2017. április 11. 14:01 - Gazz

A Főnök, a Szomszéd, meg az Udvaronc

Már régóta tervezem foglalkozni ezzel a fotóval, mert a maga nemében egy igazi gyöngyszem. Tökéletes leképezése a hazai helyzetnek, és remekül mutatja, a metakommunikáció önkéntelenül is milyen sokat elárul rólunk.

mandoki.jpg

A kép három főszereplője rendkívül szuggesztív kompozícióban helyezkedik el egymáshoz képest. Ha nem ismernénk őket, akkor is kapásból tudnánk neveket társítani  hozzájuk. Az én interpretációmban ez úgy jött le, hogy van a Főnök, van a Szomszéd, és van az Udvaronc. A három közül az Udvaronc a legérdekesebb, de hogy legyen logikusan felépített íve a mai elemzésnek, kezdjük a másik kettővel.

A jelenet dinamikáját egyértelműen a Főnök határozza meg. Ő dominálja a képet, a másik két szereplő csak igazodik hozzá. A Főnököt jómagam is többször elemeztem már, ő ezúttal is azt adja, amit megszoktunk tőle. Kihúzza magát, hogy alacsony termetét ellensúlyozza, és felülről nézhessen a beszélgetőtársaira. Magabiztosan mosolyog, a zakó lazán a vállára vetve. Enyhén hátradől, ezzel kifejez egyfajta "Na mi a szitu csórókáim?" attitűdöt. A Főnök hazai pályán van, teljes biztonságban érzi magát, sugározza magából azt, hogy ez itt most az ő terepe.

A Szomszéd egy érdekes figura. Testtartása éppen csak egy minimálisan görnyedt, annyira, hogy egy hangyabokányi tiszteletet kifejezzen, de - hogy Torrente szavaival éljek - csak semmi buzulás!

A Szomszéd metakommunikációja azt jeleníti meg, hogy ő független. Most éppen a Főnök terepén van, a jó viszonyt fenn akarja tartani, de szó sincs arról, hogy ezért akár egy cseppet is megalázza magát. A Szomszéd bármikor hazamehet a saját portájára, anyagilag nem függ a Főnöktől, és nem is vár tőle semmit. Elismeri a Főnök tekintélyét, de ennek számára nincs kiemelt jelentősége, magát és a Főnököt mellérendelt viszonyban képzeli el, és ezt a laza, nem erőltetett testtartásával, zsebredugott kezével is hangsúlyozza. Azért neveztem el Szomszédnak, mert pont ugyanúgy viselkedik itt, mint amikor a valaki a meccsen összefut a szomszédjával. Semmi hasraesés, semmi áhitat, csak ismerősök üdvözlik egymást, váltanak pár kötetlen szót, aztán megy mindenki a saját dolgára. Abban, hogy ilyen természetesen hozza a figurát, nyilván benne van az is, hogy komolyan veszi a saját rocksztárságát, ami ugye az ellenkultúra egyik manifesztációja, és aminek egyik fő törvénye, hogy NEM ESÜNK HASRA POLITIKUSOK ELŐTT.

Na, és akkor most jöjjön a lényeg, az Udvaronc. Mint írtuk, a jelenetet a Főnök dominálja, a fókuszban mégsem ő van, hanem az Udvaronc. Ő az, akin legelőször megakad a szemünk. Egyszerűen amit csinál, az annyira átütő, hogy szinte lemászik a képről. Kezdjük azzal, hogy bár láthatóan éppen a Szomszéd beszél, az Udvaronc mégsem őrá néz, hanem a Főnökre. Az ő reakcióit lesi, és mivel látja, hogy a Főnök vigyorog, ő is azonnal utánozni kezdi. Ezzel együtt hármójuk közül ő az, aki nem őszinte. És ezt most egy kicsit bővebben is kifejteném.

