2010. augusztus 24. 13:22 - Gazz

Költözés és lakásfelújítás

Ezen mai blogbejegyzés apropóját az építőiparral való első találkozásom adta. Vettünk ugyanis egy sorházat Zuglóban tavasszal, ami június közepétől kezdve folyamatosan munkát ad nekünk. Eléggé belenyúltunk a rosszba, ugyanis a ház - bár meglehetősen jól néz ki, de tele van rengeteg hibával, amelyek kijavítása mostmár lassan olyanná teszi az életünket, mintha építkeznénk.

Kezdődött a dolog azzal, hogy szerettünk volna egy tetőtérbeépítést. Mivel eddig semmilyen kapcsolatom nem volt a magyar építőiparral, ezért az interneten a google-ba beírtam a szót, s valahol így találtam rá a gipszkarton.info.hu-ra, ami valójában Gézát jelenti (Sebő Géza), az ezermestert, aki villanyszerel, könnyűszerkezetes házat épít, fest, glettel. Szóval Géza kijött, s felmérte a terepet, majd közölte hogy ide bizony ács is kell, mert a tető egy katasztrófa, ez nem fog semmit sem kibírni. Ajánlott három ácsot, akik közül kettőt felhívtam. Mindegyik a fejét fogta a tető állapota láttán, viszont az egyik még a padlásra se volt hajlandó felmászni, meg teljesen a saját elképzeléseit erőltette, úgyhogy őt kihúztam a listáról, s így jött a képbe Turai Zoltán, aki normális árajánlatot adott normális határidővel.

Neki is kezdtek a tetőnek, nekem meg mákom volt, mert az idei igen csapadékos nyáron pont azt a három hetet sikerült kifogni, amikor az idő egész száraz volt. Na jó, egy zuhé azért összejött, de ennyi belefért. A tető határidőre elkészült, szerencsére cserepet nem kellett venni, a régik kerültek újrafelhasználásra.

Mivel a házban villannyal fűtöttek, s ezt nem akartuk továbbra is vállalni, idejekorán elkezdtem foglalkozni a gázfűtés telepítésének kérdésével. Ismerősöm ajánlotta a Delta-T Kft.-t, akik nála csinálták a gázt. Felhívtam őket, hamarosan ki is jöttek, felmérték a helyzetet, gondolatban már le is rakták a csöveket, úgyhogy megállapodtunk, hogy én elküldöm a ház alaprajzát, ők meg küldenek egy tervet, amit aztán majd engedélyeztetni kell a Gázműveknél. Másnap elküldtem az alaprajzot, amit egy ingyenes szoftverrel csináltam. A szoftver pdf formátumba rakja ki az alaprajzot, az első lapon sorolja fel a szobák számát, nyílászárókat, stb. míg a második lapon van az alaprajz.

Várok egy hetet, semmi. Várok még egy hetet, s rácsörögtem a faszira, hogy mi tart ilyen sokáig egy alaprajz elkészítésén. Közli velem, hogy nincs alaprajz, csak egy felsorolás. Mondtam neki, hogy ha ilyen problémája van, akkor kérdezzen, szívesen elmondtam volna neki, hogy a második oldalra kell lapozni. Ekkor már egy kicsit kezdtem gyanakodni, hogy ezek nem profik.

Közben készült a tető, gondoltam, nem baszogatom őket, úgyis csak utánna tudnak elkezdeni dolgozni, de mikor kész lett, rácsörögtem megint a faszira, hogy mi van. Hát ja, hát ő elfelejtette, meg különben is egy két dolgot személyesen akar megmérni. Mondon jó, akkor mérjen. Hogy majd ő jelentkezik. Két hét múlva rácsörgök, hogy mi van? Ja, hát ő szabadságon van, de ha visszajön, akkor mjad felhív. Na hát azóta is hív a faszi.

Mivel az ács bevált, megkérdeztem, hogy tud-e ajánlani valakit, aki ért a fűtésszereléshez. Eszébe jutott Nagy József, aki falubelije, s nagyon lelkiismeretes ember hírében áll. No felhívtam Józsefet, aki két nap múlva ki is jött, aztán gondolatban már meg is csinálta a fűtést, mondta a jobbnál jobb ötleteket. Vele is abbamaradtunk, hogy küldöm az alaprajzot, ő meg a terveket és az árajánlatot, meg valami fazon telószámát, akinél a bekötést kell intézni.

