezt a típust. Ő mindenkit minősíthet bármikor, de ha más esetleg célozni mer arra, hogy ő sem tökéletes, azonnal felháborodik, ezt pedig személyeskedéssel, visszatámadással fokozza.
Félreértés ne essék, az írásban említett típusok biztosan léteznek, nemcsak a szülőin, de máshol is. Az élet ilyen, mások is vannak benne rajtunk kívül.

HuGSz 2019.05.11. 20:22:39

@Gazz:
Megértem!
Egyébként jól tippeltél

Gazz 2019.05.11. 20:38:16

@hopp11: Olvasni tudsz? A poszt utolsó mondatáig eljutottál? Kategóriák jellemzése nem személyeskedés, te viszont engem minősítgetsz ismeretlenül. Olyan igazi Tudálékos módon.

DeMarco 2019.05.11. 20:56:24

@68nyara: Az osztálypénzt a kormány intézkedése lökte a szürke zónába, nem a szülők. Helyette pedig nincs igazi alternatíva ami mindenkinek jó. Voltak rá próbálkozások, de rendre elbuktak. Egyszerűbb lenne akkor vinni a pénzt, amikor kell, de sajnos erre sokan nem képesek és nincs annál szörnyűbb, mint azt mondani egy kisiskolás gyereknek, hogy sajnos te nem jöhetsz, mert nem fizettek a szülők... Én nem bánom, ha több pénz marad bent a kasszában, az mindig jól jön egy fagyira, vagy mekire, vagy át lehet vinni jövőre.

Az szmk ellen sem vagyok feltétlenül csak ne nekem kelljen benne részt vennem.. :) Önkéntesen szívesen segítek, vagy ha megkérnek rá, de a kötöttségeket és az elvárásokat nem kedvelem. A pedagógus szülőknek van ez kitalálva, meg mi át szoktuk engedni a lehetőséget a szerepelni/nyalni akaró anyukáknak, hadd érezzék fontosnak magukat... :D Aztán ha túlpörögnek, szépen leszavazzuk őket. :)

engedélyes pinaellenőr 2019.05.11. 21:01:50

@ymel: Az antiszociális feszültséget,konfliktust generál maga körül,gyakran okoz érdeksérelmet másoknak.Míg az aszociális igyekszik elkerülni,vagy minimálisra csökkenteni a másokkal való érintkezést.Szomszéd példával élve,az állandóan balhézó szinte mindenkivel rosszban lévő,mindenbe bele kötő szomszéd antiszociális,míg az észrevehetelen,beszélgetést kerülő,másokkal nem szívesen érintkező szomszéd aszociális..

Jakab.gipsz 2019.05.11. 21:51:11

Az elmondottak szerint a szülők nagyobb gyerekek, mint a saját gyermekeik.. Ügyes !

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.05.11. 23:28:32

Rólam nem írtál. Én vagyok az, aki legtöbbször ellógja a szülőit. :/

ddi 2019.05.11. 23:42:30

Elolvastam a posztot, nekem még nem aktuális a téma, de emlékszem anno a szüleim alig jártak ilyesmire/apám soha/, hogy én sem fogom hallgatni a sok f@szságot, ha oda kerül a sor az is biztos.

2019.05.11. 23:55:51

Szerintem ez jó volt!

Közoktatás, ugye?

Valójában a gyerekek oktatás-nevelése a fő kérdés 25-45 (vagy 30-50) között. De őszintén? A gyerekeknek a figyelem a pénz. Ha játszol, viccelődsz, programokat csinálsz velük, abból tanulnak. A többi gyerek is kell, mert egymást is nevelik.

A tanárok és szülők többsége buta, alkalmatlan és kártékony!

Terpi 2019.05.12. 05:41:37

@bati67: Hello! Köszi a tippet, de már kitaláltam, hogy csokicsokrot csináltatok neki. Annak szerintem jobban fog örülni, mint a vágott virágos változatnak:-)

juletræ 2019.05.12. 06:33:51

Hehe, a holland TVben is van egy ilyen sorozat, a De luizenmoeder (az az anyu aki az osztalyban a gyerekeket tetveszi, es aki a rangsorban legalul all). A sztori arrol szol hogy hogy valik valaki luizenmoederbol klassenmoederre (szmk elnok). Mindezt humoros koritessel. Persze ott is van moeder-maffia (tudalekos+holdudvara).

