2012. augusztus 16. 16:42 - Gazz

Nyári strandtúra

Idén szülőföldemen Somogyban nyaraltunk, egész pontosan Zamárdiban és Toponáron. Van a gyerekekkel egy közös szenvedélyem, imádjuk a strandokat. Én félig szoboszlói származású vagyok, a gyerekkori nyaralásoknak mindig az ottani strand volt a fénypontja, innen a strand szeretete. A gyerekeket meg simán rászoktattam. Eleinte csak Igalba vittem őket, majd Szoboszló következett, az idén viszont a lovak közé csaptunk, és három új helyet is kipipáltunk!

A Zamárdii nyaralásaink során mindig van egy nap, amikor termálfürdőbe megyünk. A közelben öt van elérhető távolságban. A legközelebbi kettőben még nem voltunk, ezek a Nagyberényi Oázis fürdő és a Siófoki Galerius fürdő. A dolog érdekessége, hogy a Galeriusnak nincs saját gyógyforrása, oda is Nagyberényből viszik a vizet. Voltunk viszont Csisztapusztán, ami amolyan igazi szocreál hely kétféle gyógyvízzel, és voltunk Igalban, amely idén jelentősen bővült, de ezzel párhuzamosan igen meg is drágult.

Eddig nem voltunk azonban Tamásiban, ami kb. olyan messze van Zamárditól, mint Igal, s mivel átutazóként sokszor jártam ebben a rendkívül szép fekvésű kisvárosban, ezért most úgy döntöttem, hogy megnézzük az itteni híres strandot. Siófoktól 60 km, ez még vállalható táv, ráadásul igen szép vidéken keresztül vezet oda az út.

Úgyhogy kocsiba is pattantam a két gyerekkel, s meg sem álltunk a fürdőig. Délután négy órára időzítettem az érkezést, mert akkortól olcsóbb a belépő, a nap se süt már annyira erősen és különben is, nyolcig van nyitva, négy óra fürdés pont elég. A fürdő a Várhegy alatt, egy fenyves mellett található. Nem messze tőle a Koppány folyó csordogál, bár ez esetben a folyó elnevezés szerintem erős túlzás. Kemping is tartozik a strandhoz, szálloda viszont általam érthetetlen okból nem.

A bejárat kissé régimódi, de utána rögtön egy igen szépen megépített melegvizes medence fogadja az embert, aminek a fele egy nagyon dekoratív negyedbe vágott dinnyehéj alakú tető alá nyúlik, ez remekül árnyékol. Engem elsősorban a melegvíz érdekel a strandokon, de a gyerekekre is gondolnom kellett, ezért elindultam velük a gyerekmedence felé. Közben megálltunk a kinti élménymedencénél, ami egyrészt jó nagy, másrészt van benne két rendkívül erős pezsgő is, ami az első olyan volt az eddigi praxisomban, ami tényleg masszírozza az ember derekát. Tartozik a medencéhez egy vízi bárpult, de ez most nem üzemelt, és van egy napozó rész is, ami nagyon ötletes, mert pár centi víz ezt is borítja, tehát alulról hűsöl az ember, miközben felülről pirít a nap. Sajnos a víz túl mély volt a srácoknak, így tovább is álltunk, s szembetaláltuk magunkat egy régi típusú betonmedencével, valamint egy modern, de kicsi és unalmas gyerekmedencével. Az előbbiben kifejezetten hideg volt a víz, míg a pancsolóban langyos. Sajnos ebbe felnőtt nem mehetett be. A gyerekek ottmaradtak, én meg visszamentem a gyógyba. Essék hát erről néhány szó. 

A víz kellemesen meleg, olyan 36 -38 fok körüli. Ez tetszett. A színe gyönyörű zöld. Ilyen zöld színű víz nem sok van az országban, a Nagyberényi ilyen, és a Büki. Az illata kicsit kátrányos, kb. olyan, mint a dél dunántúli vizek nagy részének. A víz jól szűrt, tiszta, átlátszó a már említett zöld szín mellett.tamasi1.jpg

 

A kültéri rész érdekessége a fürdő leghátsó, kemping felőli sarkában levő, ma már üzemen kívüli, a szocialista időkből ittmaradt repedezett betonmedence. Valaha nyilván rengeteg ember élvezte benne a vizet, ma már csak a pusztulást szimbolizálja.

A strand környezete, mint írtam gyönyörű, ugyanez nem mondható el sajnos a fűről. A gyepet nem tartják karban, nem locsolják, ezért a legtöbb helyen kiégett. Elég lehangoló látvány.

Térjünk most rá az élményfürdő részre. Az élménymedence mellett egy igen tágas, kétszintes fedett élményfürdő található. Ennek alsó részén egy nagy , elágazó élménymedence található, amelyhez egy meglehetősen nagy spirális csúszda is tartozik. A víz kb. 30 fokos, a nagyobbik fiam lába éppen hogy leér benne. A kisebbiké nem, de ez remek alkalmat nyújtott egy bátorságpróbára. A feladat az volt, hogy át kell úszni a medence egyik oldaláról a másikra. Kb. 10 méteres táv, de egy rendesen úszni nem tudó kisfiúnak, akinek nem ér le a lába, ez bizony igen komoly kihívás. Úgy kezdtünk neki, hogy először csak pár méterre távolodtam el a medence oldalától, és odasiklott hozzám az oldalfaltól elrugaszkodva. Aztán fokozatosan növeltük a távolságot, végül sikerült a kitűzött cél, Ádám még azt is megtanulta, hogy közben egyszer levegőért kidugja a fejét. A prémium egy körbenjáró kis felhúzható vonatocska volt sínekkel, ami úgy került 550 Ft-ba, hogy még drazsé is járt mellé. 

Máténak a bátorságpróba a csúszda lett volna, de visszariadt a feladattól.

tamasi2.jpg

A földszinten található még egy nem különösebben izgalmas gyerekmedence is, ahol egy időre leparkoltam a srácokat, és felmentem az emeletre, ahol a gyógymedencék vannak. Itt egy nagyképernyős tévén az olimpiát is közvetítették, és meg kell mondjam, igen kellemes egy termál medencéből tévézni. Három medence van itt, különböző hőfokokkal.

A strand kinti részén egész sokan voltak, de a nép az élménymedencékben összpontosult. Külföldi szót nem lehetett hallani, az a sejtésem, hogy a gyógyturizmuson még lenne mit fejleszteni. Nem magában a fürdőben, mert az tökéletes, de a szálláson és a marketingen mindenképp üdvös volna erősíteni.

A belépő elég drága, többet fizettem, mint a szoboszlói strandon, igaz, ott nincs benne a szolgáltatásban az élményfürdő.

A zamárdi nyaralás egy hete után áttettük a székhelyünket Toponárra, ami Kaposvár egy külső része. Mi innen rendszerint Igalba járunk strandolni - esetleg a Desedára, érdekes módon a Kaposvári Virágfürdőben még egyszer sem voltunk, pedig már majdnem 5 éve üzemel.

Ezen a nyaraláson mégis ez utóbbit választottuk, mivel Igal jelentősen megdrágult, Kaposváron meg az óvodások ingyen mehetnek be, így mivel Julcsi nem jött, meg is volt a strandolás 1500 forintból. Ja, erre persze még rájött a gyerkőcök jégkrémszertartása, meg az én sörszertartásom, de ezek amúgy is kötelező körök.

Na így in medias res, azt kell mondjam, hogy az államat daruval kellett visszaemelni a földről. A Virágfürdő szerintem ma az egyik legjobb szolgáltatás/ár arányú strand ma Magyarországon. A kaposvári fürdő öt részre tagozódik. Van egy gyógyfürdő rész, egy benti élményfürdő, egy kinti élményfürdő, és ezek mellett még egy kinti és egy benti uszoda is. Mi a kinti élményfürdőbe mentünk. Úgy vettem ki, hogy ez a tulajdonképpeni Virágfürdő.

viragfurdo.jpg

Az egyszeri fürdőlátogató azt mondaná, hogy dehát kérem itt csak három medence van. Tényleg annyi. Egy nagyon korrekt gyerekmedence, egy nagyon korrekt termálmedence, és egy ultraszuper élménymedence. Ez utóbbi magyarország legnagyobb medencéje. Amorf alakú, és szekciókra van osztva. Van csúszdaszakasz, ahol három különböző magasságú és meredekségű csúszda várja a fürdőzőket, van egy barlangi szakasz, ahol egy külön barlangi csúszda is található, valamint egy brutálisan erős pezsgőfürdő, plusz egy nagyon hosszú sodrófolyosós rész. Ezenkívül van még egy csobogós terület, két sima strandolós rész, és végül a személyes kedvencem, az elkülönített vízbeugrálós kút, ahol három különböző magasságból ( 1m, 3m, 5m) lehet a 4m mély vízbe ugrálni a fejeseket, hasasokat, szaltókat, bombákat. Ha nincsenek velem a gyerekek, az egész időt itt töltöttem volna így 42 éves fejjel is. Fiatal koromban ez volt az egyik kedvenc nyári szórakozásásunk, de az akkori infrastruktúra rendkívül szegényes volt, az úszómedencék rajtköveinél nem jutottunk feljebb. Most meg öt méterről lehetett ugrani,  hát ez teljesen lenyűgözött.

A csúszdák se voltak rosszak, bár a legmagasabbról induló zöld szerintem túl lassú. A hatsávos piroson rengetegszer lecsúsztam Mátéval, aki itt végül is teljesítette a bátorságpróbát, és a zöld kivételével mindegyik csúszdán lecsúszott, sőt később annyira belejött, hogy abba se akarta hagyni. Pedig negatív élmény is érte szegénykémet, egy tahó huszonéves telibe kapta a csúszda alján. Nem vágom, hogy miért kell egy ekkora embernek a gyerekek csúszdáján baromkodnia, ő meg azt nem vágta, hogy miért is kellene neki vigyáznia a gyerekekre. 

A kaposvári gyógyvíz nagyon enyhén sárgás színű, és kifejezetten magas a sótartalma, mintha higított tengervíz lenne. Tulajdonképpen az is, az egykori Pannon tenger maradványa tör itt fel. Az illata egy cseppet kátrányos, egyébiránt kellemesen meleg, olyan 34-36 fokra tippelem a hőmérsékletét. Az hogy sós, azt valószínűsíti, hogy nem különösebben higítják, ennek nagyon örülök. Ez a három medence egyébként pont elég, tökéletesen lefedik az átlagstrandoló igényeit, különösen hogy a nagy medence ilyen sokrétű.

Tamásival ellentétben itt már volt egy-két német egyébként, és viszonylag sokan is voltak a strandon. Úgy fogalmaznék, hogy élhető a hely, nincs az az iszonyatos tömegnyomor, ami pld. Szoboszlót jellemzi a nyári szezonban.

Háromszor is kinn voltunk a héten, annyira tetszett, szóval ezt a fürdőt mindenkinek szívből ajánlani tudom. Kaposvár amúgy is szép város, szálláslehetőség is van bőven, érdemes ide ellátogatni.

Az egyik nap elhatároztuk, hogy elvisszük a gyerekeket a közeli Katica tanyára. Ez egy gazdaság, ahol az állattartás mellé kiépítettek egy élményparkot is, elsősorban gyerekek számára. Van itt favár, kőhajítógéppel, mini gokartpálya pedálos járművekkel, óriási három dimenziós labirintus, csúzdapark, kukoricalabirintus, állatsimogató. Lehet nézni tehénfejést, bocikat, disznókat, kecskéket, lovakat, csacsikat. Míg Julcsi a gyerekekre vigyázott, én leléptem, hogy megnézzem a Szuloki strandfürdőt is, mivel az elsősorban engem érdekelt. Ez a fürdő ugyanis már régóta birizgálja a fantáziámat, mivel az itteni víznek ugyanolyan színe van, mint a Szoboszlóinak, s nem lenne rossz, ha találnék egy olcsó alternatíváját annak. Úgyhogy visszaültem a kocsiba, s meg sem álltam Szulokig. A strand a falu Barcs felőli végén van, de nem a főútról nyílik, hanem egy azzal párhuzamos mellékútról, ami egy parkban fut. Maga a strand is egy parkban van, kemping is tartozik hozzá.

szulok2.jpg

A környezet nagyon kellemes, a pázsit gondozott, a belépő egészen baráti, mindössze 800 Ft. volt egy felnőttjegy. Az első kellemetlen élmény az öltözőben ért. Az öltözők itt kabinokat jelentenek, amelyek mind zárva voltak, kivéve egyet, amelynek nem volt ajtaja, csak egy pokróc volt a bejáratnál. Belülről legalább olyan lepukkantnak nézett ki, mint kívülről, de azért végül is a funkcióját ellátta.

Négy medence található a kis strandon. Ebből kettő meglehetősen lerobbant betonmedence, igazi szocreál műremekek. Kékre vannak festve, ahogy kell, és kissé repedezettek is. Ezzel egyébként nekem nincs bajom, és szeretem, ha nem kell csúszkálni a csempéken. Ottlétemkor az egyik teljesen üres volt, a másikat éppen töltötték. Aminek azért örültem, mert így egészen friss gyógyvízet tudtam hazavinni egy pet palackban, egyenesen a kiömlőből töltve.

Ezenkívül van egy úszómedence és egy csempézett, egészen modern ülőmedence, ami gyerekek számára is használható. Ezek fel voltak töltve. 

Térjünk rá a vízre. A friss gyógyvíznek erősen kénes szaga volt, nyilván a melegvíz mellé némi kénhidrogén is befigyel. Emellett a kátrányszag is jelen van, de nem az a finom simogató fajta, mint Szoboszlón, hanem inkább abból a harapósabb fajtából, ami pld. a Túrkevei strandon érezhető. A víz nagyon barna, de ebben is kicsit elmarad a Szoboszlóitól, abban ugyanis egy méter mélyen már nem lehet látni a lábfejünket. Itt azért le lehetett látni a medence aljáig. Ízre lágy víznek tűnik, éppúgy, mint a szoboszlói. A feltöltés alatt álló medencében természetesen elég magas volt a hőmérséklete is, a csempézett medencében pedig olyan 34 fok körüli volt. Ez utóbbiban már nem volt kénszagú a víz, és illataában is csak egy nagyon enyhe kátrányszagot lehetett érezni. Mindössze két órát töltöttem el itt, szóval a gyógyhatásról nem tudok nyilatkozni, de szerintem nagy potenciál van benne.

Ennek a fürdőnek sajnos nem sok esélye van, a közeli, remekül kiépített Barcsi és Csokonyavisontai fürdők mellett, bár a víze szerintem töményebb - ergó jobb azokénál. A falu azért a lehetőségeihez mérten igyekszik rendben tartani, a fürdőben a környezet nagyon szép, csakhát vendég az nem nagyon van. Ottjártamkor rajtam kívül három család volt ott mindössze, köztük egy idősebb német pár az unokáikkal. Ők feltehetőleg innen származhattak el, mivel Szulok sváb falu. Ha volna itt egy panzió a fürdő mellett, a helyszín ideális lenne vállalati bulik megtartására. Érdekességképpen szeretném megjegyezni, hogy ilyen barna színű gyógyvizek az alföld keleti részén kívül csak ezen a környéken vannak. Barna a víze a nagyatádi, csokonyavisontai, csurgói, babócsai, barcsi és természetesen a szuloki strandnak. A nem messze levő szigetvárinak viszont már nem. Az esélyes nagybajomiról nem tudok nyilatkozni, mert az sajnos ingatlanpanama áldozata lett.

Hát ennyi volna a strandkörkép, szándékaim szerint hamarosan írok Igalról, és Csisztapusztáról is. Jövő nyáron pedig kipipáljuk a Nagyberényi Oázis fürdőt.

u.i. Az utóbbi időben a bulvársajtó rendszeresen tudósít a gyógyíthatatlan halálos megbetegedéseket okozó "agyevő" amőba (Naegleria Fowlerii) fertőzésekről, melyek rendszeresen strandokhoz köthetőek. Írtam az ÁNTSZ-nek az ügyben, azt a választ kaptam, hogy hogy a magyar termálfürdőkben nem sikerült kimutatni az amőba jelenlétét. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr324712247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spafun 2012.08.19. 14:48:06

Balatoni strandokról és fürdőkről itt is találni még friss infókat, árakat, szolgáltatásokat: furdogyujto.hu/furdok?kereses&telepules=balaton
süti beállítások módosítása