Udvaroncról történetesen tudjuk, hogy rendkívül nagy előszeretettel fényezi magát. Mivel nem él közöttünk, ő egy igazi Messziről Jött Ember. Persze az internet korában ez a titulus már rég elveszítette értelmét, de Udvaronc ( és a másik két szereplő a képen) még az internet előtt szocializálódott, így ez őt nem zavarja abban, hogy egy kicsit kedvezőbb színben tüntesse fel magát a valóságosnál. A magam részéről még nem láttam vele olyan interjút, ahol tíz másodpercen belül ne kerülne elő, hogy ő mekkora sztárokkal dolgozott együtt. A nevek egyébként már a kilencvenes évek óta mindig ugyanazok. Akad a lemez egy kicsit...

Nincs is ezzel gond, amíg nyilvánvaló, hogy ő igazából egy stúdiós, aki ezen sztárok felvételeit rögzíti. Udvaronc azonban előszeretettel állítja be magát rocksztárnak, miközben az amit zenészként csinált, mindössze egy rövid epizódszerep volt a diszkókorszak puruttyább vonalán.  Persze ettől még belül érezhetné magát annak, de tegyük már fel a kérdést, mi köze van Udvaroncnak a lázadáshoz, az ellenkultúrához, a tekintélyelv elutasításához? Erre még ő maga is csak annyit tudna mondani, hogy az égadta világon semmi.

Magát igazi alfahímként aposztrofálja, ezt igyekszik a bajusszal és a hosszú hajjal is hangsúlyozni. És ez akkora kontrasztban van azzal, amit a képen mutat, hogy nyilvánvaló, ez az ember szerepet játszik - vagyis nem őszinte. Míg a Főnök és a Szomszéd önazonos - magukat adják, Udvaronc - ahogy neve is mutatja - felveszi azt a pózt, amit a környezete - jelen esetben a Főnök - elvár tőle.  

Nézzük meg egy kicsit jobban a képet! Ugye mindenkinek beugrik a főnöke szar poénjain alázatosan nevető kishivatalnok képe? Nekem ez volt az első gondolatom, amikor Udvaroncot megláttam a képen. Egyszerűen zseniális, hogy mennyire jól hozza a figurát. Szemeiben ott a kényszeres megfelelni vágyás, ahogy behúzott nyakkal felfelé néz a Főnökre. A Főnök - bár látszólag tudomást sem vesz Udvaroncról, valójában nagyon is tudatában van annak, hogy Udvaronc a látványos behódolásával teszi teljessé azt a dominanciát, amit ő meg akar jeleníteni.

Persze ne tévesszen meg senkit Udvaronc viselkedése. Mint említettem, ő nem őszinte, szerepet játszik, méghozzá a saját jól felfogott érdekében. Ez az udvaroncság egyik lényege, hogy hajlandó lemenni szolgába, ha jól megfizetik. Bergengóciában egy stúdiót fenntartani nyilván nem olcsó mulatság, pláne ha az Udvaronccal együtt dolgozó világsztárok listája valahogy évtizedek óta csak nem akar bővülni. Hősünknek így hát keresetkiegészítés után kell néznie. Kiöregedett, levitézlett zenészek - ahogy számos hazai példa is mutatja - jövedelempótlásképpen gyakran keresik a kapcsolatot a szintén reflektorfényben játszódó műfaj, a politika irányába. Udvaroncnak ez sikerült Bergengóciában - kapott néhány megbízást pár "Halszagú Magyarország" kaliberű dal megírására. A fő nyelvcsapásirány azonban már a kilencvenes évek óta kies hazánk irányába mutat. Emberünk tipikus példánya a Lelécelt Ámde Nagyhangú Hazafiak népes táborának. A mi félbalkáni politikai állapotaink kiváló terepet nyújtanak a messziről visszajötteknek  egy kis halászatra a zavarosban, és különösen hatásos az, ha a hazatért bárányok pihepuha bundája nemzeti színekre van festve. Ennek a trükknek az összes hazai politikus be szokott dőlni. Udvaronc példájánál maradva, a politikailag eladott művészetnél köztudottan nincsenek minőségi követelmények, így aztán a hakni jövedelmezősége mindenképpen biztosított. Még az is összejöhet, hogy a politikailag verbuválódott nézősereg egyik-másik tagja tényleg elhiszi, hogy egy világsztárt lát a színpadon.  Persze ezzel nem akarom vitatni egy pillanatig sem, hogy Udvaronc kiváló zeneipari szakmunkás. Bizonyára az, remek haknizenész, csak éppen sztárnak nem sztár.

Szóval ami Udvaroncot illeti, ő sikeresen helyezkedett, és ennek meg is lett az eredménye. Koncert a Müpában, átadó ünnepség a Várkert bazárban, állami pénzből vastagon megfizetett népszerűsítő turné Nyugat-Európában... van miért hálásnak lenni. A békés öregkor már biztosítva van, talán egy kicsit még a sztárérzés is megvolt. Bár a címoldalakra nem éppen azzal sikerült bekerülni, hogy milyen fantasztikusan is jó a produkció, de ott voltak a tapsoló emberek, és ott volt a zsíros csekk az öltözőasztalon a koncert végén.

A siker - mint tudjuk - a legjobb adrenalinfröccs. Olyan mint a kábítószer. Udvaronc is függő lett tőle, és tudja, hogy ennek ára van. Azt is tudja, hogy igazán befutni már sosem fog, de amíg a Főnökkel jóban van, addig Magyarországon mindig lesz, aki tapsol neki - mégha nem is okvetlenül a zenének szól a taps.

Szóval a motivációt értjük. Az igazi kérdés az, hogy milyen érzés lehet egy ilyen megalázkodó beszélgetés után felmenni a színpadra, és eljátszani a magabiztos, önerőből csúcsra jutó világsztárt?

Nincs még vége. A szélhámosnak sikerült Kóbor János halálát is felhasználni egy kis hírverésre.

 

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr9712364111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

commando 2017.04.13. 10:17:35

Hát, igaz, ami igaz! A Főnök, ugye, bár nem tartozom a hívei közé, de objektíve megállapítható, hogy nem véletlenül Ő a Főnök. Profi a professzionálisok között. Nehéz lenne még egy hasonló kvalitású államférfit előhalászni a Kárpát-medencében. Tehát nem szeretem, de maximálisan elismerem. A Szomszéd, hát Őt aztán nagyon szeretem, minden idők egyik legkiválóbb muzsikusa az országnak, sőt Európának. Szeretem és rendkívül nagyra tartom. Olyan szinten van a zenében, mint a Főnök a politikában. No de az udvaronc?? Nem szeretem, zeneileg számomra értéktelen. Tehát nem szeretem és semmire sem tartom. Csak ellenpont a képen, vagy még az sem!

Roan 2017.04.13. 10:37:36

"Az igazi kérdés az, hogy milyen érzés lehet egy ilyen megalázkodó beszélgetés után felmenni a színpadra, és eljátszani a magabiztos, önerőből csúcsra jutó világsztárt?" - ugyanolyan, mint eddig. Ha eddig eljátszotta a kis udvaronc a nagy rocksztárt, az, hogy egy pillanatra előkerült a valódi arca, nem fog törést okozni se a lelkében, se a karrierjében.

átlátó 2017.04.13. 10:38:03

Karesz, szóval én csíplek, de inkább a Pataki kollégával ufózzatok...a Laci is jól kidekkolta ott a nyugatban, hogy ez a Bélára hallgató pállottszájú Tóbiás a ruszkiknak lefektessen vagy 30 évre...továbbá...
Khm..."Brüsszel támad!"...mondjuk a muter aki már igen nagylány volt amikor megérte a nagy honvédő háborút, van egy kis becsípődése az ilyen kommunikációra, szóval elkezdett bespájzolni lisztből, cukorból, gyufából, stb...merthogy bombázás lesz ennek a vége...amúgy egy részeg felszabadító ruszki a békés 70-s években nyomorékra ütötte el az összkerekes Urallal...szóval maradt ezeknek a fiatal demokrata Béláknak, Viktoroknak is becsípődése, a törökök, labancok, ruszkik megszállásai után,- rémlik, hogy 1989 előtt velem együtt szerettek volna oda tartozni és manapság utolérni is ezt a kurva Brüsszelt...úgy értem színvonalban. Nem csak, hogy Marlborót szívhassak a Trabant füst mellett, hanem egyéb dolgok miatt is. Közben Brüsszel támadására hivatkozva visszahívják a ruszkikat. Dzsukel. A nagy kampányban adhatnának állami támogatást napelemekre is, meg óvóhelyek építésére is, ebbe belevonhatnák a Mészaros üzletembergázosembert is, - mert támadás után bombázás lesz ennek a vége.
Ettől még kerítés kell, mert a szomszéd cigányok a muter kertjét közösnek nézik.
Finnyásak is lettek, az elkúró Ferenc 2006-s dolgai után most nagyon szipákolnak, hogy trágárok a tüntetők. Elkúróznak a támadásos kommunikáció túltolása után...
Nos a szumma. Vissza az egynapos autópálya matricát is, mert nem bonyolult, valamint a Rolling Stones-t jobban meg kéne adóztatni magyarban...ugyanis eléggé multinacionál firma, meg vörös a nyelv is és az ilyen után a vörös pina jut a népek eszébe...meg az ilyen multinacionális cégek miatt megy tönkre a CBA és a magyar popbiznic is összeomlik.
Kedves Béla fiam Viktor, pálottszájú Tóbiás és szervilis siserehada! Túltoltátok, pedig valamikor drukkoltam nektek, hogy végre sikerüljön is valami rendes dolog Mátyás király óta.
www.youtube.com/watch?v=ZA-5FoRZEm4

Bela Vadas 2017.04.13. 11:11:59

Én csak OV-t ismerem. Ki a másik kettő?

Lucifer Morningstar 2017.04.13. 11:47:02

"A magam részéről még nem láttam vele olyan interjút, ahol tíz másodpercen belül ne kerülne elő, hogy ő mekkora sztárokkal dolgozott együtt. A nevek egyébként már a kilencvenes évek óta mindig ugyanazok. Akad a lemez egy kicsit..."

Ez csak neked meglepetés. A zeneiparban nem ő az egyetlen aki egy számmal megszedte magát, aztán átállt a kiszolgáló oldalra. És mily meglepő (csak neked) a 90-es évek valódi sztárjai még most is sztárok és hozzá járnak, mert jó a stúdiója. Csak téged zavar, hogy puruttyadiszkós volt, ők a végterméket nézik amit aztán a piacra visznek és sztárok maradnak évtizedekig.
Amit hiányolsz, az a sztárcsinálás, és azért nem róluk beszél mert a szedett-vedett keverőkkel a panel kilencediken vagy a papa garázsában összegründolt "sztárok" 3 hónap múlva eltűnnek, jön a következő néhány hetes sztár és mivel őket nem azért tartják, hogy keressenek is, belőlük a büdös életben nem lesz Mándoki féle stúdiótulaj akikhez valóban sztárok járnak.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.04.13. 12:08:50

qrvajó írás

2018ban a fideszre szavazok csak mondom

2017.04.13. 12:13:53

Tetszett nagyon az írás!

Conchobar 2017.04.13. 13:37:48

Jó írás. Qrvajó. Még jobb lett volna, ha azt is leírja 'Gazz', ami a képen valóban rajta van, amit a fotós elkapott: a kormányfőnek eléggé kényszeredett a mosolya (ha úgy tetszik éppen bazsalyog), míg a másik kettő mosolya őszintének tűnik. Továbbá, Orbán nem néz egyikükre se, míg a másik kettő éppen az ő arcát nézi. Ez tipikusan a jelenet, mikor beszólnak, beköpnek valami poént, kissé kellemetlent és figyelik hogy a célszemély hogyan reagál rá. Itt a célszemély egyértelműen Orbán volt, aki a fotó pillanatában még vagy agyalt azon, hogy mit mondjon, vagy már el is mondta, de amit mondott azt ő maga is laposnak érzi. Aki beszólt a célszemélynek az éppen az udvaroncnak mondott személy lehetett, hiszen ő áll a célszeméllyel szemközt. A másik ember oldalvást néző testtartása azt fejezi ki, hogy ő nem érintett ebben a csörtében, noha jól szórakozik

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.04.13. 13:53:52

@MaxVal BircaMan HJCD: Tényleg nem értem, hogy a bloggazdák miért tűrnek meg téged. Amúgy remek írás.

chomuv 2017.04.13. 13:58:33

@Felchutty Bugrisch: hagyjuk, hagy haljon éhen :)

kismokus41 2017.04.13. 14:09:58

pont olyan érzés, mint bejárni dolgozni minden reggel egy olyan munkahelyre, ahol legszivesebben lehánynám a főnököm (különböző okokból), ha nem függnék anyagilag a fizetésemtől. Szted hányan vagyunk ilyenek? Elég sokan sajnos...

chomuv 2017.04.13. 14:38:18

Amúgy tényleg jó írás, ezt olvasva a "Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal" ugrik be.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.13. 15:08:34

@Parasztlengő az imperialistáknak:

Majd szavazás előtt guglizd ki, hogy ezt ki, és mikor mondta. Nem kell sokat tippelned.

"„vissza akarjuk kapni a hazánkat azoktól, akik magánvállalatukként kezelték és csődbe vitték, mert az ország nem a kormányé, hanem az embereké”."

chomuv 2017.04.13. 15:09:11

@Tom66: Gondolj csak bele, mi lesz veled, ha minden értelmes ember itthagyja kis országunkat. Hidd el, nem fogsz jobban élni, akármennyire is ezt sulykolják neked.

chomuv 2017.04.13. 15:13:33

@MaxVal BircaMan HJCD: Viszont a trollok, mégha hivatásosak is, nem kívánatosak.

Weißkopf 2017.04.13. 15:31:56

@Bela Vadas: Középen Mándoki László (alias Leslie Mandoki), jobboldalt Frenreisz Károly. Ja, balra pedig Orbán Viktor. :-)

chomuv 2017.04.13. 16:10:10

@MaxVal BircaMan HJCD: Tessék mondani, ki emlegetett diktatúrát? Kedves honfitársam, akárki is vagy, az egy troll.

Merlot 2017.04.13. 16:33:05

@Parasztlengő az imperialistáknak: tőled nem is vártunk mást. Udvaronc(ok) mellé seggnyalintósok is kellenek, jó sokan. :D

Merlot 2017.04.13. 16:34:33

@Tom66: Ne buzuJJá, máááá! :))

Treff Bubi 2017.04.13. 18:06:28

Doki és Frenreisz sem a szíven csücske, de évtizedes karriert futottak be, saját jogon. Kár, hogy ezzel a bandával smúzolnak, szerintem egyik sem szorul rá:(

open access 2017.04.13. 18:29:33

Ejjóvót! Pici tendenciózus bukéval, de akkor is jó.

balkon-úr 2017.04.13. 19:46:52

@chomuv: Te jó ég! Van ember rajtam kívül, aki olvasta és nyomot hagyott benne. Zseniális mű.

Gazz 2017.04.13. 20:45:33

@chomuv: Köszi, ezt kitüntetésnek veszem.

Gazz 2017.04.13. 22:07:56

@Felchutty Bugrisch: Kitiltottam. Nem a sima trollkodásáért, azt elviselem. De túl messzire ment egy vitában. A vitát szintén kitöröltem.

smartdrive 2017.04.13. 23:36:55

a kép főszereplője a háttérben figyelő Több Mint Testőr. ezernyi dologra figyelhetett volna, de ő nem. ő 0-24 Több Mint Testőr

biggianni 2017.04.14. 00:08:14

@Gazz: Jót röhögtem ezen,úgy éreztem magam mint egy kiállÍtáson ahol
a nagy műszakértők próbálnak ráérezni hogy mit akart kifejezni a művész
egy első látásra jellegtelen képen! Egyébként jó a meglátásod a fotóról ami
igazából az Írásod miatt lett szórakoztató! Talán zárómondatnak odaillene
remélhetően már nem sokáig lesz ez az öntelt vigyor a sátánfajzat pofáján!!
Gratulálok,és szÍvesen olvasnák még ilyen szórakoztató kép értelmezést!!

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2017.04.14. 00:43:41

@ Gazz :
Te, GAZZ én még a halszagot is éreztem!

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2017.04.14. 01:06:34

@ Gazz :
Ps.
A széles mosoly oka: Mán doki látta.

Kunhallmi Agnes. 2017.04.14. 02:13:20

Tokeletessen latszik a kepen, hogy Orban egy fasiszta naci, rasszista idegen gyulolo, es hogy holokausztot akar.
Egyetlen ok amiert meg nem leptunk ki az EU-bol, mert unios penzekbol akarja felepiteni a gazkamrakat. Nem veletlenul csinalt pont egy gazszerelobol milliardost, szukseg lesz a szakertelmere.

VT Man 2017.04.14. 07:19:34

@Kunhallmi Agnes.:
Haha.. most még kommentben viccelõdsz ezen, de nemsokára jön a kampány, akkor a bloggerek pont ilyeneket fognak írni...

az_igazi_trebitsch 2017.04.14. 07:48:02

Fölösleges volt ekkora feneket keríteni ennek az "elemzés"-nek. Amikor három ember úgy beszélget, hogy ketten szembeállnak egymással, akkor az azt jelenti, hogy a harmadikat nem tekintik partnernek, azaz levegőnek nézik. Ennyi...

vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2017.04.14. 08:45:08

Jó szöveg, remek kommentek. Érdemes volt elolvasni, annak ellenére, hogy egészséges ember reggeli vágyainak nyilván nem a politikai élmény a legfőbb tárgya. ( Alanya)

KissGecihuszár 2017.04.14. 10:04:42

hát igen, a "mi mándokilacink", Hr. dzsingiszkán, aki anno '75-ben,2 haverjával (az egyik a méltán népszerű Csupó Gábor, akinek van annyi tartása, hogy nem dörgölődzik a FŐGECIHEZ, hiába neki -ellentétben mándokival- volt gyerekszobája) disszidált, s meg sem állt Münchenig, ahol ugye megalkotta a Djingisch Khan nevű, "emblematikus" bandáját, ami mára teljesen vállalhatatlanná vált számára (is). Szóval, a "mi lacink" hamar bekerült a Müncheni elitbe, s onnét igen gyorsan vezetett az út a Bajor CSU-n át a legfelsőbb politikai körökig, azaz a mára szintén vállalhatatlanná vált frau merkel verrückte idiotin kanzlerinig, akivel dettó bensőséges kapcsolatot ápol a "mi ez a szar,szar, szarkaláb..." laca. Személyes élményem vele kapcsolatban 2013-as Siófoki konzertje előtti órából datálódik, mikor is épp bringáztam a szabadtéri színpad környékén és összefutottam vele. Pár mondatot váltottunk, de ugye akkor még nagyon más idők jártak, viszont az 1 órával később történtek, mikoris a főbejáratnál megjelent réjcselke (igen, a FŐGECI nem kevésbé vállalhatatlan, magát 1/2 istennőnek képzelő picsalánya), oldalán a tiborczpatkánnyal és érkeztükre 1 perc alatt akkora siserehad (közepén mándokival) gyűlt össze a főbejáratnál, hogy földig hajolva hajbókoljék a "trónörökös" párnak, nos bennem ott és akkor dőlt össze végleg az a szimpátia, mely mándokit eladdig részemről övezte! A mostanában történt húzásai pedig azok közé "emelték",akiket a P.N.G. kategóriába helyeznék, ha esetleg én lennék az, aki még nem vagyok, mert ugye ahhoz először a GECIKET kell likvidálnunk (ez nem feltétlen kinyírást kell jelentsen!!)

safranek 2017.04.14. 13:02:05

Egy Miniszterelnök türje már be az ingét a nadrágba (és ne szotyizzon) !!!
Paraszt!

Archibald Tatum 2017.04.15. 15:18:58

Nagyon jó írás. Gratula!

Gazz 2022.12.23. 18:32:28

@villamos alóli kacaj nem mindig őszinte: Ha tényleg olvasta, ahogy írtad, akkor ezzel a hírrel bearanyoztad a napomat. :-)
süti beállítások módosítása