2020. augusztus 06. 21:34 - Gazz

Aki másnak vermet ás...

Direkt nem írtam eddig az Index ügyről, ki akartam várni, hogy a háttérben zajló folyamatok is megmutassák magukat. Mostanra nagyjából tudni lehet, mi volt a mesterterv, és lassan az is körvonalazódik, hogy a fidesz mekkora csapdába manőverezte magát. Számomra külön öröm, hogy Schmitt Mária is ott ugrabugrált a háttérben, mert az ő pofáraesései mindig megerősíti az ember hitét abban, hogy a sors - kinek rövid, másnak hosszútávon - azért oda-odafricskáz, amikor valakivel túlságosan elszalad a ló.

Úgy sejtem, hogy többféle forgatókönyvet is felvázolhattak a NER médiamanipulátorai, az időpontról viszont biztosan Orbán döntött. Az EU csúcson kialkudta a pénzt, ami számára az egyedül számít, és hogy így bebiztosítva érezte magát, úgy gondolta, hogy most már nyugodtan elindíthatja az Index beszántását.

Éppen az időzítés árulkodik róla, hogy a szükséges fegyverek már régen élesítve voltak. Simicska lelépése óta egyértelmű, hogy az Indexre rá fog kerülni a szájkosár, de azt Orbán is felismerte, hogy nem mindegy, hogy ez hogyan történik. A feladat ugyanis komplikált. A cél az, hogy az olvasóközönség megmaradjon, de jóval kevesebb információhoz férjen hozzá, mert a NER kontrollt akar a szerkesztőség felett. Azzal Orbán is tisztában van (ne legyenek illúzióink, maga  Simicska nyilatkozta, hogy az Index bedöntése elsősorban Orbán szívügye már régóta), hogy ha a szokásos lakájmédiává alakítja az újságot, akkor úgy jár majd, mint az origó, senki sem fogja olvasni.

Bodolai minden fogadkozása ellenére az ő személye nem volt komoly akadály. Eleve voltak kapcsolódási pontjai a NER-hez, Deutsch-ot is ő védte a bíróságon, amikor drogozási váddal illették. Erről mindenki azt gondol amit akar, én útmutatóul magát Bodolait idézném, aki az egyik mosakodásakor megemlítette, hogy  az anyagi jóléte függ az indextől. Számomra ez afféle Freudi elszólásnak tűnik,konkrétan arra gondolok, hogy szerintem nem megzsarolták, hanem megvették.

Kétségtelen tény, hogy az index körüli tulajdonosi szerkezetbe kódolva volt az, hogy előbb utóbb bedől. Most, hogy megtörtént, nézzük meg, hogy miért esett Orbán mégis a saját maga által ásott gödörbe.

1. Az időzítés csak látszólag jó. Orbán Brüsszelben bebiztosította ugyan a szajrét, de a választás 2022-ben lesz. Addig elég idő van ahhoz, hogy az Index felmondott szerkesztősége egy új lapot indítson. Ehhez persze pénz kell, de lehet, hogy ez most nem itthonról, könnyen zsarolható hazai üzletemberektől jöhet, hanem nyugatról. Ha Trump veszít (adja Isten), akkor például az Egyesült Államokból. Annak ugyanis vannak olyan alapítványai, amelyek pont az ilyen helyzetekre szakosodtak. Ugyanakkor feltehetőleg beindul az előfizetési rendszer is, mivel az ország jelentős ellenzéki szavazótáborral rendelkezik, ezek között pedig potenciálisan elég sok ember van - magamat is beleértve -, aki hajlandó lehet előfizetni egy új indexre.

2. Vélhetőleg tanultak az esetből, és az új lap körül nem alakul ki olyan katasztrofális cégháló, mint az Index körül. Így a lap tényleg független lehet, és feltehetőleg égni fog bennük a bosszúvágy, akár bevallják, akár nem. Az új lap tehát még keményebb lesz a kormánnyal szemben. Ami a tartalmat illeti, ez egy jó csapat, nem véletlenül olvassa rengeteg kormánypárti szavazó is. Nos, Velvet rovat talán nem lesz - fogalmazzunk úgy, hogy ezért nem fogok könnyeket hullatni. A Totalcar-ért viszont kár.

3. Már most látszik, hogy nagyon nem megy az új index szerkesztőség összeverbuválása. Ha a jobboldalról hoznak a lakájmédiában szocializálódott újságírókat, a  színvonal gyorsan a béka segge alá kerül, és a lapot elhagyják az olvasói. Független újságírókat meg nem könnyű úgy megnyerni, hogy nyilvánvalóvá vált, a NER kontrollálni akarja, hogy mit írhatnak. Ha tippelni kéne, azt mondanám, hogy eleinte ömleni fog a pénz az újságba, hogy nagyon sok pénzért meg tudjanak venni pár független arcot, de hamar le fog az egész járatódni, mert hogy

4. innen kezdve verseny van. Az olvasók árgus szemmel figyelik majd a régi és az új indexet, és ha a Bodolai féle csapat nem írja meg azt, amit a Dull féle csapat, akkor az újság villámgyorsan a lakájmédia kategóriába lesz sorolva, még ha nem is nyalja annyira a fideszes seggeket.

5. Tudom, hogy a NER korlátlan állami pénz felett diszponál, de mindez akkor is egy rakás pénzbe kerülhetett, és a valószínű végkifejlet pedig az lesz, hogy ezen a rengeteg pénzen csak egy lyukas cipőt vettek. A NER média működtetése már így is óriási anyagi forrásokat igényel, és ebből a rengeteg pénzből kb. olyan színvonalat sikerült csak létrehozni, mint amilyen a Bagi-Nacsa duó a humorban.

Szóval egyenlőre úgy néz ki, Orbánék a saját csapdájukba estek, persze nem érdemes lebecsülni őket. Egyrészt nem hülyék, másrészt az eszközeik kvázi korlátlanok, gátlásaik, erkölcsi megfontolásaik meg már 2002 óta nincsenek.

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr7316102880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2020.12.03. 22:34:03

Most így utólag olvasom vissza a blogod, nagyon rendben van ez az írás.
süti beállítások módosítása