2013. július 21. 10:22 - Gazz

Balaton átúszás tudnivalók

1996-ban kezdtem átúszni a Balatont, azóta kb. 8-szor voltam. És még mindig van egy rakás dolog, ami azóta sem rögzült, mindig elfelejtem őket, pedig fontosak. Ezért aztán úgy döntöttem, leírom őket ide, pontokba szedve, így megmarad.

  • Első és legfontosabb: NEM KELL SEMMIFÉLE IGAZOLVÁNY a regisztrációhoz. Tehát az indulási helyhez odamehetünk akár egy szál fürdőnadrágban is. Ezek fontos iratok, én sem szeretem berakni egy könnyen kinyitható táskába, amit visszahoznak a boglári oldalra. A slusszkulcsot rá szoktam kötni a fürdőnadrágom zsinórjára, vagy egy nyakba akasztható pénztartóba teszem, és magammal viszem. 
  • Parkolóhely a kocsinak: Felesleges a parton kínlódni, a hetes út déli oldalán van egy kis korzószerűség, sok üzlettel, terekkel, fákkal, és rengeteg parkolóhellyel. A Széchenyi utcához közel helyezkedjünk, ez az utca visz a kikötőhöz. 
  • Naptej, napolaj, stb. nagyon kell. Az átúszást definíció szerint jó időben rendezik, ergó süt a nap. Elég a vállra meg az arcra kenni, leginkább az orra.
  • A hajó kb. fél óra alatt visz át a túloldalra, de a sorban állás miatt legalább egy órát számoljunk az átjutásra.
  • Ingyen átjutni úgy lehet, hogy a boglári oldalon, indulás előtt sorban állunk a csomagmegőrzőnél, és kérünk egy karkötőt, amivel ingyen felengednek a hajóra. Ezt akkor is tegyük meg, ha nincs csomagunk. Ellenkező esetben 1200 Ft a hajójegy, cserébe nem kell sorban állni.
  • Az ideális idő az átúszásra a nap miatt a reggel nyolc lenne, de ezt még soha sem sikerült összehoznom.
  • 2006-ban 18 fokos volt a víz az átúszáskor, ketten meghaltak. A szervezők tanultak az esetből, de azért tartsuk észben, hideg vízben veszélyes. Most 24 fok volt, szerintem ideális.
  • A Révfülöpi oldalon a sportpálya messzebb levő végén van a regisztrációs bejárat. A kikötőtől jobb felé kell kanyarodni, kb 500 méter. Ne keverjük össze a rajthellyel, az közvetlenül a kikötő mellett van jobbra. Ide kell majd visszajönnünk a regisztráció után.
  • Először a regisztrációs lapot kell kitölteni a bejárat melletti sátraknál. Tollat, papírt adnak. Ezután továbbmegyünk az eü. ellenőrző sátrakhoz. Itt vérnyomást mérnek, és kapunk egy pecsétet a papírunkra. Ezután megyünk a regisztrációs helyre, ahol befizetjük a 6000 ft.-ot és kapunk egy karszalagot vonalkóddal. Innét a csomagleadó sátrakhoz megyünk, ahol a papucsunkat, pólónkat, naptejet stb. belerakjuk a szatyrunkba, és leadjuk valamelyik sátornál, ahol a karszalagra ráírják a sátor színkódját és a csomag sorszámát. Ezzel a kóddal tudjuk majd Bogláron felvenni a csomagot.
  • Menet közben azt fogjuk tapasztalni, hogy a távolságjelölő bólyák nem pontosan vannak lerakva. Ne csodálkozzunk, ha az idővel valahogy nem arányos a megtett távolság.
  • A hullámzás kb. a tó felétől érezhető, az északi oldalon nem erős, mert a hegyek árnyékolják a szelet.
  • Vigyünk magunkkal csokit. Én snickerst szoktam, nem ázik át a csomagolása, és nagyon-nagyon jól tud esni féltávnál.
  • Az úszószemüveg priceless! Most először úsztam így, és így a gyorsúszás is játszik. Hamarabb át is értem, mint gondoltam.
  • Váltogassuk az úszásnemeket. Pihenni a hátúszás a legjobb. Lazítani a mellúszás, tekerni a gyorsúszás. Persze csak szerintem. Mindenesetre a hátúszás azért tud jó lenni, mert az ember nyaka a mellúszásnál eléggé meg tud fájdulni. Gondoljunk bele, ennél olyan a testhelyzetünk, hogy folyamatosan hátrafeszül a nyak. Hátúszásnál pont fordítva.
  • Ne menjünk túl közel a hajókhoz, mert a többség ott úszik, és állandóan figyelni kell rájuk. Én - mivel hátúszásnál nem látom, hogy van-e előttem valaki, ezért elég messze megyek a tömegtől.
  • A Balaton hullámai rövidek és meredekek. Hullámzásban nem jó háton úszni, mert sokat iszik az ember.
  • Búvárpipa nem segít az átúszásnál, ne vigyünk. Most próbáltam én is, száz méter után a nadrágomba tűzve jött velem tovább. Eldobni azért nem akartam.
  • Pszichológiai szempontból nem jó nézni hátra, baromira lassan távolodik az északi part. Inkább nézzünk előre.
  • Bele kell törődni, hogy rengetegen le fognak előzni. A gyerekek sokszor úgy húznak el az ember mellett, mint gép. Sebaj, én irodista kukac vagyok, mindössze annyit sportolok, hogy bicajjal járok munkába. Az átúszásra semmit nem edzettem, mégis simán vettem az akadályt.
  • Az előbb egy kicsit hazudtam, tavasszal csináltam némi súlyemelést - fekvenyomást. Addig, amíg meg nem fájdult a karom, akkor abbahagytam. A bicepszeim szerencsére még nem épültek le, és most érezhetően jobban bírtam az úszást mint a korábbi két alkalommal.Szóval azt kell mondjam, a gyúrás kifejezetten jól jön úszáskor.

