2012. augusztus 27. 15:26 - Gazz

Egy házfelújítás további bonyodalmai.

Egyik legnézettebb bejegyzésem a lakásunk felújításáról szól. A történetet ott hagytam akkor abba, hogy megállapodtam egy kivitelezővel a ház falainak szakaszos újraalapozásában. Úgyhogy akkor innét folytatnám a kacskaringós kis történetemet.

No, hát természetesen ez sem ment simán. A kivitelező, akivel megállapodtam, a munka megkezdése előtt egy héttel elérhetetlenné vált. Hoppá! Kezdtem apátiába süllyedni a sok lusta, megbízhatatlan szájhőstől,  akikkel a házfelújítás során összefutottam. Maradék energiáimat összeszedve végül is sikerült az internetről kitúrnom egy másik ezzel foglalkozó céget is - emlékeim szerint Épsoel Kft. volt a nevük. A tulaj kiküldte az egyik művezetőt, aki szemrevételezte a helyszínt, és készítettek egy árajánlatot. Végül abban maradtunk, hogy ha már úgyis csinálják az alapokat, akkor egy szigetelést is készítenek. Az alap kb. fél méter mélyen kezdődött a háznál, de csak 30 cm vastag volt. A terv szerint szakaszonként leásnak az alapig, ott szigetelő lemezzel körbeburkolják, ami felér a talaj felszínéig, majd alá és mellé betont öntenek be, így a ház alja mintegy be lesz bugyolálva.

Neki is láttak gyorsan, és alapjában véve korrekten dolgoztak, csak a tulaj menetközben kitalálta, hogy ő függőleges falszigeteléssel nem kalkulált, márpedig a körbebugyolálásnak ugye ez is része. Úgyhogy még hozzácsapott egy jó kis összeget a számlához. A munkát úgy csinálták, hogy méteres szakaszokra osztották a falakat, egy-egy helyen leástak, burkoltak, betonoztak, majd visszatemettek. Kb. két hét alatt végeztek, ezután még megcsináltattam velük (persze nem ingyen) a fal mellett elöl és hátul is egy beton járdát. Tudom ajánlani őket, az interneten megtalálhatóak.

Miután végeztek, végre rátérhettünk a fűtés kialakítására. Ez volt eddig ugye a legneuralgikusabb pont, mivel két kivitelezőbe is belefutottam, aki csak szóban kivitelezett. Ezúttal sikerült egy valódi szakiba belefutnom, aki ugyan meglehetősen drága volt, de legalább megcsinálta rendesen a munkát. Göbölyös Ferencnek hívják az illetőt, s elsősorban Csepel a működési területe. Anyósom ajánlotta, ugyanis náluk is ő szerelte a fűtést annó.

Göbölyös úr úgy néz ki, mint Harris kapitány a Rendőrakadémiából. 

 Van egy sajátos humora, és hihetetlenül magabiztosan adja elő magát, de kétségkívül rendesen megcsinálta a fűtést nálunk. Nagy spíler, az biztos. Szóval rá nem is lehet panasz, de tény, hogy ezzel a fűtéssel a szopások erdejébe tévedtem. 

Először is kell egy fűtésterv egy hivatalos szakitól. Harris kapitánynak meg is volt az embere a Főgáznál, aki ezt rendesen meg is csinálta. A biztosíték ott olvadt le, amikor közölte, hogy amennyiben komolyan gondoljuk azt, hogy gázfűtést szeretnénk a konyhába, akkor a ház alső részének egyetlen normálisan megcsinált üvegajtaján kell vágnunk egy szép kis nyílást. Mondom, de akkor bejön a hideg télen, illetve kimegy a meleg. Azt mondja, hogy ez az új szabályozás, és hogy a hőszigetelés az bizony huszadrangú kérdés a Főgáznál, nekik az a jó, ha fűtünk, mint gép...

Oké, haveri kört végigtelefonáltam, végül is azt a tanácsot kaptam, hogy ne legyek barom, majd veszek indukciós villanytűzhelyet. Ennyit a konyháról. 

Aztán Göbölyös úr közölte, hogy a kéményseprővel beszéltem-e már? Mondom nem, mert szerintem ha van egy gázfűtésre készült bélelt kémény, akkor nem kell ezzel az időt húzni. Azt mondta, márpedig az engedélyhez kell a kéményseprő, mindjárt ajánlott is egyet.

Kéményseprő kijön, mondja hogy menjen fel a tetőre? Mondom ahogy szokott, létrán. Hát dehogy az nem jó, mert előírás, hogy a kéményhez kell lennie egy olyan létrának, aminek ilyen védőkerete van. Tiszta véletlenül van neki egy ismerőse, aki tud ilyet csinálni, potom százezerért meg is van. Ekkor már október volt, és az anyósnál laktunk. Mondom, nem lehetne ezt valahogy okosba megoldani? Azt mondja sajnálja, de nem. Mondom, esetleg egy liftet ne építtessek? Azt mondja, az azért túlzás lenne. Hát rendben, egy kicsi tartalékunk még volt, hát megrendeltem ezt a csoda létrát, azóta is ott díszeleg a kémény mellett.

No meglett a létra, kéményseprő fel, és rögtön kideríti, hogy az a bélés, ami a kéményben van, az valami régi szabvány szerinti, szóval nem jó. Ki kell cserélni. Ki vagyok én, hogy vitatkozzak, különben is mondta, hogy galandféreg van betokozódva a májában, nem akartam, hogy a vita hevében megrepedjen, szóval örültem, hogy a kéményt nem kell lebontani és az alapoktól újraépíteni. Na kicserélték a bélést, közben meg be lett adva a gázterv. Ezzel a kéményszerelősdivel elment két hét, s kb. 300ezer forint. Úgy, hogy volt egy bélelt kéményem...

A gázosok felrakták a radiátorokat, kialakították a vízhálózatot az emeleten, beszerelték a radiátort, a kapuig megásták a gázvezetéket, és megtalálták a gázcsonkot, amire csak a Főgáz jogosult rákötni a házunkat.

No hát a Főgáz másfél hónap után vette a fáradtságot, kiküldte az embereit, és bekötötték a gázt. Kérdem a Göbölyöst, hogy akkor most kinyitom a csapot, és jön a melegvíz? Azt mondja nem, előbb kell egy kazánszakértő is. Mondom, ez már itt a harmadik szakértő, biztos, hogy ez ilyen bonyolult? Azt mondja, egy ilyen kondenzációs Junkers kazán az már komoly szakértelmet kíván, úgyhogy meg is adja egy ismerősének a számát, aki ilyenekkel foglalkozik... 

Felhívtam az illetőt, megbeszéltünk egy időpontot. Persze nem jött el. Mondtam, ezt már ismerem, úgyhogy megkértem a Göbölyöst, ő hívja fel, vele talán nem szívózik.

Hát végül is kijött a fószer. A nevére már sajnos nem emlékszem, pedig szívesen megírnám a kontárkodásért cserébe. Én kinn dolgoztam az udvaron, a fazon a fiával benn bütykölt a kazánon. Elkezdett mindenféle műszaki hablatyot kérdezni, mondom neki én programozok, nem értek ilyenekhez, ez különben is az ő szakmája. Itt már gyanús volt, hogy a faszi nem ért ehhez a kazánhoz, de persze ezt az Istenért sem vallotta volna be. No, méreget tovább, kisvártatva összecsukja a táskáját, hogy nagyon sajnálja, de rossz a kazán. Mondom, ez vadzsi új, kizárt, hogy rossz legyen. De hogy ez rossz, keressek egy szerelőt. Mondom neki, maga nem az véletlenül? Hát de igen, de ő csepelről nem fog idejárni nekem szerelgetni. No megköszöntem a közreműködést, és mondtam, hogy akkor tényleg ki kell hívnom egy szerelőt. Szerencsére annyira nem volt arcátlan, hogy pénzt kérjen ezért a performanszért.

Felhívtam a Junkers forgalmazóját, hogy ugyan, ajánljanak már egy szerelőt. Meg is adták Magyarossi Attila telefonszámát, aki kijött, és láss csodát, nem talált hibát a kazánban, minden előírásszerűen működött. Üzembe is helyezte, és a lakás - mármint a felső szint kezdett szép lassan átmelegedni.

Menetközben kiderült, hogy az emeleten levő - működőnek hitt fürdőszobában a kád a festés alatt teljesen és javíthatatlanul szétrohadt. Na oké, nézzünk kádat. Mivel a rozsdásodás miatt a vasban nem bíztam, vettünk egy műanyag kádat. Igen ám, de azt be is kell építeni. Göbölyös erre is tudott egy szakit, akivel gyakorlatilag az egész fürdőszobát újracsináltattuk. Lecseréltük a csempét, a vécét, a kádat, a mosdót. Mindennek már két éve, úgyhogy nem emlékszem az illető nevére, de nagyon elégedett voltam a munkájával. Meg fogom kérdezni a feleségemet, hátha ő tudja, mert megérdemli, hogy itt megjelenjen a neve.

Végül is december elején sikerült beköltöznünk. Az igazi szívások viszont még csak ezután kezdődtek. Ennek viszont szentelek majd egy új bejegyzést, megérdemli. El is készült, meg lehet nézni itt.

Ez meg egy videó a zenekaromtól:

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr284616406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2012.10.02. 22:17:03

Szénné röhögtem magam... Részben kínomban, rámtörtek az emlékek...

vasvirag (törölt) 2013.09.24. 23:14:14

Ennyire horror sztorim nincs is, na de kábeleztem már komplett elektromos rendszert magam. És vízrendszert, a kertvégi bekötésétől. Nem véletlenül, mert még a panelben a vízvezeték szerelők szakik által feltett vízcsapot három nap volt leszedni. Félrehúzták a menetet. Erőből. Anyagilag a legnagyobb bukta egy kéményárajánlat lett volna, 30 ezer hijján egy millióért. Végül ismerős tanácsa alapján jó helyre menve, kifogva a gyártó cég vezetőjét olyat legóztunk össze, hogy ... br. 250 ezerért, legyártva, kiszállítással, hogy na. Magunk építettük be, tetőzés is saját munka volt persze. Végre egy olvasható blog a sok f.o.s. politikás között.

Polgár Dorottya 2014.05.23. 20:05:57

Kedves Blogíró!

Tudom, régi a sztori, de véletlenül nem tudnád megadni Göbölyös Ferenc valamilyen elérhetőségét? Hasonló felújítási munkálatok miatt...Köszönöm előre is.
Üdvözlettel:
Polgár Dorottya
süti beállítások módosítása