2012. január 30. 16:48 - Gazz

Halak osztályozása ízük szerint.

A hétvégén vendégeink voltak, ebédre menyhalat és heringet szolgáltunk fel nekik. A kétféle hal egyforma módon lett elkészítve. Besóztuk, olajozott tepsibe lefektettük a kifilézett darabokat, kisütöttük, ment rá muskotályos fehérboros tejszínes mártás.

A bornak nem ártott volna, ha édesebb. A muskotály aroma igazán az édes borokban érvényesül, és tejszínnel meg hallal együtt elképesztően drámai ízorgiát jutalmazza az ezen merész párosításnak bizalmat szavazókat. Erre a kombinációra Egerszalókon jöttem rá, ahol a svédasztalról egy tányérra került a párolt tonhal, és a tejszínes gombás öntettel leöntött spagetti, amihez édes muskotályos bort ittam. Azonnal összeállt az ízélmény a számban, úgy is fogalmazhatnék, hogy maradandó gasztronómia élmény volt.

Na most a kétféle halnak az egyforma elkészítési mód ellenére markánsan eltérő íze volt, úgyhogy összeszedtem a gondolataimat arról, hogy milyen ízeket is tapasztaltam meg a halak fogyasztása közben.

Végigvéve az eddigi élményeket, négy egyértelműen elkülönülő kategóriát állítottam fel a halak tekintetében íz szempontjából. Mindegyik könnyen azonosítható, és természetesen minden kategórián belül sok árnyalat van, de az átfedések ritkák, noha kétségkívül léteznek. Felhívnám a figyelmet, hogy a kategóriák felállításánál kifejezetten az íz számított, a rendszertani besorolásokat nem vettem figyelembe.

1. Szardínia ízű halak. Ugye nem kell magyaráznom? Ezt az ízt mindenki ismeri. Nemcsak az ízt, a szagot is, ugye? Nos, ebbe a kategóriába tartozik a hering, maga a szardínia, a sprotni viszont nem. Édesvízi hal is van ebben a kategóriában, méghozzá a pisztráng. Ez egy igen karakteres íz, az ide tartozó halak húsa sovány. 

2. Hekk ízű halak. Ez szerintem a legfinomabb kategória. Ezeknek a halaknak a húsa többnyire lemezesen elválik, fehér, lágya omlós. Nem erős íz, de nagyon-nagyon kellemes. A kategória királya a süllő, de a névadó is igen finom. Ide tartozik még a csuka, és az angolna is, de ezek egy sokkal erőteljesebb, vadabb alkategóriát képeznek.

3. Iszapízű halak. A cím ne tévesszen meg senkit, ebbe a kategóriába számos nagyon finom hal tartozik. Ami összeköti őket mégis, az a hasi zsírrétegükben felhalmozott iszapszagú komponensek átütő jelenléte. A legjellemzőbb tagja a ponty. Ez egyben alkalmas annak szemléltetésére is, hogy alapvetően ezek a halak tudnak finomak is lenni. Ugyanis a balatoni ponty az egyik legfinomabb halunk, míg a halastavakban nevelt ponty pedig egyike a legrosszabbnak. A kettő közötti különbség pontosan az iszapízben mutatkozik meg. A kategória további tagjai: busa, amúr, balin, márna, kecsege.

4. Harcsa ízű halak. Ez a legnehezebben megfogható kategória. Az ide tartozó halak íze nem erőteljes, bizonyos mértékig a hekk ízűekhez hasonlít, de nem válik lemezesen el a húsuk. Ilyen a harcsa, a menyhal, a tőkehal, a tengeri sügér, az afrikai harcsa, a sprotni, a csíkhal. Nincs iszapíz, nincs erőteljes olajoshal komponens, csak lágy elomló halíz. Finom!

Ennyit mára a halakról. A következő bejegyzésben a vadhúsokról értekezek.

Ettek már Önök küszt? Az milyen?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr633977458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása