2022. augusztus 11. 13:23 - Gazz

A déli part legjobb fagyizója.

Nemrég megjelent az indexen egy cikk a Zamárdiban található Patkó büféről, amit mi is nagyon szeretünk.

Ugyanis történetesen anyósomnak van egy apartmanja Zamárdiban, ahol minden nyáron eltöltünk egy hetet. Ilyenkor a kikapcsolódáson van a hangsúly, ezért a hétköznapi életre vonatkozó szabályokat átmenetileg félretesszük. Nincs főzőcskézés, maximum grillezés, for fun. És édesség is jöhet, majd legfeljebb egy kicsit többet úszok. És bár a Patkóban is egészen fantasztikus réteseket lehet kapni, de ha nyár, és Balaton, akkor természetesen a fagyié a főszerep, ha desszertről van szó.

Ha meg fagyi, akkor viszont számomra teljesen egyértelmű, hogy a Hirschman kerül először szóba, ami egyébiránt pont a Patkó mellett van, kb. 20 méterre.

hirschmann.jpg A fagyizó egy családi házban van kialakítva. Az utcán biciklitároló van, az utcafronton pedig egy retró hangulatú lugas fogad minket.

lugas.jpg

És hogy mitől a legjobb a Hirschmann? Elég egyszerű a megfejtés. Nem porból csinálják a fagyit, nem is fagyasztva hozzák valamelyik ipari termelőtől, hanem ők maguk készítik már lassan több mint hetven éve, generációkon át.

És bizony, nagyon nagyon jó fagyit főznek, a kínálat meg kifejezetten fantáziadús. Én itt már akkor ettem bodzafagyit, amikor az országban máshol sehol sem volt. Szőlő fagyi is szokott lenni náluk, aminek az elkészítése márpedig nem olyan egyszerű a szőlőben található fagyásgátló vegyület miatt .(Ha hihetünk az idevágó fagyikészítéssel foglalkozó cikknek, amit szintén az indexen olvastam valamikor, ha jól emlékszem a "Ma is tanultam valamit" rovatban.) De sokszor egészen különleges fagyikat is árulnak. Ez a cikk most konkrétan azért született meg, mert a legutóbb belefutottam náluk az akácvirág fagyiba, ami jelenleg az "Életem legjobb fagyijai" lista élén van. Ilyet máshol még sohasem ettem, és bár lehet, hogy ennek a blogbejegyzésnek a hatására más is elkezdi csinálni, de az elsőbbség egyértelműen a Hirschmanné.

kinalat.jpg

Az ízvilág és az állag egyértelműen a gyerekkoromra emlékeztet a 70-es, 80-as évekből, amikor Kaposváron a Lestyánnál lehetett kapni a legjobb fagyit, és amikor még nem ismerték azokat a nyugaton kifejlesztett trükköket, hogy hogyan lehet olcsó és ócska alapanyagokból fagyinak kinéző terméket előállítani. Szóval Hirschmannék még a régi iskola, a gyümölcsfagyit gyümölcsből főzik, valódi tejet és tejszínt használnak, és ettől aztán mindennek tényleg olyan íze van, amilyennek lennie kell. A rumosdióban ott vannak a diódarabkák, a málnánál az apró mag, a szőlőnél és a szilvánál a héj foszlányai, szóval itt valóban  abból készül a fagyi, ami az árlapon szerepel. 

A Patkóban elfogyasztott ebéd után keresve sem lehetne jobb helyet találni a desszertezéshez. Mindenkinek javaslom, próbálja ki, nem fog csalódni. 

hirschmann1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr3317904967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása