2014. július 02. 14:11 - Gazz

Agyevő amőba, avagy a Naegleria Fowleri

Itt a strandszezon, nosza egy kis aktualitás!

A bulvársajtó az utóbbi időben rendszeresen tudósít az "agyevő amőba" által okozott halálos kimenetű fertőzésekről, s mivel ez a kórokozó interferál egyik szenvedélyemmel, a termálfürdők látogatásával, ezért alaposan utánajártam a dolognak.

Pontokba szedve az alábbiakat sikerült összeszedni erről a veszélyes betegségről:

  • A Naegleria amőba törzsnek több alfaja van, ezek közül egyetlen, a Naegleria Fowlerii okoz halálos agyvelőgyulladást. Ez az alfaj az Egyesült Államok területén fejlődött ki nem is olyan rég (pár száz éve), egy ausztrál alfajból.
  • Bár két gyógyult esetről is tudunk, nincs hatásos kezelés a fertőzés ellen. Ami az egyik esetben működik, az más esetekben nem használ.
  • Az agyevő amőba mára az egész világon elterjedt. Elsősorban a meleg éghajlaton okoz problémát. Évente több eset fordul elő Pakisztánban, Indiában, Bangladeshben, a Karib szigeteken, az USA déli államaiban, Ausztráliában.
  • A kórokozóval szennyezett víz megivása veszélytelen, az amőba a gyomorban elpusztul. 
  • Nem mindenki fogékony a fertőzésre. Valójában az érintett néptömegekből csak egész kevesen betegszenek meg.
  • Az amőba csak és kizárólag az orrba kerülve tud fertőzni, méghozzá úgy, hogy a koponyának azokon az apró lyukain keresztül jut fel az agyba, amelyek a szaglóidegek átvezetését biztosítják. Az amőba az idegek mentén tekergőzve jut el az agyig, ahol aztán nekiáll táplálkozni, és gyulladást okoz. Az immunrendszer nagyjából tehetetlen a fertőzéssel szemben. Bizonyos megfigyelések arra engednek következtetni, hogy ha a fertőzött előtte véletlenül lenyelt a vízből, az egyes esetekben védettséget ad. Ezzel magyarázzák azt, hogy miért ilyen kevesen betegszenek meg annak ellenére, hogy a kórokozó igen elterjedt.
  • A nagy hírverést kiváltó esetek az USA déli államaiban történtek, elsősorban Lousianában, és Floridában, de ennél sokkal északabbra, Kanadában is előfordulnak megbetegedések.
  • Az amőba előszeretettel tanyázik meleg, sekély tavakban, pocsolyákban, holtágakban, csatornákban, és termálforrások vizében. Elsősorban a nyári időszakban okoz megbetegedéseket, mivel szaporodni csak melegben képes. Egyébiránt a maximum 46 fokos vízben még vígan megél, ezért lehet a termálvizekben számítani a megjelenésére. 
  • Lousianában az ivóvízhálózatba is bekerült, ketten meg is haltak emiatt. A kórtörténet szerint orröblítést végeztek csapvízzel. A sztorinak ez a része némi ellentmondásban van azzal, hogy a gyomorba jutva immunizál az amőba, bár lehet, hogy az elhunytak nem fogyasztottak csapvizet, csak palackozott ásványvizet.
  • A Naegleria Fowleri nem ismeretlen Európában sem. A legutóbbi eset Olaszországban történt, az áldozat egy fiatal fiú volt, aki a Pó folyó egy holtágában fürdött kánikula idején. Ez pár éve történt. Ezenkívül számos esetről tudunk Angliában és Írországban, ahol főleg állóvizekben történő nyári fürdőzés közben fertőződtek meg az áldozatok. Az egyik legnagyobb port felvert ügy Anglia egyetlen római kori termálfürdőjében történt, Bath városában 1978-ban. A medencében vízi balett előadást tartottak, ami után az egyik szereplő megbetegedett és meghalt. Mikor kiderült a halál oka, megvizsgálták a medence vizét, ami pozitív találatot adott Naegleriára. A fürdőt azonnal bezárták, és azóta sem nyitották meg. Helyette egy élményfürdőt építettek a közelben a meleg vízre alapozva.
  • A legsúlyosabb eset Csehszlovákiában esett meg, az Usti nad Labem-i uszodában, ahol éveken keresztül történtek halálesetek a hatvanas években az amőbának köszönhetően. Összesen 16 ember halála írható a betegség számlájára. Mint kiderült, a vezetékrendszer egy helyen megsérült, s így jutott a kórokozó az uszodába a közeli erőmű hűtővizéből, ahol aztán tartósan megtelepedett.naeg1.jpg
  • Ezenkívül Ukrajnát is említik azon országok között, ahol előfordulnak fertőzések.
  • A Louisanai és a csehszlovák eset is megerősíti, hogy az amőba meglehetősen ellenáll a kemikáliáknak, hiszen az ivóvizet és az uszodák vizét kezelik. Lousianában arra a következtetésre jutottak, hogy az amőba teljes eltüntetése a vezetékes hálózatból csak olyan mértékű klórozással lehetséges, ami már magát a vizet is ihatatlanná teszi.
  • Hazánkban egy doktori dolgozat keretében 2005 környékén mintát vettek 15 hazai termálfürdő vizéből, és mikrobiológiai vizsgálatnak vetették alá. A dolgozat letölthető innen. Sikerült felvennem a kapcsolatot a dolgozat szerzőjével, aki ma az ÁNTSZ-nél dolgozik. Megerősítette, hogy Naegleria Fowleri egyik mintában sem fordult elő, ezek alapján kijelenthető, hogy a hazai termálvizeink biztonságosnak tekinthetőek.
  • Mindazonáltal ha módunk van rá, kerüljük strandokon, természetes vizekben a víz orrba kerülését, különösen a kánikulai időszakokban.
  • Végül egy személyes történet. A múlt század nyolcvanas éveiben egy alkalommal nyáron Berettyóújfaluban vendégeskedtem, ahol is ismerőseim mesélték, hogy egyik barátjuk a Keleti főcsatornába ugrált a vasúti hídról, és az ugrások során felkavarodott vizet okolták a fiú halálát okozó agyi fertőzésért. Ez afféle szóbeszéd volt csak, de a helyzet az, hogy mai tudásommal nekem erről elsősorban pont a Naegleria jut az eszembe. Mivel a fentebbi példák bizonyítják, hogy Európában is jelen van, ezért nem zárható ki, hogy ez az amőba végzett a fiúval.
  • Ez egy későbbi kiegészítés. 1994-ben a Szegedi - termálvíz táplálta - uszodában a vizsgálat pozitív találatot adott Naegleriára, pontosabban annak egy Fülöp szigeteken előforduló alfajára, amely már okozott megbetegedéseket. Forrás itt.

Ajánlott bejegyzés strandkedvelőknek: Nyári strandtúra

S ha már nyár:

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr76467465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leprecHaUN 2014.07.03. 11:47:56

Csodas. Faj a fejem es soha tobbet nem furdok nyilvanos strandon. Mondjuk az orromat nem szoktam oblogetni, de csak csipesszel zart orrlyukakkal fogok zuhanyozni is. :)

Gazz 2014.07.03. 12:08:06

@leprecHaUN: Ha már találkoztál az amőbával, - ami Magyarországon a fentiek tükrében nem valószínű - és túlélted, akkor feltehetőleg kialakult az immunitásod. :-)

leprecHaUN 2014.07.03. 12:44:59

@Gazz: Azt nem tudom talalkoztam-e vele, de mivel sokat utazok valoszinuleg igen. Tuleltem, mert kulonben nem tudnek kommentelni ide. Vagy igen? :) Mas blogokban latok agyhalottakat kommentelni, lehet, hogy ok is talalkoztak az amobaval? :)

Gazz 2014.07.03. 13:25:33

@leprecHaUN: Valóban érdekes ellentmondás feszül az átlagos magyar elmeállapot és az amőba itthoni jelenlétének hiánya között. :-)

leprecHaUN 2014.07.03. 13:49:38

@Gazz: Egyebkent en Irorszagban elek. Itt hatekony az amoba elleni vedekezes. Elisszak a kajajat... ;)

Gazz 2014.07.03. 14:28:12

@leprecHaUN: Igénytelen egy kórokozó ez, elél a maradék káposztalén is. :-)
" An interesting retrospective study found the likely first recorded case of PAM occurred in Ireland in 1909 (St. Symmers, 1969). "
PAM = Primer Amoebic Meningitis

nah-deen 2014.07.09. 20:49:35

Jó bejegyzés. A Doktor House-ban is volt egy ilyen eset, ott is az orröblítés csapvízzel-dolog volt.
Logikusan a fentiekből akkor az következik, hogy inni kell a vízből, ha belemegy az ember. Morbid. Egyébként ez alapján nagyon egyszerűen lehet védőoltást készíteni ellene, hm...

Gazz 2014.07.10. 09:43:43

@nah-deen: Jó felvetés. Szerintem az esetek alacsony száma miatt nem foglalkoznak védőoltással. Az meg hogy fertőzés esetén beadják, az a gyors kifejlődés miatt már nem használ. A gond a gyógyszerekkel meg az, hogy a vér-agy gáton kvázi nem jutnak át, ezért nem tudják a hatásukat kifejteni.

Gazz 2014.07.10. 09:46:25

@nah-deen: A House-ban meghalt a páciens?

nah-deen 2014.07.10. 20:37:34

@Gazz: Aham. Durva.

A House-ban két ilyen rész is volt, most utánanéztem. Az egyikben
SPOILER

az eredeti páciens belehal, de Foreman is elkapja, őt viszont "antiparazita szerrel" meggyógyítják (addigra rájönnek, mi az). A páciens koszos esővizet ivott, Foreman meg a kutakodás közben "elkapta".
A másikban van az orröblítés, ott metronidazollal gond nélkül kikezelik.

SPOILER vége.

Nyilván sokszor elrugaszkodnak a valóságtól orvosi témában, vannak blogok, ahol szépen kielemzik a témát. :-) Az egyiken találtam egy hasonló (valós) esetet, az illető túlélte, de az nem naegleria volt, ha jól veszem ki. 5-dik komment, Alex nevű embertől.
www.politedissent.com/archives/8911
süti beállítások módosítása