Nalunk is van moeder-maffia, tok vicces figyelni ahogy egyesek mindent elkovetnek (hiaba;)) hogy kozejuk tartozzanak. A szuloiket 50 perc alatt lezavarjuk, altalaban informativ kerdesekkel. (Bar a multkor 15 perc ment el annak elemzesere hogy az egyik epuletbol a masikba a kertek alatt milyen ajto vezet).

Ménár Atya 2019.05.12. 07:09:23

Hál istennek lassan vége ennek a szülői időrablásnak nálunk .
Nekem 2 gyerek van, az egyik most fog egyetemre menni, tehát egyet letudtam.
Tényleg jó jellemzést adott a blogger a többségről, de azért a tanárokról is írhatott volna, mert azért ott is láttam érdekes" embereket.
Van amelyik élvezi, ha konfliktust tud generálni olyan veretes ügyekből, mint pl a hány darab színes, és hágy darab fehér írólapot hozzon a gyerek, és hasonlók.
Aztán miután a szülők ezen már egy órája vitatkoznak, akkor ő megoldja, és ezzel megkoronázza magát, mielőtt szentté is avatja az ismerős szülők serege.
Hát igen, azért a Marika néni mennyire ott van az oktatás csúcsán........
Én csak annyit látok, hogy megint elbaxtak egy órámat miatta.
Amúgy, most már olyan 15 év tapasztalat után, átlátom, hogy a legrosszabb a nagyon anya típus, ahol ő ott van, ott felesleges értelmetlen dolgokról folyik a diskurzus.
A legjobb ha több a férfi, ott általában kevés a felesleges duma.
Hál istennek, a fiam mostani oföje ,bár nő, nem szarozik felesleges infókkal, elmondja mi lesz, mit ,és mennyit kell hozni, amúgy pedig minden lényegeset leír, és elküld neten mindenkinek.
Tényleg csak amiről dönteni kell,arról beszél, javaslatot tesz miről szavazzunk,ha olyan, és nem engedi nagyon anyát, arról beszélni, hogy az ő fia nem bírja ,ha vizes lesz esőben.
De azért azt hozzá kell tegyem, hogy legközelebb én már csak ballagáson találkozok vele, én felmentem magam ezekről is, pedig itt tényleg nem nagyon van felesleges szájtépésp :)

TGabi 2019.05.12. 08:21:32

:D :D :D

Jó Poszt! Végig röhögtem. Grat a szerzőnek!

BOAR 2019.05.12. 10:05:30

Azt nem értem öcsém, mi a faszért eteted a trollt...
Neki szereztél egy jó napot mert valaki figyelt rá...

schlumbergerna 2019.05.12. 10:07:02

Jót derültem a dolgozaton, azonnal tovább is küldtem az illetékeseknek, unokáim szüleinek, akik vastagon érintettek a dologban. Mivel én már néhány héten belül dédpapa leszek, kellő távlatból tudom szemlélni az írást, ami ugyan nem teljes a kategorizálást illetően, de szórakoztató olvasmány.

Egy -nem szorosan a tárgyba vágó- dolog, ami zavart:

,,Ez a rövid felvezetés már sejtetni engedi,"

Valami felsőbb hatalom, ami megengedi, hogy a szerző sejtesse velünk a témát?
Vagy inkább a bevezetés úgy van megírva, hogy sejteni lehet belőle az elkövetkezőket?
Akkor viszont sejteni engedi.
Jól sejtem? :-)

(Én is mérnök vagyok, csak hogy tudj hova tenni :-))) )

BOAR 2019.05.12. 10:10:46

@hopp11: Szvsz. a szerző magát is bekategorizálta a "telefonbaszkuráló" kasztba.
Márpedig az is van olyan idegesítő mint bármelyik másik tehát nem az az üzenet, hogy mindenki hülye csak Ő sárga villamos...

Eastbay1 2019.05.12. 10:22:11

@BOAR: Van rá egy ezresem, hogy te meg be leszel rakva a Tudálékos kategóriába :D

BOAR 2019.05.12. 10:36:12

@Eastbay1: Meglehet...ezektől a taknyosoktól minden kitelik... :-)

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2019.05.12. 11:14:25

Jópofa írás. Legalább ilyen szórakoztató lehetne, ha összehoznál valami hasonló osztályozást a tanártípusokról is (esetleg iskolai dolgozókról: portás, tornatanár, takarítónénik stb).
A "duzzogiék" szakaszban olvastam olyan megállapításokat, amik részben rám is érvényesek. Azzal áltattam a gyerekemet, hogy ha betéve tudja az iskola házirendjét, és ahhoz tartja magát, akkor abból nem származhat hátránya. Nagyban rombolta apai tekintélyemet, amikor egyszer hazatérvén arról számolt be, hogy a fogcsikorgató hidegben akarata ellenére kilökdösték az udvarra, miközben a tanárok az ablak mögül, a melegben felügyelték a nagyszünetben az udvaron fagyoskodó diákságot. Utóbb kiderült, hogy a házirendben olvasható "jó idő esetén" kifejezés eltérő értelmezése miatt feszült egymásnak tanár és diák. Jogászkodás? Jobbító szándékkal kértem az iskola vezetését, hogy határozzák meg a jó idő fogalmát a házirendben, amivel a jövőre nézve kivédhetők az egyet nem értéshez vezető helyzetek.
Az igazgatónő igyekezett ugyan diplomatikusan elhárítani javaslatomat, de szánakozó tekintetéből sütött a széllel szemben nem érdemes hugyozni üzenet. Megértettem – majd idővel kerestünk másik iskolát (több oka is volt a döntésnek). Olyan ez, mint a párválasztás. Addig kell keresni, amíg meg nem találjuk az igazit.

gerard1999 2019.05.12. 12:39:07

Hello!
(na szerintem már ezzel megleptem a többséget...)

Nagyon jó, nemsokára szerintem valamelyik stand up-os fogja előadni.
Folyt a könnyem a nevetéstől. Két hibát látok benne:
1., ÍÉn nem vagyok benne kategorizálva
2., Szerintem kimaradt az az apu/anyu aki nincs jelen lelkileg. Telefonozik, de nem úgy mint te, hanem állandóan. Remeg ha 10-20 másodpercig nem nézi meg a komment/like, mittudomén mit, és az a véleménye, hogy "írják meg face-en az egeszet oszt jó van"....

Az én kategóriám: mindent elvállal, tudálékos, véleményvezér, aki azt hiszi, hogy az osztály egy kirándulást sem tudna megszervezni, ha nem lenne. Nagyon szeret a gyerekekkel kirándulni, elmenni segíteni az osztályfőnöknek, hogy hallgassa később a "nélküle nem sikerült volna" köszönetnyilvánításokat, azaz Én a Fontos Ember :-).
(mondjuk kettőből össze tudtam volna rakni...)

Mindenesetre gratulálok a poszthoz. Régen olvastam ennyire szokratészi szöveget.

Zserár

gerard1999 2019.05.12. 12:52:46

@gerard1999: Ja, és kiszámoltam, eddig 140 szülőin voltam.......

Gazz 2019.05.12. 13:04:29

@gerard1999: Az önironikus Tudálékos ritka mint a fehér holló, örülök, hogy hozzászóltál. :-)

Gazz 2019.05.12. 13:07:09

@BOAR: Majd elmondom jövő héten. :-)

Nyomek 2019.05.12. 16:55:14

Érdekes módon én nemigen találkoztam egyikkel sem a szülőiken, jóllehet csak kettőn voltam, és továbbiakat nem is szeretnék vállalni. Ez amiatt van, mert a tánárnéni soha véget nem érő szájtépését túl nagy feladat idegösszeroppanás tünetei nélkül kihordani.
Amit kihagytál szerintem, az a "Csillogó szemű anyuka/apuka", aki egyetértően, már-már bátorítóan hallgatja a soha véget nem érő gondolatmenetet valami olyan témában, ami arra a szülőre tartozna, aki természetesen soha meg nem jelenik az értekezleten.

bati67 2019.05.12. 18:40:39

@Terpi: OK! Csak nehogy idő előtt felzabálja a sáskahad! ;-)

KalmanBlog 2019.05.12. 22:22:41

Ezoapu és a csöndes közé sorolom magam.

Gazz 2019.05.12. 22:35:09

@KalmanBlog: Érdemes lenne egy statisztikát csinálnom, csak a Tudálékosok kicsit túlpörgik a dolgot, s többnek mutatkoznak, mint ahányan vannak.

invalid user name 2019.05.12. 23:13:45

vov. bár én másfajta szülőikre jártam (waldorf) de több típust is reprezentáltam :)

Család Farkas 2019.05.12. 23:29:25

Szia!Nagyon tetszik,és pozitív a mondanivalód,és rávilágít a valóságra.Ami igazán jó az egészben,hogy a nagy igazságot egy apuka leplezte le.Köszönöm!

A Galaxis Elnöke 2019.05.13. 07:46:22

Aki a kereskedelemben dolgozik, az már reggel kilencre túl van az összes, a posztban felsorolt szereplőn. És még cifrábbakon is. A minapi kedvencem a doktor-professzor ügyvéd-sebész, aki a váráláskor nem volt képes egyedül kiszámolni egy szoba alapterületét, majd pár nap múlva reklamálva visszafordította a házhozszállító autót, amikor az megérkezett hozzá a megbeszélt időpontban, mert éppen esett az eső. Majd egy óra múlva elállt, és üvöltve követelte, hogy AZONNAL VIGYÜK KI A MEGRENDELT ÉS KIFIZETETT ÁRUJÁT. És őrjöngött, amikor felvetettem neki, hogy elpőre lebeszélt túraterv mentén, már 60 km-rel arrébb járnak a sofőrök, másrészt az autó üzemanyaggal megy, és a dupla fuvar költségébe esetleg be kéne szállni. Stb.

2019.05.13. 10:00:45

Még nincs gyerekem, de én valószínűleg a légkörtől függően ugyanúgy a tudálékos-telefonnyomkodó hibrid lennék, mint ahogy a posztoló is az.

2019.05.13. 10:04:16

@Hozzászólok:
Azért van ez mert alapvetően a posztoló is tudalékos, csak ott a szülőin passzív mert nem érzi magát nyeregben, ezért lesz telefon nyomkodó, unatkozó. Ránk tudálékosokra pedig gyakori jellemző, hogy más mentalitással, világképpel rendelkező tudálékosokat nem igazán kedvelünk, vagy legalábbis szeretünk leoltani. Ezt teszi a posztoló is.

2019.05.13. 10:06:01

@Gazz:
"Tudálékosok nem arról híresek, hogy lenne humorérzékük, szóval nem igazán neked akar ez a poszt megfelelni."

Ezt kikérem magamnak. Nagyon jó, humoros az írásod.

Róka Sarki · http://sarkiroka.hu 2019.05.13. 16:59:27

Épp a telefont nyomkodom, hogy ne kelljen mások hülyeségére figyelnem, erre mi jön itt szembe? Mások hülyesége.

GMS 2019.05.13. 18:50:11

107 ezer ember... Haha, es vajon hanyan mondtak, hogy erre sem kellett volna idot szanni, mert a kozepszeru kezdes ellenere sikerult unalmas es enyhe ontomjenezo befejezest irni. De azert meg lehetsz iro. Stand-uposbol is annyi van, mint a szar, igaz, hogy valoban jo csak 1-2. Dehat az emberek az tobbit is megnezik.

Gazz 2019.05.13. 19:05:10

@GMS: Nem tudom, hány mondhatta. Te tudod? Aki akarta, leírhatta ide a véleményét, 117 ezer (most itt tart) olvasóból néhány fanyalgó... hát istenem, majd csak kibírom valahogy. ;-)

Beer Monster 2019.05.14. 09:18:10

Ezt a banyát a valóságban hogyan lehet kibírni?

2019.05.14. 14:36:20

@Hozzászólok: @Gazz:
Én mindkettőtöknek elhiszem, hogy adott helyzetben csendes vagy telefonnyomkodó típus tudtok lenni, de ez siman belefér a tudálékos típusba, a tudálékos sem minden esetben tudálékoskodik. Van aki blogot ír, jókat, de láthatóan önirónia nélkül, más meg beleköt ebbe, egy harmadik meg beleköt mindkettőbe, miközben egyik sem engedi el, hanem harcol, hogy övé legyen a szó.

Gazz 2019.05.14. 14:42:58

@Zabalint: Amit baromira nem vesztek észre, hogy azért rugózok itt, mert ez az én blogom, ahol én vagyok az osztályfőnök. Már rég a telefonomat nyomkodnám egy csöndes sarokban, és hagynám kibontakozni az aktuális Tudálékos demonstrátorunkat, hadd fussa az üres köreit ha nem így lenne, de az én szerepem a saját blogomat illetően nyilván más, mint akár a tied, akár a mi Tudálékosonké. Ez láthatóan nem esett le neked sem.

2019.05.14. 14:46:50

@Gazz:
Ha nem lennél te is ugyanúgy tudálékos, mint mi, akkor már rég elengedted volna. Ez teljesen független attól, hogy a te blogod.

Gazz 2019.05.14. 14:48:46

@Zabalint: Nem érted. Dehogy független. Amíg nincs blogod, nem is fogod megérteni.

Gazz 2019.05.14. 14:51:20

@Zabalint: Illetve látom, van blogod. Akkor maradjunk annyiban, hogy eltér a véleményünk a blog gazdájának szerepéről, meg erős a gyanúm, hogy a trollkodásról is.

2019.05.14. 14:55:06

@Gazz:
Most is van blogom (egy klikkel bárkinél megnézhető, ha blog.hu-s blogja van adott nickkel), csak nem megosztó témaban. Régebben volt megosztó témaban is, és ugyanúgy résztvettem a vitában, mikor elszabadult a pokol, pontosan ugyanaz a tudálékosság hajtott a cikk megírására is, meg amikor vitatkoztam, akkor is, mint mikor más blogokban vitatkozok. Igaz, akkor még én sem vallottam be magamnak, hogy tudálékos vagyok. Persze, mert hozzád hasonlóan egy hivatalos összejövetelen én is kussoltam, max. magamban morogtam, hogy ez meg ez de hülyeségeket mond.

2019.05.14. 14:57:12

@Gazz:
Mi tudálékosok nem vagyunk trollok, mert amit írunk, komolyan gondoljuk. A troll az más műfaj, egy időben próbálkoztam trollkodással is, de az én személyiségemmel nem megy, mert miután írok valami baromságot, amit komolyan vesznek, pár komment után elárulom, hogy csak trollkodtam.

nevfilo 2019.05.14. 15:07:37

Kéretik nem cikizni, hogy 45 év tanítás után, immár nyugdíjasként írom le fésületlen gondolataimat. Nézzük mindezt a másik oldaltól. :) Szülői értekezlet, mint műfaj egy őskövület abból az időből maradt ránk amikor még maximum stencilezni lehetett. Internet, mobil, facebook és társairól még azt sem sejtettük, hogy lesznek. Tantuszos, meg iker-telefon. Ezért, mint a "közös ügyeink" megbeszélése címszóval volt a szülői értekezlet. Emlegetett éra egyik alapvetése volt, hogy egy osztály, egyenlő egy KÖZÖSSÉG, mint ahogy egy munkahelyi brigád is. :) Hol van ez már - mondhatjátok. Igazatok van, ám az a kényszerképzet, hogy osztályközösség makacsul tartja magát. Pedig egyre több, elsősorban külhoni példa és tapasztalat mutatja, hogy erről, ebben a formában szó sincs. A megcsontosodott szocialista maradvány tartja magát. Más! Az a(z) (szülői)értekezlet, mely 45 perc alatt nem ér véget cakk-pakk, nos ott más bűntettek is születhetnek. :) Megoldás volt, hogy az ofő elmondja a soron következő teendőket, majd a szülők szorosan a témához szólnak, utána ofő balra el. A szülők pedig maguk közt vitassák meg a mennyibe került, a mit vegyünk.... stb. Más! A blog sajátos műfaja, hogy a szerző leírja saját gondolatait, mintha "nyilvánosan naplót vezetne" ám elolvasni, depláne kommentálni nem kötelező. A blog tetszik, a kommentek finoman fogalmazva is érdekesek. Köszönöm a lehetőséget. :)

Gazz 2019.05.14. 15:09:53

@nevfilo: Egyformán gondolkodunk a kérdésről.

2019.05.14. 15:18:36

@Gazz:
Bocs, ha sértő voltam, nem állt szándékomban.

Mint írtam, ebből a szempontból teljesen lényegtelen a szerep. Ismerek nem egy bloggert, akik teljesen szabadon engedik folyni a vitát, mert ha akadnak is olyan dolgok, amik zavarják, el tudja engedni, tud nem foglalkozni velük. Mi tudalékosok erre képtelenek vagyunk. Vagy végsőkig vitatkozunk, vagy rákattintunk a ban, ignore, vagy bármilyen gombokra. Saját blogomon mondjuk nem moderáltam még, de pl. van egy külföldi fórum, ahol van egy hosszú ignore listám (ott ez egy feature), mert nem bírtam elengedni a vitát.

2019.05.14. 15:21:01

@nevfilo:
Attól, hogy a kommunikáció jó része szülői Facebook csoportokban folyik, a posztoló által felvetett típusok nem halnak ki, online sem viselkednek másképp.

Gazz 2019.05.14. 15:32:19

@Zabalint: "Mi tudalékosok erre képtelenek vagyunk."
Elég sok negatív komment született, végig lehet olvasni, bennhagytam őket. Egy igazi Tudálékosnál nincsenek kompromiszumok, nincs tűréshatár, mindenre lő, ami a legkisebb mértékben is megkérdőjelezni az ő álláspontját, tekintélyét, pozícióját. Hangsúly az elsőn van. Szóval definíciós különséget látok itt. Én elsősorban a tiszteletlenséget moderálom, egy blogbejegyzés kommentszekciója az én olvasatomban betölt egyfajta író-olvasó találkozót is. Innét nagyon könnyű beleképzelned magad egy igaziba is. Előfordul ott olyan, hogy egy résztvevő elkezdi nyilvánosan gyalázni akár az írót, akár a többieket? Nem jellemző. Zavaró az, ha egy Tudálékos úgy alakítja a találkozót, hogy az csakis róla, és az ő véleményéről szól? Igen, rendkívül az. Alapvetően egy dolog róható fel nekem, hogy Hozzászólót hagytam ámokfutni, és nem bannoltam le egyből. Aztán eszembe jutott, hogy beírom magába posztba, hogy ha valaki akció közben látni akar egy Tudálékost, azt a kommentszekcióban megnézheti az ő példáján keresztül. Bele is írtam, de aztán kiszedtem, mert éreztem némi morális problémát ezzel kapcsolatban, végül is megalázni nem akarom. Egy igazi Tudálékos egy percig sem habozna a helyemben.:-)

2019.05.14. 15:59:58

@Gazz:
Az, hogy valaki tudalékos, nem jelenti azt, hogy ne lennének erkölcsi gátjai. Ha a magyar blogszféra legtudalékosabb szereplőjét kellene említenem, akkor maxvalt (bircát) mondanám, ő például biztosan nem szégyenítene meg egy másik kommentelőt sem. Ja, és nem is sérteget személyesen más kommentelőket. Viszont kétségeid ne legyenek a tudalékosságáról.

Gazz 2019.05.14. 16:01:52

@Zabalint: :-) Ide is kommentelt. Azért belőle is ki lehet hozni az állatot.

2019.05.14. 16:02:45

@Gazz:
És mellesleg én sem tennék ilyet. Szerintem te a tudalékosokhoz rosszindulatot is társítasz. Pedig nem vagyunk feltétlenül rosszindulatúak, csak erős kényszert érzünk, hogy belepofázzunk a dolgokba, akkor is, ha amúgy nem kellene. Az Asperger szindrómával is összefügg, bár nem minden tudalékos Asperger szindrómás, illetve fordítva sem.

2019.05.14. 16:05:24

@Gazz:
Ő általánosan ballibezik, homokblobbizik, vagy ami épp a mániája (lassan 2 évtizede, hogy Index fórumon először vitatkoztam vele, akkor 180 fokban ellenkezőjét mondta a komcsikró, oroszokról), de én már küldtem el durván melegebb éghajlatra, fel se vette, nem egy személyeskedő alkat.

Gazz 2019.05.14. 16:07:59

@Zabalint: Itt konkrétan családírtással fenyegetett egy másik tagot, úgyhogy akkor bannoltam, de ugye félévente újracsinálja a nickjeit. De abban egyetértek, hogy nem egy személyeskedő típus.

Miffy 2019.05.14. 17:11:02

Elsőre olvasásra szórakoztatott a poszt, kíváncsi voltam a kommentekre is, ezért beleolvastam. Igazán sajnálom, hogy a válaszaid nem tükrözik azt a szintet, mint az írásod: hiányolom belőle a bölcs humort, öniróniát.
Fogadd meg egy tudálékos, vén szipirtyó tanácsát: lazulj le, ne vedd ennyire komolyan magad! :)

Gazz 2019.05.14. 18:55:32

@Miffy: Más a műfaj. És úgy néz ki, ez kevésbé erős oldalam. ;-)

AssHole 2019.05.31. 17:49:27

(Szintén mérnök.) Jót mulattam. Bár lehetne sírni is. Szülőin soha nem voltam, és nem is szeretnék véletlenül sem megjelenni. Az óvodai ballagás nekem értelmezhetetlen, mint a nullával való osztás. Látok, hallok dolgokat, mint mondjuk gyerekek több százezres telefonnal, az iskolai ebéd fujj, hasonlók. Elmebaj... Agyonféltés, ilyesmik. Változott a világ.
süti beállítások módosítása