2008. július 28. 10:49 - Gazz

Angyalok és Démonok

Szóval akkor ahogy ígértem jöjjenek az Angyalok és Démonok, meg az illuminátusok, (Illuminati) meg Robert Langdon, meg a  Katolikus egyház, meg a Vatikán, meg a kereszténység meg satöbbi... Márcsak azért is, mert ma tekerés közben Fiala KeljfelJancsiját hallgattam a PontFM-en, s túl sok gondolatot nem generált.

Naszóval a könyvre rátérve, nem akarom most tudományos alapokon szétcincálni. Ezt egyrészt mert megtették már páran rajtam kívül, másrészt mert igenis dícséretesnek tartom, amikor egy totálisan humán beállítottságú író veszi a fáradságot, és beleássa magát a fizika egyik legnehezebben átlátható részterületébe, a magfizikába. Teljesen nyilvánvaló, hogy nem fogja megérteni, de nem is kell. Ez itt nem cél. A cél az, hogy találjon érdekességeket. Sokan azzal támadják az írót, hogy legalább hülyeségeket ne írt volna le. Egy dologról viszont elfeledkeznek. Ez nem tudományos ismeretterjesztő alkotás, hanem egy szórakoztató regény. Annak ráadásul elég jó. Amit a magfizikáról leír, az tudományosabb, mint egy átlag scifi, mégha tele is van tévedésekkel, félreértésekkel. Higgyék el kedves fikázó embertársaim, a nagyközönségnek totálisan mindegy. Sőt így befogadhatóbb. Nem az a cél, hogy most akkor mindenki magfizikus legyen. Az pedig jó, hogy majd lesz egy-két fiatal gyerek, aki le lesz nyűgözve az antianyagtól meg a többitől, és ennek hatására majd utánnajár, és elolvassa, hogy hogy is van ez valójában. Noch dazu még az is lehet hogy fizikus lesz. Én pld. Verne "Rejtelmes sziget" című regényének hatására lettem kémiatanár. Azt a könyvet sem lehet tudományos alapossággal vádolni, mégis klasszikus.

Szóval a tudományos boncolgatás helyett inkább vizsgáljuk meg a regény másik nagy érdekességének, az illuminátusoknak a kérdését. Mit is tudunk róluk:

  • Galileo és tudóstársai alapították a 16. században.
  • Eleinte nem volt egyházellenes, az egyház viszont a megsemmisítésükre törekedett.
  • Sátánista mozgalommá vált, de nem a mai értelemben. Egyházellenesek.
  • A szabadkőmüves mozgalom segítségével maradtak fenn, és önálló szervezetté nőtték ki magukat, amely mindenhova beférkőzött. 

Nézzük akkor a sátánizmust. Ez bökte a legjobban a csőrömet. Mi az, hogy sátánista, de nem a mai értelemben? Akkor milyen értelemben? Attól, hogy valaki az egyházt támadja, attól még nem lesz sátánista. Sőt, az illuminátus eszme, mely kb. a tudomány mindenhatóságába vetett hittel egyenlő, elvileg nem kellene okvetlenül egyházellenes legyen. Az egyház egy szociológiai képződmény, társadalomtudományi alapokon létezése könnyen indokolható és levezethető (legalábbis egyenlőre). Mindemellett a felvilágosodás nagy szereplői a folyamat során egyáltalán nem a sátánizmushoz jutottak el, hanem annak éppen ellentétéhez, az ateizmushoz. A hülye is belátja, hogyha valaki tagadja Isten létét, akkor azzal a Sátán létét is tagadja. Sőt, mivel a sátánizmus egyik legfontosabb ismérve a mágia, ez sokkal de sokkal távolabb áll a tudományos gondolkodástól, mint az Istenhit, amely - ahogy arra a könyv helyesen rámutatott - éppenséggel tudományos alapokon nem cáfolható tökéletes bizonyossággal, elég ha az ősrobbanás körüli mizériákra, vagy az univerzum felépítésére gondolunk. Egyszóval a az Illuminátusokat illető sátánista vádak tökéletes hülyeségek. Az illuminátusok nem sátánisták, hanem ateisták, és a két dolog nagyon nem összekeverendő. Amivel persze felesleges Dan Brown-t vádolni, ugyanis az Illuminátusokat maga a katolikus egyház, pápák sora bélyegezte meg sátánistának, nem a regény szerzője. Ez a megbélyegzés egészen másképpen hangzana, ha a úgy fogalmaztak volna, hogy a Sátán eszközei, mert azok ugyebár lehetnek úgy is, hogy nincsenek annak tudatában, de az egyház szokásához híven szűklátókörűen foglalkozott a kérdéssel.

Az illuminátusok szemmel láthatólag nem emberiség ellenesek, éppenhogy azon munkálkodnak, hogy az emberiség fejlődése elöl egy általuk vélt jelentős akadályt elhárítsanak, ez lenne a katolikus egyház. Persze ha ez a rejtélyes szervezet tényleg annyira befolyásos, mint amennyire azt sejtetni engedik (miszerint a Vízöntő korának főbb történései mind az ő kezük munkája - lásd bolsevik forradalom, a tudomány elképesztő előretörése, tömegkommunikáció, stb. ), akkor viszont valószínű hogy elég széleslátókörűek ahhoz is, hogy belássák: az egyházzal teljesen felesleges kezdeni bármit is azonkívül hogy végignézik a lassú kimúlását. Az egyház szemlátomást nem találja a helyét ebben a világban, a papok és a hívők száma folyamatosan csökken, ezzel párhuzamosan az egyházi befolyás is. Amerikában ez a folyamat lassabb, mert ott az egyház ravaszabb, és jobban alkalmazkodott a helyi viszonyokhoz. A deffeinzívából gyakran offenzívába tudnak arrafelé átmenni, de ez sokat nem változtat a lényegen. Sok csodálkoznivaló meg nincs azon, hogy egy középkori intézmény elhal az újkorban, de meg kell jegyeznem, hogy a saját sorsukat éppenséggel tudnák irányítani, radikális reformok nélkül a katolikus egyház jelentéktelenné fog zsugorodni. De mivel ők nem akarnak változni, ezért mindig azon az oldalon találjuk őket, amelyik a világban is változásellenes. Ez az egyház megítélését rendkívül rontja.

Ha pedig létezik az Illuminati mint befolyásos szervezet a társadalmakba beágyazva, és valóban ők alakítják a történelmet az utóbbi két évszázadban, akkor már nem nagyon lehet megállítani őket.

Ők és az egyház sokat nem vethetnek egymás szemére. Az eszközökben egyik szervezet sem válogatott különösebben.

Ha az illumintátusok erőfeszítései elvezetik az emberiséget oda, hogy kilépjen a Földről, és más bolygókon is megtelepedjen, ( jelzem az egyháznak ez még csak eszébe sem jutott, pedig valahol ez kellene legyen a legfontosabb céljuk - sokasodjatok és szaporodjatok) akkor azzal éppenhogy nem a sátáni célt - jelesül az emberiség pusztulását - valósítják meg, hanem annak ellenkezőjét, a túlélést biztosítják.

Ebben nagyon egyetértek Stephen Hawkinggal.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr3589078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása