2013. október 08. 16:05 - Gazz

Újabb pofonok a házfelújítás során

Szóval ott tartottam a történetben, hogy beköltöztünk a házba. A földszint ugye totál lakhatatlan állapotban, de az emeleten el lehetett lenni. Nagyon jó döntésnek bizonyult a tetőtér beépítése, ahova rengeteg - eredetileg földszintre szánt holmit el tudtunk helyezni.

Na szóval azért meglehetősen lelombozó érzés volt a földszint romos körülményei között bejárni a lakásba nap mint nap, gondoltam biztos ami biztos, kihívok egy statikust, mondja már meg, mennyire gáz a helyzet. Szerencsére van egy statikus ismerős, persze már jóval korábban ki kellett volna hívni, lehetőleg a vétel előtt, nem tagadom, ezt igen bénán csináltuk. De ezen így utólag már felesleges sajnálkozni.

Ki is jött -egyébiránt jó szívvel ajánlanám mindenkinek, Földes Balázsról van szó a Földes Kft.-től - és pár pillanat alatt felmérte, hogy a falak életveszélyes állapotban vannak, meg kell erősíteni. Igencsak el voltam keseredve, ő pedig vállalta, hogy kiad egy statikai szakvéleményt, amivel az önkormányzatnál el lehet indítani az engedélyezést.

Pár hét múlva kész lett a szakvélemény, én írtam egy kérvényt, és a feleségem be is ment vele az önkormányzathoz, ahol finoman szólva körberöhögték. Az osztályvezető azon viccelődött, hogy miért nem dúcoljuk alá a mennyezetet, milyen jó, hogy a dúcolásba szögeket lehet verni, amire fel lehet akasztani a kabátokat. Ráadásul mindez úgy történt, hogy majdnem megadták az engedélyt a falmegerősítéshez. Ugyanis amikor a feleségem bement, a területileg illetékes munkatárs megkérdezte a kolléganőjét, hogy mi a teendő, aki kapásból rávágta, hogy ha életveszélyes, akkor ki kell adni az engedélyt. A munkatárs azonban úgy döntött, hogy megkérdezi a főnökét is, aki aztán a fent említett módon reagált.

Feleségem megalázva haza, én a dühtől fortyogva be az önkormányzathoz. Elmondtam, hogy mi alapvetően lakni szeretnénk a lakásunkban, nem pedig ruhatárolónak használni, ezért mindenképp kell egy építési engedély, és ugyan árulják már el, hogy mi a módja ennek. Na erre elővett egy kb. tizenöt pontos listát. Ilyen szakrajz, olyan szakvélemény, amolyan iratok és nyilatkozatok. Na az kapásból látszott, hogy amíg ennek utánajárok, az alsó hangon egy félév. Szépen kezdtem felhajtani az embereket. Szereztem fa szakértőt, akik a födém alatt levő gerendákról adott papírt, előírt kezeléssel. Szereztem egy tűzoltót, aki szerint a fagerendák hogyan nem lesznek tűzveszélyesek. Szereztem helyrajzot, tulajdoni lapot, toronyórát lánccal, és végül a legfontosabb, szereztem kivitelezőt, aki a megerősítést megcsinálja. Kis Károlyról van szó, akinek Tabon van a székhelye. A fia az egyik barátomnál dolgozik, onnan az ismeretség. Csak jót tudok mondani a munkájukról, őket is ajánlanám mindenkinek. Kis úr megcsinálta a ház tervrajzait. Mivel gyakorlatilag ugyanazokat a falakat kellett újraépíteni, amik voltak, azt hittük, hogy ez gyerekjáték lesz.

Ehhez képest most tévedtünk el igazán a szopások erdejében. Kezdődött azzal, hogy a megerősítésnek része volt egy már nem használt, a földszint mennyezeténél véget is érő kémény betonnal való kiöntése. Egyszerűen nem akart beleférni az ügyintéző fejébe, hogy ez a kémény már nem kémény. Egész komoly Monthy Pythonos jelenetek játszódtak le közöttünk. A tervrajzon rámutatott a kéményre, hogy ehhez van-e kéményszakértői vélemény. Mondom hogy nincs, ellenben a dokumentációban benne van, hogy a kémény ki lesz öntve betonnal, így oszlopként fog a jövőben funkcionálni. Ezután beszélünk másról, majd amikor a fűtésről van szó, odamutat az előbbi kéményhez, hogy akkor a kazán ugye itt van. Mondom nem, ez egy vakkémény, az emeleten már nem is folytatódik, tudja, az előbb beszéltük, hogy ki lesz öntve betonnal. Jó rendben, de akkor hogy fogunk fűteni? Mondom a fűtés már két éve üzemel, itt az alaprajzon látszik, hogy van egy másik kémény is. Ja érti.

A tervrajz és a többi dokumentáció minimum négy kört megjárt náluk. Egyszerre mindig csak egy dolgot nehezményeztek, azt kijavítottuk, akkor jött az újabb észrevétel. Ilyen fontos dolgok miatt kellett újabb heteket csúszni, hogy a dokumentáció készítő egy helyen nem egyes szám első személyben fogalmazott, a megerősítés utáni állapotban azt a kurva kéményt már nem kéménynek jelölte (miért kellett volna, ha nem kémény, mert nem ér fel a tetőig, és ki van öntve betonnal?), ja és a kedvencem, a tartalékfűtés. Hogy milyen tartalékfűtésről gondoskodunk a felújítás ideje alatt. Mondom jelenleg NINCS ott lenn fűtés kiépítve, DE KONNEKTOR van! És van villanyradiátorunk is. De nem akarunk ott fűteni, MERT NEM LAKUNK A FÖLDSZINTEN. Oké, ebben szóban megállapodtunk, de azért csak visszadobta emiatt. Oké, akkor beleírtuk más szavakkal is a dokumentációba.

Ez egy kicsit felhúzta az agyam, és megkérdeztem tőle, hogy látom, hogy rendkívül akkurátusan megkövetelnek tőlünk mindent, de azért kíváncsi lennék, hogy hogyan lehet az, hogy ez a precíz hatóság meg engedte a kilencvenes években az akkori földszintes házra ezt az emeletráépítést. Merthogy a falak már akkor is üregesek voltak, a kémény nem volt kiöntve, hogy tartsa az emeletet, akkor is fagerendák tartották a födémet az alapot már meg sem említve. Hol van az akkori műszaki dokumentáció, amit most tőlünk annyira precízen számonkérnek. hol van az átvételi engedély? Na kaptam egy ígéretet, hogy majd előkeresik. Azóta se lett meg, még egy alaprajzuk se volt az ingatlanról. Szerintem komoly megkenések történhettek annó, ezek a földszinti falak akkor sem voltak jobbak. Normális szakértő ilyet nem vesz át.

Aztán egyszer személyesen is kijött az ügyintéző úr, személyesen meggyőződni, hogy nem akarom-e átverni. Dünnyögött, nézegetett, kémény dolgot mégegyszer elmagyaráztam. Megmutattam hogy van villanyunk, van villanyradiátorunk, tudom hogy kell bekapcsolni. Aztán hirtelen előjött a farbával, hogy nem tud elmenni azon tény felett, hogy az emeletre vezető lépcsőnek nincs korlátja, úgyhogy ezt gyorsan be is írja a teendők közé, azt mindenképp ki kell javítani, különben nem lesz átvétel majd ha kész lesz. Nesze sánta itt egy púp.

A folyamat június végén indult el, az engedélyt a következő év februárjában kaptuk meg....

Innen kezdve nagyjából sikersztori. Kőművesek jöttek, pikpakk aládúcolták az emeletet, lenti falakat a szükséges helyeken lebontották, majd újraépítették, szerelőbetont a talajra megcsinálták.

Most ott tartunk, hogy a padlófűtés, meg a radiátorok meg a vízvezetékezés is megvan, épp most öntik le a padlófűtést betonnal. A vízszerelést Kun József csinálta, őt is merem ajánlani, ha valakinek kell telefonszám, írjon nyugodtan.

Ezután jön a nyílászárócsere, villanyszerelés, a szobák vakolása, festés, burkolás, bútorok.

A végére meg egy kis vidámság a zenekaromtól:

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr825556717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobzse.laci 2013.11.04. 21:42:14

Miért nem mész be a fradi-táborba hajráújpestezni?
Ugyanolyan szívás, csak hamarabb vége :)))

A bürokráciát leszámítva, a megfelelő mestert legfeljebb másodikra mindig megtaláltad, szerintem ez (sajnos) jó arány. Amúgy meg grat. a kitartásért!

Hogy én ilyesmibe soha nem fognék bele, az biztos.
Az ilyen Hatóssághy Mórickáknál biztos, hogy nem tudnám visszafogni magam. Már az olvasástól is ökölbe szorul a talpam.

Gazz 2013.11.05. 09:23:50

@dobzse.laci: Azóta megismertem a jópár lakót a környéken, azt mondják, hogy félnek bármit is bejelenteni az önkormányzatnak, inkább megcsinálják suttyomban, aztán csókolom. Van egy előnyös tulajdonsága a kedves önkormányzati ügyintéző gárdának, még ellenőrizni is lusták, így nem derülnek ki a dolgok.

klacus 2015.01.08. 05:59:59

@Gazz: Hát, Te egy nagyon korrekt ember vagy. Sajnos a valóság fele ennyire sem az. Nálunk az ilyesmi úgy néz ki, hogy azt jelentem be ami látszik az utcáról. Minden más esetben "eredeti állapo helyreállítása" jogcímen csinálok mindent. Van rá egy csomó jogszabály ami miatt, nagyon nehéz bebizonyítani, hogy nem ez a helyzet. A garázs pl ideiglenes fatároló, csak megtehetem, hogy szekcionális ajtaja van. Legrosszabb esetben két szomszéddal aláritattom, hogy 10 éve ál. Ebből a szempontból vidéken egy eldugott utcában, le sem szarják hány kéményed van, volt lesz, ha ismered a kéményseprőt...
süti beállítások módosítása