2013. december 10. 15:05 - Gazz

Tarlós meg Vitézy

vitezi.jpg

Képelemző sorozatunk egy újabb epizódjához érkeztünk. Ez egy olyan kép, amin egyszerűen nem tudtam túllépni anélkül, hogy ne írjak róla. Igazi gyöngyszem!

A történet kétszereplős. Politikában tájékozatlanok számára pedig jöjjön egy kis háttérelemzés:

Az Orbán kormányt megelőző ciklusban Vitézy Dávid a VEKE fantázianevű, fővárosi közlekedéssel foglalkozó civil szervezet szóvivője volt. Nyilván fideszes háttérrel, de szakmai alapon politizáltak. Demszkynek nem tettek jót, az biztos, s mivel nagyon sok jó észrevételük volt a témában, szert tettek bizonyos fokú népszerűségre. A kormányváltás után Orbánék kreáltak Vitézynek egy BKV felett álló intézményt, ami szervezetileg kapcsolódik a Fővárosi Önkormányzathoz, ami meg ugye Tarlós hitbizománya. Ennek az intézménynek a létrejöttében, valamint Vitézy karrierjének beindulásában sejthetően van némi szerepe annak, hogy Vitézy ugyebár Orbán Viktor rokona. A magam részéről gyűlölöm a nepotizmust, de mivel Vitézyt alkalmasnak tartom a posztra (közlekedésmérnök), így ezen azért nem háborodtam fel, sőt örültem neki. Ez a bizonyos rokonság mindenesetre Tarlóst sokáig távol tartotta attól, vagy legalábbis óvatossá tette azzal kapcsolatban,  hogy Vitézyt rövid pórázra vegye.

Pedig Tarlósnak nagyon nem tetszik, hogy a BKK önálló döntési jogkörrel rendelkezik a közlekedés irányítását illetően mivel a döntéseiknek következményeit általában ő viseli, lévén az emberek szemében ő felelős ezért is. Magyarán őt szidják, neki kell magyarázkodnia, ha valami nem működik. Így a kezdetektől fogva bizalmatlanul, sőt, ellenségesen szemlélte a BKK ténykedését.

A BKK létrehozása - s ezzel Tarlós gyengítése - az ötödik kerületi polgármesternek, Rogán Antalnak is érdeke volt. Nyílt titok, hogy Rogán főpolgármesteri ambíciókat dédelget, ezért aztán ott tett be Tarlósnak, ahol csak tudott. Ezelőtt két-három évvel tényleg úgy nézett ki, Tarlósra ki lett adva a vadászengedély.

Az idők azonban változnak. A Fidesz népszerűsége a fővárosban jelentősen visszaesett, jelenleg elég kevés kerületben van esély arra, hogy fideszes polgármester maradjon 2014 után. Ezért persze rendesen megdolgoztak a fiúk, élükön Papcsák Ferenc Zuglói polgármesterrel, akinek a működését legalább annyi botrány övezte, mint az elődeiét. Hiába, Zugló nehéz sorsú kerület, alig volt olyan ciklus, amikor normális polgármestere lett volna.

Visszatérve Tarlósra, az ő népszerűsége eközben viszont nem csökkent. Bár volt néhány erősen vitatható döntése, elsősorban a kultúrpolitika terén, de alapvetően normalizálta a helyzetet, és a legtöbb lakos előrelépésként éli meg a ténykedését a Demszky éra fejetlensége és napi szintű korrupciós botrányai után.

Rogán számára ebben a szituációban - népszerűtlen Fidesz, népszerű Tarlós - politikai öngyilkossággal érne fel, ha kiharcolná, hogy ő legyen a főpolgármester jelölt. Tarlósnak van esélye, neki nem, függetlenül attól,.hogy a saját kerületében jó polgármesternek tartják. Rogán és a Fidesz egy és ugyanaz, Rogán a nevét adta rengeteg olyan törvényjavaslathoz, amit az emberek negatívan ítéltek meg, ennek pedig következményei vannak. Ráadásul nem először történik ez Rogánnal, de ez legyen az ő baja.

Mindemellett az a faramuci helyzet állt elő, hogy a főváros lakóinak elemi érdeke, hogy Tarlóst újraválasszák. Pontosan tudjuk ugyanis, hogy Orbán szereti büntetni az ellene szavazókat. Példának okáért jó eséllyel a BKV állami finanszírozása egyből le lenne állítva egy ellenzéki főpolgármester alatt. ( Persze ez azt feltételezi, hogy marad az Orbán kormány, ami egyébiránt elég valószínűnek tűnik). A város pedig szépen csődbe menne.

Ellenben ha az a helyzet állna elő, hogy Tarlós maradna főpolgármester, viszont a kerületek többségében ellenzéki jelöltek győznének, akkor borítékolható, Orbánnak hirtelen fontossá válna, hogy a főpolgármesteri tisztséget megerősítse, és a kerületekre szabdalt Budapestet valamilyen szinten egységesítse, ami szerintem is egy fontos cél, mert jelenleg egy huszonhárom fejű sárkánnyal kell a főpolgármesternek küzdenie, bármit is akar. Tökmindegy, hogy ez melyik párt alatt valósul meg, egységes fejlesztési koncepciókat egységes vezetés mellett lehet kialakítani..

De térjünk rá a képre. Látható, hogy Tarlós teljesen tisztában van azzal, hogy a Fidesz számára megkerülhetetlen lett az elkövetkező önkormányzati választásokon. Visszatért a magabiztossága, ami két évvel ezelőtt láthatóan megcsappant, köszönhetően Rogán egyre durvább húzásainak. Tarlós azonban újból megtalálta az utat Orbánhoz, és ezzel Rogán puskájából is kivette a lőszert. 

Per pillanat már annyira magabiztossá vált, hogy a kormányfő kegyeltjét is meri támadni, ami arra utal, hogy biztos a pozíciójában. A képen egy gőgös, lekezelő Tarlóst látunk, aki számonkérően áll a megszeppent Vitézy mellett. Kihúzza magát, száját könyörtelenre formálja, nem néz fel Vitézyre, holott az magasabb nála, inkább igyekszik olyan pózt felvenni, amiből olyannak tűnik, mint aki lefelé néz.

Vitézy bár magas ember, nem húzza ki magát, sőt összegörnyed. Láthatóan kerüli a szemkontaktust Tarlóssal, úgy csinál, mint aki a papírt nézi maga előtt, vállainak szöge elárulja, hogy amennyire lehet, szeretne elfordulni Tarlóstól, minél távolabbra akar kerülni tőle. Az arcán nyoma sincs magabiztosságnak, úgy néz ki, mint egy lebukott diák.

Nagy gratulációm a fotósnak, elkapott egy olyan pillanatot, amiben benne van az elmúlt három év egy fontos vonulata összesűrítve.

 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr435684206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.12.11. 09:01:05

Kapott Pécs másfél milliárdot a Belügyminisztériumtól, de a városházától nem tudtuk meg pontosan, hogy mire költik az adófizetők pénzét. A költségvetésből viszont egy pont ugyanakkora összeg hiányzik az ingatlanértékesítés elmaradt teljesülése miatt.
Megkerestük a pécsi önkormányzatot, hogy a megyeszékhelyen mire fordítják a jókora összeget. Csizi Péter kampány-üzemmódba állt fideszes alpolgármester a pártpolitikát tökéletesen mellőző kérdésünkre úgy válaszolt, hogy "a szocialista adósság következtében kialakult nehézségek rendezésére használja fel a város a pénzt." Azt nem tudjuk, hogy a 2009 óta felhalmozott adósságukat hogyan értékelik, mindenesetre ezzel a 'nesze semmi - fogd meg jól' válasszal kellett beérjük. Arra a kérdésünkre, hogy mekkora hiányra számít előzetesen Pécs az idei költségvetésben, Csizi a következőt válaszolta: "a költségvetés tervezése 2014 februárjában várható".

Bravó! Csalnak, lopnak, hazudnak!

A pécsi magasház körül is írtó nagy Fidesz mutyi van, de lassan kiderül ez is.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.12.11. 09:22:23

a poszt gondolataival egyetertek, ez a legvaloszinubb szenario
viszont a BKK tudomasom szerint jelenleg egy szakmai szervezet, ami mar onmaga megvalositotta a legvadabb remalmat a 23 kiskiralynak, azaz hogy Budapest szintjen hozza meg a donteseket

KopaszMercis 2013.12.11. 09:36:49

Szerintem meg ugy neznek ki, mint ket utcasepresre is alkalmatlan kozep halado hulye buzi... Lehet, higy azert, mert azok?

♔bаtyu♔ 2013.12.11. 09:51:00

Ennek ellenére Bp. az elmúlt 3 évben többet fejlődött mint az azelőtti 20-ban. A problémákra ráadásul azonnal reagálnak.

Jól jelzi, hogy a ballibsi városvezetés milyen hihetetlen mértékben volt gagyi.

♔bаtyu♔ 2013.12.11. 09:57:37

Jobbikos javaslat:

nemzeti.net/l.php?u=1637042

A ballibsik nyilván el fogják utasítani, mert jobbikos és ,amiért a parkolás az ő embereiknek is üzlet.

KopaszMercis 2013.12.11. 09:58:43

@♔bаtyu♔:
Igen valoban, csak az elojel minusz... A regi rendszerben is lejton volt, most pedig zuhan, az elmult 30 evben egyre elhetetlenebb balkani ciganyferto. Neked meg a tobbi bidam bidamnak tokeletesen megfelel...

KopaszMercis 2013.12.11. 10:01:39

@♔bаtyu♔:
Ebben a cikkben nem volt semmi, azt leszamitva a sorok kozott, hogy a jobbik meg mindig egy populista kommunista nepnemzeti mazba burkolt szarkupac... Miert nem allnak ossze az mszpvel es a fidesszel es az lmpvel meg az ossze parlamenti parttal es hivjak magukat MSZMPnek. Legalabb ugy minden vilagos es oszinte lenne...

♔bаtyu♔ 2013.12.11. 10:09:14

@KopaszMercis: Ez ki a faszomat érdekel?

Engem az érdekel, hogy milyen a parkolási rendszer, mert a jelenlegi nem csak rossz, de visszaélésekre is ezer lehetőséget ad.

♔bаtyu♔ 2013.12.11. 10:10:52

@KopaszMercis: "Balkáni cigányfertő"

Épp a magadfajta miatt válhatott azzá. Liberálist alapból nem szabadott volna Bp. vezetésébe beengedni.

KopaszMercis 2013.12.11. 10:11:11

@♔bаtyu♔:
Te linkelted be, mondjuk egy ilyen szocialistatol mint te nem illik elvarni, hogy relevans cikket idezzen be, ez teny.

KopaszMercis 2013.12.11. 10:12:27

@♔bаtyu♔:
Nem is volt benn liberalis soha, csak kommunista... Most is az van 90 utan is az volt, es az elott is... Hol lattal te magyarorszagon liberalist? Minden egyes part minden egyes kepviseloje kommunista.

Fogatlan Prókátor 2013.12.11. 10:12:49

Érdemes Tarlós városatyai karrierjét áttekinteni a csillaghegyi HÉV átjáró választások előtti héten történő felújításától kezdve a mostani árpád hídi a és szentendrei úti lezárásokig. Ja, a befejezés a "szavazás" idejére legyen meg, nemán nyáron, horribile dictu éjszaka is!!! csinálják. Tarlós úr, az ön megítélésében egyetlen pozitív elem kutatható fel: a mostani polgi még súlytalanabb. Remélem jövőre Óbuda is választ végre valami használhatóbb polgármestert.

Capt. Hindsight 2013.12.11. 10:34:11

Mi lehet a lapon, amit Pityu bácsi odatol? Egy ordas nagy fasz?

zsoci 2013.12.11. 11:21:53

Sajnos tényszerű tévedésekkel van tele a post, még ha a következtetési jó irányba is mutatnak:

1, Vitézy sosem volt a VEKE vezetője, a szóvivője volt.
2, a BKK fővárosi tulajdonú vállalat, nem pedig laza szálakon kapcsolódik a fővároshoz, tehát Tarlós főnöke Vitézynak.
3, Vitézy mindig kerülte a szemkontaktust, ez nála súlyos jellemhiba.

mellékvágány 2013.12.11. 12:50:34

Kár hogy a sokat dicsért fotó alkotójának nevét nem sikerült megkérdezni az MTI-től...

ϟϟϟ 2013.12.11. 13:38:59

Tarlósnak maradnia kell, tök jól oltogatja Kálmán Szolgát.
süti beállítások módosítása