Azt mondják, hogy alapvetően öt íz érzékelésére van receptorunk, s minden íz kikeverhető ebből az öt alapízből.
Hogyaszongya
- savanyú
- édes
- keserű
- sós
- és az a bizonyos umami, ami a glutamátot érzékeli, ami a sajtokban, húsokban, erjedés közben keletkezik.
Na most kötve hinném, hogy a csípős íz kikeverhető lenne a fentiekből, szóval hadd egészítsem ki a fenti listát ezzel. Ráadásul ez egy cizellált íz, mert pld. a torma egész másképpen csíp, mint a bors, vagy a paprika, vagy a hagyma.
Nincs több hozzáfűznivalóm, kérem kapcsolja ki!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
nah-deen 2014.08.12. 23:36:03
Gazz 2014.08.16. 09:23:41
nah-deen 2014.09.10. 15:09:18
Inimma 2014.12.15. 22:53:50
www.origo.hu/tafelspicc/recept/20130916-mashogy-csip-a-torma-es-mashogy-a-csili.html
Gazz 2014.12.16. 09:15:58
Szintén Zsoldos Péter rajongó?