Elküldöm az alaprajzot, semmi reakció. Vártam három napot, felhívom. Hát neki kiment a fejéből a dolog, de másnapra küldi. Másnap semmi, két nap múlva rácsörgök, hogy szeptember végére el kéne készülnie a dolognak, úgyhogy pörgessük egy kicsit munkát. Ó hát persze, holnapra küldi. Egy lófaszt, megint nem csinált semmit. Elkezdtem sms-ekkel és emailekkel bombázni, semmi reakció. Megpróbáltam felhívni, nem veszi fel a telefont. Írtam egy sms-t, hogy vasárnapig kapja össze magát, mert mást keresek, semmi reakció. Persze vasárnap se küldött semmit.

Most ott tartunk, hogy a harmadik gázos jön ki szombaton felmérni a házat. Őt az anyósom ajánlotta. Ha  ez se válik be, akkor az interneten beírom a gugliba hogy gázszerelés, s felhívom az első telefonszámot. Lehet hogy megint bejön, mint annó Gézával a gipszkartonossal. Aki közben megcsinálta a tetőtérbeépítést, minden határidőt tartott, lelkiismeretesen elszámolt, nem trükközött, csak dolgozott normálisan. Na ilyen kéne nekem gázszerelőbe is.

Itt nyafog mindenki, hogy nincs munka az építőiparban. Hát a két kedves gázszerelőre rohadjon rá az ég, ilyen morál mellett remélem mihamarabb csődbe mennek. A seggfejkedésüknek az lett a vége, hogy egy hónapig az anyósomnál kell meghúznunk magunkat, mert nem tudunk beköltözni, amíg nincs melegvíz.

Azt még nem említettem, hogy a ház felázik alulról. Kihívtunk egy szakértőt, aki megvizsgálta a falakat, s megállapította, hogy a ház alsó része az ötvenes években oly divatos üreges téglafallal rendelkezik. Ennek lényege, hogy két sor élére állított téglákból épült fal között átkötő téglák vannak itt ott. Ennek az az előnye, hogy a fal jobban hőszigetel, és kevesebb tégla kell hozzá, hátránya meg az, hogy gyengébb, másrészt utólag nem lehat szigetelni. Mivel nem értettem, hogy miért jön fel egyáltalán a víz, leástam a fal mellett, s azt találtam, hogy a háznak bizonyos részeken egyáltalán nincs alapja. Hát enyhénszólva kiakadtam egy kicsit, s hosszas vívódás után arra jutottam, hogy kerül amibe kerül, utólagos alapozást fogunk csinálni. Kerestem az interneten embert, hát meg kell mondjam, elég kevesen vállalnak ilyet. Sikerült egy mesterrel megállapodnom, aki megnézte a házat, és megállapította, hogy a sarkakat tömör téglából csinálták, mert azok viselik a terhet, s csak a fal többi része üreges, amit azzal is súlyosbítottak, hogy az üreges részek alá nem tettek alapot, csak a sarkakhoz. Elvileg két hét múlva nekilátnak, remélem nem járok úgy velük, mint a gázosokkal.

A történet itt folytatódik!

És bár kiszabadultunk az Őrmezői panelból, azért egy kis búcsúzás tőle ide a végére befér.

 

3 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr532243725

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Neurotikus lakásnemvevők enciklopédiája: A paranoid nemvevő 2010.09.06. 10:06:48

A paranoid nyilvánvalóan a sötét oldalon áll. Gennyes és kész! És igen, van legalább egy bibircsók az állán, szőrszál-szökőkúttal a közepén.A kőkorszaki paranoid szívesebben meózza a lakást telefonon, a virtuális nem az ő homokozója. Vérbeli digitális ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2012.10.02. 22:11:45

Izgatottan kattintok a folytatásra... ;-)
Látom, példán keresztül szemlélteted a majesztró működését... ;-)
süti beállítások módosítása