2010. július 16. 11:39 - Gazz

A Tóni meg az Arany János utca.

Az Arany János utcában dolgozom immáron 5 éve. Nemsokkal kezdésem után jöttek az emlékezetes 2006-os önkormányzati választások, amikor is Rogán Antal kiütötte Steiner Pált a kerület főpolgármesteri székéből. Steiner egyébiránt ízig-vérig szocialista módszerekkel kormányzott, azaz nem csinált semmi látványosat, segélyezte a nyugdíjasokat, a kerületet pedig hagyta lepusztulni. Rogán alatt viszont igen látványos változásokkal szembesültünk, a kerület elkezdett az lenni, aminek lennie kell, vagyis Budapest szíve, egy hatalmas sétálóövezet. Nyilván Bécsnek sosem lesz igazi vetélytársa, hiszen Bécset a németek is kímélték, az oroszok is, és a szövetségesek is, nemúgy mint a fővárosunkat, de ha valaki látni akar egy hatalmas folyammal teljesen összenőtt várost, akkor az csak itt találja meg ezt. Budapest és a Duna úgy együtt van, ahogy egyetlen másik város sem a folyó mentén.  Prága és a Moldva kapcsolata ilyen, meg Párizsé és a Szajnáé, Londoné és a Temzéé, de Budapest azért különb ezeknél, mert a Duna egy igazi hatalmas folyam, míg az előbbiek inkább csak folyók.

De igazából nem erről akarok áradozni, hanem egy érdekes megfigyelésről. Én kérem gyanakszom. Gyanakszom Rogánra. Talán Tóni nem volt jó irodalomból, és legalábbis bukásközelbe kerülhetett, ugyanis szembeötlő, hogy mennyire rájár a rúd az Arany János utcára, mióta ő a polgármester itt az ötkerben. Persze az is lehet, hogy az utcában levő bankokat utálja - van ugyebár három is-  esetleg az Egészségügyi Minisztérium miatt pikkel - ugye emlékszünk, mekkora csatákat vívott Horváth Ágnessel a parkoló miatt. Sokféle magyarázat létezik még, de az biztos, hogy az Arany János utcaiak Rogánt együtt emlegetik a Mohácsi vésszel.

A most már szinte állandósult pusztítást tekintve önkéntelenül is felmerül bennem, Rogán kampányát az Aszfaltbontók Szövetsége, a Kábelfektetők Országos szervezete, és a Bitumenezők Társasága pénzelte. A jellemző eljárás errefelé az, hogy a benyújtják a terveket, hol milyen kábelek, vezetékek, stb. kell hogy menjenek, aztán a munkát gondosan elosztják. Egy a lényeg, egyszerre csak egy kábelt fektetnek. Aztán visszabetonoznak, bitumen, stb. Hagyják a hülye járókelőket, meg autósokat egy pár hónapig hadd élvezzék a normális utcakép gyönyöreit, de ha letelik az idő, a kőtörő kalapácsok újra megjelennek, hogy a következő lefektetetndő vezetéket is bevarrják a föld alá. Tónink emellett nagy barátja a közterületfoglalóknak is. Errefelé teljesen bevett dolog, hogyha egy belsőudvaros házat felújítanak, akkor az egyrészt minimum három évig kell hogy tartson, másrészt a fél utcát lefoglalják főleg a kivitelező cég belvárosban parkolni szándékozó alkalmazottai számára. A hülye gyalogos meg a gyerekeivel cikázzon az autók között. Fasza. Oké  hogy  Tóni kiverte az Egészségügyi Minisztériumból a parkolójuk megosztását, de ennek többszörösét elveszi az állandó útfeltúrásokkal. Két magyarázat van, vagy hülyék dolgoznak a polgármesteri hivatalban, vagy korrupció van. Tényleg Tóni, azt hitted nem vesszük észre, hogy három hónapon belül kétszer is feltúratod az utcát?

Most olvastam, hogy Rogán lesz Tarlós helyettese, már ha Tarlósnak összejön a polgármesterség. Na, ez micsoda perspektíva! Demszkyék se kispályások, amikor a város megbénításáról van szó, de az eddigiek szerintem sehol sincsenek ahhoz, amikor Tóni és kompániája nekiáll a várost széjjelkapni. 

Szóltam előre!

u.i. 2015 nyara. Az Arany János utcát megint feltörték. Csöveket cserélnek.

 u.i.i. 2017. Újra végig lehet közlekedni az utcában.

u.i.i.i 2018. Egy hotelt építenek a Sas utca sarkán. Az utca itt megint fel lett törve.

u.i.i.i.i. 2020. A hotelépítés befejeződött. Az utca újra járható.

u.i.i.i.i.i. 2021. Megint feltörték az utcát. A változatosság kedvéért megint csöveket cserélnek, plusz díszburkolat.

 

Szólj hozzá!
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr582155248

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Budapesti tüskevár: a belváros új főutcája 2010.09.11. 14:32:10

Ha van szimbóluma az elmúlt húsz év Budapestjének, az a tüske, vagy más néven Demszky-bábu. Egyszerre utal a városvezetés ötlettelenségére és a város lakóinak pökhendiségére. Merthogy a két méter széles járdákra parkoló kollégáknak is lehetne annyi esz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása