2021. augusztus 15. 13:38 - Gazz

A közelgő afgán menekülthullám margójára.

A világ elhűlve nézi, hogy milyen gyorsan omlik össze az USA által összetákolt bábállam Afganisztánban. Hiába a kétszeres létszámfölény, a légierő, a fejlett nyugati fegyverek, a kormányerők folyamatosan meghátrálnak a tálibokkal szemben, a katonák dezertálnak, rosszabb esetben átállnak az ellenséghez.

Mit lehet ebből leszűrni? Azt, hogy a demokrácia, a liberális állam nem kell az afgánoknak, vagy legalábbis nem érdekli őket. Annyira biztosan nem, hogy valamit tegyenek is érte.

Az egészben pedig az a hatalmas álszentség, hogy az az afgán fiatal férfi, aki teljesen nyugodtan jelentkezhetett volna az afgán hadseregbe, hogy megvédje a demokráciájukat a középkori állapotokat visszaállítani akaró tálibokkal szemben, nos az a fiatal férfi az pár hónap múlva már ott toporog az EU határán, hogy akkor ő innentől kezdve itt szeretne élni közöttünk, mert őt otthon politikailag elnyomják.

Sajnálnunk kéne ezt az afgán férfit? Be kellene fogadnunk? Szerintem nem. A fiatal afgán férfi pontosan tudta, hogy milyen világ jön a tálibokkal, de ahelyett, hogy tett volna ellene, megvonta a vállát, és most itt akarja magát eladni menekültként.

Egyetlen afgán sem várhatja el, hogy az ő háborújukat mások vívják meg helyettük. Lehet szövetségeket kötni, lehet átmenni gerillába, ahogy a tálibok is csinálták, de ahogy a régi közmondás tartja: Magad uram, ha szolgád nincs. Emellett ha minden változást akarónak menekülési útvonalat biztosítunk, tessék már megmondani kérem, mégis ki a fene fogja akkor magát a változást kiharcolni?

Felmerülhet az a vélemény, hogy a demokráciának ott nincs társadalmi támogatottsága. Érdekes, Akkor honnan a jófenéből kerül elő az a többmillió afgán, akik a nyugati demokráciákban szeretnének letelepedni, arra hivatkozva, hogy Afganisztán nem demokratikus állam? Nem gyerekekről beszélünk, Afganisztánból fiatal férfiak jönnek ide, mondván hogy otthon nincs jövőjük. Ami tényleg nincs, de pont azért, mert semmit sem hajlandóak tenni érte. (és ahogy kinéz, itt nyugaton sem igazán törik magukat ezért).

Az, hogy élvezzük az előnyeit az amerikai csapatok által biztosított szabadabb életformának, majd amikor kivonulnak, akkor szarunk bele az egészbe, és szökünk utánuk, az nem más mint cherrypicking, illetve élősködés. Afganisztánnak rengeteg problémája van, de ezt az afgánoknak kell megoldani. Ha változtatni akarnak, ahhoz kapnak segítséget külföldről, ha kérnek. Illetve most pont az a helyzet, hogy pénz, paripa, fegyver az van, csak éppen elkötelezett ember nincs, aki használná. Ha viszont elfogadható a tálib rendszer annyira, hogy nem akarnak harcolni ellene, akkor lehet nyugodtan otthon maradni, és nem exportálni más népek közé az afgán kultúrát.

Az írásom nem azok ellen szól, akik együttműködtek az amerikai hadsereggel. Őket szerintem az amerikaiaknak becsületbeli ügy kimenteni. Tolmácsokra, ügyintézőkre gondolok. Ott létrejött egy deal a megszálló haderővel, ami nyilván életveszélyes következményekkel jár.

De az afgán társadalomnak ez csak kis része. A többség az szép csendben figyeli, hogy bevonulnak a tálibok, és megvonja a vállát. Ezek nem szírek, akik felkeltek a mészáros diktátoruk ellen. Ezek közömbös emberek, akiknek láthatóan nincs különösebb baja a talibánnal. Nekik jó ez is. Igazság szerint másnak sem probléma, tényleg nincs is ezzel semmi gond. Simán lehet, hogy csak mi szerintünk jó az, ha a nőknek nem kell zsákruhában járni, és iskolába is mehetnek, az igazi afgán meg utálja ezt. Oké, ők így képzelik el az életüket, legyen. Az USA se szállta volna meg őket, ha nem fogadják be Oszamát annó, máig élvezhetnék a talibán nyújtotta középkori állapotokat.

Ha ez nekik megfelel, akkor szívemből kívánom, hogy tényleg éljenek úgy, ahogy szeretnének. Otthon.

mudzsahedin.jpg

 

 

260 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr8616660326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Joda visszatér 2021.08.15. 21:02:12

Gondolom megint csak 20-40 közötti férfiak fognak “menekülni”. Pedig most aztán egy nőnek tényleg több oka lenne erre.

midnight coder 2021.08.15. 21:12:02

Az az afgán migri aki letelepül Európában pont abból a kultúrából jön ami a tálibokat kitermelte, és ami a hátországukat adja. És 50 évesen már pont úgy fogja támogatni az iszlám szélsőséget mint az otthoniak. Csak ő Európában teszi majd ezt.

Kivlov 2021.08.15. 21:14:50

A menekült fogalmát gyorsan újra kellene definiálni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.15. 21:49:12

A hazaáruló kormányt elkergeti az afgán nép. Ez az egész történet lényege.

Az amerikai bábkormány pár hét alatt bukott meg a kivonulás után. Annak idején a szovjet bábkormány ügyesebb volt: ők 3 ÉVIG bírták a szovjet kivonulás után.

Azaz az afgán komcsiknak volt valamilyen tömegbázisa, míg az afgán liberálisokna nagyjából a nulla a támogatottságuk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.15. 21:51:26

Ami pedig a menekülteket illeti, ők a bábkormány volt emberei. Az USA a szarban hagyta őket.

Annak idején az szovjetek minden afgán kommunistának felajánlották a menedékjogot a SZU-ban, a kivonuláskor. Amerika is megtetette volna ezt, nem tették meg. Jellemző.

Muhammad Balfas 2021.08.15. 22:04:17

Úgy tűnik, hogy hülye németeket megint a magyarok, bolgárok, horvátok józan realizmusa fogja megmenteni önmaguk hülyeségétől. Először bejelentik, hogy most nem fogadnak menekülteket, aztán persze visszatáncolnak.

Diesunddasda 2021.08.15. 22:25:40

Szerintem nevetséges ez a vélemény (feltételezés). Egy magyar embernek fogalma sem lehet arról, mit éreznek az afgánok és mit gondolnak a talibánról. Biztos vagyok benne, hogy nem ilyen egyszerü ez az egész ahogy ez az írás sugallja. Ajánlom hogy olvasson egy kicsit többet akár afgán íróktól is, mint pl Khaled Hosseini és akkor egy jóval árnyaltabb képet tud alkotni erröl a témáról. A kommentárok egyébként nagyon jól tükrözik a magyarság hozzállását a migrációhoz, más nemzetekhez.

odamondó 2021.08.15. 22:32:07

Ja a magyar sokkal hadakozóbb ugye? Itt ha a viktor ráerőltet valamit a népre akkor egyből mindenki az utcán tüntet. Jaaa, hogy nem mert féltik a munkahelyüket. Afganisztánban az emberek jelenleg az életüket féltenék. A mai magyar ha az életet féltené még azt is átadná amit nem kérnek tőle.

birka menet 2021.08.15. 23:32:52

Ha egy kvizműsorban nem árulnák el, hogy a rendszer bemutatásakor Afganisztánról vagy Orbanisztánról van-e szó, 90 % el se találná a helyes választ. Ennyire testvéri rendszerek az afgán tálib meg az orbanisztáni NER, ennyire azonos eszközökkel dolgoznak, ennyire ugyanazokért a célokért.

birka menet 2021.08.15. 23:39:03

@midnight coder:

Okos kis nullbites kobakodból megint előbuggyant a jól ismert fidesses atomtudós. Az afgán tehát azért menekül el az életéért Európába ( vagy bárhova), hogy utána az legyen, mint aki őt meg a családját ki akrta irtani. Nagyon okos vagy te, mikor kapsz állandó széket a Hirtv valamelyik IQ gyilkos műsorában?

CoolKoon 2021.08.15. 23:41:19

@Diesunddasda: "Egy magyar embernek fogalma sem lehet arról, mit éreznek az afgánok és mit gondolnak a talibánról." - Hát pedig a tények nem hazudnak: 20 éve döntötték meg elmebeteg rezsimüket az amerikaiak. Ha elfogadom, hogy a tálibokat az utóbbi pár évben az oroszok pénzelték, akkor is marad nég kb. 15 év, amiől senki se tudja, hogy hogyan bekkelték ki ezek a dögök. A legkézenfekvőbb magyarázat pedig az hogy úgy, hogy a helyiek befogadták/bújtatták őket.

CoolKoon 2021.08.15. 23:45:35

@birka menet: "Az afgán tehát azért menekül el az életéért Európába ( vagy bárhova), hogy utána az legyen, mint aki őt meg a családját ki akrta irtani." - Gondolom a családjának női tagjai nem igazán érdeklik, hiszen bútordarabokkal nem foglalkoznak. És lehet, hogy nem minden menekült áhítja a tálib terrort, de az tény, hogy akárhova is mennek a világban nagy tömegben, mindenhova elviszik magukkal azt a milliőt, amelyik kitermelte a tálibokat is. Ugyanúgy ahogy a törökök is elvitték magukkal a beteges Erdogan-imádatukat Németországba.

Péter 2 2021.08.15. 23:59:22

Az alapgondolat, hogy tegyél valamit magad körül a helyzeted javulásáért, nyilvánvalóan helyénvaló. De azért nehéz amellett szó nélkül elmenni, hogy szerzőnk -- nyilván, miközben, ahogy maga is írja, békésen elteker a munkába és vissza -- meglehetősen könnyen dobálózik az olyasmivel, hogy hát miért nem ment el katonának, háborúba, ölni és magát lemészároltatni? Valahogy mindig olyan könnnyű háborúba küldeni -- másokat. Ugye?

A Joda visszatér 2021.08.16. 00:09:41

@odamondó: Itt szabadon választott parlament által választott kormány irányítja az országot. Újat mondtam?

A Joda visszatér 2021.08.16. 00:14:15

@Péter 2: Őszintén, én pont leszarom, hogy fegyvert fogott e vagy sem. Miért kellene Európának muszlim férfiak tömegeit beengednie, súlyosan kockáztatva ezzel saját biztonságát?

Péter 2 2021.08.16. 00:31:56

@A Joda visszatér: szerintem én erről egy szót sem szóltam, valami egészen máshoz szóltam hozzá.

Arcade Macho 2021.08.16. 00:39:55

fel kell osztani az orszagot etnikai alapon

es lakossagaranyosan kihasitani egy reszt a nyugati szemleletu afganoknak, ahova a nyugati segelyeken szocialialodott afganokat el lehetne szallitani hogy a sajat fajtajukkal legyenek

Arcade Macho 2021.08.16. 00:42:50

@Péter 2: a szerzo a SAJAT hazajahoz kuldene el masokat meghalni

anno a II vh -ban a demokraciaexportor USA a szovjeteket kuldte halalba a sajat ellettere erdekeben, elotte a kinaiakrol gondolta hogy fel kellene oket aldozni hogy nekik jobb legyen

ennek a szerzo hozzaallasa sokkal jobb
de nem kell hogy az egesz orszagot visszafoglaljak, eleg lenne csak megtartani egy kicsi helyet ahol eleldegelnenek

Örömhernyó 2021.08.16. 01:34:50

@A Joda visszatér: Az embersiég nagy rédze a közelmúltig tradicionális társadalmakban élt, ahol demokráciáról nem is hallottak. És mégis mindenki maradt a seggén. A demokrácia ugyanis nem feltétele az életnek, sőt, a boldog életnek se.
Nagyszüleim a Horthy, Rákosi és Kádár korszakokban éltek, ők a kommunizmus alatt valóban el voltak nyomva, éjszaka, hajnalban mentek őket ellenőrizni a rendőrök, szüleim Rákosi idején születtek és Kádár alatt életék életük nagy részét, sehova nem mentek. Aki disszidált a családunkból, távoli rokon, az Magyarországon bukott diák volt, majd lézengett, semmire se vitte, a 80-as években úgy gondolta, hogy neki jár az osztrák jólét. Persze ott se vitte semmire, visszasomfordált.

Amiért az álszírek és afgánok menekülnek, az a nyugati jólét ígérete.

A gyarmatosítás korában a fehér embernek az volt a mániája, hogy a vadaknak el kell vinni a civilizációt, ami akkor a kereszténységet jelentette. Manapság meg megy a sajnálkozás, hogy ezzel ősi kultúrákat semmisítettek meg. Most ugyanez megy a fegyveres demokráciaexporttal. A demokrácia nevében odamennek az amerikaiak és meg akarják változtatni az évezredes kultúrát. Van ahol ez nem működik.

Szíriában is az van, hogy a demokratikus ellenzék létszáma akkora, egy autóbuszban elférnének.
Akik a pánarab szocialista, világi Baath-párti Aszad rezsim ellenzéke valójában a lefejezős iszalmizmus. Szóval vannak régiók, ahol egyszerűen nincs piaca a demokráciának.

Ha az afgánok demokráciára vágynának, akkor otthon csinálnának olyat, vagy legállnánakna legközelebbi demokratikus országban és ott letelepednének. De nem! Nekik a leggazdagabb országok jók kizárólag. Tehát egyértelmű, hogy pénzt, jólétet akarnak.

Örömhernyó 2021.08.16. 01:40:48

@CoolKoon: Igen, a valami elől menekülők jellemzően egy tömböt képeznek nyugaton és újrateremtik azokat a kereteket, amik elől állítólag menekültek. A németországi török ugyanúgy gyűlöli a kurdokat, mint a törökországi, ugyanúgy imádja és fetisizálja az Ottomán múltat, amikor Törökország a fél világot uralta, ugyanúgy tamogatja Erdogant, ugyanúgy elvárja a kenőpénzt, baksist, korrupt, helyezkedik, a munkahelyen, ahol sok a török, lassan kirekesztenek mindenki mást, benyomják a saját családjukat. Az angliai pakisztániak ugyanígy újrateremtik a kis paki társadalmukat. Csak addig megy az ajvékolás, amíg be nem fogadják őket, utána teljes hátraarc. A második, harmadik generáció meg megy vissza szülőföldjére dzsihádozni.

Örömhernyó 2021.08.16. 01:52:37

@Diesunddasda: Az afgánok hozzáállását jól mutatja, hogy mit műveltek az elmúlt évdzázadokban ott. Ellenálltak minden hódításnak, klánokban élnek, a brit, cári orosz, majd kommunista szovjet és amerikai befolyást is elutasítják.

Jellemző, hogy az afgán hadseregnek elnézték az amerikaiak, hogy bacha bazi intézményét, miszerint fiatal fiúkat tartanak szexrabszolgaként. Ugyanis az afgán harcosnak ennyi élvezet jár, ez a kultúra része. Ugyanígy az amerikai és velük szövetséges külföldi erők őrizték a hadurak ópiumültetvényeit. Mert ez is az afgan kultúra része, a talibán elpusztította az ópiumültetvényeket, a nyugatiakkal szövetséges hadurak meg ebből gazdagodtak meg.

Az afgánok nyugaton ugyanúgy babzsáknak öltöztetik a női családtagjaikat. A fehér nőket és fiatal fiúkat prédának tekintik.
Demokráciáról fogalmuk sincs, de amikor meghallják, hogy Németországban mekkora segélyeket osztogatnak, akkor hirtelen felkerekednek.

Az afgán írók, költők az afgán társadalom 0.0001%-át képviselik. Nem ők az átlag afgán.

Az, hogy az amerikai kivonulás után azonnal összeomlott az afgán kormányzat, mutatja, hogy semennyi támogatottsága nem volt. Közben a kínaiak már egyezkednek a tálibokkal, meg fogják szerezni az értékes afgán lítium lelőhelyeket, amint a kínai tőke benyomul, lesz ott rend.
A kínai ugyanis nem demokráciát tukmál rájuk, hanem üzletet ajánl. Azt még az afgánok is értik.

Örömhernyó 2021.08.16. 01:57:56

@odamondó: Viktornak demokratikus felhatalmazása van. Afganisztánban SOHA nem volt demokrácia, az afgán ember klánokban gondolkodik, nagycsaládban. Számára az idegen uralom rossz. Évszázadok óta birodalmak buknak bele Afganisztán meghódításába, az afgánok visszaverték a briteket, cári orosz erőket, szovjeteket, amerikaiakat.

Az ügyes kínaiak már tárgyalnak a tálibokkal, el lesz ismerve általuk az új afgán vezetés, üzletet kötnek velük a lítiumbányákért és hamar rend lesz. A kínaiak okosabban csinálják, mint a nyugatiak, nem háborgatják az ősi afgán kultúrát, hagyják őket élni a saját szokásaik szerint.

Örömhernyó 2021.08.16. 01:59:56

@Kivlov: Minden ország maga dönt arról, hogy kit ismer el menekültnek, Magyarországnak egyszerűen nem kell őket befogadni, aztán mehetnek oda, ahol elment az emberek esze.

Örömhernyó 2021.08.16. 02:07:27

@Arcade Macho: A nyugatias felfogású afgán demokraták egy kabuli utcában elférnének. Egyáltalán nincs bázisa a nyugati demokráciának arrafelé. Az afgán törzsi, klán keretekben gondolkodik. Az oroszok és később a tálibok ellen se demokratikus pártok, hanem a klánok harcoltak.

Most is, amikor az afgán bábkormány hadserege összeomlik, az erősítés a klánoktól érkezik.

Ahogy Magyarországon a lőtéri kutyát nem érdekli a genderideológia, úgy Afganisztánban a nyugati demokráciának nincs piaca.
Fukuyama liberális demokráciát győztesnek beállító ideológiája által tolt neocon demokráciaexportnak véget kellene vetni.
Se a török, se az orosz, se a kínai, se az indiai, se a venezuelai, se a szír, se az afgán ember nem kér ebből. Ami működik Amerikában vagy Németországban, az nem fog működni máshol.

desw 2021.08.16. 07:48:41

Ez a párhuzam tökéletesen megáll pl a magyar emigránsok esetében is, hisz végülis ők mit csinálnak? Vesznek egy fapados jegyet, és átköltöznek egy olyan országba, ahol már jobbak a körülmények, azaz beleülnek a mások által létrehozott készbe minden erőfeszítés nélkül.

És mit mondanak? "Majd akkor hazamegyünk, ha jobbak lesznek otthon a feltételek!" Azaz elvárnák ők is, hogy a TÖBBIEK teremtsenek olyan feltételeket, amik nekik megfelelnek.

És a helyzet az, hogy ha nyugati országok ilyen seggfejek és világmegváltóként tetszelegnek és befogadnak mindenkit, akkor bizony az afgánnak igaza van. Miért ne jönne ugyanígy beleülni a készbe és a tutiba "ingyen", ha megteheti?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.16. 08:07:41

Na akkor fussunk neki annak a kérdésnek, hogy sokan utálják orbánt oszt még sincsenek tömegtüntetések, hanem a magyar munkaerő húz el nyugatra.

Kivlov 2021.08.16. 08:13:41

@Örömhernyó:
Be kell. Aki legálisan, az érvényben lévő szabályok betartása mellett kérvényezi a menekültstásuszát.
Aki viszont a kerítések mellett hőbörögve, papírok nélkül ranlarozik és a markát tartja, az főbe kéne lőni.

Rodney_2 2021.08.16. 08:16:57

A szír helyzetet nem nagyon ismered. Az Asszad rendszer a különböző etnikumok és vallások békés egymásmellett élését megteremtő szekuláris "diktatúra" volt. Akik lázadtak ellene, azok 1-2 CIA ügynököt kivéve pont az iszlámisták voltak, akik a saját elmebajukat akarták ráerőltetni másokra és etnikai alapon is rendesen népirtottak a harcok idején. Ezek voltak a "jók" a hivatalos "Nyugat" szemében, csak azért mert Asszad hagyományosan orosz és iránbarát. Az ilyenek miatt van az, hogy amikor egy nyugati politikus mond valamit, akkor nyugodtan köphetsz egyet, szinte biztosan aljas módon hazudozik és rombol.
Csak egy részlet a tisztánlátás kedvéért: a legelején, amikor a zavargások kezdődtek, az egyik szarkavaró csoport az EGYETEMI OKTATÓK voltak, akik azt követelték, hogy kötelező legyen a diáklányoknak a kendő viselése jó iszlám módra és ezért tüntettek. Ezek a felvilágosult "academic" emberek :)))
Számos pro-migrás riport volt 2015-2016-ban amiből kiderült világosan, hogy a rengeteg katonaköteles korú szír fogorvos és IT szakember nagy része egyszerű katonaszökevény volt. Nem akartak harcolni az ország hadseregében az iszlámista lázadók ellen. Azok ellen harcoljon a Nyugat, ők meg majd idejönnek segélyből zabálni. Visszaküldeni persze nem lehet őket, mert otthon katonaszökevényként halálra itélnék őket, mint minden egészséges társadalomban. Ha ez nem bassza ki nálad a biztosítékot, akkor micsoda? :)))

A nyugati emberek nagy része már olyan szinten megőrült/elhülyült/degenerálódott éppen a jólét következtében, hogy esélyük nincsen, Max egy generáció múlva a nyugati civilizációt hivatalosan is el lehet majd temetni. Ez nyilván magával rántja majd K-Európát is a pusztulásba, csak ideig óráig lehet kitartani az elmebajjal szemben.

masada 2021.08.16. 08:17:00

Valljuk be őszintén...Európában már van elég cigány...kell belőlük több?!

Rodney_2 2021.08.16. 08:19:07

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Te miért nem húzol el Nyugatra? IT szakemberként biztosan többet keresnél és minden hétvégén mehetnél Pride-ra :))) Sőt, Brendelszarral együtt térdelhetnél az imádott niggerek előtt is.

W123qp 2021.08.16. 08:22:33

Az összes '56-os kitántorgó hazafele!!!

Ez ilyen egyszerű, nem?

tatárfejű kutya 2021.08.16. 08:27:53

@Diesunddasda: A magyarság csak az elmúlt évszázadban végigharcolt 2 világháborút és egy ki-ki "meccset" 1956-ban a világ akkori szuperhatalmával...szerintem jogos a cikkíró felvetése, hogy illett volna azért egy kicsit kapálózni legalább a talibánnal szemben az afgánoknak.

tatárfejű kutya 2021.08.16. 08:29:25

@Péter 2:" Valahogy mindig olyan könnnyű háborúba küldeni -- másokat. Ugye?"

Csak az az igazság, hogy neked kell harcolnod elsősorban az országodért, mert amúgy egy világcsavargó leszel, ha nem ezt teszed.

Rodney_2 2021.08.16. 08:29:34

@Diesunddasda: Khaled Hosseini műveiből olyan árnyalt képet lehet kapni az afgán társadalomról, mint TGM vagy Bartus írásaiból a magyar társadalomról. Legyél komoly :) Az USA által kiképzett és felszerelt afgán hadereg egységeinek nagy többsége harc nélkül állt át a Talibán oldalára az elmúlt héten. Ahogy Szíriában is az USA által pénzelt és felszerelt iszlámista lázadók álltak át tömegesen az Iszlám Államhoz. Ezek mélyen gyökeredző társadalmi-ideológiai dolgok.
Amikor a franciáknál volt az iszlámista terrorhullám (Charlie Hebdo és később), akkor a UK-ben volt egy felmérés ami sokkoló eredményt hozott: a UK-ben élő muszlimok több mint 80%-a egyetértett ezekkel a terrorcselekményekkel. Ezeket kellene az agyhalott szintre degenerált balliberálisoknak valahogy feldolgozni és következtetéseket levonni belőle, de hát ez már lehetetlen szegényeknek, mert már zombik :(((

Etniez 2021.08.16. 08:43:54

Tökéletes poszt. Innentől kezdve senkit nem szabad befogadnunk, aki Afganisztánból jön.

ludomik 2021.08.16. 08:46:03

a lenyeg,,,,MARADJANAK OTTHON sok sok orszag,es 4 kontinens ,van meg ha tenyleg nem erzik jol magukat,,,Ne pont a kellems Eu ba jojjenek,mar,aztan csaladonkent 5-10 gyereekkel szep lassan ,elkezdik alaasni europa amugy is ingatag egyseget,,,Semmi keresni valojuk bakancsosoknak es Muslimoknak a Keresteny europaban !!!!!!!!!!!
u

Zab-pata 2021.08.16. 09:06:28

@Diesunddasda: minden könyvét olvastam, a szívem szakad meg értük. De ezt csak mi érthetjük. :-(

desw 2021.08.16. 09:10:02

@Diesunddasda:

"A kommentárok egyébként nagyon jól tükrözik a magyarság hozzállását a migrációhoz, más nemzetekhez. "

Te hány menekülttel élsz együtt?

nemecsekerno_007 2021.08.16. 09:41:37

Előbb-utóbb lőni kell majd a határon.

A naiv csillámpónikat meg ki kell küldeni összeszedni a halottakat, hadd érezzék a naivitásuk következményét.

