2018. február 28. 22:06 - Gazz

Ikertornyok

Azon morfondírozok, vajon véletlen-e hogy Lázár Jánosra ennyire rájár a rúd. Mióta bejelentette, hogy a következő ciklusban nem vállal tisztséget, úgy kapja be a pofonokat, mint éhes gyerek a gombócot.

Itt van például ez a Helios ügy. Oké, nyilván ebben Tiborcz a főszereplő, de ahhoz, hogy ennyit lopjon, ahhoz a Lázárok is kellettek. És Lázár még be is vallja. S mivel ő az egyetlen, aki felvállalja, magára is vonja a figyelmet. Nem igazán okos döntés az önkormányzati választások előtt. Nagyon látszik, hogy Lázár kommunikációja eltér a fősodortól. Nem veszi át azokat a kommunikációs paneleket, amiket a Rogán-Habony tandem szállít a pártnak. Ennél ő lényegesen fontosabbnak érzi magát.

Nem titok, hogy Orbán sokáig versenyeztette Rogán Antalt, és Lázár Jánost, hogy ki lesz az utána következő erős ember a pártban. Rogán aztán a helikopterezés után kénytelen volt a háttérbe vonulni. Bizonyos birodalmi pletykák arra utalgattak, hogy a helikopterezésre Lázár hívta fel közvetve az ellenzéki sajtó figyelmét. Ez valóban zseniális húzásnak bizonyult. Rogán ezt soha nem fogja lemosni magáról. A 2010-es győzelem után Rogánnak nagyon megjött a hangja, aztán amikor Lázárt kiemelte Orbán, és ezzel versenyhelyzetet hozott létre, akkor indult be igazán a pörgés. Emlékezzünk arra, hogy mennyi bulvárcikk jelent meg ekkoriban Rogánról, illetve a feleségéről. És arra is emlékezzünk, hogy Lázár eközben mennyit csetlett, botlott. Lézerblokkolók, "Mindenki annyit ér, amennyije van" szöveg... hibát hibára halmozott. És mégis, Orbán bizalma töretlen maradt iránta, ami Rogánt a III. Richárdról elhíresült tettre sarkallta, magyarán úgy döntött, hogy gazember lesz. Ekkor találta ki a MET féle gázbehozatalt, és a letelepedési kötvényt is, ami szinte korlátlan anyagi forrásokhoz juttatta a fideszt, de magát Rogánt is, aki így függetlenedni tudott Simicskától is. Rogán nem volt mindig ilyen. a 2002-es vereség után sokáig a fidesz józan hangjának szerepében tetszelgett, de ez aztán elmúlt. Nagyjából akkor, amikor közelebbi kapcsolatba került Habony Árpáddal, aki aztán a Mefisztójává vált.

No persze Lázárt sem kellett félteni. A trafiktörvény kitalálásával - Rogánnál sokkal kevésbé kifinomultabban - ő is megkeverte a kártyákat. De sokat dolgozott, állta a sarat, az újságírói kérdéseket, és ez imponált Orbánnak. Lázár csillaga tovább emelkedett, de Rogán pályája is felfelé ívelt. Jöttek a választások, és Lázár alá betoltak egy szuperminisztériumot. Közben hogy-hogy nem, valaki kiszivárogtatta Lázár luxusszállodás állami utazását, és jó eséllyel fogadhatunk arra, hogy egy bizonyos fideszes fő funkcionárius igencsak elégedetten dörzsölgette eközben a kezét. Lázár mélyutést kapott. A reváns azonban nem sokáig váratott magára. Tóni csak egy jó napot szeretett volna szerezni a családnak, azonban éber szemek követték, s mire kialudta magát, az újságírok már ott kopogtattak az ajtaján, hogy hogy is volt ez a helikopterezés? Rogán politikai ütemérzéke kihagyott, és reflexből belehazudott a kamerába. Na ez most nem jött be. Fényképes bizonyítékok voltak az esetről, és Rogán innét kezdve kiszállt az "Orbán jövőbeli utódja" versenyből.

Lázár így versenytárs nélkül maradt, és hamar megtalálta a saját hangját. Elkezdett önálló sajtótájékoztatókat adni, ahol aztán sokszor önálló véleményt fogalmazott meg. Orbánnak ez a kezdetektől fogva nem tetszett, és meglepő módon újból előhúzta a Rogán kártyát. A levitézlett pártfunkciónáriust egy Lázár feletti pozícióra szerette volna kinevezni, hogy szárnyát szegje a függetlenedési törekvéseinek. Ekkor Lázár 19-re lapot húzott, és borította a bilit. Lenyilatkozta, hogy ha ez megtörténik, akkor ő inkább lemond. Valójában ekkor vált igazán nyílttá a közte és Rogán közti konfliktus. Orbán meghátrált. Ugyan megingott a bizalma Lázárban, azonban a vezetési módszereinek köszönhető kontraszelekció következtében Orbánnak nagyon kevés olyan embere van, aki képes egy minisztériumot elvezetni. Lázár ebben nagyon jól teljesít, így Orbán, bármilyen alattomos természetű is, nem tehette meg, hogy hagyja elmenni. Az incidens mindenesetre mély sebeket hagyott mindkettőjükben. 

Hogy kettejük között harc zajlik, az abból is kiderült, hogy 2017 tavaszán Lázár bejelentette, nem vállal miniszteri posztot az új ciklusban. Orbán ezt tudomásul vette, és ahogy az a hozzá hasonló paranoid vezetőknél szokás, egy kis figyelmeztető lámpa rögtön villogni kezdett az agyában, hogy Lázár bizonyára azért vonul vissza, hogy háttérországot építsen ki magának. Ezért Lázár döntését elfogadta, egyben el kezdte keresni az utódját, akit - ha hihetünk a pletykáknak - Szijjártóban vélt megtalálni. Szijjártó intellektuális és vezetői képességekben nagyon le van maradva Lázártól, de a lojalitása megkérdőjelezhetetlen, márpedig Orbánnál ez az első.

Most Hódmezővásárhely után Lázár rádöbbent arra, hogy túl messzire merészkedett Orbánnal szemben, és megpróbálja menteni a menthetőt. De olyan suta szerencsétlen módon teszi - lásd a bécsi videó - hogy a maradék hitelességét is teljesen feláldozza ennek az oltárán.

Én innét azt üzenném Lázárnak, hogy szedje össze a maradék eszét. Az utolsó pillanatban van ahhoz, hogy ne egy újabb Kósa Lajost - magyarán a nemzet hülyéjét - csináljon belőle a főnöke. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr5313706456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása