2010. április 29. 10:49 - Gazz

Csalók, sunnyogók és fejőstehenek az Únióban.

Görögök, görögök! Most álljak be a sorba, azok közé, akik csóválják a fejüket? Ugyanmár, ez lerágott csont, másrészt egy magyar ne pampogjon, mi pont ugyanazt csináltuk mint a görögök, csak visszafogottabb méretekben. Mégsem tudom megállni, hogy egy két gondolatot a netre ne vessek ezzel a témával kapcsolatban.

Először is vessük össze magunkat a görögökkel.

1 Meghamisítottuk a mérlegadatokat két évben is. Ugyan már! Kispálya! A görögök azóta csinálják ezt, mióta eurozónatagok lettek

2. Hitelt vettünk fel, és az inaktív rétegeket támogattuk belőle, ami magában hordozza azt, hogy a hitel garantáltan nem térül meg. A görögökhöz képest eben is pitiánerek vagyunk. Náluk a közszféra is megkapta a 13. havi és 14. havi juttatást, míg nálunk a nyugdijasoknak is csak egy 13. havi járt. Azért meg kell jegyeznem, hogy a hitelek jórészéből autópályákat is építettünk, hosszú távon azok fognak hasznot hajtani.

3. A munkavállalók nagyrésze minimálbérre van bejelentve nálunk. Ismét csak kispálya! Náluk a dolgozó réteg 90%-a papíron minimálbért visz haza.

Ezt a listát végignézve meg kell hagyni, a görögök tudnak élni. De ennyit a csalókról. Most essék inkább pár szó a sunnyogókról, meg a fejőstehénről.

Szóval van ez az Európai Únió, amelynek négy olyan ország is tagja, amelyik benne van a G10-ben. Ezek Németország, Nagy-Brittannia és Franciaország és Olaszország. Az ember azt gondolná, hogy itt nem lehet gond megsegíteni a görögöket, hiszen ezek annyira gazdagok és nagyok, hogy nem lehet probléma egy tízmilliós ország megsegítése.

Ehhez képest mindig csak azt hallani, hogy Európa a németekre néz. Valahogy Franciaország és Nagy-Brittannia neve még csak említésre sem kerül. Az olaszokat most nem bántom, van nekik elég bajuk a Berlusconival, meg a saját hatalmas államadósságukkal. Ma olvastam itt hogy a görög válság elsősorban két francia bankot érint, akik majd 79 milliárd dollár (!) kintlevőséggel rendelkeznek görögföldön. Nem furcsa ez? Miért néz Franciaország most a németekre? Nem nekik lenne elemi érdekük Görögország konszolidálása? Már bocsánat, de mi köze ehhez az egészhez a németeknek? Nincsenek különösebb barátságban a görögökkel, nincsenek ott jelentős befektetéseik. Max oda járnak nyaralni, de még csak az sem túlságosan jellemző. A helyiek viselkedésmódja miatt a németek jobban szeretik az Adriát, Olaszországot, a Riviérát, meg Franciaországot.

Jelentős befektetéseik a franciáknak és az angoloknak vannak Görögországban, mégsem hallom a mellkasok döngését, hogy majd mi kisegítjük szegényeket.

Kicsit emlékeztet ez a dolog a zenekarom egy korábbi időszakára. Mindenki elvolt mint a befőtt, voltak koncertek, ott a dobos dobolt, a basszeros basszerozott, a gitáros gitározott. De amikor arról volt szó, hogy felvételt kellene csinálni, számokat kellene írni, honlapot kellene összedobni, regisztrálni kellene itt meg ott, akkor a szemek mind rám tapadtak, és kiderült, hogy ez az egész zenekarosdi csak nekem fontos. Hát így vannak ezzel most a németek is. Amíg jön az agrártámogatás a franciáknak főleg német pénzekből, addig nagyon jó az Únió. Amíg az angolok azért kapnak pénzt, hogy kompenzálják őket azért mert nincs agráriumuk, és így nem kaphatnak agrártámogatást, addig jó az Únió. De amikor zsebbe kellene nyúlni, hogy megmentsék azt csalót, aki rájuk nézve jelent leginkább pénzügyi fenyegetést - nos kérem ideje lenne abbahagyni ezt a folyamatos bámulást a németekre, és megoldani a madzagot a bugyelláris száján. Tudom, hogy Anglia és Franciaország is nettó befizető, de vegyük már észre, hogy amikor a bankjaik kockázatos hiteleket helyeztek ki Görögországba, akkor nem hiszem, hogy megkérdezték-e a németeket, vajon állják-e a számlát, ha Görögország bebukik.

Emellett lenne még egy fontos feladat, amiről nagyon nem kellene elfeledkezni. Ez pedig az Eurozónába vezető úttal ellenkező irányba tartó kivezető út megalkotása lenne. Ugyanis görögország most nemcsak magát szopatta meg, hanem az egész Úniót. Márpedig ha ez nincs kőkeményen szankcionálva, akkor bizony a jövőben is meg fogja tenni. Ha nem a görögök, akkor majd a portugálok, románok, bolgárok, magyarok, olaszok, spanyolok. Vagy akármelyik másik náció. Meg kell előzni azt, hogy ez a jövőben előfordulhasson. Nézeteim szerint az, hogy ha most Görögországot kizárnák az eurozónából ( melybe eleve csalással került be) az már középtávon is erősítené az eurót, a zónán belül maradtak stabilabb gazdasági háttere, szavahihetősége és megbízhatósága miatt. Emellet intő jel volna mindazok számára, akikben a trükközés ötlete felmerülne a jövőben.

Jelenleg is vannak bírságok az eurógazdaságok túlköltekezésének szankcionálására, de teljességgel alkalmatlannak bizonyultak. Egyrészt azért, mert a hitelválság miatt most mindenki túlköltekezett, másrészt azért, mert ahhoz, hogy Görögország kifizesse a bírságot, ahhoz is kölcsön kellene neki adni pénzt, ez meg nyilván értelmetlen egy csődbe ment ország esetében.

 

 


 

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gazz.blog.hu/api/trackback/id/tr61961454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2010.04.30. 10:44:35

@Herr Bruder Netzwerk: Túlélte.
dorzs.hu
Egyrészt az összetétel is változott, meg a jól sikerült koncertek valamit megmozgattak a fejekben. És hogy hasonlítsam a görögökhöz, a leglustább tag nálunk is perifériára került.
Egy zenekar vezetése is politika, csak kicsiben. Mondjuk én nem vagyok miniszterelnök.

Herr Bruder Netzwerk 2010.04.30. 10:56:01

sem pedig ő-ő-ő női vezető. aranyosak vagytok. harjá!

Bivalyrobi 2010.04.30. 11:01:03

A zeneszek dolga a zeneles:-))))
De ilyen a vilag. Tucskolni mindig is megerte, es nem a nacizmus meg a kommunizmus, ha munkakerulo vagy mehetsz a taborba vagy liberalizmus: segits magadon vagy halj ehen. De szerintem mind a 4 dolog szelsoseg. vilagos szabalzok kellenek es be is kell tartani. Minek kellett minden hulyet bevenni a monetaris unioba????

Bivalyrobi 2010.04.30. 11:02:00

(ugy ertettem nacizmusban, kommunizmusban, szabad versenyben kizartak a tucskolest).

Gazz 2010.04.30. 11:05:40

@Bivalyrobi:
Ha nem csalással kerültek volna be görög barátaink, még azt mondanám igazad is van.
De mivel papíron megfeleltek a szabályoknak - csak annyi a gáz, hogy a többiek naívak voltak mint egy szűzlány. Pedig Németország elvileg nem kispályás, ezt már sokszor bizonyította. Lehet hogy a 2. VH-s dolgok miatt hunyt eddig szemet, meg mert kevés érdekeltsége van a térségben...

Rekspa 2010.04.30. 15:37:51

Azért a németeknek is vannak kintlévőségeik a görögöknél, és az sem kevés!

abszint86 2010.04.30. 16:12:44

Szerintem azért a németek, mert övéké a legnagyobb gazdaság az unióban. pl: előző évig a németek voltak a világlegnagyobb exportőrei (kina átvette ezt a cimet is)

gabesz7004 2010.05.03. 00:59:04

Jó és korrekt poszt, grat! A britek és a franciák sunnyogásáról mi igazán mesélhetnénk! Az I. bécsi döntés körülményei:
A müncheni egyezmény záradékába olasz javaslatra bevették, hogy Csehszlovákiának Lengyelországgal és Magyarországgal fennálló területi vitáit is rendeznie kell. 1938. október 9-13. között került sor a magyar–csehszlovák tárgyalásokra (Magyarországot Kánya Kálmán külügy- és Teleki Pál oktatásügyi miniszter képviselte) Komáromban. Kölcsönös megállapodás híján, a tárgyalások végeztével a két ország (1938. október 29-én) kérte a müncheni egyezményt aláíró nagyhatalmak döntőbíráskodását. Mivel Nagy-Britannia és Franciaország érdektelenségre hivatkozva kivonta magát a döntéshozatalból, a döntőbírók Joachim von Ribbentrop német és Galeazzo Ciano olasz külügyminiszterek voltak. A békeidőben született első bécsi döntést az európai nagyhatalmak (beleértve Nagy-Britanniát és Franciaországot) ekkor még nemzetközi jogi érvényűnek ismerték el. (Csak a II. világháború folyamán változtatták meg álláspontjukat.)
Igazi úriemberek akiket köt az adott szavuk!

Gazz 2010.05.03. 09:32:00

Én is olvastam azóta, hogy komoly német érdekeltségek vannak. Hiába, az üzlet az üzlet. Azt személyesen tapasztaltam, hogy a görögök utálják a németeket ( hittek párszor engem is németnek), de úgy látszik, ez a németeket nem zavarta, amikor pénzt invesztáltak a görög gazdaságban.
Annyiban azért még áll a poszt, hogy a franciák a legnagyobb befektetők, ennélfogva nekik kellene a leginkább megerőltetni magukat.

Gazz 2010.05.03. 09:38:12

@gabesz7004: Nekem már az is furcsa, hog Franciaországnak szava volt a II. VH utáni rendezésben. Egyrészt kollaboráltak a németekkel ( Vichy kormány) másrészt meg egy legyőzött, majd felszabadított ország voltak. Ennyiből akár mi is ott lehettünk volna azok között, akik döntenek.

gabesz7004 2010.05.04. 22:57:18

@Gazz: Azért lehettek ott, mert a nyugati világ kurvái, akik szopnak mindenkinek, aki éppe erősebb! A keleti kurvák meg ugye tudod kik?! Akik a vége elött egy hónappal állbnak át a másik oldalra! Mocskos románok!

gejzabá2 2010.05.04. 23:30:05

Sztem aki bajban van annak adni kell. Marshall segély? Azt sem kellett volna adni, mégis adták. Az volt szemétség, hogy pl. nekünk nem segítettek 90 környékén. Mondjuk éppen a németek, akik - miután megöltek 300 000 amerikai állampolgárt - a második legtöbbet kapták annó az USA-tól. Csak arra kellene figyelni, hogy amit kapnak az ne lopják el - valószínűleg ugyanazok akik ezt helyzetet is előidézték.

gabesz7004 2010.05.05. 02:56:06

@seba1: Akkor is adjanak, ha ugyanzt teszik mint a cigók itthon? Elk..ják a semmire!

Gazz 2010.05.05. 13:18:01

@seba1: Érdekes módon egy platformra kerültem Robert Fico-val, aki azt mondta, hogy nem szabad biankó csekket kiállítani Görögországnak. Amint látjuk, a lakosság nem fogta fel azt, hogy mi közül választhat:
1. államcsőd, magyarán zárolják a bankokban tartott vagyonokat, kiárusítanak bagóért mindent, amit el lehet adni, tartós és súlyos életszínvonalromlás.
2. Átmeneti életszínvonalromlás a megszorítások miatt.

A hülye görögök erre kiraknak zászlókat az Akropoliszra, hogy Európa népei lázadjatok fel!
Mi a francért kellene nekünk fellázadni? Hogy ezek az ingyenélők tovább hazudozzanak? Ahelyett, hogy sztrájkolnak, és ezzel tovább nyomják magukat lefele a szarba, kussolniuk kellene és hálásnak lenni, mint a németek tették a II. VH és a Marshall segély után.
Ez volna etikus, ez volna logikus, és ez volna előremutató.
A mostani viselkedésük engem inkább arra sarkallna, hogy coki nektek segély, egyétek meg magatokat vacsorára.

gejzabá2 2010.05.06. 18:04:04

@Gazz: Amúgy honnan tudod, hogy kik és miért kiabálnak. Akiknek azt mondták, hogy pajtás eddig 100 ért dolgoztál, de ezentúl már csak 80 ért fogsz? Én is kiabálnék. Kussolni és hálásnak lenni: ezt általában mindig mástól vájuk.
Az eleje meg amúgy zsír szoci duma: "Átmeneti életszínvonalcsökkenés." Amióta a zeszemet tudom mindig ezt hallom a "lakosság" áldozatvállalásáról. ...és mi a baj a sztrájkkal? Teljesen legitim dolog, csak a cucilizmusban nem volt sztrájk. Emberek akiknek vannak érdekeik és vannak törvényes eszközeik az érdekeik érvényesítésére és még élnek is vele. Hűha. Én se örülnék ha csökkene az életszínvonalam (átmenetileg se, mert ugye azt senki sem tudja, hogy az pontosan mennyi) és ha tudnék tenni ellene tennék is. Amúgy ki az ingyenélők akik hazudoznak?

Gazz 2010.05.07. 09:57:28

@seba1:
Honnan tudom, hogy kik és miért kiabálnak? Onnan, ahonnan te! Újságokból. Remélem azért nem jutunk el oda a vitában, hogy világhatalmi összeesküvés miatt a görögökkel szemben rettenetesen elfogult magyar sajtó meghamisítja a görög híreket...
Sztrájkolni természetesen lehet, de értelmes ember belátja, hogy a sztrájk egy ilyen helyzetben súlyos károkat okoz az országuknak. Kispolgári mentalitás az, hogy egy állampolgár csak azért felelős, hogy minél jobb legyen az életszínvonala.
Amúgy azok az ingyenélők, akik meghamisítják a költségvetési adatokat és ily módon becsapják a külföldi befektetőket.
A hazugság tényét ők maguk ismerték be.
A hazugsággal pénzt szereztek, és kiosztották a szavazó polgárok között, tizenharmadik és tizennegyedik havi juttatások és egyebek formájában. Persze elvileg az is megoldás volna, hogy azt a pénzt a kedves polgárok egy összegben visszafizetik, mint ahogy neked is vissza kell adnod jogilag azt a pénzt, amit tévesen utaltak a számládra. Nyilvánvalóan egy egész ország esetében ez nem működik
Ezért kellenek megszorítások, amelyek megörzik a munkahelyeket, de a munka valódi értékéhez közelebb álló összeget fizetnek érte.
Az, hogy eddig a görögöknek a munkájuk valódi értéke felett adtak állami juttatásokat, az jelzi teljesen egyértelműen, hogy eladósodtak.
Tudod, pénz beszél, kutya ugat. A tények makacs dolgok.
A szoci dumát most felesleges idekeverni, eleve a poszt arról szólt, hogy mi is ugyanezt csináltuk, csak nem ilyen nagyban.

gejzabá2 2010.05.07. 19:54:23

@Gazz: Én is elővenném ezt a kispolgári dumát, ha a te életszínvonaladról volna szó. A te álláspontod alapvetően naív. Ez a megszorítósdi mindig abból indul ki, hogy majd kevesebbet osztunk - már akik osztanak kevesebbet osztnak másoknak - és attól majd jobb lesz. A 13, 14 fizetés a kispolgároknak megy, akik elköltik azt. Ez esetben Görögországban. (Nem Cipruson teszik be offshorba stb.) Sztem ez jó a görög gazdaságnak. Még akkor is ha esetleg számla nélkül költik el, mert ezzel is megmenthetnek munkahelyeket.
Másfelől óriási apparátus dolgozik az EU-ban, az Európai Központi Bankban stb. Hogyan lehetett őket becsapni? Ráadásul éveken át. Akkor minek vannak ők ottan? Minden nagyobb szervezetben van kontrolling. Amikor ferenc testvér megbróbálta átverni az EU-t az is kiderült. Más kérdés, hogy a szoci haver az Almúnmia megdícsérte őtet ezért (Ovit hasonlóért minimum tarkón lőtte volna.) - de kiderült. A görögöknél miért nem derült ki?
Sztem ez jóval bonyolultabb történet és a magyar sajtó elég egyoldalúan tárgyalja. A te álláspontod megfelel a magyar mainstream álláspontnak - sztem ezért kár volt posztolni, mert ez nem gazdagítja a valóságról alkotott ismereteinket. Maximum annyi értelme van, hogy ha valaki ebből a blogból tájékozódik a világ dolgairól, akkor megtudja a hivatalos álláspontot a görög válsággal kapcsolatban.

Gazz 2010.05.07. 21:00:25

@seba1:
Kölcsönt úgy érdemes felvenni, ha jó sansz van rá, hogy vissza tudjuk fizetni.
Ha a kölcsönt egyszerűen szétosztasz a nép között, akkor azt sohasem fogd teljesen visszakapni adóban két dolog miatt.

1. az adók mértéke nem 100%
2. Görögországban az adóelkerülés mértéke a magyarnál is nagyobb.

Tehát igen, kispolgár jól jár, lesz plazmatévéje. Plazmatévéboltos jól jár, lesz egy csomó pénze.
Ki nem jár jól? Az állam. Az aki a kölcsönt felvette, és azt gondolta, hogy majd az adóbevételekből visszafizeti.
Márpedig Hans-ot, Joe-t, Jules-t csak az érdekli, hogy a pénzét kamatostul visszakapja. Nem jótékonyságból kapta a pénzt.
Az a baj, hogy te nagyon erősen összekevered a gazdaságot az állammal. A kettő nem ugyanaz.
Hitelt nem szabad szociális ráfordításokra költeni, a hitelből egyes egyedül beruházni szabad, akkor van esély arra, hogy megtérül.

gejzabá2 2010.05.07. 23:34:09

@Gazz: Ja persze, ha állambácsi beruház az nagyon szuper. Abból épülnek a völgyidak a síkságon és az alagutak a löszben. Beruházni a vállalkozónak kell és nem az államnak, mert abból semmi jó nem származik. Ezekben a ppp-kben és négyes metrókban fulladoznak még a gyerekeink is. A görögök a kölcsönt nem beruházásra kapják, hanem arra, hogy a korábban felvett hiteleiket törleszteni tudják belőle. És ez plazmatévé megint egy jókora hülyeség. Mintha a görög nyugdíjas a luxuscikkekre költené a nyugdíját. Valószínűleg kaját vesz belőle meg gyógyszert és fizeti a rezsit. Finanszírozza az ottani CBA-t meg patikát, meg ELMŰ-t stb. Tehát ez "az inaktív rétegeket támogattuk belőle" duma is méretes ostobaság. A másik: hol lehet kapni pénzt Mo-n a Világbank hiteléből plazmatévé vásárlásra? Szóljál ha tudod, mert megyek oda én - "a kispolgár" - is.

Gazz 2010.05.08. 08:19:25

Balázs higgadj le, és hagyd abba a személyeskedést. Látszik, hogy elfogytak az érveid, és már csak vagdalkozol.

Jonas-R 2010.05.10. 23:54:28

ez jo blog.

Es tobbe kevesbe egyet is ertek.

"Nézeteim szerint az, hogy ha most Görögországot kizárnák az eurozónából ( melybe eleve csalással került be) az már középtávon is erősítené az eurót, a zónán belül maradtak stabilabb gazdasági háttere, szavahihetősége és megbízhatósága miatt. "

Ebben nem feltetlenul. Pont hogy leirod, hogy mennyire kitettek az europai nagybankok (akik teszem hozza egy eve mutattak meg milyen nagyszeruen tudjak marokszam elnyelni a penzt), hidd el az dragabb mulatsag lenne, ha kizarnak a gorogoket a monetaris uniobol (veszett nagy inflalas kezdodne). De meg ha az EU-s tamogatasokat vonod meg toluk, az sem megoldas, mivel az kb 1-1,5% GDP-t jelent nekik totalba, tehat pont gyengited vele azt hogy vissza tudjak fizetni az adossagukat. Raadasul a mostani sem volt teljes megoldas, itt bo ket even a GDP 50 % at at kell forgatni. Mokas lesz 3-4%-on fizetni a hiteluket mikozben a fejlodo gazdasag 0.5 %-on eszi a penzt.

Ami a gorogokkel tortenik az a mintapeldaja annak amikor nincs realkonvergencia, es akar meg lehet is nominalkonvergencia, de ha behazudjak, akkor az katasztrofahoz vezet.

Es harom dolog miatt mutogatnak a nemetekre:
1. a legaktivabb gazdasag mindkozul
2. az o allamadossaguk dontoen belulrol finanszirozott, sot ok finansziroznak sokat, valamint a jegybanki rendszeruk elter az angoloketol (angoloknak kicsit macerasabb ez a finanszirozosdi, franciak, olaszok kispalyasok, meg van eleg bajuk ilyen teren, lasd olasz allamadossag, vagy a mult het csutortokon elfogadott torveny, hogy befagyasztjak az allami kiadasikat).
3. tok jo bunbakok mar vagy 60 eve :)

Gazz 2010.05.11. 00:03:46

@Jonas-R: Franciák kispályások? Na ezt nem gondoltam volna... A bankrendszerük elég izmos, fenntartanak egy jókora hadsereget, anyahajókkal, atomfegyverekkel, politikai befolyásuk is elég jókora, fejlett gazdaság, high tech ipar ( harci és polgári repülőgyártás, űripar).

Jonas-R 2010.05.11. 00:14:43

@Gazz: A franciak kispalyasok Nemetorszaghoz vagy Angliahoz kepest. (vagy az oroszokhoz, hogy az USAhoz, vagy ... szoval a nagyok kozott o egy kicsit :) )

Meg mas a szerkezet, de ezt azert lehet latni. A franciak gazdasaga sokkal kevesbe ep, mint a nemeteke, ami pl a kulkermerlegen kene hogy latszon (bar most saccra nem tudnam megmondani egyiket sem :) ). Viszont arra tisztan emlekszem, hogy mikor nezegettem a vasarloerteken szamitott GDP ben megvertek a franciakat, mig a nominalerteken szamitottban nem, es ez jel.

Szerintem a legfontosabb ok a hianyfinanszirozas, es ez lesz az, ami a nemeteket kiemeli majd a tobbiek kozul kozep tavon. Nehezen tudok olyan europai orszagot mondani akit ne fenyegetne az eloregedes miatti gazdasagi es szocialis katasztrofa, valamint ne lenne erosen eladosodva. Es sajnos spanyolorszag nagyon csondben van...
süti beállítások módosítása