Arcade Macho 2021.08.16. 09:54:12

@Örömhernyó: nezd en alapvetoen egyetertek veled, de azert haza kellene kuldeni az osszes afgant, fuggetlenul hogy nyugatiasak-e vagy nem...

egyszeruen komplett nepcsoportokat nem lehet atvenni, a sved idiotak is addig elveztek a migraciot amig a finneknel ragadt svedek es egypar VEGYES felvagott ment csak oda, litvan lengyel magyar roman es a tobbi, de mindbol pont annyi hogy ne tudja a sajat identitasat megtartani

Kampfer 2021.08.16. 10:08:36

Teljesen korrekt, logikusan felépített írás. Meg is lep, hogy a 'zindex' ki is tette...!? Már ezek is nácik?

Egy kiegészítésem volna csak. Tételezzük föl, hogy van olyan afgán fiatalember, aki okkal, jogosan menekül el onnan. Tőle már csak annyit kérdeznék Röszkén, hogy SZERBIÁBÓL ugyan mi miatt kell menekülnie??? Vagy a görögöktől miért kellett ezerrel menekülnie???
Erre nyilván semmi értelmes választ nem tudna adni. Nos ezért SEM engedném be ide!

@odamondó: Alapvető különbségeket nem vettél figyelembe, gyakorlatilag fullostoba hülyeségeket sikerült idehánynod... És miindez inkább rólad szól, mint a posztról.

@Péter 2: Ostobaságot írtál! A szerző nem az adott társadalom tagja, ergo nem neki van veszítenivalója, hanem épp azoknak, akikről ő is írt. És igen! Annak kell megharcolnia a társadalmi változásért, aki azt akarja és aki annak kárát elszenvedi. Ez sem tegnapi találmány. Abban is igaza van a poszternek, hogy ha a migri elvárja, hogy a semmire beengedük, akkor legyen már alapjoga egy itteninek, hogy a migri szemére veti azt az ellentmondást, ami már a puszta jelenléte és a vándorlása célja és indoka, illetve az otthoni ténykedése (vagy nem ténykedése) között feszül!

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Na akkor fussunk neki annak a kérdésnek, hogy sokan utálják orbánt oszt még sincsenek tömegtüntetések, hanem a magyar munkaerő húz el nyugatra."

Talán mégsem utálják annyira, hogy meg tudjanak tölteni egy közepes teret? Esetleg akik szervezik mindezt, azok sem tudják értelmesen megszólítani az elégedetleneket? Vagy talán mégis abban bíznak, hogy jövőre választások útján elzavarják a miniszterelnököt? Ez nem lehet valid indok?
A munkaerő elvándorlása nem lehet összefüggésben azzal, hogy teljesen eltérő pénzügyi, infrasturkturális, gazdasági és társadalmi helyzetű államok munkaerőpiacait egyesítették???

@masada: Jó felvetés! A válasz is egyértelmű: magasabb és erősebb kerítés, fal szükséges, de aknamező sem ártana!

@Etniez: Touché!
Kamp.

Gazz 2021.08.16. 10:12:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Teszi mindezt azért, mert EU tagok vagyunk, és ugye ott aláírtunk mindenféle dolgot, többek között a munkaerő szabad áramlását. Amikor legutoljára néztem, Afganisztán még nem volt EU tag. Szóval a hasonlat rossz.
Aztán az se mindegy, ha az embert hívják, vagy hívatlanul megjelenik.
Harmadrészt a nyugati országban a szabadságjogokat nem készen kapták, hanem nemzedékek sora vívta ki. Pld. egy angol szüfrazsettnek nem volt hova disszidálnia, ha böribe akarták csukni a nők egyenjogúságát valló nézeteiért, úgyhogy vállalta is a börit adott esetben. És így elérte a célját végül. Ha minden szüfrazsett lelépett volna Nakonxipánba, akkor még mindig ott tartanánk, hogy az ilyen kováchákos féle retardok lennének az ünnepelt költők, mert milyen jól megmondta, hogy asszonynak a konyhában a helye.
A bejegyzés lényege, hogy az afgánok harcát a demokráciáért senki más nem vivhatja meg helyettük. És ha adunk nekik egy menekülőútvonalat, akkor ők se fogják.
Ugyanez igaz a többi diktatúrára.
Ami magyarországon történik, az ennél sokkal szomorúbb dolog. Visszatérni a diktatúrába önként és dalolva, az lényegesen nagyobb szégyen, mint ott elfogadni, ahol sose volt.

Kampfer 2021.08.16. 10:23:12

@Gazz: "A bejegyzés lényege, hogy az afgánok harcát a demokráciáért senki más nem vivhatja meg helyettük. És ha adunk nekik egy menekülőútvonalat, akkor ők se fogják."

Ez valid, teljesen jól látod. A fentebb írott gondolataidra is igaz.

"Ami magyarországon történik, az ennél sokkal szomorúbb dolog."

Ez butaság. Szerintem... A két országot, a két társadalmat és az abban uralkodó viszonyokat összehasonlítani butaság. Mert nem lehet együtt említeni sem!
És tudod, Magyarország nevét én továbbra is nagybetűvel kezdve írom le. Akkor is így tettem, amikor egy szarházi és hasonló 'minőségű' csapata volt ezt megelőzően kormányon!

"Visszatérni a diktatúrába önként és dalolva, az lényegesen nagyobb szégyen, mint ott elfogadni, ahol sose volt."

Ha megtapasztaltál már valódi diktatúrát, egy helyet, ahol simán el tudsz 'tűnni', ahol nincs se választás, se vélemény, nem szavazol, ahol a 'spontán tüntetőt' nem azért állja körül a rendőr, hogy az Oktogonon ne gázolják el a közlekedők, hanem azért, hogy begyűjtsék majd 'iktassák' őket, akkor valid az összevetésed! És persze akkor, ha mindezeket itthon is megtapasztaltad!
Szerintem...
Kamp.

birka menet 2021.08.16. 10:26:26

@CoolKoon: " És lehet, hogy nem minden menekült áhítja a tálib terrort, de az tény, hogy akárhova is mennek a világban nagy tömegben, mindenhova elviszik magukkal azt a milliőt, amelyik kitermelte a tálibokat is. Ugyanúgy ahogy a törökök is elvitték magukkal a beteges Erdogan-imádatukat Németországba. "

És amikor a törökök elfoglalták Magyarország 1/3-át és keresztbe-kasba kúrták a magyar asszonyokat, akkor azoknak a mix gyerekei és leszármazottjai már magukban hordták az ázsia hordanépek genetikáját és így vitték be a magyarok az EU-ba ezt az azsiai tálib világot és a beteges orbán vezér imádatukat.

Örömhernyó 2021.08.16. 10:28:26

@W123qp: 56-ban is a 200-250ezer magyar menekült többsége nem szabadságharcos vagy politikai üldözött volt. Csak erről nem illik beszélni. Akkor kinyíltak a börtönök, a sok Magyarországon rovott múlttal rendelkező alak, akit semmi se kötött Magyarországhoz, se család, se egzisztencia, se munkahely, dobbantott.
Rengeteg lumpenproli is.
Nyugaton akkor volt is a magyar migrikkel gond, bűnöztek, loptak, beálltak a francia idegenlégióba, részt vettek terrorcselekményekben (Franciaországban a de Gaulle elleni merényletet elkövető széljobbos katonai összeesküvésben is voltak 56-os magyar migrik).
Nem véletlen, hogy 56 után Magyarországon erősen csökkent a bűnözés. Egyrészt Kádárék karhatalma erőszakosan fellépett mindenki ellen, másrészt rengeteg bűnöző és lumpen elem akkor dobbantott a még nyitott határokon.
Persze voltak professzorok, forradalmárok, is a menekülők közt, meg sok tízezer bűnöző, proli is. Csak a magyarok Ausztriába mentek, ott lágerekbe zárták őket és várták az elosztásukat. Volt velük bajuk a nyugatiaknak...
Az afgán meg felkerekedik és meg se áll Európáig. Egy a nyugatitól még idegenebb kultúrából jönnek, látható, hogy a 2015-ben beözönlött álszírek se akarnak se hazamenni, se dolgozni, se beilleszkedni. Több generáción át fognak segélyen élni, a fiatalabbak, második generációsok meg majd mennek vissza dzsihádozni az őseik földjére.

Amerikának be kellene látnia, hogy a liberális demokráciára nincs mindenhol igény. Még a NATO-tag Törökországban se. Fukuyama elmélete egy hatalmas tévedés volt, erre alapozták Szovjetunió összeomlása utáni világrendet, hogy a győztes liberális demokráciát terjeszteni kell tűzzel-vassal a világban, meg kell dönteni a nekik nem tetsző rezsimeket, amint arról Wesley Clark tábornok is beszélt:

youtube.com/watch?v=b5UhQ-gqVkg

Aztán kiderült, hogy ennek az árát a nyugati adófizetők fizetik meg. Eladósodás, a középosztály lesüllyedése, a hadiipari-politikai érdekcsoportok luxusprofitja az ára ennek az elhibázott politikának. És elárasztják a világ fejlettebb felét a migránsok, akiket Amerika kibombázott az otthonából.
Közben eladósodott a Nyugat Kínának, mindent ott gyártanak, a függés teljes.
A kínaiak elárasztották a nyugati egyetemeket, kutatóintézeteket, lopják a tudást, viszik haza Kínába, ahol az állam által dotált vállalatok ebből profitálnak.

Mindne birodalom elbukik egyszer. Most úgy tűnik az amerikai hegemóniának vége van. A szovjetunió összeomlása után szabadon garázdálkotak a világban demokráciaexportnak álcázva a terjeszkedést. De Oroszorszag újra megerősödött, Ukrajnában, Szíriában már beintett az amerikaiaknak. Kína is felnőtt Amerika mellé gzadaságilag és katonailag is. Vége az egypólusú világrendnek. Afganisztánban is bebizonyosodott, hogy nincs igény a nyugati demokráciára. Az afgánok évezredek óta klánokban élnek, erre jött az iszlám, most visszatérnek a törzsi, klán és mohamedan keretekhez. A demokráciára sose volt igény, a bábkormány elmenekül.

Hagyni kellene őket ott élni a saját szabályaik szerint, lefüggönyzött nőkkel, tolvajok kezét levágó jogrenddel (ami azért nyugaton se lenne elvetendő).

A nyugat fejezze be a harmadik világ zaklatását, segélyezését, manipulálását. Oldják meg előbb a nyugati ember és társadalom problémáit!

Az afgánok mind az egyik szomszédos orszag nyelvét beszélik. A pashto-k Pakisztán egyik nyelvét beszik, a tádzsikok Tádzsikisztán hivatalos nyelvét, a hazarák dari/hazaragi nyelvet, ami a perzsa/iráni nyelv. Tehát mind el tudna menekülni egy szomszédos országba, ahol érti, beszéli a helyi nyelvet, be tud illeszkedni. Miért akar akkor mind Európába, Kanadába vándorolni? Ja, a luxus szintű segélyek miatt.

birka menet 2021.08.16. 10:36:21

@Kampfer:

Mesélj forradalmárom, ha te afgán embernek születtél volna és körülötted az egész országot beszövi a tálib hadsereg és megannyi undercover gerilla harcosa, és te ülnél az afgán panellakásodban, mikor bújnál elö hogy fegyvert ragadj a kezedbe és nekironts a tálibokkal való leszámolásra?

Csak mert ugye azon okoskodsz, hogy neked a népnek kell a kezedbe venned a felszabadulásod sorsát. Hát akkor lássuk, hogy mi ennek a menete. Úgyis Kampfernek hirdeted magad, muti, hogy milyen referenciáid vannak a szabaságharcok megvívásában a brutális, tömeggyilkos hatalmi rendszerek ellen.

Muhammad Balfas 2021.08.16. 10:43:28

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A legtöbb demokráciában a lakosság közel fele utálja a kormányzó pártokat.
Nyugatra pedig nemcsak a magyar, hanem a szlovák, szlovén, lengyel és román munkaerő is elhúz. Itt lett volna szükség önmérsékletre a nyugat részéről, itt kellettek volna kvóták.

belekotty 2021.08.16. 10:47:23

@Rodney_2: Az úrfi kollégám volt. Jelenleg annyit keres itthon mint nyugaton egy jól fizetett informatikus. Ha odakint lakást kéne bérelnie, akkor máris kevesebb maradna neki mint most idehaza.

Kampfer 2021.08.16. 10:52:29

@birka menet: Bár te egy közismerten komplett elmebeteg és degenerált ksi hungarofób vagy, így csak korlátozottan válaszolok arra az ostobaság- és hülyeséghalomra, amit ismét idehánytál a hosszú évek gyakorlatának megfelelően.

"És amikor a törökök elfoglalták Magyarország 1/3-át és keresztbe-kasba kúrták a magyar asszonyokat, akkor azoknak a mix gyerekei..."

Tudod, ha orrtúrás helyett foglalkoztál volna a történettudománnyal akár elemi szinten is, tudnád, hogy az adott területek elnéptelenedtek. Vagyis ott a nőket szépen lekaszálták, miután megkúrták. A nőket, öregeket és akit nem vittek el rabszolgának, azokat kiirtották. Ezekre a területekre települtek a törökjárást követően vissza más területekről magyarok, illetve telepítettek be leginkább svábokat, szlovákokat. Ezeknek a gyerekei pedig gyakorlati okokból nem feleltek meg azoknak a réveteg álmoknak, amikre hivatkozva te ismét elődadtad a szokásos 'magyarozásodat'.

"Mesélj forradalmárom, ha te afgán embernek születtél volna és körülötted az egész országot beszövi a tálib hadsereg és megannyi undercover gerilla harcosa, és te ülnél az afgán panellakásodban, mikor bújnál elö hogy fegyvert ragadj a kezedbe és nekironts a tálibokkal való leszámolásra?"

Teoretikus fölvetés. Egyrészt a témát illetően irreleváns. Másrészt az a válaszom, hogy halvány fogalmam sincs. Mivel egy teljesen eltérő életszituációban szocializálódtam, ezért nem tudom, hogy hol van az a küszöb, ami erre sarkallna. Ahogy '48-ban, '56-ban, vagy a XVIII. században is átlagemberek, polgárok fogtak fegyvert a kezükbe, úgy nyilván a jövőben is hasonlóan történnek meg ezek az események. Hogy egy-egy ember ezt épp milyen szituációban, indíttatás mentén teszi meg, ez teoretikus. Az adott helyzetben és pillanatban derülne ki... Nincs értelmes válasz a kérdésedre, mert leírni könnyű, de az ÉLET mindig képes váratlan helyzet elé állítani. De, ha lenne agyad és benne némi értelem, akkor ezt magadtól is pontosan tudnád!

"Csak mert ugye azon okoskodsz, hogy neked a népnek kell a kezedbe venned a felszabadulásod sorsát."

Tévedésben vagy! Azt írtam, hogy az afgánoknak kell a maguk kezébe venni a sorsukat! Én az enyémet jelenleg is formálom, alakítom, ezzel nincs gond. És nekem az is megfelel, ha az afgánoknak megfelelnek a tálibok. Tőlem úgy élnek OTTHON, ahogy akarnak, nem nagyon érdekel és őszintén szólva le is szarom őket. De ne jöjjön ide, ha már otthon a maga közegében nem volt neki épp megfelelő! És ezt azért jelentem így ki, mert az elmúlt években Európa már volt szerencsétlen megtapasztalni az afgán 'menekültek' itteni jelenlétének 'áldásait'! Szóval, köszi, de nem... Ezt oldják meg maguknak otthon az afgánok! Hátha segítettem...!?
Kamp.

Arcade Macho 2021.08.16. 10:56:03

@Örömhernyó: "Egy a nyugatitól még idegenebb kultúrából jönnek, látható, hogy a 2015-ben beözönlött álszírek se akarnak se hazamenni, se dolgozni, se beilleszkedni. "

ugy hallottam, hogy paran azert hazamentek nyaralgatni meg latni a naccsaladot

birka menet 2021.08.16. 10:57:47

@Örömhernyó: "Egy a nyugatitól még idegenebb kultúrából jönnek, látható, hogy a 2015-ben beözönlött álszírek se akarnak se hazamenni, se dolgozni, se beilleszkedni. Több generáción át fognak segélyen élni, a fiatalabbak, második generációsok meg majd mennek vissza dzsihádozni az őseik földjére."

Sok valótlan baromságot összehordtál 4 sorban, mert te se sok migránst láttál még, de még a statisztikákat se vagy hajlandó elolvasni. A helyzet az, hogy ún. tömeges migráció már 60 éve van Európába és a Nyugat-Európa nem hogy nem lett se iszlám kalifátus, meg se generációkon átölelö munkanélküliség nem lett, meg se nem omlott össze az EU, meg se nem szervezödtek generációs dzsihád iskolák, hanem ellenkezöleg, a migrik a nélkülözhetetlen kellékei voltak annak a gazdasági fejlettség és életszínvonal megteremtésnek, ami utan Orbanisztán csak lohol, de egy mm-t nem kerül közelebb. Nemhiába migrált 1 millió magyar a migrikkel teli Nyugat-Európába, inkább hisznek a VALÓSÁGNAK mint az ostoba gyülölet politikának.

Egy átlag migri és átlag nyugat-európai között meg valójában sokkal kevesebb kultúrális meg IQ különbseg van mint egy fidernyák meg egy ellenzéki között. Azt ugyanis ki nem szarja le, hogy péntek este a muszlim a Dzsámibe megy imádkozni, a német meg kocsmába vedelni. Mindegyiknek mindegy, hogy a másik mit csinal, mert egyik sem bántja a másikat.

Két aktuális probléma terület van, ami hála a semmirekellö kormányoknak továbbra is hosszabb távtra megoldatlan: 1. a csecsenek egy része azt hiszi, hogy az EU-ban is az a divat, hogy a konfliktust veréssel meg löfegyverrel kell megoldani.
2. Legföképpen az afgánok meg azt hiszik, hogy a nö a személyi tulajdonuk, azt csinálnak velük amit akarnak.

Ennek rendezéséhez meg csak annyit kellene tenni, hogy a migriket ki nem kellene engedni a bejelentkezö állomásokról addig, amíg le nem tesznek egy alapvizsgát a nyugat-európai társadalmi rend alapjaiból. Ezt meg 10 mondatban is össze lehetne fogllalni, de a kormányok még ennek a véghezvitelére is képtelnek.

Arcade Macho 2021.08.16. 11:00:20

@Kampfer: elobb a magyarok ugyanugy elmenekultek mint par evszazaddal korabban a szerbek, de hat ez tortenelem csak addig foglalkoznak vele amig a sajat narrativat velik vele alatamasztani
de az a terulet felvonulasi terulet lett, egyfajta utkozozona epeszu ember nem maradt ott, nemhogy varta volna a torokoket

birka menet 2021.08.16. 11:05:48

@Kampfer:

Értem, tehát a janicsár elödök megdugták a magyar asszonyokat, majd lekaszabolták öket, majd utána másokat telepítettek be (mert egy szintiszta férfi társdalom csak unalmas, nemde??) és azokat dugtak. Gyüttek a mix janicsár-magyar gyerekel, de azért mindenki maradt magyarnak a magyar földön, de ez nem jelenti azt, hogy az elödjeid félázsaiak lennének, mert 150 évig a törökök minden magyar asszonyt lekaszaboltak akivel csak dugtak. N ameg gysereket is.
Meg persze családegyesítést csinalták, behozták a törökök feleségeiket, így Magyország mentes maradt a félázsai genetikai és kultúrális elkatyvaszodástól.

Hogy te ezzel a brilliáns elmélettel miért nem ebben a Kamumagyarság Kutató Intézetben vagy alkalmazásban?

Arcade Macho 2021.08.16. 11:07:12

@birka menet: latod latod, te meg mindig elkoveted azt a kretenseget, hogy a migransokat osszemosod, felmented az afganokat azzal a felkialtassal, hogy de bezzeg a magyar migransok is milyen sokan vannak nyugaton

pedig itt a cikk arrol szol, hogy az afganoknak milyen jo a taliban, es miert is nem a sajat embereik kozott maradnak meg ha mar azt a kulturat szeretnek csinalni a kis kozossegeikben

birka menet 2021.08.16. 11:11:17

@Kampfer:

Akkor tehát a conclusio: ha te afgánként ülnél a házadban és a tálibok éppen most vennék át a hatalmat ´és az utca tele lenne fegyveres, lövöldözö tálibokkal, akik bármikor elhurcolhatják és kivégezhetik a feleségedet ha kilátszik a nagylábbujja, mert ez a Korán elleni bün, akkor te inkább kussolsz és persze hogy nem lennél hülye kirohhani a lakásból és rárontani a tálibokra (meg a ki tudja hány talib szimpatizáns szomszédodra), hanem inkább maradsz a seggeden vagy ha az IQ szinted 30 fölött van,akkor usgyi ki a reptérre és menekülni bárhova!

Ez a VALÓSÁG Meinkampfom, nem a fotelforradalmaskodás!

Diesunddasda 2021.08.16. 11:11:55

A magyaroknak elsöre az jut az eszébe egy masik allam kriziserol, hogy uristen csak ide be jöjjenek? Bezzeg az OK volt mikor az 56-os magyarokat fogadtak be nyugaton mert a tokis magyarok harcoltak?

Nem tudhatjuk, miert nem vedekeztek az afganok. Talan olyanok mint a tul gondoskodo szulök gyerekei. Mivel sosem hagytak oket onalloan cselekedni, nem alakult ki egy egeszseges ontudat bennuk.

Ha mar hasonlitgatni akarunk. Magyarorszagon az analog szitu az lenne, ha a Jobbik meg egy kicsit szelsösegesebbe valna es fegyverrel elfoglalna a varosokat majd Budapestet. Ha egy polgar csak csunyan nezne egyikukre, a helyszinen lefejeznek. A magyarok persze hu de vaganyak, biztos mindegyik csunyan nezne rajuk heccelesböl… Szoval nem, nem tudjatok elkepzelni mit ereznek az afganok.

birka menet 2021.08.16. 11:13:38

@Arcade Macho:

Te szedsz valami szert? Ha az afgánoknak jó a talibán rendszer (ami se nem vallás, se nem kultúra), akkor mi a lóf.szért menekülnek el elöle?

Diesunddasda 2021.08.16. 11:17:31

@desw: milyen idiota kerdes. Szerencsere nem magyarorszagon elek. Svajcban elek, ahol a 2015-os menekültvalsag idejen tapasztaltam, hogy svajciak jelentkeztek a hatosagoknal, hogy naluk van hely, ök tudnak menekülteket befogadni. Nyilvan neked ez nem peldaerteku, mert meg kicsit fejletlenebb vagy.

birka menet 2021.08.16. 11:22:31

@Diesunddasda: "Nem tudhatjuk, miert nem vedekeztek az afganok. "

De tudjuk. A kormányerök sokkal jobban felfegyverkezettek és sokkal kiképzettebbek voltak mit a tálibok. Biden elhitte azt, hogy most már tényleg ki lehet vonulni, mint ahogy azt Obama meg Trump hirdette már jó régóta, de azok legalább felismerték a valóságot, hogy ezt még se kell megtenni, söt emelni kell a katonai jelenlétet.

Biden elhitte, hogy a kormányerök márpedig lazán leverik majd a tálibokat, ha azok aktiválódnának, csak azzal nem számolt, hogy még a legmagasabb vezérkar is vagy korrupt volt, vagy rejtett tálib szimpatizáns vagy csak beszari, akik jobbnak látták átállni hozzájuk, mert akkor nekik is leesik majd valami az új világban.
Így müködnek ezek a rendszerek, de nem csak arrafelé, hanem Magyarországon is. Csak itt Európa közepén ritkábban lönek, meg irtanak ki embereket. A legutóbbi is milyen regen volt, van annak már 25 éve is!

Arcade Macho 2021.08.16. 11:36:31

@birka menet: tobben elmagyaraztak, hogy a segilykeert
az a kocsog afgan aki megolte azt a 13 eves osztrak leanyzot az 20 millat kapott segelykent hogy illeszkedjen be, ennek ellenere csinalta azt amit otthon latott

az ilyeneket vedik a faszparaszt fajtatok azzal, hogy de bezzeg hany szazezer meagyar meg beilleszkedett

CoolKoon 2021.08.16. 11:36:43

@birka menet: Jézusom, te miről hadoválsz? Szerintem ne szedd tovább a dizájnerdrogokat, mert már érezhetően zápul tőlük az agyad...

Arcade Macho 2021.08.16. 11:38:10

@Diesunddasda: na problema megoldva, akkor a svajciak most kuldtek katonai szallitogepeket hogy kimenekitsek az ertekes emberanyagot, vagy kuldjunk helyettuk mi?

en meg finansziroznam is a kikuldetest, csak hogy mindenki boldog legyen

CoolKoon 2021.08.16. 11:40:02

@birka menet: "Ha az afgánoknak jó a talibán rendszer (ami se nem vallás, se nem kultúra), akkor mi a lóf.szért menekülnek el elöle?" - Nem vallás, nem kultúra, hanem klérofasiszta diktatúra. És feltételezem, hogy leginkább számításból, ahogy pl. a törökök meg a pakisztániak is (utóbbiakat amúgy EGYÁLTALÁN nem kéne befogadni sehol sem, mert az égvilágon semmi nem indokolja).

Örömhernyó 2021.08.16. 11:44:22

@birka menet:
Te egy lila ködös utópiában élsz, ha azt hiszed, hogy ha a migriknek elmondják egy tanfolyamon, hogy ne erőszakoljanak, ne terroristáskodjanak, mert az nyugaton nem oké, akkor majd erre hallgatnak.

Mint ez a felvilágosító videó: Stop, don't touch me there, this is my no no square!!!

youtube.com/watch?v=tF5wNF-DgLM

Biztos hatásos egy felajzott afgán avgy szír mohamedán ellen, aki a fehér nőt jogos prédának tekinti.
Ha elmondják a leendő erőszakolóknak, hogy ezt nem illik, akkor jellemzően nem erőszakolnak, potenciális tolvajnak ha elmondjak, hogy ne lopjon, akkor nem fog lopni. Ezt a zseniális módszert miért is nem alkalmazták eddig a nyugati társadalmakban a saját bűnözőik megfékezésére? Pedig hát pofonegyszerű! Megmondjuk, hogy ne bűnözzenek és akkor mindenki szót fogad.
Ez miért nem működik Afganisztánban, Irakban, Szíriában? Csak meg kellene nekik mondani 10 mondatban, hogy hogy kell civlizáltan viselkedni, meg hogy ne vágják le egymás fejét és akkor minden megoldódna. Így megy ez!

Kampfer 2021.08.16. 11:46:29

@birka menet: "Hogy te ezzel a brilliáns elmélettel miért nem ebben a Kamumagyarság Kutató Intézetben vagy alkalmazásban?"

Ez az újabb agymenésed is csak azt bizonyítja, hogy egy végletekig elborult elméjú, primitív, ostoba kis hülyegyerek vagy, de ezt már hosszú évek óta bizonyítod a blogtérben. Egyetlen pozitív tulajdonságod, hogy nem okozol csalódást, mindig hozod azt a színvonaltalan, ostoba és nyomorult valóságot, amiről a fajtád és a primitív ellenzék ismert. Jó ez így! ;-)

"Akkor tehát a conclusio: ha te afgánként ülnél a házadban és a tálibok éppen most vennék át a hatalmat..."

És még azt sem tudod értelmesen leírni, hog 'konklúzió' (hiszen meghonosodott idegen kifejezés), ha már a 'következtetés' nem jön össze...! :-) Hihetetlen, mennyire primitív vagy...!

Nem értetted meg a konkrétumokat. Teoretikus az egész fölvetésed!

"...akkor te inkább kussolsz és persze hogy nem lennél hülye kirohhani a lakásból és rárontani a tálibokra..."

Nem ezt írtam le. De nem lep meg, hogy képtelen vagy értelmezni, amit írtam. Ez csak az, amit te bele akarsz látni a soraimba, de ezzel én nem kívánok foglalkozni. Mint írtam, sajnos egy nagyon kezdetleges, ostoba, primitív kis hülyegyerek vagy, hozod a tökéletes ellenzéki szintjét. :-) Ez nem az én problémám, hanem a tiéd, az anyádé és a 'zellenzéké'. :-) Engedelmeddel, de ezt velük együtt leszarom.
Üdv: Kamp.

Örömhernyó 2021.08.16. 11:50:31

@birka menet:
Én azt mondom, a nyugat fejezze be a harmadik világ bombázását, politikai manipulációját, segélyezését, migrik befogadását. A kínaiak okosabbak, nem akarnak nation building-be belemerülni, politikai, ideológiai változásokba belemenni idegen országokban, simán üzletet kötnek bárkivel, a tálibokkal is.

A törökök integrációja annyira jól sikerült Németországban, hogy generációk óta ott élő törökök is évente hazautaznak a szülőfalujukba Európan átkelve, leszavaznak egyöntetűen az antidemokratikus Erdogan diktátorra, késelik a kurdokat, örményeket a tünetetéseken (a német rendőrség folyton fel kell hogy vonuljon, ha kurdok vagy örmények szerveznek valami összejövetelt, gyűlést, demonstrációt, mert a németországi törökök mindig megjelennek és brutálisan terrorkodnak), szürke farkasos szélsőnacionalista csoportokat alakítanak.

Az a baj, hogy Nyugaton eljutott odáig a bevándorlás, hogy akkora tömbökben élnek idegenszívű, a nyugattal ellenséges kultúrából származó elemek Franciaországban, Belgiumban, Németországban, Olaszországban, hogy már be se kell illeszkedniük, a nyugati értékrend már nem vonzó, maradhat török, kínai, arab, csecsen, afgán az ember, azzal az értékrenddel, úgy is viszonyul majd a befogadó országhoz, amit a helyi liberáltak is ócsárolnak, hogy mennyire raasszista stb. Így aztán a saját kis közösségében felnőtt migráns fiatal minden sikertelenségének okát a befogadó társadalomban látja, megy vissza a hazájába dzsihádozni, vagy helyben lesz piti bűnöző, majd terrorista. Lásd az összes nyugat-európai iszlámista merénylőt, Jihadi John-t és a többieket.

Lehet, hogy elég lenne a fehér nőknek karnyújtasnyi távolságot tartani a támadóiktól, ahogy azt Köln liberáltagyú polgármestere ajánlotta annak idején. Minek ment oda! Ugye?

Mellesleg dzsámiba (cami) csak török jár, ez a török szó a mecsetre. Németül Moschee.

CoolKoon 2021.08.16. 11:50:45

@Örömhernyó: "A második, harmadik generáció meg megy vissza szülőföldjére dzsihádozni. " - Azért ez se teljesen igaz, mert az Iszlám Állam rohadékjai olyanokat is sikeresen behülyítettek, akik még csak nem is voltak bevándorló hátterűek. Az viszont tény, hogy fel kéne lépni az Európábn megtelepedett dzsihadista fészkek ellen.

citrix 2021.08.16. 11:53:21

Afganisztánnal nem boldogult még a vörös hadsereg se, hiába szállták meg és támogattak egy bábkormányt. Így járt a nyugati világ is, ahogy kivonulnak azonnal visszajöttek a tálibok. És a lakosság menekül... Nekik, ott kell megharcolniuk a saját hazájukért. Miért van az hogy a menekült mindig fiatal szakállas férfi, sose nő akiket állítólag elnyomnak, nem járhatnak iskolába, kényszerházasság és lehet sorolni. Miért nem ők menekülnek? Ha van is közöttük nő az mindig egy nagy pereputtyal jön és éppen várandós a következővel. Hangosak, követelőznek, eszük ágában sincs a békés beilleszkedésre, az ottani problémákat szabadítják rá a nyugati világra. Otthon, saját maguk kell megoldják ha demokráciát és jólétet akarnak. Ha pedig jó nekik a tálib rendszer akkor alkalmazkodjanak hozzá.

CoolKoon 2021.08.16. 11:58:55

@Örömhernyó: "a nyugat fejezze be a harmadik világ bombázását, politikai manipulációját" - Nos igen, Afganisztánban pont azt látjuk, hogy mi ennek a következménye. Amúgy meg ha nem az amerikaiak uralkodnak az ilyen helyeken, akkor azt majd megteszik a kínaiak vagy az oroszok, ergo ugyanaz lenne ott a helyzet.
"A kínaiak okosabbak, (...) simán üzletet kötnek bárkivel, a tálibokkal is." - Ami azt illeti, érik ott már a kínaiaknak is a pofon. Van csőcselék, amivel NEM lehet üzletet kötni, mert nem ért a szóból. De hát csinálják, próbálkozzanak csak. Legfeljebb majd visszaküldik a kínai követek fejét egy szép nagy csomagban Kínába (na nem mintha ez a kínai elvtársakat egy kicsit is megérintené).
"szürke farkasos szélsőnacionalista csoportokat alakítanak" - Mellesleg ezek ellen nagyon keményen fel kéne lépniük, pláne ha ki akarják fogni a szelet az AfD vitorlájából. Az agresszív csőcseléket minden lehetséges módon pusztítani kell, vallásra és nemzetiségre való tekintet nélkül.
"Lehet, hogy elég lenne a fehér nőknek karnyújtasnyi távolságot tartani a támadóiktól, ahogy azt Köln liberáltagyú polgármestere ajánlotta annak idején. Minek ment oda! Ugye?" - Ami azt illeti, a gazdáid is egy ilyen világról álmodnak, csak épp nem iszlamista, hanem keresztény köntösbe bújtatva. Ja meg azzal a különbséggel, hogy míg a muszlim világban a nőknek bútorokkal egyenértékű jogaik vannak, a kenyéradóid "csupán" állatsorban tartanák a nőket. Tényleg mennyivel jobb...

CoolKoon 2021.08.16. 12:06:54

@Diesunddasda: "Nem tudhatjuk, miert nem vedekeztek az afganok." - De azt tudjuk, hogy nem a semmiből bukkantak elő, az elmúlt 20 évből legalább 15-öt kibekkeltek úgy, hogy egyelőre senki sem tudja, ki támogatta őket. Kizárásos alapon a helyiek meg a pakisztáni hadurak jöhetnek szóba.

"Magyarorszagon az analog szitu az lenne, ha a Jobbik meg egy kicsit szelsösegesebbe valna es fegyverrel elfoglalna a varosokat majd Budapestet." - Ha a kormány nem vetné be AZONNAL a hadsereget, akkor Mo-n egy ilyen helyzetből polgárháború lenne. Láttunk erre a történelem során számtalan példát, legutóbb pl. '56-ban, előtte meg 1919-ben. De persze, védd csak tovább a védhetetlent....

Örömhernyó 2021.08.16. 12:29:02

@Diesunddasda: "Nem tudhatjuk, miert nem vedekeztek az afganok. Talan olyanok mint a tul gondoskodo szulök gyerekei. Mivel sosem hagytak oket onalloan cselekedni, nem alakult ki egy egeszseges ontudat bennuk."

Te gondom egy kő alatt éltél az elmúlt évtizedekben vagy nem vagy több 15 évesnél.
Lenézően írsz az afgánokról, gyerekeknek tartod őket, akikben nem alakult ki egészséges öntudat.
Az az igazság, hogy az afgánok öntudatosak, cselekszenek is, de klánokban, törzsekben és iszlám világrendben, jogban, erkölcsben gondolkodnak. Erős a közösségi tudatuk, de nem nyugati értelemben vett nemzetben gondolkodnak. A liberális demokrácia nekik semmit nem jelent. Évezredek óta élnek ott, minden hódítót elpicsáztak eddig, világbirodalmak bicskája tört bele Afganisztánba (cári Oroszország, Brit Birodalom, Szovjetunió, Amerika), nem mondanám, hogy puhány, gyerekes nép. Nagyon is határozott, kemény harcosok.
Ugyanakkor mivel egy törzsi alapú, tradicionális társadalom, a korrupció minden szinte jelen van, ez a szervezőerő, mindenki arra használja a politikai tisztségét, hogy abból jövedelmet szerezzen, számukra ez természetes, nekik ez nem elítélendő, a perben a döntőbíró törzsi tanács tagjainak adni kell ajándékot stb.

Az a baj, hogy egy tradicionális társadalmomból akartak egy nyugati értelemben vett nemzetet alakítani az amerikai hódítók, hatalomra emeltek egy bábkormányt, ami maga se hitt ebben a célban, de persze felmarkolta a nyugati támogatást, segélyeket, helytartóként kiszolgálta a nyugati hatalmakat, de az afgánok sose fogadták el a bábkormányt. Hamid Karzai, a korábbi elnök talán a világ legkorruptabb politikusa volt, számára az elnökség az amerikai segélyek lecsapolását jelentette. Afganisztánban nincs piaca a nyugati demokráciának.

Amit írsz, hogy sose hagyták őket önállóan cselekedni, az egyszerűen hazugság. Az afgánok mindig önállóan cselekedtek, klánokban, saját érdekük szerint. Ezért nincs is náluk afgán nemzet. Értelmezhetetlen ez a fogalom számukra, egy hazarában, egy pashto-ban, egy tádzsikban semmi közös nincs és sose lesz. Más nyelv, más törzs, más bőrszín. A hazara Iránnal szimpatizál, a tádzsik Tádzsikisztánnal, a pashto pedig Pakisztánban élő rokonaival.

A külföldiek által támogatott bábkormányokat az öntudatos afgán ember lerázza magáról. Bukott a szovjetek bábkormánya a mujehedeen-nel szemben, most bukik az amerikaiak által felállított bábkormány is az afgán nép iszlám mozgalmával szemben.

Az egy alapvető, de a te balliberális értékrended miatt érthető tévképzet, hogy most valami olyan történik a tálib visszarendeződés alatt, amit az afgán emberek nem akarnak, ami tőlük idegen. Valójában az afgánok többsége nem ellenzi a tálib uralmat (a tálibok alatt nagyobb volt a közbiztonság, nem volt akkora korrupció, tiltották az afgán kultúrával ellentétes kicsapongásokat), de ha ellenzi is az átlag afgánok egy része a tálib uralmat, akkor se liberális demokráciát akar helyette, hanem törzse, klánja védelme, uralma alatt akar élni. A világi, nyugati demokrácia ott nem kelendő ideológia. Lehet tálib központosított hatalom vagy klánok decentralizált uralma. Ez a két lehetőség van, nyugati liberális demokráciára nincs igény.

Azoknak az afgánoknak a száma, akik tudják, ismerik és kívánják a nyugati demokráciát, harcolnának érte, maroknyi.

Még egyszer: ne merészeld lenézni és öntudatlan gyereknek beállítani az afgánokat. Birodalmak temetője az az ország, nem véletlenül. Mindenki, aki meg akarta hódítani belebukott, mert az afgánok ellenálltak. Most az amerikai birodalom bukott el ott. Az afgánok pedig visszarendeződnek évezredes törzsi társadalmukba és iszlám jogrendjükbe.

Örömhernyó 2021.08.16. 12:51:18

@CoolKoon: Kenyéradóim ázsiaiak, nem Magyarországon élek, a 2000-es évek óta nem szavaztam Magyarországon. Jellemző rád, hogy személyeskedsz, de még ez se talált be. De azt azért látni kellene, hogy Magyarországon nem hogy dolgozhatnak, tanulhatnak a nők, de egyenesen muszáj nekik, ha meg akarnak élni. Annyi női miniszter vagy államtitkár, amennyi Orbán alatt volt és van, sose volt Magyarországon. A keresztény nyomulás nem szimpatikus, ellenzem. De azért Magyarországon jobboldali, vezető politikusnők is járhatnak picsanadrágban, bikiniben, karriert építhetnek.
Magyarország nem az ígéret földje, de azért Afganisztánnal össze se lehet vetni.

A kölni polgármester egy liberális nő volt, ő javasolta, hogy a nők tartsanak karnyújtásnyi távolságot a támadóktól, erre te elkezdesz itt a jelenlegi magyar kormány ellen szájalni, hogy állati sorsot szánnak a nőknek. Holott a magyar társadalom pont hogy elítélte a nők migránsok általi zaklatását. Akik az erőszakoló migránsokat foggal-körömmel védték, azok a német liberálisok, szocdemek és zöldek voltak.

A kínaiak nem akarnak politikai vonalon változást erőltetni sehol. Mindenütt bizniszelnek és ez pont jó a tálibokbak, hisz nemzetközileg el lesznek ismerve, lesz egy kis gazdasági fejlődés ott, a kínaiak Afrikában is bőkezűen osztogatják az ajándékokat, eddig sehol se sültek fel ezzel. Amerika meg szügyig eladósodott a 20 évnyi afganisztáni háborúzással. Szerintem a kínai stratégia szerencsésebb mindenkinek.

@birka menet: A törökök a meghódított férfiakat leölték vagy rabszolgának elvitték, a nőket elhurcoltak rabszolgának vagy háremekbe. Magyarországról elvitték az embereket, ezért néptelenedett el az Alföld. Az elhurcolt magyar nők aztán török férfiaknak szültek gyerekeket, de akkor már a birodalom központjában éltek. A gyerek török lett, az ottomán birodalom nem volt tekintettel a származásra, bárkiből lehetett török. Ezért rengeteg töröknek vannak görög, bosnyák, szerb, horvát, magyar, román, bolgár, lengyel, ukrán, orosz ősei pont ezért. Számos szerb, albán, bosnyák, magyar származású ottomán birodalmi vezető, hadvezér volt pont emiatt. Őket vagy elhurcolt rabnő szülte, vagy gyerekként rabolták el a törökök és a birodalmi adminisztrációban futottak be karriert.
Eleve az, hogy a mai törökök közt sok a kékszemű, szőke hajú, az annak "köszönhető", hogy rengeteg szláv, balkáni, magyar nőt hurcoltak el az birdalom magterületére.

Örömhernyó 2021.08.16. 13:08:06

@Diesunddasda: a Jobbiknak alig van támogatottsága, örülhetnek, ha egy-két polgármestert tudnak adni, nincsenek fegyvereik, Magyarországon senkinek nincsenek fegyverei, csak az állami erőszakszervezeteknek. Afganisztánban (és Irakban, Szíriában, valamknt Pakisztán törzsi területein) minden háztartásban van gépkarabély. Picit egyszerűbb egy felkelést kirobbantani.
Magyarországon nyugati típusú demokrácia van, az állam büntetőhatalma megkérdőjelezhetetlen, az állami erőszakszervezetek az egyedüli fegyveres erők. Teljesen elképzelhetetlen, hogy egy politikai párt olyan módon terjeszkedjen területeket elfoglalva, mint a tálibok Afganisztánban. A Jobbik feleannyira se radikális, mint pár éve, pont hogy a néppártosodás útján vannak. Még a szomszédos országok szélsőjobbos pártjai is sokkal nagyobb fegyveres csapatot tudnának felállítani, ugyanis a szlovakoknál, osztrákoknál szabad a fegyvertartás. De az egész egy rossz ötlet, hisz Európának azon a felén nincs esély még egy falut se fegyveresen elfoglalni és megtartani, nem beszélve az országos politikai hatalomról.

A táliboknak Afganisztánban ezerszer nagyobb a támogatottsága, mint a Jobbiknak Magyarországon. Úgy mondanám inkább, hogy a táliboknak van támogatottsága, a Jobbiknak meg nincs, még a nemzeti jobboldalon is elaprózottak a szavazatok (Mi Hazánk vagy mi a másik gittegylet neve). A tálibokat az afgánok jó része támogatja, aki elutasítja őket, az se demokráciát akar, hanem a helyi klán, hadúr, törzs hatalmát támogatja.

Afganisztánban eleve nincs olyan központi kormány és intézményrendszer, mint Magyarországon. Akik a tálibok uralmát elutasítják, azok se a központi bábkormányt támogatják, hanem a klánokat. A klánok a decentralizált helyi hatalom letételményesei, a tálibok meg központosítottabb, iszlámon alapuló államot akarnak. Nincs olyan afgán Kabulon kívül, aki a központi kormányt akará viszontlátni. Eleve évek óta a központi kormány sehol máshol nem volt jelen, mint pár nagyvárosban és Kabulban. Mindenhol a vidéken a helyi klánok szervezték az életet, máshol meg a tálibok. Ez a realitás.

desw 2021.08.16. 13:11:52

@Diesunddasda:

"milyen idiota kerdes. Szerencsere nem magyarorszagon elek. Svajcban elek, ahol a 2015-os menekültvalsag idejen tapasztaltam, hogy svajciak jelentkeztek a hatosagoknal, hogy naluk van hely, ök tudnak menekülteket befogadni. Nyilvan neked ez nem peldaerteku, mert meg kicsit fejletlenebb vagy. "

Mintha nem válaszoltál volna a kérdésemre. Szóval akkor hány menekültet fogadtál be? Ha a bezzeg Svejcban élsz, akkor biztos többet is, ugye??

Rodney_2 2021.08.16. 13:16:53

@belekotty: Hát akkor izé hogy is van ez a "Nyugaton minden jobb és Magyarországon nyomor van mert Lölöék ellopják az EUs pénzeket" című ellenzéki agyhalál??
Ha ennek a baromnak lenne agya, akkor a legnagyobb fideszesnek kellene lennie :))) Persze lehet, hogy nagyon fontos neki, hogy minden hétvégén legyen Pride, stb... Na majd ha győz az ellenzék és a progresszív adót hozzávágják, akkor kicsit felokosodik :)

Rodney_2 2021.08.16. 13:21:39

@desw: Megnézném azokat a "svájciakat". Nekem még a szóban ezerrel migráncsoló Zürichben élő zsidó ismerősöm se jelentkezett egyetlen migráncsért sem, pedig 5 szobás lakásban laknak négyen, befért volna egy 10 fős család valamelyik szobába.
Nyilván ezek a "svájciak" ugyanazok akik feljelentik a szonszédot ha a kocsija 3 cm-t kilóg a neki felfestett parkolóhelyről és úgy népszavaztak, hogy Svájcban ne lehessen minaretet építeni.

Rodney_2 2021.08.16. 13:42:23

Javaslom az összes Magyarországon tevékenykedő Soros-ügynöknek (NGOk, CEU környéke), hogy települjenek át Afganisztánba. Ott sokkal nagyobb szükség lesz most ilyen felvilágosult emberekre akik buzulást, női kvótákat és egyéb okosságokat propagálnak. És maradjanak is ott legalább az első kabuli Pride-ig.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.16. 13:49:18

@Rodney_2: Hülyegyerek! Engem multik fizetnek, akik Lölöt még a parkolójukba sem engednék be szemetet söpörni. Különben ha olvasnál én is utálom a Pride-ot, ellenzem a bevándorlást, maradjanak otthon a picsában. Továbbá ha lenne eszed, akkor látnád hogy GDP arányosan ugyanannyit adózunk csak másképp húznak le, te meg beveszed a maszlagot hogy kevesebbet adózol.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.16. 13:51:42

@Rodney_2: Látom ez Pride nagyon mozgatja a fantáziád? Most te fogsz seggtáncolni matyi helyett? birca várja az új DVD-t, ami a Pegazussal lelopott, a mobiltelefonokkal készült ratyi videókból lesz összevágva egyenesen Szájer számára.

odamondó 2021.08.16. 14:08:15

@A Joda visszatér: @Örömhernyó: persze. Adolf Hitlert is demokratikusan választották.Amúgy Stockholm szindrómából nehéz kigyógyulni.

A Joda visszatér 2021.08.16. 14:10:35

@Péter 2: A poszter szerint különbséget kell tenni aszerint, hogy a térségben, ahonnan menekülnek, fegyvert fogtak e az agresszor ellen vagy sem. Szted meg nem kell eszerint különbséget tenni. Sztem se. Leszarom, hogy harcolt e ott vagy sem. Nem kell ilyen tömegben fiatal muzulmán férfiakat beengedni Európába, és pont.

A Joda visszatér 2021.08.16. 14:13:32

@odamondó: Apró különbség, hogy ott megszüntettek minden más politikai erőt az NSDAP-n kívül, míg nálunk számos ellenzéki párt van komoly médiatámogatottsággal a háta mögött. Ja, és négy évente választások vannak. A következőt pedig ugye épp készültök megnyerni.;)

Kampfer 2021.08.16. 14:22:34

@odamondó: "Adolf Hitlert is demokratikusan választották.Amúgy Stockholm szindrómából nehéz kigyógyulni."

És folytatja... :D Te tényleg egy ostoba gyökér vagy! A '33-as választást követő három évet már egy ellenzéki párt sem nagyon érte meg. Ellenzékiek és buzik tízezrei ugrottak hirtelen lágerekbe, tűntek el vagy menekültek, ha tudtak.
Nos, ha az analógiád igaz volna, akkor itt már a fajtád utolsó képviselőit is törölték volna a népességnyilvántartóban, nem készülődne egy ellenzéki foshegy épp 'előválasztást' tartani, hogy jövőre elhozza nekünk a liberális, sokszínű, szivárványos és migribarát, 'ajrópéer' kánaánt! De valamiért itt most épp választásokra készülődtök, épp naponta tucatnyi blogon bukik meg a 'patásorbán' és épp azon szorgoskodtok, hogy lehetőleg a meteoreső is Orbánékat üsse! Ahogy erre @A Joda visszatér: társunk is utalt. Már bocsi, de én itt qrvára nem látok analógiát! Az nem lehet, hogy egyszerűen csak ostoba vagy???
Szerintem pedig éppen ez a helyzet.
Kamp.

András Kató 2021.08.16. 14:24:12

Magam sem mondhattam volna szebben.

Azok a népek amelyek több ezer év alatt sem voltak képesek valódi, tömegbázissal rendelkező demokráciát kiépíteni megérdeik a sorsukat.

A tálibok afgánok. A nép termelte ki őket.
Több tízmillió ember hagyta hogy megerősödjenek.
Utána meg sírnak.

Valójában ezeknek a népeknek soha nem volt igényük demokráciára.
Soha nem mentek ki tüntetni milliók az embertelen rendszerük ellen.
Az egyének felelőssége is ez.

Háromezer éve ugyanígy éltek.
A nők tenyészállatok, a gyerek harcos lesz vagy pap vagy tenyészállat.
Ezt választották.

Soha nem alakult ki ott parlamentáris demokrácia, pedig volt idejük rá.
Nem ment végbe semmilyen reformáció, forradalom.

Mert nem volt még a kritikus tömeg hozzá. Nem volt elég ember aki akarta is volna.
Nem volt rá igény sem individuális, sem kollektív szinten.

Az emberek nem tettek semmit érte évezredeken át - a hagyományok rabságában élnek még ma is.

A hagyományokat pedig ők hozták létre.
Az afgán nép.

Ugyanez igaz minden nyomorban tengődő Ázsiai, Afrikai országról.

Mindenkinek olyan politikusai vannak amilyet megérdemel, amilyet megenged hatalomhoz jutni.

Ez több ezer év terméke. A nép életben tartotta az iszlámot. Az iszlám kitermelte a tálibokat. A tálibok pusztítják a népet.

A nép a probléma, az iszlám a probléma - a tálibok csak a tünet!

Nem azt mondom hogy rohanjanak ki az utcára alsógatyában tálibot ölni, két kisgyerekkel a hónuk alatt.
Már késő, semmi esélyük.

Én az elmúlt több ezer évről beszélek!
Lóf@$zt nem tettek magukért!

Vagyis hogy de, tettek: ezt.
Ezt tették magukkal.
Mint oly sok más nép amely szenved önmagától.

Kívülről nem, csak belülről lehet demokráciát építeni.
Minőségi emberanyagból lehet csak minőségi társadalmat építeni.

Szarból nem lehet várat...

Ez az amit nem ért a Nyugat.

A Joda visszatér 2021.08.16. 14:28:50

@desw: Hát igen..könnyű az Aczél bácsitól a Budán meg a Belvárosban kapott kecóból lemenni jóemberkedni a skandinávok közé pár órára. Tessék odaköltözni egy hónapra!

Boldeone Bull 2021.08.16. 14:30:36

@Örömhernyó:

Szinte semmivel nem értek egyet , néhányat gondolatra válaszolnák:

Az az igazság, hogy az afgánok öntudatosak, cselekszenek is, de klánokban, törzsekben és iszlám világrendben, jogban, erkölcsben gondolkodnak."

Ez egy bullshit, szélsőséges erkölcsi relativizmus, mi szerint nem létezik jó vagy rossz, minden egy adott kultúrán belül értelmezhető csak.. Így akkor elfogadható a pápuák emberevő gyakorlata is, mert az a "kultúra része "??

Ugyan, miféle jogról és erkölcsről beszélünk?
- az önkényesen , erőszakkal alkalmazott saría jogról? amely alapján keresztényeket és hindukat fejeztek le?
- miféle erkölcs az, amely megengedi hogy nőket erőszakkal elraboljanak a családjuktól majd megőszakolja a fél falka ??

Ez nem erkölcs és nem jog vagy vallás, hanem ördögi kultusz, amit el kell pusztítani a felvilágosult világnak!

"Az egy alapvető, de a te balliberális értékrended miatt érthető tévképzet, hogy most valami olyan történik a tálib visszarendeződés alatt, amit az afgán emberek nem akarnak, ami tőlük idegen. Valójában az afgánok többsége nem ellenzi a tálib uralmat"

NEM. A városokban élők többsége ellenzi a tálib rémuralmat , a falvakban élők meg nem mernek az embereket erőszakkal fenyegető hordákkal szembeszállni
20 év eltelt, a városokban főként Kabulban egy kicsi fejlődés volt:
a nők járhattak iskolába, dolgozhattak, voltak sportrendezvények , zene, valamennyi béke ....
Ott voltak a nyugati segélyszervezetek, akik sok embernek, nőnek adtak munkát
A kormány korrupt volt , de a társadalom sokkal nagyobb szabadságot élvezett , mint a Tálib rémuralom alatt!
Nem véletlenül menekül Kabulból szinte mindenki a tálibok elől , akinek van egy kis anyagi forrása és az értelmiség 99%-a el fogja hagyni a tálib poklot!

A tálibok primitív , tanulatlan vidéki , pastu suhancok akik mindenféle morált nélkülöznek. Nekik az "iszlám jogrend " csak arra kell , hogy erőszakkal nőt szerezzenek maguknak .. A tálibok tulajdonképpen egy fanatizált , tesztoszterontól fűtött rablóbanda , akik nem tisztelnek semmit és senkit azok akik pedig leültek velük egyezkedni , komplett idióták voltak .
Trump és Biden is óriásit hibázott, hiszen hiába vonultak ki, hamarosan egy olyan iszlám-terror állam születik , ahonnan az egész világot terrorizálni fogják! Vérszemet kapott a terrorizmus, látván Biden ügyetlenkedését
Egy pár hétig a tálibok viselkedni fognak, amíg el nem dől, hogy nemzetközi erő nem avatkozik be, de után indul újra a rémuralom, utcai lefejezések, korbácsolás, az egyetemekről és a munkahelyekről a nők elkergetése, stb
...és újabb humanitárius katasztrófa :
akár milliók is elindulhatnak Európa felé, a világ terrorizmus pedig új szinten aktivizálódhat , hiszen a világ " megengedte " nekik..
Egy szó mint száz: minden eddigieknél nagyobb katasztrófa jön , köszönhetően az elhibázott kivonulásnak az elrontott politikának!

Boldeone Bull 2021.08.16. 14:39:47

@András Kató: Ez több ezer év terméke. A nép életben tartotta az iszlámot. Az iszlám kitermelte a tálibokat. A tálibok pusztítják a népet."

kívülről nem, csak belülről lehet demokráciát építeni.
Minőségi emberanyagból lehet csak minőségi társadalmat építeni."

Teljes mértékben egyetértek , csak annyit tennék hozzá, hogy Kabulban és városokban a lakosság jelentős része megpróbált valahogy kikeveredni ebből az évezredes elmaradottságból, most pont őket - a tanult , polgári rétegeket- fogja a legrosszabbul érinteni a Talib rémuralom . Ha pedig ők is elmenekülnek, akkor nem 500 ,hanem 1000 évvel lesz ez az "állam" elmaradva a világtól...

A Joda visszatér 2021.08.16. 14:49:29

@Örömhernyó: Nyilván..Én őket megértem. Azokat nem értem meg, akik ezt hagyni akarják nekik. Hogy valójában egyfajta ostoba önfeladó jóindulat, vagy nagyon is tudatos destruktív szándék vezérli őket, azt nem tudom...

Medgar 2021.08.16. 15:09:21

@Diesunddasda: nevetséges a feltételezés, hogy mindenkinek a saját haszájában kéne tenni a saját szabadságáért? Fura vagy.

chrisred 2021.08.16. 15:10:41

Vagyis a magyar nép sem érdemel demokráciát, mert nagyjából úgy tízezren álltak az orsz tankok elé 56-ban?

Medgar 2021.08.16. 15:14:09

@Boldeone Bull: "Ez egy bullshit, szélsőséges erkölcsi relativizmus, mi szerint nem létezik jó vagy rossz, minden egy adott kultúrán belül értelmezhető csak.. Így akkor elfogadható a pápuák emberevő gyakorlata is, mert az a "kultúra része "??"

Nem kell elfogadnod, kevés vagy hozzá...

Örömhernyó 2021.08.16. 15:15:17

@Boldeone Bull: Az amerikai hegemóniat éltető, neocon war hawk-ok szólamait fújod, ami szerint mindenhol (is) be kell avatkozni, ahol nem pontosan az amerikai liberáltak szerint mennek a dolgok.

Alapvető hazugságokkal van tele a hozzászólasod.

"miféle erkölcs az, amely megengedi hogy nőket erőszakkal elraboljanak a családjuktól majd megőszakolja a fél falka" - A tálibok pont nem ezt képviselik. A tálibok szigorú saria szerint élnek és gyakorolják a hatalmat.
Alapvetően szándékosan keversz dolgokat.
Az afgan klánok, hadural termelték az ópiumot, gyakorolták a nőrablást, a hadurak csapatai és még a központi kormány katonái is gyakorolták a bacha bazi intézményét, miszerint a harcosaik tartottak fiúkat szexrabszolgaként.
Ezeket a tálibok mind tiltották! A tálibok alatt lezuhant az ópiumtermelés!
Félreértés ne essék, én nem akarok tálib uralom alatt élni, DE az afgan vidék számára a tálib uralom ismerősebb, kevésbé idegen volt, mint az amerikai támogatással felálló kabuli bábkormány tevékenysége. Mondhatni a hagyományos afgán ember értékrendje közelebb áll a tálibokhoz. De ha választhatna, akkor leginkább a klánja vezetése alatt élne. A központi kormány hatalma sose terjedt túl Kabul és pár nagyobb város közvetlen környezetén.

"Egy pár hétig a tálibok viselkedni fognak" - Nem pubika. A tálibok pár hétig leszámolnak az eddigi ellenségeikkel és lesznek kivégzések, majd később normalizálódik a helyzet, jön a kínai tőke és a tálibok egy saria alapú államot építenek.

A saria jogról alkotott elképzeléseid ködösek. Nem önkényesen alkalmazzák, a kompromisszum a cél a peres felek közt. Afganisztánban vagy a törzsi tanács döntött eddig (ajándékokkal megvesztetetett vezetők) vagy a saria alapján a tálibok. A központi kormány bírósági rendszere nem is létezett szinte, azt hinni, hogy eddig Afganisztánban volt egy európai jellegű bírósági rendszer, elég naiv dolog.
Afganisztánban eddig a legtöbb területen nem volt állami igazságszolgáltatás (Kabulban esetleg), vagy azt a törzsi, klán vezetők végezték vidéken, vagy saria alapján a tálibok. Az afgánoktól ez a felállás nem idegen.

Be kellene fejezni Afganisztán megszállását, át kell adni az országot a népnek.

Afganisztánban nem a nyugat talpát nyaló korrupt bábkormányt kellett volna támogatni, hanem a törzseket, nem egy nemzetbe kényszeríteni a különféle klánokat, hanem hagyni őket a saját területükön uralkodni. Ugyanis a tálibok ellen nem a központi kormány, hanem a helyi törzsi milíciák vették fel sikeresen a harcot. Csak hát az amerikaiknak a nation building volt a jelszó, hiába arrafelé a nation, a nemzet egy értelmezhetetlen fogalom.

Végül a tálibokról tudni kell, hogy pastu etnikumú emberek zömmel. Ezért kellett volna felosztani az országot törzsekre, a hazara, tádzsik kormányozta volna a saját országát, a pastu meg úgyis Pakisztánhoz húzott volna. Most az egész ország a pastu/tálib/pakisztáni klikk kezeibe kerül.

Egy a lényeg, amit 20 év alatt nem sikerült megoldani és egy hónap alatt szétesett, azt nem kellene erőltetni. Afganisztán megszállása destabilizálta, eladósította a nyugati országokat, Amerika pozíciója megingott a nemzetközi küzdőtéren, Kína szépen üzleti ajánlatokkal besétál most Afganisztánba és az amerikaiaknak még a défunokáik is ennek a háborúnak a költségeit fogjak nyögni.

Fukuyama tévedett és az ő nyugati felsőbbrendűséget hirdető hagymázas víziója miatt mentek bele az amerikaiak ezekbe a rezsimváltásokba, háborúkba, színes forradalmakba. A Szovjetunió bukása után kialakult hatalmi vákuumban Amerika sorra indította a hódító háborúkat demokráciaexport égisze alatt. Az elmúlt 30 év durvább volt konfliktusok szempontjából, mint a hidegháború. Mert a hidegháborúban volt kockázata egy beavatkozásnak, a szovjetek hanyatlásával ez a kockázat megszűnt. Amerika neocon war hawk politikusai és a military-industrial complex elszabadultak.
Ennek talán most vége, Amerika végre a belső bajaival lesz elfoglalva, ahelyett, hogy harmadik világbeli országokban randalírozik.

Kampfer 2021.08.16. 15:16:06

@chrisred: Ostoba vagy. Az a 10000 ember csak összehozott egy kormányt, ami november 4-ig működött, majd katonailag vereséget szenvedett. Amit nem értesz az az, hogy ettől még a társadalomnak volt igénye egy másfajta berendezkedésre, amit végül vegy adott történelmi szituációban elért. Az afgán társadalomban jelenleg nem ez a helyzet. Ha majd magának a társadalomnak lesz igénye egy más jellegű berendezkedésre és ezt kivívja valamilyen úton, akkor ott is adott lesz ennek a legalapvetőbb feltétele. Vagyis az egyes emberekben, össztársadalmi szinten lesz igény a változásra és azért hajlandó áldozni is. A párhuzamod nevetséges, csak egy kevésbé durva 'magyarozás', mint amit a többi szélballiba itt előadott ma.
Kamp.

Örömhernyó 2021.08.16. 15:29:18

@Boldeone Bull: Ne feledd, az ilyen tradicionális társadalmak hosszú távon nagy túlélők. Szerinted 1000 éves elmaradottságban élnek, de van családonként 8 gyerekük, övék lesz a jövő. Nyugaton hanyatlik a népesség, öreszik a társadalom. Az, hogy az afgán átlagember egy motorkerékpárral jár és nem Tesla autóval, hogy a földjét műveli és nem egy multi irodájában mered Excel táblázatra, az a világ jövője szempontjából mellékes.

@chrisred: A magyar nép küzdött, elbukott, a szovjetek és csatlósaik megbosszulták a felkelést. 40 év szocializmust kaptak a magyarok. Ennyi. Magyarok vezették a magyarok elnyomását, de ebben is kiütközött a magyar jellem, ugyanis a leglazább diktatúrát építették fel 56 után Magyarországon. Közben az albán, román, lengyel, csehszlovák, bolgár, német szocializmus rosszabb körülményeket, nagyobb elnyomást hozott az adott népeknek, mint a magyar szocializmus a magyaroknak. Pedig a magyarokat bünetették '56 miatt! A szovjet emberek meg még rosszabbul éltek.
Ebből csak azt akarom kihozni, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen talajra hullik egy ideológia. A magyarok "kreativitása", összekacsintó, mutyizó, kuruckodó, a hatalmat kijátszó hozzáállása valamennyire élhetővé tette a szocializmust is. Közben azért a környéken voltak rosszabb sorsú népek, akik annak ellenére éltek nagyobb elnyomásban, hogy náluk még 56-hoz hasonló felfordulás se volt.

Ami a jelenlegi kormányzatot illeti, az tükrözi a magyar mentalitást, a többségnek megfelel, nyerik a választásokat. A magyarok ilyen vezetőt választottak, ezt el kell fogadni. Majd ha változtatni akarnak, akkor változtatnak.

Mindenesetre a magyar kormánynak legalább van valami legitimációja, az afgán kormányt meg maguk az afgánok se fogadták el.

Minden nép olyan kormányt kap, amilyet megérdemel. Az afgánok sose voltak demokraták, nem is nemzeti, hanem törzsi keretekben gondoltak. Nem kellene meglepődni, hogy senkit se érdekelt a kormány elsöprése.

chrisred 2021.08.16. 15:39:35

@Örömhernyó: Érdekes tálalás, a magyarokat nem büntették a legvidámabb barakkal, hanem megvesztegették.Amit ők pár hőzöngő kivételével el is fogadtak demokrácia helyett.

Örömhernyó 2021.08.16. 15:46:34

@chrisred: A magyar nép a szovjetek ellen bukott el. Nyilván nem érdemelt demokráciát, az USA se sietett a segítségére, senki nem volt érdekelt a magyarok szabadságában nemzetközi szinten. A magyarok akartak, de képtelenek voltak nyerni a szovjetek ellen. Ami viszont az afgán helyzettel összevethető, az az, hogy a helyi kommunista fegyveres erőket (ÁVH) elverték a magyar felkelők, tehát megnyerték a harc első felét. Ez azzal lenne analóg, mintha az afgán demokraták elverték volna a tálibokat.
Aztán a magyar forradalmárokat legyőzt az idegen hatalom. Az afgánok meg most más afgánok (tálibok) ellen szenvedtek vereséget. Hatalmas különbség!
20 év amerikai tamogatást után se volt életképest afgán demokratikus kormányzat. Ha 1945-ben az amerikaiak szállják meg Magyarországot és építenek fel 11 év alatt egy államot, haderőt, demokráciát, akkor a kommunistáknak semmi esélye nem lett volna.
Ez a különbség az afgán és az 56-os magyar helyzet közt.
Az afgánok 20 éven át kapták az amerikai pénzügyi, hadianyag, kiképzés támogatásokat. És ezután egy afgán radikális iszálmista népi mozgalom elsöpri a demokratikus kormányt. Az afgán hadsereg átáll a tálibok oldalára.

'56-ban a magyarok 11 éve éltek szovjet megszállás alatt, a szovjetek kiépítették a kommunista rendszert, felszerelték a komcsi ÁVH-t, hadsereget. És ennek ellenére egy demokratikus népi forradalom elsöpörte pár nap alatt a kommunistákat, a szovjetek kivonultak. A magyarok győztek.
Aztán az amerikaiak nem jöttek segíteni, a szuezi válság lekötötte a világ figyelmét, a szovjetek meg tankhadosztályokkal és harci repülőkket bevették Budapestet jelentős veszteségeket szenvedve. Ezzel szemben az afgánok 20 év amerikai támogatás és kiképzés után bukták a demokráciát egy szedett-vedett, papucsos tálib mozgalommal szemben, aminek se tankja, se légiereje nincs.

Let that sink in

Nyilván a magyarok kaptak a nyakukba diktatúrát még 35 évre 56 után. Ennek ellenére az első pár év megtorlásai után az egyik leenyhébb kommunista diktatúrává alakult a rendszer. Mert a magyarok ilyenné tették, trükközték. Közben a kommunizmust a koreaiak a saját népükkel szembeni legdurvább elnyomássá tették. A lengyel komcsik is durvábban bántak a lengyelekkel, a kelet-német rendszer se volt egy vidám hely. Szóval a legdurvább ideológia is átszűrődik a helyi lakosság mentalitásán, hagyományain, hozzáállásán. Ha Magyarországon lenne tálib uralom, az is egy vicc lenne az afgán verzióhoz képest. Mert a magyarok kiherélnék azt az ideológiát is, ügyeskedés menne és a hatalom szemet húnyna. Mert a magyar ilyen c*gány nép.

chrisred 2021.08.16. 15:51:34

@Örömhernyó: Mármint a posztoló véleménye szerint nem érdemelt demokráciát, mert nem állt ki a tankok elé. Az ÁVH és a tálib mozgalom összevetése már csak a létszámkülönbség miatt sem vethető össze.

Kampfer 2021.08.16. 15:54:02

@chrisred: Elég nyilvánvaló a hungarofóbiád ezzel a folytonos 'magyarozásoddal'! @Örömhernyó: társunk tökéletesen összeszedte azokat a részleteket, amelyeket én csak elnagyolva érintettem. Ha ezt sem érted, akkor nincs is értelme ezzel a témakörrel foglalkoznod. De szerintem nem ez a helyzet! Szerintem te továbbra is pontosan érted mindazt, amiről írtunk neked, de sokkal jobban tud esni, ha ismét 'magyarozhatsz' egyet! Igaz? :-) Szánalmas...
Kamp.

Örömhernyó 2021.08.16. 15:59:00

@chrisred: A demokrácia a szovjet fehyverek árnyékában nem volt realitás, miután Amerika pár rádióüzenetes bíztatáson kívül semmi segítséget nem küldött. Anyámék kaptak Hitler-szalonnát vöröskeresztes csomagban. Ennyikeh.

A magyarországi komcsi vezetés belátta, hogy a leszámolas után nem lehet úgy elnyomni a magyarokat, mint addig. Ezért egy szabadabb, vidámabb barakkot építettek. Ez volt a jutalma a harcnak, az áldozatoknak. A demokrácia abban a pillanatban nem volt realitás, de hogy november 4-re újjáalakult egy csomó párt, azt mutatja, hogy a magyarok akartak demokráciát. Csak hát senki más nem akarta az atomháborút kockáztatni ezért nyugaton.

A magyarok 11 év kemény szovejet megszállás, komcsi titkosrendőrség, karhatalmisták ellen felkelve érték el, amit elértek. Bármilyen korlátozott volt a siker és tartott egy hétig. A felkelőknek nem volt amerikai segítsége, nem volt kiképzés, hadianyag ellátás, nem volt semmi és nem papucsos, tanulatlan ellenség ellen harcoltak, hanem szovjet tank hadosztályok és sugarhajtású repülőgépek ellen.
Az afgán kormány és amerikaiak által felszerelt hadserege 20 év amerikai támogatással a hátuk mögött bukott meg 1 hét alatt egy papucsos, légierő és tankok nélkül harcoló tálib felkeléssel szemben.

Nem tudom érzed-e a különbséget és belátod-e, hogy miért nem lehet a két helyzetet összevetni.

Ha az afgánok olyan lazán állnának hozzá a tálib rendszerhez, mint a magyarok a kommunizmushoz, akkor szerintem még élhető város is lenne az országuk. Lennének saria bíróságok, de érvényesülnek az aki nincs ellenübk, az velünk van elve... Ahogy Magyarországon is lehetett hosszú haja meg farmernadrágja a fiatalnak, csak tiszta legyen és legyen bele él vasalva.

Ezért roppant fontos, hogy egy ideológia milyen táptalajra hullik. Ugyanabból az ideológiából két nép teljesen eltérő dolgot hozhat ki.

A Joda visszatér 2021.08.16. 16:04:18

@chrisred: Nálunk lehetett volna demokrácia. Az afgánoknál nem lehet , mert egyszerűen nem az a kultúra. Ami most történik, az a kényszeres amerikai demokráciaexport újabb kudarca.

index.hu/velemeny/2021/08/16/a-nyugat-saigon-pillanata-kabulban/

"Sokan megírták már régen, 2007-ben magam is, hogy Afganisztán (és Irak) stabilizálása és demokratizálása a Nyugat számára lehetetlen küldetés. Túl nagy, túl összetett, túl idegen országok ezek. Valós, tartós békét még az európai, elég jó infrastruktúrájú és kevesebb mint kétmilliós Koszovóban, vagy a hárommilliós Boszniában sem sikerült a nyugati beavatkozásoknak teremtenie. Csak tűzszünetet és két olyan államot, amit csupán a külső nyomás tart egyben. A közel negyvenmilliós Afganisztán területe majdnem hetvenszer akkora, mint Koszovóé. Hogyan gondolhatta bárki, hogy egy olyan, a helyi kultúrából kinőtt, a lakosság jelentős része által támogatott, a törzsi törvényeken és fanatikus vallási tanokon alapuló szervezetet, mint a tálibok, meg lehet békíteni, vagy fel lehet számolni?"

Indriq 2021.08.16. 16:06:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
"Annak idején az szovjetek minden afgán kommunistának felajánlották a menedékjogot a SZU-ban, a kivonuláskor. Amerika is megtetette volna ezt, nem tették meg. Jellemző."

erről pls link valami hitelesebb forrást

Örömhernyó 2021.08.16. 16:07:06

@chrisred: ÁVH plusz a komcsi magyar hadsereg, plusz rendőrség? Nagyobb létszámú és jobban felszerelt volt, mint a tálibok Afganisztánban. De az a különbség, hogy a magyar honvédség jó része átállt a felkelől oldalára. Afganisztánban meg a hadsereg átáll a közeledő tálibok oldalára.

A magyarok egy mínuszos helyzetből majdnem győztek 56-ban, ha nincsenek a szovjetek, nyer a demokrácia. A magyar komcsi fegyvereseket elsöpörték a forradalmárok.
Az afgán kormányerők meg egy 20 éve tartó amerikai kiképzés, felszerelés, tanácsadás után voltak képesek egy hét alatt összeomlani a papucsos tálibokkal szemben. És állnak át az afgán katonák, ahol csak tudnak.

Tudom, hogy te mindenáron gecimagyarozni akarsz, de szerintem mindenki látja, hogy mi a helyzet. Te is. Csak nem ismerheted be, mert szembemenne a világnézeteddel.

Indriq 2021.08.16. 16:12:04

@Rodney_2: erről az egyetemi oktatós/kendős kirobbantó okról te is mutass valami hitelesebb forrást

Indriq 2021.08.16. 16:14:30

@Örömhernyó:
"Az afgánok 20 éven át kapták az amerikai pénzügyi, hadianyag, kiképzés támogatásokat. És ezután egy afgán radikális iszálmista népi mozgalom elsöpri a demokratikus kormányt. "

azt persze tedd szépen hozzá, hogy a tálibokat meg az oroszok és a kínaiak pénzelték, úgy kicsit könnyebb túlélni

Örömhernyó 2021.08.16. 16:15:10

@chrisred: Magyarországon 56 előtt is volt demokrácia, parlamentarizmus, volt királyság, abszolutista, majd alkotmányos, volt király nélkül is, a magyarok válogathattak volna, hogy melyik múltbeli rendszerhez, állam és kormányformához akarnak visszatérni. És 56-ban a demokratikus, többpárti keretekhez akartak visszatérni. Vajon miért?
Az átlag afgán számára a demokrácia egy a hagyományaitól idegen valami. Ők a klánok irányítása alatt élnek még ma is. Ha választani kellene a tálib saria, a demokratikus liberalis berendezkedés és a törzs/klán szervezte élet között, akkor Kabulban meg pár nagyvárosban esetleg a demokratikus berendezkedést választanák, vidéken inkább a törzsi/klan kereteket, a pastu vidékeken meg a tálibokat. Afganisztánban nincs mihez visszatérni, nincsenek demokratikus hagyományok. Náluk a demokratikus kormány a korrupciót, az idegen hatalmak kiszolgálását testesíti meg. Hamid Karzai alakja nem épp pozitív ma se, a legkorruptabb vezető volt.
Magyarországon meg a komcsik voltak az idegen hatalom kiszolgálói, ezért is elutasította őket a magyar társadalom, kizárólag szovjet tankokkal tudtak visszatérni a komcsik.

Indriq 2021.08.16. 16:19:59

a rémisztő és megdöbbentő igazából, hogy úgy ahogy kaptak a nők valamiféle jogot, és most visszalökik nagyjából a rabszolga szintjére....

az összes fütyesz talpnyalónak ez kép mindig legyen előtte:
ovi azzal a putyonkával és micimackóval parolázik, akik ezeket az állatokat pénzzel és fegyverekkel látja el....

chrisred 2021.08.16. 16:21:35

@Örömhernyó: "ÁVH plusz a komcsi magyar hadsereg, plusz rendőrség? Nagyobb létszámú és jobban felszerelt volt, mint a tálibok Afganisztánban. De az a különbség, hogy a magyar honvédség jó része átállt a felkelől oldalára. Afganisztánban meg a hadsereg átáll a közeledő tálibok oldalára."

Erről van szó, Magyarországon nem volt több tízezres fanatikus torokvágó az ötvenes években, mint Afganisztánban, vagy mondjuk a kilencvenes években a délszláv polgárháborúban. Ott sem volt elvárható mondjuk az újvidéki magyaroktól, hogy kiálljanak Arkan tigrisei ellen.

Örömhernyó 2021.08.16. 16:24:38

@Indriq: Ez teljes képtelenség. Az oroszok és kínaiak nem pénzelték a tálibokat. A tálibokat a pakisztáni titkosszolgálat pénzelte. Mindenesetre technikai szinten teljesen az afgán kormanyerők felé billent a mérleg nyelve. 20 éven át nem csak az afgán kormánycsapatok, de francia idegenlégió, német, brit, dán, spanyol, olasz hadsereg, amerikai különleges erők, zöldsapkások, Navy SEAL, tengerészgyalogság, army, air force, minden fegyvernem, több ezer PMC (zsoldos) harcoltak, tartották fenn a rendet, plusz polgári segítők iskolákat, kórházakat építők, kutakat fúrók, élelmiszersegély stb.
20 év alatt dollár százmilliárdok ömlöttek Afganisztánba nyugatról. És akkor kalasnyikovval felszerelt papucsos tálibok meg tudják dönteni a rendszert.

Az elmúlt 20 évben nem volt egyedül az afgán hadsereg, hanem a harc oroszlánrészét külföldi csapatok vívták. És ezek után 1-2 hét alatt győztek a tálibok. Egyértelmű, hogy az afgánok nem akarták megvédeni a kormányukat, inkább közömbösek vagy egyenesen a tálibokkal szimpatizálnak.

Oda se kellett volna mennie a nyugatiaknak.

Kampfer 2021.08.16. 16:37:08

@chrisred: Az érdekelne, hogy ezzel most mit akarsz bizonyítani? Mire van kihegyezve ez a folyamatos okoskodásod és a 'magyarozás'??? Tényleg érdekel!
Kamp.

Rodney_2 2021.08.16. 16:38:17

@Indriq: Gugli a barátod, ez a "hivatalos történelme" a dolognak, bárhol megtalálod,mert ez volt :)
Hogy ezen fennakadsz, az pont azt mutatja, hogy mennyire nem értik az európai/"nyugati" emberek ezeket a másféle társadalmakat.

Serény Vélemény 2021.08.16. 16:41:33

@Örömhernyó: "Oda se kellett volna mennie a nyugatiaknak."

És az emberi jogok? Beleértve a szivárványoszászló lobogtatást? Meg a demokráciaexport?

Az már nem is számít?

A Joda visszatér 2021.08.16. 16:48:46

@Örömhernyó: Az igazsághoz hozz tartozik, hogy a magyar honvédség nem fejtett ki ellenállást a szovjet erőkkel szemben. "Átállt a felkelők oldalára.."Nem tudom, hogy volt e egyáltalán olyan, hogy a felkelők oldala.. Ahogy azt sem tudom biztosan, hogy ha Nagy Imre stabilizálni tudja helyzetét és kormányát, mi lett volna a pesti srácokkal..

Serény Vélemény 2021.08.16. 16:51:57

"Afganisztánnak rengeteg problémája van, de ezt az afgánoknak kell megoldani."

Meg egy csomó ritkaföldfém, amit nagyon szeretnének valakik kitermelni.
Így majd a kínaiak fogják.

kunzoo 2021.08.16. 16:57:11

@Örömhernyó:
Azt nem értem, minek is erőltették az egész ország megszállását, majd megvédését.
Gründolni kellett volna egy kis Afganisztán 2.0 verziót, Kabul környékén, legyen valamerre szárazföldi összeköttetés. A hegyekben dugják csak a kecskéiket nyugodtan a tálibok. A lakosság hamar belátná a ket ország közötti külömbséget. Egy keletnémet is világosan látta a differenciát az NSZK hoz képest. Egy idő után a tálibok védték volna a határt, mert lelépett volna a lakosság.

Kampfer 2021.08.16. 16:58:24

@Rodney_2: Nem chatbot. Valós személy, aki '15 óta bizonygatja, hogy ő qrvára nem akar migriket, de mindent fikáz és vitat, ami azt célozza, hogy a koszhadékok ide ne tudjanek bejönni. Hol nyiltan, hol burkoltan 'magyarozik' és néha valósággal áthatja a hungarofóbia. Ezt játssza már 6 éve. Szerintem nem ő a legalja! Sajnos nem állunk ilyen 'jól'. Mai szemmel azt mondom, hogy egy 'istenes' állapot volna, ha ez volna a legalja! De sajnos nem... Ott van valahol a 'dékás csótányisták' és a 'pardavimárta' jellegű ballib jogvédők közt félúton.
Kamp.

Rodney_2 2021.08.16. 17:00:03

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Mivel teljesen hülye vagy adóügyben (is), segítek: ha az lenne amit gondolsz, akkor a balliberális söpredék nem verné a nyálát adóügyben állandóan. Szerintük neked kellene sokkal többet fizetni, a Kolompáréknak és egyéb lumpeneknek meg nem adót kellene fizetni, hanem segélyt kellene kapni a TŐLED beszedett többletadóból. Ez nem annyira bonyolult, hogy egy átlagos szellemi képességű ITs meg ne tudná érteni ha akarná. Majd tavasszal gondolj arra a 40%-os felső kulcsra :)

Rodney_2 2021.08.16. 17:01:49

@Rodney_2: Szerintem ő a pardavimárta kollégája :)))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.16. 17:11:51

@Péter 2:

Egyet is értek a posztoló érvelésével és nem is.

Abszolút jogos a posztoló érvelése, hogy miért nem ment el az életerős férfi harcolni a tálibok ellen. Másfelől egy társadalomban az emberek legnagyobb része élni akar, nem harcolni. A családjával, a gyerekeivel, békében.

A posztoló érvelése nekem a magyarországi zsidóüldözéseket juttatja eszembe, legfőképp azt, ahogy egyesek az egész magyar társadalmat felelőssé teszik a magyar zsidók szenvedéseiért és haláláért. Miért nem állította le Kovács 23. József sorompóőr az Auschwitzba menő vonatot? Háborús bűnös, bitóra vele! Miért nem akadályozta meg Szabó 29. Ferenc polgári személy, hogy elhurcolják zsidó szomszédját a nácik/nyilasok/bárkik? Háborús bűnös, bitóra vele! Satöbbi.

Szóval igazat adok a posztolónak, de a MOST menekülni próbálókat sem hibáztatom - hangsúlyos a MOST határozószó, mert akik eddig az amerikai védőernyő alatt otthon maradtak, és csak most próbálnak menekülni, azok valószínűleg tényleg az életüket féltik, és nem a jobb élet reményében akarnak Európába jutni. Más kérdés, hogy nem lenne szükséges Európáig jönniök.

Szóval én két dologban nem értek egyet a magyar kormány teljesen elutasító álláspontjával. Egyrészt nem gondolkozni kellene azon, hogy a magyar csapatok egykori segítőit kimenekítsék, hanem azonnal cselekedni kellene, hiszen ki tudja, meddig lehet még biztonságban elhagyni az országot.

Másrészt a drámai gyorsasággal megromlott helyzet miatt humanitárius meggondolásból igen korlátozott számban (max. mondjuk 2000 fő) nagyon alapos vizsgálat után befogadnék afgán menekülteket. Annak kihangsúlyozásával, hogy ez egyszeri és kivételes eset, nem szolgálhat később precedensként.

Nagyon szigorú feltételekkel:
- csak egész családok jöhetnének, gyerekekkel;
- csak olyanok, akik vállalják, hogy a magyar állam által nekik felajánlott munkalehetőségeket elfogadják;
- teljes mértékben alávetik magukat a magyar törvényeknek és tudomásul veszik, hogy a legkisebb kihágás esetén az egész családot visszatoloncoljuk Afganisztánba - a tálibok örömmel visszaveszik őket;
- elfogadják az olyan alapértékeinket, mint a nők egyenjogúsága, a demokrácia, a szólásszabadság, a szexuális kisebbségek tolerálása (nem ajnározása);
- a gyerekeiket haladéktalanul magyar óvodákba, iskolákba küldik, persze egy nyelvi előkészítés után;
- egy egyszeri letelepedési segély után nem segélyekből, hanem a saját munkájukbúl akarnak megélni.

Mindezt még lehet finomítani - értelme persze nincs, mert úgysem lesz belőle semmi.

2000 személy befogadása nem roppantja össze a magyar társadalmat, nem változtatja meg az etnikai összetételét, ha kitartunk amellett, hogy mindez egyszeri és kivételes eset lesz, nem fog megismétlődni. Viszont ezzel megmutatjuk emberséges arcunkat, és nem mellesleg sok támadástól is megkíméljük magunkat.

Boldeone Bull 2021.08.16. 17:14:52

@Örömhernyó: Az amerikai hegemóniat éltető, neocon war hawk-ok szólamait fújod, ami szerint mindenhol (is) be kell avatkozni, ahol nem pontosan az amerikai liberáltak szerint mennek a dolgok."

-Az amerikai bevatkozásnak köszönhetően 20 évig legalább a városokban normalizált volt a helyzet , te viszont a tálib rémuralmat fennmaradást tartottad volna helyénvalónak , habár keresztényeket és hindukat fejeztek le a nyílt utcán, az a rendszer _ szerinted - jobb volt Afganisztánnak , mint amerikai beavatkozás , amely legalább 20 évre mentesítette a világot egy terror államtól...Ekkora hülyeséget!

miféle erkölcs az, amely megengedi hogy nőket erőszakkal elraboljanak a családjuktól majd megőszakolja a fél falka" - A tálibok pont nem ezt képviselik. A tálibok szigorú saria szerint élnek és gyakorolják a hatalmat."

-Ez egy nettó hazugság! A tálibok többsége tesztoszterontól fűtött , primitív fiatal , akik járják a falvakat és erőszakkal veszik el a fiatal nőket a családjuktól! Mindez dokumentálva is van!

-Ezeket a tálibok mind tiltották! A tálibok alatt lezuhant az ópiumtermelés!
Erről - a 90-es évek afgán ópium termeléséről -hol van hiteles forrás? bevetted a tálib propagandát?

Félreértés ne essék, én nem akarok tálib uralom alatt élni"

-Ha te nem akarsz , akkor miért várod el az afgánoktól, akik kétségbe esve menekülnek a Tálib rémuralom elől! Ekkora hülyeséget!

DE az afgan vidék számára a tálib uralom ismerősebb, kevésbé idegen volt, mint az amerikai támogatással felálló kabuli bábkormány tevékenysége. Mondhatni a hagyományos afgán ember értékrendje közelebb áll a tálibokhoz"

-Az elmaradott afgán paraszté talán, de Kabul és a városok népe nem kér a tálib rémuralomból! Ha a hagyomány embertelen akkor FEL KELL SZÁMOLNI!
Ha az a hagyomány , hogy a nők nem mehetnek iskolába, nem dolgozhatnak, akkor ezt a társadalmat meg kell próbálni külső segítséggel megváltoztatni. 1000 éves elmaradottságban nem élhetnek! A primitív vidék nem korlátozhatja a fejlődő városokat! Az USA és a nyugat legalább megpróbálta!

A tálibok pár hétig leszámolnak az eddigi ellenségeikkel és lesznek kivégzések, majd később normalizálódik a helyzet, jön a kínai tőke és a tálibok egy saria alapú államot építenek."

-Szóval," lesznek kivégzések " az így neked normális, ebbe menjen bele az emberiség erkölcsileg , mert a végén majd jön a saría jog , a megváltás és a kínai tőke ...Ekkora erkölcstelen hülyeséggel ritkán találkozni !

Be kellene fejezni Afganisztán megszállását, át kell adni az országot a népnek."

-ja , igen... A tálibok a népet jelentik ...Biztos lesz szabad választás , vagy interim government ... Ja, nem...

Egy a lényeg, amit 20 év alatt nem sikerült megoldani és egy hónap alatt szétesett, azt nem kellene erőltetni."

-Éppen az ellenkezője igaz: tovább kellett volna maradni a nyugati országoknak, esetleg fokozatosan átadni török-indiai nemzetközi békefenntartóknak, ami ezután jön menekülthullám és világterrorizmus , az minden eddigin túl fog tenni

Afganisztán megszállása destabilizálta, eladósította a nyugati országokat"

-Nem az destabilizálta és adósította el a nyugati országokat.

Amerika pozíciója megingott a nemzetközi küzdőtéren"

Ez igaz, de mindez oka a pusztító populizmus! Ha G.W. Bush lenne, akkor ez nem történik meg , vagy bármely régi valódi republikánus elnök

Ennek talán most vége, Amerika végre a belső bajaival lesz elfoglalva"

-Pont ez a legnagyobb baja a nyugati világnak! A " Pax Americana "jobb volt mint a mostani káosz , ahol is a nyugat - azaz a mi ellenségeink emelkednek fel , és válnak egyre veszélyesebb tényezővé
Erős "Amerika " nélkül veszélyben van Európa is: ébred a szélsőséges iszlamista terror , , sőt államot alapít, és jön a sárga veszedelem"-Kína
Axis of evil"

Kampfer 2021.08.16. 17:30:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az első gondolataiddal maximálisan egyetértek.

"Szóval igazat adok a posztolónak, de a MOST menekülni próbálókat sem hibáztatom..."

Nem kell hibáztatni őket, azonban azt jogunkban áll kijelenteni, hogy ide NE JÖJJENEK! Egyrészt körülöttük van egy rakat állam, amely kulturálisan, földrajzilag és vallási szempontból komfortosabb. Magyarország semmilyen szempontból sem az számukra!

"Egyrészt nem gondolkozni kellene azon, hogy a magyar csapatok egykori segítőit kimenekítsék, hanem azonnal cselekedni kellene..."

Alapvető tévedésben vagy! Azok a 'segítők' otthon vannak. Továbbá nem ők segítettek minket, hanem gyakorlatilag a magyar katonák segítették őket. Mivel nem kifejezetten harcoló alakulatok, hanem az infrastruktúrát helyreállító, illetve őrzés-védelemmel megbízott csapatok voltak kint. A segítséget ők kapták. Amit ők tettek, azért fizetést kaptak a NATO-tól!
Semmiképp nem kell őket és családjaikat befogadni! A környező államokba menekülésüket lehet segíteni, de nem kell őket idehozni!

"Másrészt a drámai gyorsasággal megromlott helyzet miatt humanitárius meggondolásból igen korlátozott számban (max. mondjuk 2000 fő) nagyon alapos vizsgálat után befogadnék afgán menekülteket."

Nem értek egyet! Semmiképp! Semmilyen logikus indok nincs egy ilyen ostoba lépésre. Akkor miért nem 5000? És mit mondasz a 2001-dik családnak, akik szépen mennek a főtér kövére (jobb esetben a börtönbe), miután nekik már nem jutott hely? Megnyitsz egy ajtót, amit utána már nem lehet becsukni. Továbbá a kritériumaid nem betarthatóak. Ha már itt van, sosem tudod innen eltávolítani! NEM! EZ ZSÁKUTCA! Tévút!

"2000 személy befogadása nem roppantja össze a magyar társadalmat..."

Az 2-4000 szomszédot jelent, akinek az életét viszont igen! Indulj ki ezek 'rokonaiból'!!!

"...nem változtatja meg az etnikai összetételét..."

De rontja! És erre semmi szükség nincs!

"... ha kitartunk amellett, hogy mindez egyszeri és kivételes eset lesz, nem fog megismétlődni."

Nem kell kitartani amellett, amit be sem vállalunk! Nem kell semmit sem bizonygatni, ha konzekvens az álláspontunk.

"Viszont ezzel megmutatjuk emberséges arcunkat..."

Egyrészt nem érdekünk. Másrészt mutassuk meg ugyanezt akár a külhoni magyarok érdekében (sajnos szerintem szükség lesz rá), illetve akkor inkább a búr fehérek közül fogadjunk be olyanokat, akiket VALÓBAN van is értleme befogandi, mert kultúremberek és tudnak is és akarnak is dolgozni! Az afgán nem ez a fajta...

"... és nem mellesleg sok támadástól is megkíméljük magunkat."

Semmi szükség rá! A támadások nem fognak megszűnni, ilyen intézkedésekkel nem tudod megállítani a ballib gőzhengert! Ez naivitás a részedről.

Általában egyet szoktam érdeni a gondolataiddal, de ezeket a soraidat vitatom.
Üdv: Kamp.

Indriq 2021.08.16. 18:09:52

@Rodney_2: jaja.... hehehe... "hivatalos történelme".....

vérszegény.... talán inkább úgy kezdd, hogy köztudott, akkor megspórolom a hazugságaid....

amúgy ovi úgy lett minielnök, hogy lesz*pta antallt, ez a "hivatalos történelme" :)

Örömhernyó 2021.08.16. 18:12:23

@kunzoo: Az a helyzet, hogy a vidéki afgánok nem nagyon látják, hogy miért lenne jobb Kabul, mint a máküktetvény. Kabul azért nem az a lehetőségektől roskadozó metropolisz. Korrupció van, drogosok, bandák, a kormánynak dolgozó pöffeszkedő hivatalnokoknak van állása, jövedelme, rajtuk kívül azoknak, akik a megszálló csapatokat ellátták, kiszolgáltak. Más gazdaság azért nem nagyon van ott. Vidéken nem annyira rossz az élet, ha béke van, legalábbis afgán szemmel nem rossz. Élnek ugyanúgy, mint a nagyapáik, csak szamár helyett már motorral jár mindenki, szerves trágya helyett műtrágyáznak, esetleg van áram, van egy traktor, nem kell húzni az ekét az embernek. Ez a vidéki élet, ha nincs háború, nekik teljesen megfelel.

Az, hogy egy jóléti Afganisztánt varázsoljanak Kabul környékéből, az nyugati dollár százmilliárdokba került volna és fenntarthatatlan. Afgán köktségvetésből lehetetlen megvalósítani. Amúgy meg ellopták volna az összes fejlesztési forrást az afgán kormány hivatalnokai. Mert ha az EU keleti végein van korrupció, akkor képzelheted, hogy Afganisztánban mi folyik.
Sokak szemében nem a talibán uralom a legrosszabb verzió, hanem a Hamid Karzai és utódai által vezetetett afgán bábkormányok. Nyugaton azt hiszik, hogy a demokratikusan választott afgán kormány az egy svédekre jellemző átláthatósággal, japános precizitással működő kormányzat. Hát nagyon nem. Annál sok vidéki szemében a tradicionális klán tanacsok vagy saría alapján kormányzó tálibok is jobbak.

@Boldeone Bull: Ne hisztizz!

Az egész háborút George W. Bush indította, mert nem tudtak mit csináljanak 9/11 után, aztán megszálltak Irakot, majd sorban döntögették meg a kormányokat, amiket Wesley Clark tábornok is említett a 7 countries in 5 years beszédében.

Amerika anyagilag belerokkant a véget nem érő háborúkba. Ennek véget kell vetni. Mekkora az afgan kaland költsége? Gyors guglizás...
Csak Amerikának (a többi szövetséges nincs benne) az afgán kaland 2000 000 000 000 000 000 dollárjába került.

2 trillió. Csak Afganisztán megszállása (nincs benne Irak és a többi háború) csak Amerikának ennyibe került (a többi szövetséges ebben nincs benne). Ez nyilván hitelezve van az állam felé.

Ez 2050-ig ennek az adósságnak csak a kamatterhe 6,5 trillió dollár lesz.

Csak az amerikai veteránok, ex-katonák ellátásai, egészségbiztosítása, akik Afganisztánban és Irakban szolgáltak, az amerikai költségvetésnek 2 trillió dollárjába fognak kerülni. Ezek a költségek 2048 után tetőznek majd, amikor ugye a veteránok megöregszenek, elkezdenek meghalni, kórházi ellátásokra szorulnak életük vége felé.

Az összes 9/11 utáni háború összköltsége Amerikára nézve ennek sokszorosa.

Valaki nagyon jól járt ezekkel a háborúkkal, de az nem az amerikai dolgozó, munkás és középosztály volt.

A tálibok saría alapján ítélkeznek, ami nem idegen az afgánoktól. Vagy saría vagy helyi szokásjog volt az élet alapja arrafelé eddig is.
A kabuli helyzetről neked valami ködös liberált elképzelésed van, azt hiszed Kabulban paradicsomi állapotok uralkotak és minden álmok netovábbja volt oda költözni. Kabulban a kormány korrupt hivatalnokainak volt állása, amúgy meg azoknak, akik a megszállókat kiszolgálták. Kabul azért fénykorában is egy pöcegödör volt európai szemmel. Kabul nem Budapest, de még csak nem is Bukarest, sőt nem is Teherán vagy Delhi, hanem egy igazi porfészek, ahol semmi nincs, csak az amerikaiak bázisai, meg a bábkormány hivatalai.

Lesznek kivégzések. Lesznek, mint minden forradalom győzelmekor. Az iraki Szaddam rezsim eltörlése után is kötöttek fel vezetőket. Aztán a tálibok elkezdik a kormányzást, jön a kínai tőke, lesz normalizálódás.

A korrupt afgán bábkormány képtelen volt maga mellé állítani az afgánokat, hisz az amerikai megszállók köldözsinóron tartották életben, nem szolgálta a népe érdekeit.

Okádod itt az epét és az erkölcstelen jelzőt rám, mert szerintem a kínai tőke és a saria jog nem ördögtől való egy olyan országban, ahol eddig csak a nyugatiak építettek segélyből bármit is és a lakosság 99.9%-a mohamedánként eddig is a saria alapján élt.
Szaúd-Arábiában elég jól megvannak a saria joggal, Amerika nem tartja azt erkölcstelennek.

Hogy is lehet Allah szava, a Szent Korán, a saria erkölcstelen!

Kampfer 2021.08.16. 18:15:32

@A Joda visszatér: Nincs veled vitám, egyetértek. Azt viszont nem tudjuk megakadályozni, ha az ostoba merkeliták visznek magukház párezer ilyet, de ez az ő döntésük. Sajnos hatással van ránk is, de nincs mandátumunk vitatni. Ebben egyet kell értsek az Orbánékkal. Abban is, hogy mi azért tehetünk, hogy IDE NE kerüljön egy koszhadék ksem! És ebbe ne ugasson bele senki, mert nincs rá mandátumuk, közük nincs a döntésünkhöz! Ebben is egyetértek a kormánnyal. De igazad van, áldásos az lenne, ha a földrészen se lehetne egy ilyen 'félbarnát' találni!
Kamp.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.16. 18:15:51

@Kampfer:

"Továbbá a kritériumaid nem betarthatóak. Ha már itt van, sosem tudod innen eltávolítani!"

Márpedig csak így támogatnám a nagyon korlátozott befogadásukat. Öregszem, talán kezdek szentimentális lenni, de ezt a mostani afganisztáni földindulást sokkal durvábbnak látom, mint ami 2015 óta folyik. Ettől még jogosnak tartom az ellenvetéseidet.

Örömhernyó 2021.08.16. 18:25:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: 2000 személy? Miért nem 20ezer? Utóbbi is smafu, két nagyközség vagy egy kisváros lakossága. De be kell-e fogadni bárkit is? Nem. A nyugat keverte meg a mocskot, egyék meg ők. Ezért nem kellett volna az egész afganisztáni kalandban részt venni, mert most az egykori agresszorokra, megszállókra lehet mutogatni, hogy fogadják be a migriket.

Az, hogy az afgán bábkormány pár hét alatt megbukott, azt mutatja, hogy az afgánok nem támogatták, sőt elfordultak tőle.

A magyar kormánynak inkább fel kellene venni a diplomaciai kapcsolatot a tálibok vezette új afgán kormánnyal, bocsánatot kérni, amiért az agresszorok oldalán odamentek a magyar katonák és továbblépni a múlt hibáin.

Én ezennel bocsánatot kérek a magyar nép nevében az afgán néptől, amiért a magyar kormányok hullarablóként beugrottak ebbe a kalandor hadjáratba az amerikai világbirodalom oldalán. Szégyenünk ez és meg kell követni az afgán népet ezért.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2021.08.16. 20:08:42

Komolyan... nem értem, hogy minek ír az egy témáról, ha csak a hülyeséget tolja... Az afgán férfi nem tett semmit? Basszus, nézzen már meg (nem könyvet, az nem feltételezem róla), de legalább egy rohadt blogoldalt Afganisztán történetéről.

Afganisztánban 40!!!!! éve folyamatos háború van, hol az oroszok, hol a helyi hadurak, hol az amerikaiak, hol a tálibok ellen, miközben minden arra járó nagy és középhatalom igyekezett a helyi erők, hadurak, drogbárók támogatásán keresztül a saját politikai érdekeit érvényesíteni.

Olyan nehéz elfogadni, hogy 40 év vég nélküli és kilátástalan háború után valaki végre szeretne békét és biztonságot magának és a családjának, és nem folytatni egy kilátástalan öldöklést?

Persze nyilván tök sok kérdést vet fel a migráció is... (pl. azt is, hogy egy 40 éve háborúban élő, ide szocializálódott ember hogyan tud beilleszkedni az európai társadalmakba). No de elsütni olyan mondatokat, hogy "nem tett semmit?".

Kunhalmi Nelymar 2021.08.16. 20:25:17

@Örömhernyó: "A magyar kormánynak inkább fel kellene venni a diplomaciai kapcsolatot a tálibok vezette új afgán kormánnyal, bocsánatot kérni..."

Ez így van, nagyon jó megjegyzés. Magyarország katonákat küldött Ázsiába, először a történelem során. Persze ehhez hozzátartozik a sunyi amerikaiaknak az a meséje, hogy ők meg vannak támadva, és a NATO ezért lépjen fel a védelmük érdekében. Ennek ellenére mindig is szégyen volt oda menni.

Kampfer 2021.08.16. 20:27:25

@ikaljan: Szerintem te inkább hallgass és örülj annak, hogy embercsempészés miatt nem kerültél a sittre, ahová való vagy! Mert amikor ez a brigád '15-ben itt taposott tökön-babon keresztül, nem győzted mosdatni őket és még furikáztad is őket a 'családival', ugye...? Tehát szerintem inkább halkan!!!

"Az afgán férfi nem tett semmit?"

Ez valóban tévedés volt, mert tett. Megölt egy rakat európait, akik elvileg 'befogadták'. Megerőszakoltak és megöltek egy rakat európai nőt és kislányt, legutóbb épp Bécsben. Legázoltak és megöltek egy sor európai polgárt, miközben azok a köztereken közlekedtek. Valóban igazad van, elég sokat tettek.

"Olyan nehéz elfogadni, hogy 40 év vég nélküli és kilátástalan háború után valaki végre szeretne békét és biztonságot magának és a családjának, és nem folytatni egy kilátástalan öldöklést?"

Egyáltalán nem. Azt nehéz elhinni, hogy erre egy afgánnak Európa a legjobb terep! Mert nem az. Ahogy a cigányság sem, úgy az afgánok sem illeszkednek az európai társadalmakba, az itteni berendezkedés idegen tőlük. Éljen nyugalomban, ezzel itt senkinek nincs is baja. De azt ne akarja elhitetni senkivel, hogy ezt csak és kizárólag itt tudja megtenni! Mert aki ezt állítja, az pofátlanul hazudik!!!

"Persze nyilván tök sok kérdést vet fel a migráció is..."

Ezt '15 óta már nem egyszer kitárgyalta veled nem egy ember itt, a blogtérben. Akkor sem értettél meg semmit az egészből, azóta sem érted. Persze, nyilván nem meglepő, hisz a 'hittársaid' azért mégis csak közelebb állnak hozzád, mint a magyar tárdadalom döntő részéhez! Igaz...? O.m.g.!

"...egy 40 éve háborúban élő, ide szocializálódott ember hogyan tud beilleszkedni az európai társadalmakba..."

Sehogy! De miért is kellene egy európai, keresztény társadalomba integrálni egy középkori muszlim földtúrót...? Nem bonyolult kérdés ez. Szerintem még neked sem az!
Kamp.

luis5 2021.08.16. 20:40:36

Kína ügyes volt. Őket a nyersanyag erdekli az ideológiát meghagyjak az amcsik ak akik akartak a banyakat ÉS belepofaztak a helyi eletmodba is.
5000 év diplomácia VS 200 ev

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2021.08.16. 20:57:59

@Kampfer: igen, ha már Magyarorzságon sok volt a cinikus szarember, valakinek meg kellett védenie a magyarok becsületét, úgyhogy én a részemről büszkén vállalom, hogy segítettem az ide beengedett menekülteknek, és hogy volt olyan család, akiknek szállást is adtunk, míg továbbmentek.

Az, hogy ti a nemzetbiztonságot összekeveritek a szaremberséggel, és a hazaárulással, arról nem tehetek.

Egyébként pedig az az afgán, aki most menekülne el Afganisztánból, bajosan gyilkolt le bárkit is Európában. Ez meg szimpla tény.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.08.16. 20:59:22

@Kampfer: "Ezt '15 óta már nem egyszer kitárgyalta veled nem egy ember itt, a blogtérben. Akkor sem értettél meg semmit az egészből, azóta sem érted."

Ezért őt csak részben lehet hibáztatni. Mert látszólag Merkel, Macron, meg a többi európai (uniós) nagyvezér sem érti még mindig. Mondom, látszólag. Bár Merkel most, hogy neki vége van, kockázat nélkül lehet kicsit bűnbánó, neki az már nem kerül semmibe.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.16. 21:17:05

@Örömhernyó: "Csak Amerikának (a többi szövetséges nincs benne) az afgán kaland 2000 000 000 000 000 000 dollárjába került."

Na neked sok eszed van! Az 2000 000 000 000 millió dollár. A világ GDP-je 2019-ben 87 552 440 millió dollár volt. Tehát azt mondod, hogy az USA elköltötte a világ 22843 évnyi GDP-jét a mai szinten számolva? Látom a matek nem erősséged.

Kampfer 2021.08.16. 21:19:08

@ikaljan: "igen, ha már Magyarorzságon sok volt a cinikus szarember, valakinek meg kellett védenie a magyarok becsületét..."

Azok a 'cinikus szaremberek' veled ellentétben használták az agyukat és nagyjából jól is láttk, mit hoz a jövő. Veled ellentétben, aki egyrészt sunyi szarházi, másrészt naiv agyatlan módon támogattad azt az őrületet! Mondom, adj hálát az Égieknek és a magyarok türelméért, hogy ezért nem kaptad meg, ami járna neked! A magyarok becsületéről épp neked és a hozzád hasonlóknak kellene nagyon kussolnotok!!! Mert ez a sunyi szarházi magatartásotok többek között emberek életébe került! Továbbá nem kevés délvidéki magyar gazdának és tanyasi lakosnak a biztonságába! Ezért neked és a zsohárzsuzsáknak igenis meg kellett volna, meg kellene fizetnetek!!! Minimum a szabadságotokkal!

"úgyhogy én a részemről büszkén vállalom, hogy segítettem az ide beengedett menekülteknek, és hogy volt olyan család, akiknek szállást is adtunk, míg továbbmentek."

Én ezt egy adott ponton akár beismerésként is kezelném, de az általad büszkeségként definiált érzést minimum súlyosbító körülményként, ha már esetleg elmebajként nem lehet...

"Az, hogy ti a nemzetbiztonságot összekeveritek a szaremberséggel, és a hazaárulással, arról nem tehetek."

Az, hogy te és a hozzád hasonló naiv idióták összekeveritek az álhumánus migritámogatást a humánus segítséggel, miközben halvány gőzötök sincs sem nemzetbiztonságról, sem hazáról, arról mi nem tehetünk. Hacsak annyiban nem, hogy nem szankcionáljuk kellő szigorral, ami kijárna nektek!

"Egyébként pedig az az afgán, aki most menekülne el Afganisztánból, bajosan gyilkolt le bárkit is Európában. Ez meg szimpla tény."

És erre te és a fajtád minden esélyt megadnátok nekik! Ahogy arra sincs semmi garancia, hogy azok a koszhadékok, akiket segítettetek, nem tették már meg vagy nem FOGJÁK megtenni! És nem fogod tudni megmondani, hogy amielyik afgán most menekül, azok közül melyik a buta földtúró és melyik a buta terrorista földtúró! Na, ez a szimpla tény, abroszfejű (sajnálatos) polgártárs (de semmiképp nem honfitárs)! És leszel szíves személyesen te és a 'kiccsaládod' vállalni a felelőssége tés nem mások sorsát kockáztatni! Vagyis, ha az Égiek vérrel karcolnák a kőbe, hogy a következő áldozatok a te gyerekeid lesznek, akkor is ennyire büszkén fuvaroznád a söpredéket...??? Sajnos ez csak teória lehet...

@Androsz: "Ezért őt csak részben lehet hibáztatni."

Ezt a tagot azért lehet(ne) hibáztatni, mert tevőlegesen is támogatta, csempészte ezt a kopszhadék brigádot!!! Ezzel azt a folyamatot, ami Európában emberek életébe került!

"Bár Merkel most, hogy neki vége van, kockázat nélkül lehet kicsit bűnbánó, neki az már nem kerül semmibe."

Touché! Te mondtad ki a tutit! Vagyis, amikor már nincs semmi (politikai) kockázata ennek a szarházinak, akkor már érdekes módon tud emberként gondolkodni! Amikor csak 'lájkokat' vadászott, akkor valamiért csak a hülyeség és ostobaság jött belőle! Hogy dögölne meg...!
Kamp.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.16. 21:27:46

@Indriq:

A hatalmas afgán kolónia Moszkvában. Több ezer ember ment el, gyakorlatilag a teljes komcsi nomenklatúra, pár bátor embert kivéve, akik maradtak otthon. Köztük a vezér, akit persze felakasztottak végsősoron.

Boldeone Bull 2021.08.16. 21:45:57

@Örömhernyó:
Csak Amerikának (a többi szövetséges nincs benne) az afgán kaland 2000 000 000 000 000 000 dollárjába került.
2 trillió. Csak Afganisztán megszállása "

-Szerintem , előbb tanulj meg számolni ès utána gyere a kamu adataiddall! Amit ide irtál számot , nem " kèt trillió "
Hanem jóval , jóval több ! 2 trillió az 2x 10 a tizenkettedik hatványon , amit leírtal számot pedig 2 000 000x 10 a tizenkettedik hatványon , ennyi a Föld összes GDP- je nem volt 20 èv alatt , nemhogy az afganisztáni háború költsègei !
Ezzel szemben kb ennyi volt a háború költsège:
" összesített adat 2011 októbere és 2019 szeptembere között 778 milliárd dollár, amit kiegészít a USAID és más kormányintézmények 44 milliárdos kiadása rekonstrukciós projektekre. Az Egyesült Királyság és Németország 30 milliárd, illetve 19 milliárd dollárt költött el Afganisztánban, a NATO összesen 72 milliárdot."
Előtte meg kb èvi pár milliárd
De, ha Ázsiában èlsz, tèged mennyiben zavar, hogy az USA mennyit költ háborúra? Egy ország a saját pènzèben soha nem mehet csődbe , szinte korlátlan a pènznyomtatasi lehetősèg!

Ez 2050-ig ennek az adósságnak csak a kamatterhe 6,5 trillió dollár lesz. Csak az amerikai veteránok, ex-katonák ellátásai, egészségbiztosítása, akik Afganisztánban és Irakban szolgáltak, az amerikai költségvetésnek 2 trillió dollárjába fognak kerülni."

Ez mièrt zavar tèged, hogy mennyibe kerül az amerikai költsègvetèsnek az afgán misszió? Mint muszlim-tálib -barát amerikaellenesnek nem annak kellene örülnöd ha az USA minèl hamarobb összeomlik ?

tálibok saría alapján ítélkeznek, ami nem idegen az afgánoktól. Vagy saría vagy helyi szokásjog volt az élet alapja arrafelé eddig is."
Ami embertelen ès brutális ,azt meg kell változtatni ! A szokásjog nem számít , a világnak haladni kell a normalitás és az emberiessèg irányba , a barbarizus felől!

kabuli helyzetről neked valami ködös liberált elképzelésed van, azt hiszed Kabulban paradicsomi állapotok uralkotak és minden álmok netovábbja volt oda költözni. "

Olyat èn nem mondam hogy paradicsomi állapotok uralkodtak , de ami volt 20 èvig Kabulban mèg mindig jobb volt a mint a Tálib rèmuralom!
Volt utcai lefejezès? Nem volt! Tanulhattak a lányok ? Tanulhattak. Dolgozhattak ? Igen. Üdöztèk a keresztènyeket ? Nem.
Akkor meg miről beszèlsz ember??
Te a Tálib rèmuralmat kívánod vissza ? Mi a nagyobb baj a világnak , a Taliban hatalomra jutása vagy egy korrupt polgári kormány ? Ez a fő választás !
Az embertelen pszichopaták a Talibokat, az brutális kőkorszaki erőszak rendjèt támogatják !

korrupt afgán bábkormány képtelen volt maga mellé állítani az afgánokat, hisz az amerikai megszállók köldözsinóron tartották életben, nem szolgálta a népe érdekeit."

Az afgán költsègvetès 80% át a nyugat fizette , de mi jön ezután ? Kína ad annyi pènzt? Nem ad.
A Taliban a nèpet fogja szolgálni ??? Ugyan már! Ekkora butaságot !
Minden sokkal , sokkal rosszabb lesz ,mint eddig !
Nehogy Afganisztaban hanem enbloc mindenhol!

frikazojd · http://kocs.ma 2021.08.16. 22:01:16

nekem mindegy, egész jó füvük van, remélem hoznak magot.

A Joda visszatér 2021.08.16. 22:01:43

Trump twittere letiltva, a tálib vezéré él és virul. No comment...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.08.16. 22:08:32

Írtam egy hosszabbat a hazaáruló fideszgecikről a bevándorlásról unióról de ez a csöves elóugró játék blokkolta az elküldést.
Még egyszer nem írom le.

aefzuj 2021.08.16. 22:09:37

Hallatlan! Hogy egyesek miket nem gondolnak!

A Joda visszatér 2021.08.16. 22:12:21

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Ne kamuzz! Három sornál hosszabb kommentet még életedben nem írtál.:DDD

aefzuj 2021.08.16. 22:15:44

Jól elvitatkoztok itt a migráncskérdésről. Mintha lenne bármiféle beleszólásotok a kérdésbe. Szerintem mind hülyék vagytok, állásponttól függetlenül. Mert csak.

Boldeone Bull 2021.08.16. 22:22:49

@A Joda visszatér: Ezzel egyetèrtek. Felfoghatatlan, hogy a Talibánt hogy engedtèk twitterezni , hogy nem volt rá valami olyan vèdőmechanizmus , ami azonnal törli a propaganda anyagokat . A meghódított területeken kèszült szelfikkel demoralizálták az afgán hadsereget ...

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2021.08.16. 22:52:28

@Kampfer:
Ugyan-ugyan... ti a jelent sem láttátok, (illetve láttátok, csak akkor is sunyi nyomorékok voltatok, mint ahogym ost is) és akkor is most is összekevertétek és összekeveritek a szaremberségeteket és a hazaárulásotokat a hon védelmével...

Nem mi engedtünk ugyanis be az országba félmillió embert bármifajta ellenőrzés nélkül, hanem a kedves gazdijaid. Az, hogy ti ostoba majmokként elkezdtetek szarral dobálózni, utálkozni, meg molesztálni a földönfutókat, egyetlen magyart sem védett meg semmitől.
Azt, hogy a hazaáruló magyar kormányzat tervével szemben ez a ránk szabadított tömeg nyugalomban és békében kelt át az országon viszont pont azoknak a tisztességes magyaroknak volt köszönhető, akik emberként kezeltük őket, és segítettünk nekik.

Ugyanaz van most is, mint akkor. Azt hiszitek, hogy ha a neten keresztül elkezditek fikázni a tőletek tizezer kilométerre lévő szerencsétleneket, az hazafias tett, és honvédelem. Holott csak szimpla szaremberség. Senkit nem véd meg senkitől, csak a görényésgeteket mutatja.

A családokkal pedig befogadtunk, azóta is tartjuk a kapcsolatot... szépen éldegélnek, dolgoznak, tanulnak. Igazság szerint a kisujjuk is többet ér, mint a hozzátok hasonló parazitáknak. Lehettek volna akár magyarok is, most majd németek lesznek.

Nancsibacsi 2021.08.16. 22:58:50

A nők vannak veszélyben - ők jöhetnek, többi marad. Megnézném mi lenne...

Alapvetően a poszter dörgése helyes, de az a helyzet hogy már ő is túl európai, hogy felfogja az afgán gondolkodást. Menjen el egy nógrádi kis faluba, beszélgessen ott el a demokrácia fontosságáról meg a nők felemelkedéséről az emberekkel, aztán szorozza meg ezt 100-al - és kb megkapja hogy egy átlagos afgán hogyan viszonyul a kérdéshez. A pont lesz.rja nem írja le elég plasztikusan a helyzetet, mert egyszerűen meg se értik, hogy mi a francról hablatyolunk mi itt össze-vissza, csak abban biztos hogy őt ez nagyon nem érdekli. Az afgán egy pragmatikus nép, a konkrét dolgok érdeklik, érdekli pl. a pénz, érdekli a nő mint szexualitás tárgya, meg hogy ne öljék meg - és itt kb vége is van a felsorolásnak, hogy mivel lehet őket motiválni. Azt hiszitek hogy ők Európába a demokrácia, meg a női jogok miatt jönnének? Hát persze. Azért jönnének mert itt nem szoktak embert ölni. Mert itt alapvetően gyengék vannak, prédák. Ja, és önszántukból adnak pénzt - el se kell venni. A nők az első pofonig sikoltoznak, de utána teszik a dolgukat. Na kb így gondolkodik egy afgán. Lekaszálni őket a határon géppuskával, mindet...

CoolKoon 2021.08.16. 23:25:34

@jancsi_3: Muhahaha, erőlködj még, kicsi csillag, hadd kacagjunk még párat :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.16. 23:35:53

@jancsi_3:

Felkoncolásod előtt esélyt kapsz egy seggtáncos pincébezuhanás előadásra.

élveteg 2021.08.16. 23:36:32

Menjenek Amerikába Vége a trumpista rémálomnak Ott igen jó soruk lesz

Matyika Ápolója 2021.08.16. 23:40:27

@chrisred: bazdmeg a magyarok 56-ban high-tech fegyverekkel meg 300k emberrel várták a biciklin érkező 70k-s orosz sereget hogy átálljanak az első adandó alkalommal te fasz?

Matyika Ápolója 2021.08.16. 23:42:08

@Boldeone Bull: "Ugyan, miféle jogról és erkölcsről beszélünk?"

Az a baj, hogy ezt egy tálib is el tudja mondani, hogy miféle jog az, ahol egy tizennégy éves csaj kirakja a fél picsáját, ez nem is jog hanem az ördög műve, innentől a következtetése ugyanaz mint neked.

Matyika Ápolója 2021.08.16. 23:47:54

@Indriq: "ovi azzal a putyonkával és micimackóval parolázik, akik ezeket az állatokat pénzzel és fegyverekkel látja el.... "

Hű akkor hogy lehetnek amcsi humveejaik, mágikus

élveteg 2021.08.16. 23:50:14

Itt vannak nekünk ugye a világ legbátrabb emberei jelesül Szabó Tímea Karácsony Gergely Tordai Bence stb akik dacolva az Orbán pokoli diktatúrájával halált megvető bátorsággal felvonultak a prájdon Namost megmutathatnák Ezek hatalmas bátorságú emberek elutazhanának Afganisztánban ( a Szabó Tímea már ugyis keverte ott a szart ) tarhatnának például érzékenyítő tréningeket szívárványügyben a taliboknak

birka menet 2021.08.16. 23:53:02

@Kampfer:

Nem árt fidesznácikám ha jól megfigyeled most az afgán helyzetet, mert a szitu 2022-ben ugyanez lesz: a fidernyák orbán vezéred már rég külföldre menekült a választási eredményt mehallva, de még mindig jönnek az M1-en a hirhedt uszitó beszédei, mintba még mi dig a magyar bunjerjében lenne. Aztán amikor ti kisfidernyákok rájöttök, hogy a gazdátok elmenekült, akkor fejvesztve rohantok a Déli pályaudvarra, hogy felkapaszkodjatok a felcsúti kisvonatra, hogy ti is azzal menrküljetek el Putyinhoz.

CoolKoon 2021.08.16. 23:54:56

@Örömhernyó: "Kenyéradóim ázsiaiak, nem Magyarországon élek, a 2000-es évek óta nem szavaztam Magyarországon. Jellemző rád, hogy személyeskedsz, de még ez se talált be." - Milyen érdekes, hogy az ázsiai kenyéradóid meg a külföldön tartózkodásod ellenére a szóhasználatod meg a "véleményed" a megszólalásig hasonlít pártunk és kormányunk fizetett trolljainak "véleményéhez". De gondolom, ez biztos csak véletlen egybeesés...

"Magyarországon nem hogy dolgozhatnak, tanulhatnak a nők, de egyenesen muszáj nekik, ha meg akarnak élni." - Ez mit sem változtat azon az aprócska tényen, hogy a Fideszre szavazó (vidéki, suttyó) tömegek szerint a nők felelős állásokba helyezése csak amolyan úri huncutság, pesti hóbort. Tudják ezt a Lendvay utcában is nagyon jól, pontosan ezért eresztenek meg néha egy-egy nőket megalázó megjegyzést, és ezért rúgnak bele a szingli nőkbe ott, ahol tudnak.

"Annyi női miniszter vagy államtitkár, amennyi Orbán alatt volt és van, sose volt Magyarországon." - Jaj ugyan már! Hagyjuk ezt!

"De azért Magyarországon jobboldali, vezető politikusnők is járhatnak picsanadrágban, bikiniben, karriert építhetnek." - Ja. Épp csak menedzserek nem lehetnek, meg úgy általában bármiféle műszaki pozíciókból is kinézik őket. De igazából a leggusztustalanabb mégis továbbra is az az undorító ("biztosan provokálta"/"biztosan azért, mert >úgy< öltözött" stb. típusú) áldozathibáztatás.

"Magyarország nem az ígéret földje, de azért Afganisztánnal össze se lehet vetni." - Én nem azt mondtam, hogy Mo-n hasonló a helyzet, mint Afganisztánban, épp ellenkezőleg. Viszont ettől még Mo-n jelenleg nem jó szingli nőnek lenni, és ezt mindenki tudja.

"ő javasolta, hogy a nők tartsanak karnyújtásnyi távolságot a támadóktól" - A hülyeségnek nincs neme.

"Holott a magyar társadalom pont hogy elítélte a nők migránsok általi zaklatását." - Elítélte...nem a főni mondta egyszer, hogy ne azt nézzék, amit mond, hanem amit tesz? És bizony amit tesz, az egyre több nő életét keseríti meg Mo-n.

"A kínaiak nem akarnak politikai vonalon változást erőltetni sehol." - Látom, még mindig nem érted: bizniszelni csak olyanokkal lehet, akik tartják magukat legalább valamilyen minimális játékszabályokhoz. Na ez az ami a tálibokra (és egyéb szedett-vedett, harmadik világbeli vérszomjas diktatúrákra) NEM jellemző.

"nemzetközileg el lesznek ismerve, lesz egy kis gazdasági fejlődés ott" - Még egyszer: ezt azt feltételezi (naivan), hogy a tálibok nem fognak a (napokon belül esedékes) hatalomra kerülésük után eszetlenül gyilkolászni.

"a kínaiak Afrikában is bőkezűen osztogatják az ajándékokat, eddig sehol se sültek fel ezzel" - Aham. És olyan diktatúráknak is osztogatták az "ajándékokat", akik a nyílt utcán lőnek agyon/fejeznek le MINDENKIT, aki csak egy kicsit is unszimpatikus számukra, vagy akár csak tobzódnak az erőszakban (pl. Boko Haram)?

"Amerika meg szügyig eladósodott a 20 évnyi afganisztáni háborúzással." - Ez igaz, de nem véletlenül figyelmeztetett minden szakértő, hogy ez NEM fog jól elsülni...

"Szerintem a kínai stratégia szerencsésebb mindenkinek." - Szerencsésebb lenne, ha működne. Csak attól tartok, hogy nem fog. Ahogy jó eséllyel az orosz se.

"Magyarországról elvitték az embereket, ezért néptelenedett el az Alföld." - Ez nem igaz. Az ostoba magyar nemesek által az elfoglalt területeken végzett dupla adózás miatt néptelenedett el az Alföld. Paradox módon még azok a peremvidékek is jobban jártak, ahova a törökök portyázni jártak.

birka menet 2021.08.16. 23:56:21

@élveteg:

Agyilag kiskorú 69 éves fidernyákom, orbán gazdád megengedte már, hogy felvilágositsanak a ceccről? Vagy még további 10 évig gyerekvédeni akar?

CoolKoon 2021.08.16. 23:56:23

@jancsi_3: Még, még, még, még, még, ennyi nem elég :D

birka menet 2021.08.17. 00:02:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mi van bulgár pedó, három napig a szinedet se láttuk, csak tán nem utalt Putyin gazdád ma néhány rubelt, oszt újra fussa a net caféra?

Matyika Ápolója 2021.08.17. 00:07:51

@CoolKoon: "a megszólalásig hasonlít pártunk és kormányunk fizetett trolljainak "véleményéhez""

Légyszi linkelj már valami megbízható oldalt, hogy Magyarországon fizetnek a kormánypárti trollkodásért :D

Szánalmas ez bazdmeg hogy az o1g-től már semmit nem bírsz látni. Orbánnak elég lenne annyit mondania, hogy tilos a Dunába ugrani, elintéznétek ti magatokat :D

Örömhernyó 2021.08.17. 02:44:03

@jancsi_3: Brendel Matyika megtalálta ezt a blogot is. A captcha se segít ellene! Ez szörnyűbb hír, mint a tálib hatalomátvétel Afganisztánban. Elvesztünk!

Örömhernyó 2021.08.17. 02:59:58

@CoolKoon: "bizniszelni csak olyanokkal lehet, akik tartják magukat legalább valamilyen minimális játékszabályokhoz" - a helyzet az, hogy egy diktatúrával sokkal könnyebb tartósan bizniszelni, mint egy 4 évente váltakozó pártállású, összetételű kormánnyal, parlamenttel.
Pont ezért a britek, amerikaiak se akarják a velük bizniszelő országokban a diktátorokat, uralkodókat elmozdítani. Szaúd-Arábia, Jordánia, korábban a dél-amerikai hunták.
Az Orbán-rezsim is nagyon megfelel így a német gyáriparnak, finánctőkének, nekik jobb egy diktátorral lepaktálni, mint 4 évente változó kormányokhoz alkalmazkodni.

"nem véletlenül figyelmeztetett minden szakértő, hogy ez NEM fog jól elsülni." - Nyugaton valójában mindenki ujjongott amikor Afganisztánt és Irakot lerohanták az amerikaiak és csatlósaik. A BBC és CNN gyűlöletkampánya alapozta meg az összes 9/11 utáni háborút, ők bizonygatták, hogy Szaddamnak tömegpusztító fegyverei vannak. Tudod ki szólalt fel az iraki és afgán háborúk ellen? Alex Jones. Akit kikiáltottak emiatt őrültnek.

Örömhernyó 2021.08.17. 03:12:16

@Boldeone Bull: " összesített adat 2011 októbere és 2019 szeptembere között 778 milliárd dollár, amit kiegészít a USAID és más kormányintézmények 44 milliárdos kiadása rekonstrukciós projektekre. Az Egyesült Királyság és Németország 30 milliárd, illetve 19 milliárd dollárt költött el Afganisztánban, a NATO összesen 72 milliárdot."
Előtte meg kb èvi pár milliárd"

Azt ugye tudod, hogy hazudsz? Te a USAID költségeit nézed csak. A teljes háború költségeire keress rá. Ja, ehhez angolul kéne tudni alap szinten. Belinkelem.
Trillió dollárokról van szó. Kéttrillió. 2×10¹⁸.

Várj, itt a link:

"De, ha Ázsiában èlsz, tèged mennyiben zavar, hogy az USA mennyit költ háborúra? Egy ország a saját pènzèben soha nem mehet csődbe , szinte korlátlan a pènznyomtatasi lehetősèg!"

Amerika a legfontosabb ország még mindig, ha az amerikai gazdaság, költségvetés meginog, akkor az egédz világ szív. Én egy ázsiai országban élek, ami ezer szállal kötődik az amerikai gazdasághoz.
Amerika népének lesz nagyon rossz, és ezzel a világnak. Háborúk helyet az amerikai emberek problémáit kellene megoldani, nem afgán iskolákat kellene építeni, hanem az amerikai városokat kellene élhetővé tenni (Detroit, Chicago, Baltimore), lehetőséget adni amerikai fiataloknak a felemelkedésre.

" Mint muszlim-tálib -barát amerikaellenesnek nem annak kellene örülnöd ha az USA minèl hamarobb összeomlik ?"
Nem vagyok Amerika-ellenes. Dolgoztam Amerikában, most is dolgozom amerikai cégeknek, amerikai munkatárssal itt Ázsiában. Ha Amerika észhez térne és nem a kilátástalan háborúkba öntené a pénzt, az maguknak az amerikaiaknak is jobb lenne. Persze az amerikai politikai elit össze van fonódva a hadiipari cégekkel ezért kellenek a háborúk, ez nekik jó üzlet.
Nem vagyok muszlim és tálib-barát. Én nem akarom azt a kultúrát ott, ahol élek, de Afganisztánban az a hagyományos kultúra, engedni kell, higy úgy éljenek. Nem kellene erőszakkal bevonulni oda és szétlőnibaz országot, csak mert nekünk nem tetszik. Persze a hadiipar ebből profitál... Ezért indult a háború.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.08.17. 03:17:26

@Indriq: Azon kívül, hogy lassan a legerősebb gazdasági hatalommá váló Kínával ne álljunk szóba, mert csúnya dolog, akkor mit szólsz, a hivatalosan az elnökük szerint is rasszista elnyomó USA-hoz? Velük sem kellene akkor már "parolázni"!

Örömhernyó 2021.08.17. 03:32:03

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @Boldeone Bull:

Amerika nemzeti szinten 14. helyen rangsorolt egyeteme szerint:

watson.brown.edu/costsofwar/figures/2021/human-and-budgetary-costs-date-us-war-afghanistan-2001-2021

Bizony trilliók ezek angolul, magyarul billiárd. Nem készpénz ez, hanem hitel, eladósodás.

watson.brown.edu/costsofwar/figures

Akármennyire durvának tűnik, ennyit költött csak Amerika az Afganisztán elleni háborúra. A német, spanyol, francia, magyar, brit stb. költés ebben nincs benne!

www.forbes.com/sites/hanktucker/2021/08/16/the-war-in-afghanistan-cost-america-300-million-per-day-for-20-years-with-big-bills-yet-to-come/?sh=3763911a7f8d

apnews.com/article/middle-east-business-afghanistan-43d8f53b35e80ec18c130cd683e1a38f

"Estimated amount of direct Afghanistan and Iraq war costs that the United States has debt-financed as of 2020: $2 trillion.

Estimated interest costs by 2050: Up to $6.5 trillion.

THE WARS END. THE COSTS DON’T:

Amount Bilmes estimates the United States has committed to pay in health care, disability, burial and other costs for roughly 4 million Afghanistan and Iraq veterans: more than $2 trillion.

Period those costs will peak: after 2048."

Igen, trillió dollárokról van szó amerikai angolul, (magyarul billiárd), a következő generáció amerikai adófizetői fogják fizetni az afgán kaland árát. Mert az egész hitelből van finanszírozva. A gazdasági összeomlás elkerülhetetlen lesz.
Mindezt miért? Hogy egy pöcegödör országban rendet csináljanak, amit a helyiek se akartak és egy hét alatt visszaállították a tálib uralmat. MegaLOL!!!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.17. 06:44:47

@Örömhernyó: Butus vagy, no. Először is, az angol trillion az a magyar billiónak felel meg, ami 10 a 12.-en, vagyis 12 nulla. Nálad pedig 18 nulla áll. Csak 6 nagyságrendet tévedtél.
Igazi sötét vagy. Az hogy elbaszol valamit, mert nem vagy jártas a matekban, nincs annyi kritikai érzéke hogy felfogd hogy itt valami nem stimmel, az egy dolog. De rád szólnak hogy hülyeséget írtál, hogy az össze 22 ezer év világ GDP-je lenne és még akkor is erősködsz, az a hülyeség teteje.
Hogy tanulj egy kicsit! Tíz 6ványai.
hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%ADz_hatv%C3%A1nyai

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.17. 06:46:53

@Örömhernyó: Ugyan már! Csak annyit csinált hogy tíz percenként okád. Azzal a folyamatos beszélgetést nem tudja zavarni.

almaza 2021.08.17. 08:08:09

@Péter 2: Nalad a pont. A poszt egy hippokrata uzenet a kenyelmes nyugatrol szokasos magyar itelkezo stilusban.

midnight coder 2021.08.17. 08:08:30

@birka menet: Az afgán szélsőséges nem a semmiből jön, és nem támogatás nélkül tud olyan hatékony lenni. Őt a helyi polgárság termeli ki, és az támogatja. Az ottani kultúra támogatja. És az ottani polgár pedig az ottani kultúrában nő fel. Nyilván van kivétel, de tömegesen nem fognak eltérni. Mint ahogy ha veszel 1000 magyar polgárt, úgy 990 hosszabb távon kb hasonlóan fog viselkedni. Lehet jobbos vagy balos, de az alapvető viselkedési formái azonosak lesznek, pláne hosszú távon. 50 évesen már kevés a punk.

midnight coder 2021.08.17. 08:10:35

@almaza: A kényelmes nyugat egy felvilágosodás után lett ilyen. És jó alaposan megküzdött ezért. Ez a felvilágosodás viszont abban a jt.

midnight coder 2021.08.17. 08:12:20

@midnight coder: a kultúrában elmaradt. És ha tömegesen importálsz onnan polgárt, itt is elveszhet.

almaza 2021.08.17. 08:14:25

@Diesunddasda: Igy van. Eleg nagy baromsag posztot irni errol nulla terep/elet tapasztalattal, alacsony EQ val es az empatia teljes hianyaval

belekotty 2021.08.17. 08:44:09

@Örömhernyó: Van billió, meg billiárd. A kettő között van különbség. Az angol trillion nem a magyar billiárdnak felel meg, hanem a billiónak. Ezerszeres az eltérés a billió és a billiárd között. Ha annyit időt töltöttél volna matekkal, mint biliárdozással, tudnád. De tényleg jellemző, rádszólnak hogy tévedtél, de erősködsz tovább.

Örömhernyó 2021.08.17. 09:20:38

@belekotty: Szóval elolvastad az angolnyelvű kimutatást, kutatást a 9/11-et követő amerikaiak által indított háborúk költségeiről.
6.4 trillion angolul. Tudod mit? Le se kellett volna fordítanom. Az a lényeg, hogy ezt a következő 2-3 generáció se fogja tudni visszafizetni Amerikában. Közben a történelem legnagyobb vagyonnövekedését könyvelhették el az amerikai hadiipari cégek és milliárdos tulajdonosaik. Ez a lényeg.

Az egyik félkegyelmű meg USAID kiadásait posztolta itt kommentben, mint a háború költségeit. LOL!

nemecsekerno_007 2021.08.17. 09:26:13

@jancsi_3: Megint rohamod van puhatestű?!?!

Weißkopf 2021.08.17. 10:43:28

Gyáva népnek nincs hazája. Van úgy 40 millió afgán, közülük hányan menekülnek? Talán 100 ezren. A többi marad, vagyis a t

Weißkopf 2021.08.17. 10:45:52

a többséget nem izgatja, demokráciában vagy a saria alatt tengődik-e. El kell fogadnunk, ez az ő döntésük.

Örömhernyó 2021.08.17. 11:59:32

@Weißkopf: Azt mindenki hajlamos elfelejteni, hogy a tálibok is afgánok.
Az iszlám hosszú évszázadok óta jelen van ott, saria jog szerint éltek mindig is. Az iszlám jog uralma nem a tálibokkal kezdődött, ők csak egy fegyveres csoport, akiket annak idején az amerikaiak szerveztek meg, hogy a szovjetek ellen harcoljanak.
Az, hogy az afgán nép 1 hét alatt elsöpörte az amerikaiak által helytartónak megtett bábkormányt, azt mutatja, hogy az afgán nép nem kér a nyugati liberális demokráciából.

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Angolul trillion. Magyarul fogalmam sincs ezekről.
6.4 trillion angolul, vagy 6,4 billió dollár magyarul. A lényeg, hogy ennyi csak a háború költsége, csak Amerikára nézve. Mi az eredmény? Egy korrupt kormányt 1 hét alatt megdöntöttek a tálibok, a népfelkelés. A tálibok ugyanis az afgán népből kerülnek ki.
A világ kevésbé biztonságos hely, mint 20 éve volt. A színes forradalmak és a demokráciaexport szétzilálták a Közel-Keletet (Szíriát, Irakot, Afganisztánt, Szudánt, Szomáliát, Jement, Líbiát), Ukrajnát.
Most azon mesterkedik az amerikai vezetés, hogy Észak-Koreát és Fehéroroszországot hogy borítsák lángba.

Kotit 2021.08.17. 12:08:57

Az volt már (jancsi miatt nehéz végigolvasni), hogy a tálibok épp intézik Orbánnak a 2/3-ot?

CoolKoon 2021.08.17. 12:21:45

@Matyika Ápolója: "Légyszi linkelj már valami megbízható oldalt, hogy Magyarországon fizetnek a kormánypárti trollkodásért :D" - Kérdezd Roggyant Tónit, ő biztosan szívesen eligazít....

"Szánalmas ez bazdmeg hogy az o1g-től már semmit nem bírsz látni. Orbánnak elég lenne annyit mondania, hogy tilos a Dunába ugrani, elintéznétek ti magatokat :D" - Ami azt illeti, ugrottam már a Dunába párszor, és még mindig itt vagyok :D Amúgy meg hiába erősködsz, a szóhasználat MINDIG elárulja az összes Fideszes trollt, ezt egyszerűen nem tudjátok elhazudni...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.17. 12:33:25

@Matyika Ápolója:

Természetesen bérkommentelás létezik. Leginkább a kereskedelemben, de a politikusok is használják ma már.

Bértroll viszont biztosan nincs.

Argus_ 2021.08.17. 12:45:40

Talál sokaknak új, de a világon élő 2 milliárd muszlim 99%-a nem akar a saria szerint élni. Tisztelik az iszlámot, betartják tanításait, elfogadják a Koránt ... stb, stb, de mindennapjaikban nem kérnek a középkori sariából, amely mollák (vallási vezetők) döntenek mindenben.

sírjatok 2021.08.17. 12:52:08

@CoolKoon: @CoolKoon: "Kérdezd Roggyant Tónit, ő biztosan szívesen eligazít...."

Én téged kérdezlek. Azt állítod, hogy itt pénzért trollkodnak emberek, és ezért nem vagy hajlandó törődni a véleményükkel. Hol van erre a bizonyíték? Eleve szerinted ki a fasz fizetne azért, hogy egy noname blogon lenyomozhatatlan nickek anyázzák egymást? Ki nyerne ezen bármit? Ha senki, akkor mi a faszért fizetne ezért bárki?

Az meg nem troll bazdmeg, aki neked ellent merészel mondani, az egy másik ember egy másik véleménnyel.

sírjatok 2021.08.17. 12:54:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: lehet hogy van bérkommentelés, de akkor az a facebookon meg a twitteren, ahol százezrek látják. Bérkommentelni meg propagandát folytatni ott éri meg, ahol nagy a láthatósága és sok a bizonytalan. Annak semmi értelme nincs a világon, hogy a lövészárokban a másik oldalon lövöldözőt próbáld győzködni, nulla az esély hogy sikerülni fog.

Kampfer 2021.08.17. 13:02:50

@Argus_: A jelen poszt Afganisztánt tárgyalja. Egy kb. negyvenmilliós közösséget. Nagyjából 50-55 ezer fegyveres tálib felkelőről beszélhetünk, akik elintézték, hogy mostantól a cimboráik mondják meg, hogy merre van az arra. Leginkább kézifegyverekkel és alegységek harcát támogató könnyűfegyverzetű járművekkel, kézi páncéltörőkkel vannak felszerelve.
Velük szemben állt egy több, mint 300 ezres afgán haderő, amellyel a kormány rendelkezett. Profin fölszerelt haderő tüzérséggel, logisztikával, gyalogsággal, páncélozott erőkkel és helikopterekkel. Ezekre az elmúlt majd' 20 év során folyamatos képzést, logisztikai támogatást és üzemeltetést is kaptak. Nos, az eredmények immár ismertek. Jó eséllyel van igazság abban, amit írsz, azonban a fent említettek és az események nem azt igazolják, hogy az a társadalom olyan nagyon ellenkezne a sarijával, a mollákkal és az általuk képviselt társadalmi berendezkedéssel. De javíts ki, ha tévedek...!
Kamp.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.17. 13:28:50

@sírjatok:

A győzködés mindig a semleges többségre irányul. Pont ahogy a keerskedelemben. A Pepsi nem a Coca Cola fanatikus híveit akarja meggyőzni, hanem azokat, akiknek nincs erős prefernciájuk a szénsavas üdítők terén.

Ezért ilyen siker a Google és a FB: képesek célzottan hirdetni.

Argus_ 2021.08.17. 13:43:07

@Kampfer: Az Afganisztánban élő népek (pastuk, tádzsikok, üzbégek, hazarák, türkmének) olyan mély elmaradottságban élnek az afgán hegyvidék elszeparáltságában, mely ritka még az iszlám világban is. EZEN A HELYEN a saríja valóban alternatíva lehet. Nem véletlen, hogy egyedül itt alakult ki a mai napig olyan berendezkedés, mely alapjának tekinti ezt a középkori törvénykezést.

Kampfer 2021.08.17. 14:01:31

@Argus_: Ebben igazad van. De azt hiszem, mindez nem mond ellent mindannak, amiről magam is és a poszter is írt. Sajnálom, hogy ami számodra és poszter számára és még nem kevés ember számára világos, mégis ekkora politikai-katonai baklövéseket tud mégis generálni.
Kamp.

midnight coder 2021.08.17. 14:32:22

@Argus_: Azért van pár másik ország is ahol a saria a törvénykezés alapja: Irak, Irán, Szaúd Arábia, stb.

Örömhernyó 2021.08.17. 15:07:55

@Argus_: Az iszlám világban azért elég elterjedt a saría alkalmazása, szaúdi, iráni, jemeni példák tömege mutatja, hogy nem ördögtől való ez. Hanem Allahtól való.
Nem kell messze menni vallási jog alkalmazásáért, Izraelben a családjog teljesen a zsidó vallásjogon alapul, mégse hisztizik a liberált Nyugat, hogy jaj patriarchátus, meg szegény nők.
Sőt, Amerikában teljes nagyvárosi negyedeket népesítenek be ortodox zsidók, akik durvábban korlátozzák a nők jogait vallási jogi alapon, mint a mohamedán világ nagy részében a muszlimok. Szaúd-Arábiában tanulhatnak egyetemen a lányok, ortodox zsidóknál ez elképzelhetetlen.

Örömhernyó 2021.08.17. 15:15:38

@Argus_: Úgy tűnik a tálibok néppártosodnak, cukiskodnak, szelidültek az utóbbi években.
Láthatólag egy működő országot akarnak most építeni, gondolom látták milyen sorsra jutott az Iszlám Állam, a lehetséges nemzetközi elismerés reményében mainstreamesednek, mérséklődnek a tálibok. Kína is bejelentkezett egy nagy fejlesztési, pénzügyi ajánlattal, ennek feltétele az, hogy ne legyen egy kiszámíthatatlan pöcegödör az ország.

Amnesztia a kormányzati tisztviselőknek:

index.hu/kulfold/2021/08/17/talib-altalanos-amnesztia/

Női műsorvezetőnek nyilatkozgat a tálib szóvivő:

index.hu/kulfold/2021/08/17/afganisztan-nok-hozzaallas/

Úgy tűnik indokolatlan a migránsáradat, megint csak az lesz, hogy gazdasági előnyök reményében indulnak el a szerencsét próbálni akarók, de valójában semmi elől nem kell menekülniük.

Örömhernyó 2021.08.17. 15:16:55

@jancsi_3: Matyi, el lesz kenve a szád, aztán majd sírsz, mint általában szoktál. Viselkedj ember módjára! Te selejt.

CoolKoon 2021.08.17. 15:48:46

@jancsi_3: Kapálózz még :D :D :D Mekkora megszállottság kell ahhoz, hogy egész nap nyomasd ezt :D

CoolKoon 2021.08.17. 15:58:08

@Örömhernyó: "a helyzet az, hogy egy diktatúrával sokkal könnyebb tartósan bizniszelni, mint egy 4 évente váltakozó pártállású, összetételű kormánnyal, parlamenttel." - Ez egy hatalmas nagy baromság, amit tényleg csak a Fideszes trollok állíthatnak szent "meggyőződéssel". A diktátorok többségével épphogy NEM jó üzletelni, mert kiszámíthatatlanok, ergo bármikor megtörténhet, hogy a kannibál törzsfőnök karóba húzza a "követeket", ha olyanja van.

"Pont ezért a britek, amerikaiak se akarják a velük bizniszelő országokban a diktátorokat, uralkodókat elmozdítani." - Azért nem akarják per pillanat elmozdítani őket, mert eddig megbízható üzleti partnerek voltak. De ettől még ez egyik napról a másikra megváltozhat.

"Az Orbán-rezsim is nagyon megfelel így a német gyáriparnak, finánctőkének, nekik jobb egy diktátorral lepaktálni, mint 4 évente változó kormányokhoz alkalmazkodni." - Ez egy bizonyos szintig így van, de eljön az a pont, amikor már túl sok a szar...

"Nyugaton valójában mindenki ujjongott amikor Afganisztánt és Irakot lerohanták az amerikaiak és csatlósaik." - Egy fenét! Irak lerohanásakor kizárólag Dubya és a hozzá hasonlóan ostoba sleppje (meg bűntársaik) ujjongtak, más nem. A sajtó legfeljebb hallgatott, mivel Bushék bekamuzták a tömegpusztító fegyvereket, ami miatt nem igazán tudtak nyíltan ellenkezni. Nagyon jól emlékszek az iraki háborút megelőző időszakra és kommunikációra.

"A BBC és CNN gyűlöletkampánya alapozta meg az összes 9/11 utáni háborút, ők bizonygatták, hogy Szaddamnak tömegpusztító fegyverei vannak." - Ez akkora baromság, mint ide Lacháza.

"Tudod ki szólalt fel az iraki és afgán háborúk ellen? Alex Jones. Akit kikiáltottak emiatt őrültnek. " - Még egy hazugság; sokáig fogsz hazudozni még? Alex Jones előtte és utána is hagymázas összeesküvés-gyáros volt, akinek előtte és utána is legalábbis igencsak ciki, sőt, egyenesen eszement tartalmú megnyilvánulásai és nyilatkozatai voltak.

CoolKoon 2021.08.17. 16:04:10

@sírjatok: "Azt állítod, hogy itt pénzért trollkodnak emberek" - Nemcsak itt, hanem az összes politikával foglalkozó webes felületen.

"ezért nem vagy hajlandó törődni a véleményükkel" - Nem. Azért nem vagyok hajlandó törődni a véleményükkel, mert olyan egészen egyszerűen nincs nekik, vagy ha van is, nem azt írják le. Ostoba lózungokkal meg unalomig ismételt pártszólamokkal pedig értelmetlen és fölösleges vitatkozni.

"Eleve szerinted ki a fasz fizetne azért, hogy egy noname blogon lenyomozhatatlan nickek anyázzák egymást? Ki nyerne ezen bármit?" - Erre a legjobb ellenpélda maga Putyin elvtárs, akinek egy egész trollfarmja van erre a célra.

"Az meg nem troll bazdmeg, aki neked ellent merészel mondani, az egy másik ember egy másik véleménnyel. " - Még egyszer: NEM azzal van a baj, ellentmondanak nekem, hanem ahogy ezt megteszik. Ebben a szóhasználattól kezdve a véleményeken át a "megfelelő" külpolitikai irányultságig minden benne van. Nem az enyémtől eltérő véleménnyel van a baj, hanem azzal, hogy ez a "vélemény" az esetek 99%-ában úgy hangzik mintha teszem azt Gulyás Gergely szájából hangzott volna el. NPC-kkel pedig fölösleges vitázni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.17. 16:08:45

@CoolKoon: Megpróbálja eljátszani, hogy működik még a scriptje. Én is élvezem a vergődését. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.17. 16:14:35

@Örömhernyó: Sikerült már a trilliont lefordítanod? És a matek megy már? :-))

CoolKoon 2021.08.17. 16:18:54

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Hát igen, az időpontok nem hazudnak :D :D :D De azért azt is jó látni, hogy valójában mennyire nem ért a programozáshoz sem, mivel sosem láttam még csak a nyomát sem semmi magasabb szintű trükközésnek.

Örömhernyó 2021.08.17. 16:33:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Sikerült, de teljesen felesleges lefordítani, angolul olvasd el a háborús költségekről szóló adatokat. Akkor nem zavar a szarmagyar matematikai nyelvezeted.

Trillion angolul. Magyarul billió.

apnews.com/article/middle-east-business-afghanistan-43d8f53b35e80ec18c130cd683e1a38f

Csak a költségek kamatterhe 6,5 billió dollár 2050-ig.
Szerinted ezt mi fogja megfizetni?
Egész Amerikában lehetett volna ebből ingyenes felsőoktatást és egészségügyet adni az embereknek, megszüntetni a hajléktalanságot és még egy Big Mac-re is futotta volna a maradékból.

A legnagyobb felfelé irányuló vagyonmozgást hozta ez a háborús 20 év. Hogy még te is értsd, ezt az jelenti, hogy rengeteg középosztálybeli lecsúszott, a gazdagok még gazdagabbak lettek. A szupergazdagok meg adómentességet, adócsökkentést kaptak.
És tökmindegy ki volt épp az elnök, mind tolta ezt a hülye háborús politikát, növelte a kiadásokat, az adósságot.

Most mindenki azon siránkozik, hogy mi lesz Afganisztánnal. Holott a valódi kérdés az, hogy mi lesz most Amerikával. Afganisztánban nem lesz gyökeres változás, eddig is a tálibok éd a klánok rendezték az életet, közigazgatást az egész országban pár nagyváros kivételével. Az átlag afgán élete nem sokat változik, Afganisztán jelentéktelen lesz továbbra is nemzetközi szinten.
De Amerika ebbe a háborús kudarcba és eladósodásba bele fog remegni. És nem a milliárdosok fogják megfizetni ennek az árát.

Örömhernyó 2021.08.17. 16:46:43

@CoolKoon: Alex Jonest akkoriban tartóztatták le, mert Bush és az iraki háború ellen tüntetett. Alex Jonesnak többször volt igaza, mint a vezető politikusoknak.
Volt még valaki, aki a háború ellen szavazott és szólalt fel: Bernie Sanders.

Tony Blair máig farkát behúzva kénytelen bocsánatot kérni lépten-nyomon, mert tolta a tömegpusztító fegyveres hazugságot.

A valóság téged látom nem zavar.

youtube.com/watch?v=UcWs4TFSjrY

youtube.com/watch?v=YNOWeUH1PDk

Örömhernyó 2021.08.17. 17:41:49

@jancsi_3: Mátyás, pihenj le, rád férne. Erre a hülyeségre pazarlod az életedet. Nincs senkid, nem hagysz magad után semmit, csak ezeket floodokat a blogokban. Tudom, az életnek nincs objektív értelme, de talán elgondolkozhatnál, hogy ez-e a lehető legjobb eltöltése az életednek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.17. 18:26:28

@ikaljan:

"Az, hogy ti a nemzetbiztonságot összekeveritek a szaremberséggel, és a hazaárulással, arról nem tehetek."

Attól még senki nem lesz szar ember vagy hazaáruló, ha nem tetszik neki az illegális - vagy az EU által legalizált - tömeges bevándorlás.

"Egyébként pedig az az afgán, aki most menekülne el Afganisztánból, bajosan gyilkolt le bárkit is Európában. Ez meg szimpla tény."

Ahogy az is szimpla tény, hogy azok sem öltek korábban európai embert, akik aztán Európába bevándorolva mégis megtették azt.

Az iszlám egy igen erőszakos vallás. Fizikailag és lelkileg egyaránt. A negatív hatása alól az sem tudja kivonni magát, aki nem fanatikus hívő, vagy legalábbis nem annak indult. Talán ezért radikalizálódik a 2. vagy a 3. generáció itt Európában.

A Bibliában - inkább csak az Ószövetségben - is vannak véres részek, amelyeket az Új Testamentum gyakorlatilag felülírt. Maga a katolikus egyház is megszelídült, a többi keresztény egyház meg már eleve nem is úgy indult.

Ebből következően felelőtlenség ellenőrizetlenül és tömegesen beengedni iszlám vallásúakat Európába.

CoolKoon 2021.08.17. 18:46:41

@jancsi_3: Találós kérdés: milyen mértékű téboly kell ahhoz, hogy a fentieket kézzel beírogasd, minden órában háromszor, csak azért, hogy megpróbáld elhitetni másokkal, hogy befuccsolt a "csodaszkripted"? :D :D :D

Gazz 2021.08.17. 19:24:55

Srácok, egy rakat kommentet kiszedek innen a végéről, csak egymás anyázzátok, ennek nincs értelme.
Brendel meg természetesen repül, kezdheti a kézimunkát előlről. Nekem három kattintás kivágni innen. :-D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.17. 19:41:01

@Gazz: És tudod mekkora meló volt ez neki a recaptcha mellet? :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.17. 19:47:58

@Örömhernyó: Mondtam már az angol trillion az a magyar billió.
millió 1 E+6
milliárd 1 E+9 angol billion
billió 1 E+12 angol trillion
billiárd 1 E+15
trillió 1 E+18
Te 18 nullát írtál oda, 2 E+18-at, holott az USA katonai költségvetés évente kb 7 E+11. 700 milliárd dollár. Ezek között majd 7 nagyságrend, vagyis 10 milliószoros eltérés van.

Kampfer 2021.08.17. 19:51:12

@Gazz: Amit az ikaljan kapott, abban bőven ott volt a lényeg! Azt azért hagyhattad volna. Mellesleg ő pontosan azt testesíti meg, amiről te magad is írtad a posztot!
Üdv: Kamp.

Sir Gombóc 2021.08.17. 20:52:24

@Gazz: helyes, akkor a foglalkozás elérte a célját.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.17. 21:29:32

@Gazz:

"Brendel meg természetesen repül, kezdheti a kézimunkát előlről. Nekem három kattintás kivágni innen."

Persze, de van neki kisezer nickje. Egyiket letiltod, folytatja a másikkal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.17. 21:42:06

"Közel harmincmillió forintnak megfelelő összeget kap Svédországban egy férfi, akit szexuális erőszak miatt ítéltek el úgy, hogy közben még kiskorú volt – írja a svéd Expressen nevű lap.
A szíriai bevándorló férfit fivérével együtt ítélték el még 2018-ban a malmői körzeti bíróságon,
EMBERRABLÁS, NEMI ERŐSZAK, ZSAROLÁS ÉS LOPÁS VÁDJÁBAN TALÁLTÁK BŰNÖSNEK ŐKET,
amiért két nőt is megerőszakoltak Malmőben 2017 tavaszán, közülük az egyiket elrabolták, bezárták egy pincébe, rendszeresen verték és megerőszakolták, miközben fegyverekkel fenyegették."

index.hu/kulfold/2021/08/17/kiskoru-volt-ezert-karteritest-kap-a-szexualis-eroszakot-elkoveto-ferfi/

Szóval fiatalkorúként - nem kiskorúként, mert vsz. a svédeknél is van ez a különbségtétel - kqpott a fenti bűncselekményekért 2 azaz kettő évet? Jó, hogy nem kapott valami magas állami kitüntetést.

Gazz 2021.08.17. 22:45:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az elmebetegségén kívül nyilván van Matyiban egy rakat személyes sértettség irányomban, ami munkára sarkallja, de most már tényleg csak az maradt neki, hogy kiles egy időpontot, amikor nem nézem a blogot, és akkor ideszemetel. Engem viszont szórakoztat, hogy iszonyat munkával összehoz egy manuális flood-ot, fennmarad hajnalhasadtáig, nem alszik, én reggel kipihenten felkelek, és pár kattintással kitörlöm a nehezen összeizzadt munkáját.
Olyan időpontokat tud csak uralni, amikor úgyse nézi a senki a blogot.
Észre se veszi, hogy szivatják.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.17. 23:55:06

@Gazz: Én is ezt csináltam vele azokon a blogokon ahol moderátor vagyok. Sajnos azokra már nem merészkedik, így csak azon élvezkedhetek ahogy itt elbánsz vele. Ez a recaptcha védelem nagyon kitolt vele és kézzel próbálja eljátszani a scriptet. :-))

Arcade Macho 2021.08.18. 00:31:08

@Gazz: az a nagyfeju meg mindig szemetkedik a trillioval, pedig en szepen kerdeztem ra, hogy magyarazza mar el hogy napi siznten hol hasznalja...

sírjatok 2021.08.18. 02:49:23

@CoolKoon: "Erre a legjobb ellenpélda maga Putyin elvtárs, akinek egy egész trollfarmja van erre a célra."

Trollfarmja senkinek nincs, mert az nem hajt hasznot senkinek.

Propagandistái, akik a neten vannak, esetleg lehetnek cégeknek vagy pártoknak, de azok sem a blog.hu-n fogják győzködni a totálisan bebetonozott ellenoldalbéli olvtársakat. Tök fölösleges ugyanis, nem éri meg. Az ellenoldalbéli a büdös életben soha nem lesz meggyőzve, a propagandista meg pénzbe kerül. Propagandát úgy érdemes csinálni, ha sok embert érsz el vele, akik bizonytalanok. Ez itt nem az a környezet. Szóval ez a "de te fizetett troll vagy" érved ez totálisan nevetséges, és pont csak annyira jó, hogy ne kelljen vitáznod.

"Még egyszer: NEM azzal van a baj, ellentmondanak nekem, hanem ahogy ezt megteszik. Ebben a szóhasználattól kezdve a véleményeken át a "megfelelő" külpolitikai irányultságig minden benne van"

Értem, tehát te akarod megmondani, hogy hogyan mondhatnak neked ellent, és ha nem szerinted megfelelő módon mondanak neked ellent, akkor hülyék :D

Ezzel szemben a te egyáltalán nem lózung hozzászólásaid:

"és így vitték be a magyarok az EU-ba ezt az azsiai tálib világot és a beteges orbán vezér imádatukat. "
+
" Fideszre szavazó (vidéki, suttyó) tömegek szerint a nők felelős állásokba helyezése csak amolyan úri huncutság, pesti hóbort."
+
" a kenyéradóid "csupán" állatsorban tartanák a nőket. "

Ezek szerencsére nem buta hőzöngések, ezek itt kérem megfontolt alapos érvek :D De hülye vagy te.

Örömhernyó 2021.08.18. 02:56:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Igen pont ezt írtam. Olvasd el angolul a felmérést.
Teljesen felesleges magyarul írni, angolul van a felmérés, amerikai kiadásokról.

apnews.com/article/middle-east-business-afghanistan-43d8f53b35e80ec18c130cd683e1a38f

www.forbes.com/sites/hanktucker/2021/08/16/the-war-in-afghanistan-cost-america-300-million-per-day-for-20-years-with-big-bills-yet-to-come/?sh=3763911a7f8d

Ez a lényeg, ennyi az amerikai kiadás az afgán kaland miatt.

A dollárt se váltjuk át forintba, akkor hagyjuk meg az angol terminológiát is, hisz angolul olvassuk ezeket az adatokat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.18. 06:24:44

@Gazz:

"nyilván van Matyiban egy rakat személyes sértettség irányomban"

Ne gondold, ebben nincs semmi személyes motívum ellened. Ha van annyi fölösleges időd, hogy utánaolvass, akkor észre fogod venni, hogy Matyi még azokat is lehülyézzi, leidiótázza, halomra sértegeti, akik amúgy vele egy oldalon állnak. De megértem, ha nem Matyi irodalmi munkásságára fogod pazarolni az idődet. :D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.18. 07:09:28

@Arcade Macho: Tudod gyakran számolok lebegőpontos számokkal. Avogadro szám, hatáskeresztmetszet, neutronfluxus. És egyébként sem olyan bonyolult megjegyezni hány nulla kell a millióhoz, milliárdhoz, billióhoz, billiárdhoz, trilliárdhoz. No meg az informatikában is használja az ember a megabyte, gigabyte, terabyte kifejezéseket.
Így egy képzett embernek a 2000 000 000 000 000 000 dollár szemet szúr, míg tudja hogy az USA katonai költségvetése csupán kb. 700 000 000 000 dolcsi. A kettő között meg majd 10 milliószoros az eltérés. 2 E+18 és 7 E+11.
Tudom hogy ez neked magas és élvezem a szellemi fölényem.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.18. 07:12:32

@Örömhernyó: Ne terelj! Ideböffentettél egy irreális számot és most magyarázkodsz. Annyit kellett volna írnod, hogy bocs elgépeltem pár nullával és le lenne zárva az ügy.
Nem derült volna ki hogy a megfelelő angol és magyar kifejezéseket sem tudod.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.18. 07:14:04

@sírjatok: "Propagandistái, akik a neten vannak, esetleg lehetnek cégeknek vagy pártoknak, de azok sem a blog.hu-n fogják győzködni a totálisan bebetonozott ellenoldalbéli olvtársakat."

És birca?

konrada 2021.08.18. 08:14:41

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Birka is pont olyan hülye netfüggő troll, mint mi vagyunk, akik azt hisszük, hogy majd megváltjuk okosságunkkal a világot - és hiába erőlködsz, ebből nem tudod kivonni magad!;) - legfeljebb szorgalmasabb - majdnem annyira, mint a másik Birka, a menetelős Matyi.

Fizetést ezért pont annyit kapnak, mint mi.

...sajnos. Mert azért nem volna baj, ha azt rendesen megfizetik, hogy ennyire jól és a másikat meggyőzően osszuk az eszet!;)))

Örömhernyó 2021.08.18. 11:10:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Pubika, az angol kifejezés a trillion. Ennyi a lényeg. Hisz ezt posztoltam. De ti meg olyan irreálisan alacsony számokat posztoltatok, ami nevetségessé tesz titeket. Idehánytátok a USAID költségét, ami egy lepkefing a háború költségeihez képest.

Arcade Macho 2021.08.18. 12:13:23

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: szellemi folenyt irtal te fogyatekos?

-------------------------------
2021.08.17. 19:47:58
@Örömhernyó: Mondtam már az angol trillion az a magyar billió.
millió 1 E+6
milliárd 1 E+9 angol billion
billió 1 E+12 angol trillion
billiárd 1 E+15
trillió 1 E+18

szoval most oszinten kerdezem, ha azt mondom, hogy Androméda-köd, akkor en miert is nem azt latom hogy a szellemi folennyel rendelkezo emberek dobaloznak a billió / billiárd / trillió m -rel, hanem olyan proszto fogalmat latok csak, hogy fényév
talan azert mert egy ocska kis troll vagy...

Arcade Macho 2021.08.18. 12:30:59

@Örömhernyó: en tudtam elsore hogy az a trillion mit jelent mert en angolul is olvasom a hireket es ezt is tudtam korabban: "Biden signs $1.9 trillion Covid relief bill, clearing way for stimulus checks, vaccine aid"

mostanaban vegre megjelennek magyarul is az 1000 Mrd -os cikkek, hogy az USAnak ennyibe kerult az afgan buli

az a 6.5 tr dodo meg irrealis mivel az USA egymaga donthet arrol hogy esetleg nyomtat meg egy pici penzt maganak

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.18. 12:39:44

@Arcade Macho: Ne igyál ragasztóra! Zagyválsz itt az Androméda ködről meg a fényévről, mikor a számokkal i gondban vagy. Amit ideböfögtél, annak semmi köze a témához, csak a frusztráltságodat igyekszel kompenzálni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.18. 12:40:30

Ideje lenne a magyarban is áttérni a rövid skálára. Szerintem sokkal logikusabb a millió, billió, trillió, kvadrillió stb. sorozat, mint az, hogy millió, milliárd, billió, billiárd, trillió, trilliárd stb.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.18. 12:46:26

@Örömhernyó: Na akkor tisztázzuk, hogy egyáltalán értettél-e valamit az egészből.
Az angol trillion értelmezése szerint hány nullát kell az egyes után írni szerinted?
Vagyis 1 E+??
Ha ez jól meg tudod válaszolni, akkor az általad idézett cikk alapján számold ki mennyibe van/lesz az USA-nak az afgán kaland!
A végén egy egész számra kerekítve hány nullát kell utánaírni?
Mert az elején azt írtad hogy 2000 000 000 000 000 000. Tizennyolc nulla.
2 E+18.
Ha újraszámolod az angol trillion helyes értelmezésével, ugyanennyi fog megint kijönni?
Meg tudod mondani hány dollár a világ GDP-je? Össze tudod vetni a kettőt?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.18. 12:48:17

A rövid skálát használó amerikai angol dominanciája miatt ugyanis mindaddig fennmarad a félreértésekre, félrefordításokra alkalmat adó kétféle elnevezés. Persze az áttérés sem oldaná meg azt, hogy az áttérés előtti magyar szövegek félreérthetővá válnának, és csak a szöveg keletkezésének idejéből vagy a szövegösszefüggésből lehetne tudni, miről van szó.

Az igazán szép persze az, amikor egy országon belül mindkettőt használják. Az előbb utánanéztem a Wikipédián, ilyen pl. Kanada, ahol a kanadai angol a rövid, a kanadai francia pedig a hosszú skálát használja. :D

Gazz 2021.08.18. 12:51:34

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Feltételezem, pont miatta vezették be a recaptcha-t, tehát az életcélját elérte, egy kis ország internetes portáljának blogszekciójában a kommentelés egy hangyafasznyit változott miatta - ugyan nem úgy, ahogy ő szerette volna, de valami mégis történt. Valószínűleg eljutott tyúkszaros életének csúcspontjára. :-)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.18. 12:54:03

@Arcade Macho: "mostanaban vegre megjelennek magyarul is az 1000 Mrd -os cikkek, hogy az USAnak ennyibe kerult az afgan buli"

Csak nem azt akarod írni hogy 1000 milliárd, vagyis 1 000 000 000 000 , azaz 1 E+12 dollár volt a buli? Kicsinyes vagy! Örömféreg szerint ott nem 12 nullának, hanem 18-nak kellene állnia. Most értsem úgy hogy az Androméda ködön túl sikerült megszámolnod az angol trillionnál a nullák számát?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.18. 12:57:57

@Gazz: Az a helyzet, hogy szerintem gazdasági megfontolások vezették a blog.hu-t. A valós kommentelés reklámbevételt jelent. Csakhogy a google hirdetési algoritmusai felismerik az ilyen mesterséges kattintásokat és azokra nem fizet egy fillért sem.
Sőt ha maguk jelenítenek hirdetéseket, akkor az ilyen fals dolgokat nem számlázhatják ki a hirdetőnek, mert az csalás. Amit matyi csinált az effektív gazdasági károkozás.

Örömhernyó 2021.08.19. 08:01:11

@Arcade Macho: Az adósság pénznyomtatással való finanszírozása azért nem úgy megy, ahogy ti azt elképzelitek. A FED kezében van ez, nem a kormányéban. Az infláció a tét, hogy az emberek rosszabbul fognak élni az elkövetkező három generációban, csak mert volt ez a teljesen céltalan afganisztáni kaland.
Bocsátanak ki kötvényeket, amiket a kínaiak vesznek meg, aztán zsebükben Amerika. És addig a jó, míg valaki megveszi a kötvényeket. Ha már a bizalom is elszáll, akkor megy a kukába a dollár.
És sajnos az infláció még az amerikai exportot se tudta olcsóbbá tenni, nem pörgette a gazdaságot, viszont az átlag amerikai életét nagyon megnehezítette.
Én évek óta nem veszek dollárt befektetésként, mert azzal a pénznemmel szemben, amiben a fizetésem kapom, zuhan az értéke. Az euró legalább néha gyengül, néha erősödik, így alkalmas tartalékképzésre, ha jó időben veszem. A dollár már erre alkalmatlan, kezd a forint sorsára jutni. Csak a forinttal szemben a dollár WC papírrá válása mindenkinek fájni fog.

chrisred 2021.08.19. 08:29:47

@Örömhernyó: Valójában az amerikai államadóságnak a 30%-a van külföldi befektetők kezében, amiből Kínára úgy 5% körül jut.

Arcade Macho 2021.08.19. 11:08:38

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: trollkodsz tovabb te fogyatekos?

kerdeztem hogy egy SZAKMABAN, ahol ilyen nagysagrendek napi szinten elofordulnak ott a tobbi tudos/mernok, akik nem olyan retardalt barmok mint te, ok is jatsszak az agyukat a 10 tizenotodik meg egyeb hatvanyaival, erre mit irtal?

de hogy a temanal maradjunk te barom
ugye lattad hogy megjelentek a hirek az 1000 Mrd dodos kiadasokrol?
milyen erdekes, hogy a kozgazdaszok es elemzok sem hasznaljak a milliard felett azokat az elnevezeseket hanem kikerulik
biztosan azert mert mind hulye csak te vagy a helikopter

Arcade Macho 2021.08.19. 11:10:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tíz_hatványai

"A gyakorlatban a billiárdnál (1015) nagyobb értékeket ritkán használják: a hétköznapi életben ritkán fordulnak elő ekkora számok, a tudományos életben pedig közvetlenül tíz hatványait használják"

csak ez a fogyatekos idiota tolja ezt hogy azt napi szinten hasznalja, komolyan azt allitja magarol hogy nuklearis iparban melozik? remelem hogy csak takarit

Arcade Macho 2021.08.19. 11:16:52

@Örömhernyó: nezd ezt maganvelemenynek elfogadom, USA mar a II vh -ban a dollarovezettel maga ala gyurte Del-Amerikat es azota is gyarmati sorban tartja, sot a tobbi reszet a vilagnbak is amit Kina keze el nem er
szoval van hatalmuk es gyarmatbirodalmuk is, ami kitermeli

az afgan buli feleannyi volt mint a covid relief, osszemerheto a dolog, en annyira ezert nem aggodnek

inkabb azon aggodom hogy amig ott voltak addig nem voltak kepesek felosztani az orszagot etnikai alapon, ugy hogy azok az afganok akik nyugatias szemlelettel rendelkeznek es pl. eltoltottek a nyugati tarsadalmakban idot azok kaptak volna egy reszt az ohazabol es csinalhattak volna a sajat kis allamocskajukat

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.19. 12:19:45

@Arcade Macho:

" komolyan azt allitja magarol hogy nuklearis iparban melozik? remelem hogy csak takarit"

Komolyan ott dolgozik, ha jól emlékszem, reaktormérnök. Jópár dologban már kijavított vagy kiegészített engem - és másokat is - reaktortechnika ill. nukleáris alkalmazások dolgában, és nem úgy tűnt, hogy internetről szedte volna össze az infókat.

Ettől még mindenkinek lehet rossz napja, amikor kicsit ingerlékenyebb.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.19. 12:22:03

@Arcade Macho: Te ostoba barom! Még a vitát sem vagy képes értelmezni. Nekem szemet szúrt a 18 nulla, mivel ismerem a nagyságrendeket. A trillió úgy került elő hogy ez a seggfej öröngernyó bizonygatta az igazát és akkor jött elő a cikk amelyben trilliont írtak. Ami a magyar billiónak, az ezer milliárdnak felel meg. A sötétje ott szúrta el hogy az angol trilliont bután a magyar trilliónak fordította, ami bizony 1 E+18.
A trillió így került elő. Olyanba ugatsz bele, ahol még a vita szövegét sem voltál képes értelmezni. Olyan egyszerű vagy, hogy a faék hozzád képest mérnöki bravúr.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.19. 12:29:43

@Arcade Macho: Például a 1 E+12-re simán használják a tera kifejezést. Egy rendes diszk alrendszer esetén terabájtokban gondolkodunk. A frusztráltságodat megértem, mert elvakít téged a lángeszem, de ne felesleges, magadat nevetségessé tevő pötyögetéssel kompenzálj. Vegyél sötét szemüveget, amúgy is úgy botorkálsz szellemileg itt mint vak a kilincsgyárban! :-))

Örömhernyó 2021.08.19. 13:37:34

@Arcade Macho: Ha az afgánok 99%-a saria szerint akar élni (ez nem egyenlő azzal, hogy talibán uralom alatt élne, hisz a saria alapján állt a korábbi, amerikaiak által támogatott kormány is), akkor nem hiszem, hogy a külföldnek kellene kimetszeni egy területet az 1%-nyi egyet nem értő afgán számára az országból.
Mindenhol vannak egyet nem értők, ellenzékiek, magukat odavalónak nem érzők. Magyarországon is lehetne egy megyét kijelölni a jelenlegi rezsimmel elégedetleneknek, azt az ENSZ felügyelné meg amerikai zsoldosok védenék.
Vagy Amerikát kettéosztani, mert van aki nem fogadta el annak idején Trump győzelmét és teljes városokat gyújtottak fel emiatt, más meg Biden győzelmét nem fogadta el és megrohanták a Capitoliumot.

Billy Hill 2021.08.19. 18:21:06

(Nem tudom, javasolta-e már itt valaki ezt a filmet megtekintésre... War Machine, 2017-ből. Különösen találó, ahogy Ben Kingsley játssza az egyik afgán elnököt, aki Kabulból nem mer körútra kimenni, a saját országában...)

gigabursch 2021.08.22. 11:15:10

Egyetértek!
Ahogy Győrffy Pali is megmondta:
Maradjanak Otthon!

gigabursch 2021.08.22. 11:23:04

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Viszont elég sok az ismétlődő kép, így előbb-utóbb algoritmizálhatónak látszik a védelem áttörése.

Mindenesetre így is előrelépés.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.23. 12:54:28

@gigabursch: Csakhogy ő lopta a scriptjét az internetről, egy ilyet már nem tud megírni. Ráadásul be kellene tanítania az összes variációra. Nekem még nem dobta fel ugyanazt a képsorozatot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.23. 15:35:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Seggtáncos Matyi saját állítása szerint mesterséges intelligenciák, ezen belül is önvezető rendszerek fejlesztésével foglalkozik. Utóbbinak alapvető része a képfelismerés: járművek, zebra, közlekedési lámpák - és ha ezek mennek, akkor megy a lépcsők, kémények stb. felismerése is.

Pedómatyinak a kisujjából kellene tudnia kirázni egy olyan alkalmazást, amely megoldja a blogokban feldobott captchákat.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.23. 16:18:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azért ezek a képek direkt rossz minőségűek. Gyenge kontúrokkal sokkal nehezebb a képfelismerés. Tök mindegy, amit nem lehet a netről eltölteni, az matyinak nem terep.
süti beállítások módosítása