2014. augusztus 12. 14:38 - Gazz

Ízek

Azt mondják, hogy alapvetően öt íz érzékelésére van receptorunk, s minden íz kikeverhető ebből az öt alapízből.

Hogyaszongya

- savanyú

- édes

- keserű

- sós

- és az a bizonyos umami, ami a glutamátot érzékeli, ami a sajtokban, húsokban, erjedés közben keletkezik.

Na most kötve hinném, hogy a csípős íz kikeverhető lenne a fentiekből, szóval hadd egészítsem ki a fenti listát ezzel. Ráadásul ez egy cizellált íz, mert pld. a torma egész másképpen csíp, mint a bors, vagy a paprika, vagy a hagyma.

Nincs több hozzáfűznivalóm, kérem kapcsolja ki!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr126597957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nah-deen 2014.08.12. 23:36:03

Hát igen, az nekem is rejtély, hogy a csípős íz hova tartozik. :-)

Gazz 2014.08.16. 09:23:41

@nah-deen: Arra gyanakszom, hogy a csípős cuccok valojában talán nem is az ízérzékelőinket birizgálják a nyelvünkön, hanem a hőérzékelőinket. Ezért van, hogy a csípős ízt ott is érezzük, ahol nincsenek is ízérzékelő sejtek (pld. ajkak).

nah-deen 2014.09.10. 15:09:18

@Gazz: Aham. Ez érdekes. (Bocsánat, hogy csak most válaszolok, amellett nem célom, hogy hosszú eszmecserét indítsak, nyilván utána lehetne olvasni a témának, de most azért annyira nem érdekel...) Szóval éljenek a finom ízek! A blog továbbra is inspiráló. :-)

Gazz 2014.12.16. 09:15:58

@Inimma: Köszi szépen. Hiánypótló.
Szintén Zsoldos Péter rajongó?
süti beállítások módosítása