Ennyi jut eszembe, remélem másnak is használ ez a lista.

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr565417003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GöTi 2014.07.03. 11:25:48

"Naptej, napolaj, stb. nagyon kell."
Napvédőfaktoros ajakír. Az orra is kenhető. Talán kevésbé ázik le.

Gazz 2014.07.03. 11:27:49

@GöTi: Jó ötlet! Hol lehet ilyet kapni?

2014.07.03. 12:14:05

Elmarad a Balaton átúszás!

Treff7 2014.07.03. 12:31:23

Jajj már, hogy 32 fokban el kell halasztani...tiszta hülyeség.

Amúgy csoki szerintem felesleges, mert minden második hajóból osztogatnak ezt azt. Szőlőcukor, tejja stb. Jópofizni a legénységgel sokkal mókásabb, amúgy is miattad mentek oda. Az úszószemüveget nem lehet eléggé hangsúlyozni mennyire hasznos!

GöTi 2014.07.03. 13:34:26

Napvédőfaktoros ajakírt bármelyik nagyobb drogéria lánc árul. A lidliben is láttam már. Tapasztalt bicajosoktól csíptem fel a bevált ötletet.

Macskond 2014.10.21. 00:05:15

Úszószeműveget, párátlanító folyadékkal. HA mégis párásodik akkor beleköpéssel lehet próbálkozni. (idei tapasztalat, persze nem kell hogy cdsorgós legyen... :-) ).
A szőlő cukrot csak mértékkel! Legalábbis az én gyomromat megforgatja. DE! ne várjuk meg hogy nagyon leessen a vércukrunk mert akkor már késő.
Indulás előtt szoktam benyomni egy nagyobb szelet csokit. (Mars , Twix)
ÉS persze rendesen kell reggelizni. Én szalonnás rántottát szoktam 4-5 tojásból, indulás előtt 1 órával.
Megerősítem, hogy átlagos felépítéásű irodakukacként rákészülés nélkül is megtehető ~2,5 óra alatt.
Kis felső testre gyúrás úgyszintén hasznosul !
Ami fontos az a jól elkapott ritmus. Saját tempodat uszd, ha máshoz próbálsz alkalmazkodni az ront.
Az én időmmel már olyan sokan nem hagynak le. :-)
De a gyerekek a maguk 1:30 alatti idejükkel már az első 300 méteren...
(ugye a heti 3 úszóedzés...... :-) )
süti beállítások módosítása