2020. szeptember 08. 22:17 - Gazz

Csalódás Harkányban

Nyaranta mindig eltöltünk egy hetet édesanyámnál, és ilyenkor meglehetősen passzív családomat úgy mozgatom meg, hogy autóval a környéket járjuk, ahogy az évek telnek, egyre messzebb és messzebb kalandozva.

Két fix programpont mindig van. Felderítünk egy új termálfürdőt, és ha lehet, megnézünk egy várat, ha nincs, akkor valami szép kisvárost. Egyet a testnek, egyet a léleknek. Idén ebből Harkány és Siklós lett.

Harkány mindig is ott volt a bakancslistámon. Gyerekkoromban mi Hajdúszoboszlóra jártunk az anyai nagymamához, de ugyanakkor az apai nagymamám meg mindig Harkányról áradozott, ha a gyógyfürdők kerültek szóba. Szó se róla, van hasonlóság a két hely között. Mindkettő kisváros, aminek a fürdő a központja, és mindkét fürdő egy hatalmas parkban terül el, sok medencével. A bátyámat egyszer elvitte Katica mama Harkányba, de ő elég szűkszavúan nyilatkozott.

Aztán a Tenkes kapitányában is volt egy rész, ahol a parasztok egy melegvizű kis pocsolyában áztatják magukat. Ez nagy valószínűséggel Harkány lehetett akkori állapotában, mivel hogy ott található a Siklósi vártól kb. félóra gyaloglásnyira.

A lényeg a lényeg, egyértelművé vált számomra, hogy ide személyes tapasztalat kell, úgyhogy az idei célpont várból Siklós lett, termálfürdőből Harkány.

A 66-os úton indultunk Pécsnek, keresztül a Mecseken. Erről az útról már írtam korábban egy bejegyzést, úgyhogy most tovább is ugrunk oda, hogy Pécs után felülbírálva a GPS-t, nem az M6-oson közelítettük meg Siklóst, hanem átvágtunk keresztbe a Villányi hegységen, és annak túloldalán napsütötte szőlőlankák között megérkeztünk Siklósra, ahol is megnéztük a várat. Ami egyébiránt remek állapotban van, és a tömlöcrészleg különösen érdekes, meg úgy egyáltalán - az egész egy nagyon festői épület - de mivel ez a bejegyzés nem Siklósról szól, hát ennél több szót most erre nem is vesztegetnék.

siklosi-var-felujitott.jpg

Várnézés után a Tenkes csárdába mentünk, ahol derekasan megebédeltünk. Ez egy útmeni csárda Siklós közelében, és amellett, hogy remekül főznek, kifejezetten hangulatos hely. A kinti részen kacsák sertepertéltek az asztalok között, miközben a tányéromon egy elegáns kacsacomb nézett velem szembe. Lehet hogy egy nappal korábban, még ez a comb is egy sertepertélő kacsához tartozott...

1506426109-6227.jpg

Ebéd után aztán nem haboztunk, egyenesen Harkánynak vettük az irányt. Útközben Julcsi a jegyárakat nézegette, és meg kell mondjam, kicsit szívtam a fogam. Harkány baromira drága, Hajdúszoboszlóhoz képest meg még inkább, pedig hát az az ország legnagyobb fürdője. No mindegy, mivel ekkor már délutáni jegyet is tudtunk venni, hát megúsztuk annyiból, amennyiért Szoboszlón egész nap strandolhattunk volna.

Nagy nehezen találtunk parkolóhelyet, persze fizetős mindenhol. A bejáraton átjutva egy nagy parkba érünk, és fák szegélyezte út vezet a medencékhez. Amiből nem sok van. Annó a szocialista időkben a fürdő még egy nagy komplexum volt, de valami eszement úgy döntött, hogy kettévágja, és így lett egy gyógyfürdő, meg egy strandfürdő. Sajnos a gyógyfürdő részbe mi nem mehettünk be, mert a kisebbik gyerekem még nem múlt el 14 éves, és így orvosi beutaló kellett volna neki, hogy beengedjék. Ez mekkora baromság...

A strandfürdő rész meg amilyen drága, olyan szegényes. Összesen két medence működött, egy óriási kettéosztott nagynak a fele, meg egy úszómedence. A csúszdás medence be volt zárva. A medencékben sima csapvíz volt, ami a nagymedencében kb 30 fokos lehetett. Árnyék sehol, a medencében csak a szélén lehetett leülni. Élményelemek nincsenek. Baromira kiábrándító volt, mi nem ehhez voltunk szokva. Nemsokára eleredt az eső, úgyhogy bemenekültünk az öltöző épületbe, ahol zuhanyozáskor végre kapcsolatba kerültem a gyógyvízzel. Ami kénes típusú, és nagyon kellemes benyomást keltett ezen rövid idő alatt, de hát én ezzel inkább a medencékben szerettem volna találkozni.

Gyorsan fel is öltöztünk, és rohantunk az autóhoz, ahol realizáltam, hogy elfelejtettem parkolójegyet venni, de mivel az eső miatt nem cirkáltak az ellenőrök sem, ezért megúsztam.

Nézzük akkor, milyen bizonyítványt állítottam ki Harkánynak.

Ár/érték arány: elégtelen

Szolgáltatások: elégséges

Környezet: jeles

Gyógyvíz minősége: jó

Összegezve annyit állapítanék meg, hogy ennél kevesebb pénzért klasszisokkal jobb termálfürdő élményt kap az ember a kaposvári Virágfürdőben, vagy a Dombóvári Gunarasban. Hajdúszoboszlóval, vagy Gyulával pedig nem is lehet egy lapon említeni.

harkany.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr7816191838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása